Шулц: Фондът от 6 млрд. евро за младежка заетост е капка в океана

Мартин Шулц

© Reuters

Мартин ШулцОпределените от лидерите на Европейския съюз 6 милиарда евро за справяне с рекордно високата младежка безработица представляват "капка в океана", каза председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, цитиран от "Франс прес".


"Отпускането на 6 милиарда евро, за да се финансира тази нова инициатива за младежка заетост е едно начало, но както всички знаем тези 6 милиарда евро са само капка в океана", настоя Шулц.


Малко преди започването на Европейския съвет в четвъртък лидерите постигнаха споразумение за оспорвания от дълго време многогодишен бюджет на ЕС, с което разчистиха пътя за бързото отпускане на милиарди евро за подпомагането на безработните под 25 години, чиито брой достиgа 5.6 милиона души в ЕС.
Младежката безработица е основната тема на двудневната среща на върха и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой я описа като най-спешната тревога за нашите общества.


Около 26 милиона души са без работа в ЕС, което е близо 11% от работната сила на блока. Младите хора обаче са още по-силно засегнати, като един на всеки четирима между 16 и 25 години е без работа.


Основата на схемата за младежка заетост е прилагането на европейската гаранция за младежта, според която четири месеца след завършване на училище безработните младежи ще получат добро предложение за работа, образование или обучение.


Чуха се обаче и мнения, че шестте милиарда евро няма да са достатъчно. "Мисля, че ще се нуждаем от 6 милиарда евро всяка година, за да приберем стотиците хиляди (безработни млади хора) от улиците", настоя австрийският канцлер Вернер Файман, с което Шулц се съгласи.


Парите сами по себе си "няма да са достатъчно, за да се реши проблемът. Това което ние, сегашните поколения политици, дължим на младите хора са добри идеи, кураж и насърчаване на действието, за да се създаде дълготраен растеж", подчерта той. 


По думите му най-ефективният начин за създаване на работни места и за справяне с младежката безработица е икономическият растеж.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  При толерирането на десетки хиляди работещи пенсионери на държавни служби у нас, е кощунствено да се говори за борба с младежката безработица!?

 2. 2 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#1] от "dobrich":

  Проблемът е обаче, че тези пенсионери са много по-дисциплинирани и работливи от разглезената "златна младеж", дето я бълва ЕССР вече 20 години.

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Весело

  Ако ще се копира СИВ,не е лошо и да се прегрупира икономиката на страните-членки.Не всеки по малко от всичко,а всеки - лидер в нещо си.

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#2] от "Митридат":

  По принцип е така. Но не е задължително, на тези места да се назначават току що завършили! По този начин ще се освободят места за хора с по малък опит и квалификация на по ниски позиции...

 5. 5 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Няма да стане с фондове, а със запазване на производствата в Европа. Една от причините за тази висока безработица е, че ужасно много работни места отидоха в Китай. Те създават продукт и доход там. плащат социални осигуровки там а не тук. В Европа остават работни места които не произвеждат а преразпределят произведеното.

 6. 6 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 506 Весело

  Евросоциалистите искат поне 600 милиарда евро.
  Защото са социалисти.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 7. 7 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Тия се наивници. Въобще не осъзнават къде е корена на младежката безработица в Европа.
  Младите хора, особено от южните страни, нямат никакво намерение да им влизат във въртележката и плащат до живот трилионните дългове с които са се набълбукали, като такива като Шулц им прибират 60% от заработения доход да си играят на социални ниженери.
  Дохода който може да получи млад човек работейки по определен проект без значение дали ще прекопае краставици и шофира камион от тА до т.В, взима парите и бяга е двъ пъти по-голям и за два пъти по-малко време, ако се набута на заплата да плаща данъци и осигуровки.

 8. 8 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Все по-трудно става за младите хора да си намерят работа. Познавам младежи, които търсят в продължение на 1-2 години и не могат да попаднат на добро предложение. Проблемите са и от двете страни – от една работодателите не предлагат достатъчно добро заплащане, а от друга много от кандидатите са напълно некадърни. Жалко е, че една чистачка често взема повече от медицинска сестра.

  Обичам да слушам само себе си
 9. 9 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  [quote#5:"Стан"]Няма да стане с фондове, а със запазване на производствата в Европа. [/quote]
  ще запазваш призводството, ама трябва да произвеждаш за 100евро заплата на месец както в Китай или да намериш на кой да се продадеш скъпата стока. Велосипеда например за 1000евра.

 10. 10 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#4:"dobrich"]Но не е задължително, на тези места да се назначават току що завършили![/quote]

  Ама Шулц реве точно за току що завършилите.

 11. 11 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#8] от "buzanka":

  [quote#8:"buzanka"]Жалко е, че една чистачка често взема повече от медицинска сестра. [/quote]
  В повечето случаи сестрите са по-добре платени от чистачките.
  Има и добри и отговорни чистачки и некадърни сестри. Тия които са кадърни, а работят за малко са глупави.

 12. 12 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 506 Любопитно

  [quote#2:"Митридат"]тези пенсионери са много по-дисциплинирани и работливи от разглезената "златна младеж", дето я бълва ЕССР вече 20 години.[/quote]
  Абсолютно съм съгласен.
  Младото поколение в Западна Европа расте с убеждението, че държавата им е длъжна за всичко. Успехът на Западна Европа се дължи на поколението, което израстна от развалините на войната и което знае какво е да нямаш нищо.
  Младежката безработица съществува единствено благодарение на същите тези социални системи. Когато един млад човек може да си осигури приличен начин на живот от социални помощи, то тогава какъв е стимулът му да ходи на работа, особено на начална позиция, където ще се спуква от работа и ще прави малко повече пари от помощите за безработни?
  Социалните програми трябва рязко да се НАМАЛЯТ, уважаеми социалисти. Единствено тогава може да се говори за свободен пазар на труда. Всяка една държавна субсидия нарушава пазарните принципи и на дълъг план води до създаването на нови проблеми.
  Ако младите хора знаят, че ако не си изкарат сами парите няма да има какво да ядат, тогава ще се появи този хъс, този бизнес усет, тази иновативност. Тогава и в Западна Европа ще се появят фирми в гаражи, които някой ден ще бъдат мултинационални компании.
  Не социални помощи, ами намаляване на регулациите и данъците за малкия и среден бизнес. Защото на работещите хора един ден ще им писне да ви дават 50% от заплатите си, за да храните с тях едно поколение мързеливци.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 13. 13 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 759 Неутрално

  А колко ли струва на Съюза (на данъкоплатците) раздутата евробюрокрация?

 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#8] от "buzanka":

  Презумцията на доскоро управлявалите ни, беше младите да отивали в ЕС да работят. Защото парите от нашите работници навън превишават чуждите инвестиции у нас. Не се мисли, че постепенно се превръщаме в държава на пенсионери, на които няма кой да плаща пенсиите. Че децата на качествените българи намаляват, за сметка на некачествените, че изчезваме...

 15. 15 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#11] от "k_":

  Знам за сестри, както и за лекари, които вземат по 400 лв. на месец, и за чистачки, които прибират по 1000 лв. Лично! Не говоря за качество на работа. Също и не ми се спори кой колко си върши работата. През последните години се водеше засилена кампания за промиване на мозъците на хората колко са лоши лекарите и сестрите в България - нещо, която го няма никъде по света. Виждам, че добре си се поддал/а на тази кампания.

  Обичам да слушам само себе си
 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#10:"Митридат"]Шулц реве точно за току що завършилите.[/quote]

  Схемата е следната - пенсионерите се освобождават от работа, на техни места се назначават хора с достатъчен опит и стаж в бранша. Надолу се освобождават работни места, които могат да бъдат заети от току що завършили специалисти. Поне в държавната сфера може да се случи. На частника никой не може да му забрани да взема който си иска във фирмата си.....

 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#15:"buzanka"] чистачки, които прибират по 1000 лв[/quote]

  В министерствата....

 18. 18 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#17] от "dobrich":

  в частни фирми... за работа сутрин от 5 до 10. 6 дни работен ден... 1000 лева за чистене на бизнес офиси. В министерствата не знам колко вземат.

  Обичам да слушам само себе си
 19. 19 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Без желание, няма нищо... Не пробудиш ли желание в някой да работи, няма как да стане. Намиране работа "зорлем" няма да доведе до нищо добро... Аз така тръгнах да уча уж престижна и преспективна специалност "зорлем", и сега нямам желание да работя във въпросния сектор.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 20. 20 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#14] от "dobrich":

  Уви и това е факт - много млади ходя на работа в ЕС или извън - кой където намери. А тук - икономиката се свива, бизнесите затварят, населението остарява, образованието е пълна дупка...

  Обичам да слушам само себе си
 21. 21 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#17:"dobrich"]чистачки, които прибират по 1000 лв- цитат на коментар #15 от “buzanka”

  В министерствата....[/quote]

  чистачките в министерствата/посолстват/търговските представителства и т.н. са с офицерски ранг от ДС. затова вземат толкова пари. това са ценни кадри, които цял живот работят за благото на родината!

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 22. 22 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Шулц благодарим за подкрепата

 23. 23 Профил на Стоян Петров
  Стоян Петров
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Е добре де, ама нека все пак някой да ми обясни защо при милиони безработни младежи, милиони нископлатени работни места се заемат от имигранти? Отговорът е елементарен-искаме да работим като геймъри. Поне според мен е така.

 24. 24 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Отпущат 8 млрд от които веднага прибират (или ги водят опрощаване - все тая) за данъци 4.
  От останалите 4 2 прибират работодателите за техни си нужди и остават 2 като сиренце в капана да ловят млади и глупави хамстери да ги качат на въртележката да намалят световната температура до 2100 (не до 2020-та както беше преди) година.
  Ще наблюдаваме с интерес колко ще се хванат.

 25. 25 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Парите сами по себе си "няма да са достатъчно, за да се реши проблемът. Това което ние, сегашните поколения политици, дължим на младите хора са добри идеи, ---И прах в очите ,може да прибави
  Това поколение некъдърни политици не знае е ли от собствен опит че когато мотора е счупен на една кола цистерна бензин да и наливаш няма да тръгне-икономическият мотор трябва да се смени -ама кой ме слуша
  най-ефективният начин за създаване на работни места и за справяне с младежката безработица е икономическият растеж.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK