Изборите за Европейски парламент вероятно ще се проведат в края на май 2014 г.

Плакат от миналата кампания за ЕП

© Reuters

Плакат от миналата кампания за ЕПИзборите за Европейски парламент през 2014 г. да се проведат между 22 и 25 май вместо между 5 и 8 юни, се казва в проекторешение, прието от евродепутатите във вторник. Това ще даде повече време на евроинституцията да се подготви за избирането на председател на Европейската комисия през юли 2014 година.


Проектът на Съвета на Европейския съюз за промени в датата на изборите идва след молба на европарламента, отправена на 22 ноември миналата година.


Предимствата на промяната са две, посочват евродепутатите. Първо, европарламентът ще има повече време да се подготви за избирането на председател на еврокомисията. Освен това и изборите няма да съвпаднат с Петдесетница, която е част от училищната ваканция в много държави членки.
След консултацията с парламента Съветът на ЕС трябва да реши с пълно мнозинство за датите. Очаква се решението да бъде взето през юни.


На всеки пет години гражданите на ЕС избират кой да ги представлява в европарламента, което е гаранция за спазването на правото им на участие във взимането на решения от съюза, припомнят от институцията. Европейският парламент се избира с преки избори от 1979 година. Преди това депутатите са били назначавани от парламентите на държавите членки.


Избирателният акт от 1976 г. дава правото на Съвета на ЕС след консултации с европарламента да определи различен период за провеждането на изборите, в случай че обичайните дати (през юни) се окажат неподходящи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK