Европарламентът отложи ключово гласуване за тютюневите изделия

Предложенията включват забрана на ментоловите и други ароматизирани цигари като част от опитите да направят пушенето по-малко привлекателно за младежите.

© Красимир Юскеселиев

Предложенията включват забрана на ментоловите и други ароматизирани цигари като част от опитите да направят пушенето по-малко привлекателно за младежите.Европейският парламент отложи гласуването на ключови предложения за нови мерки срещу тютюнопушенето, предаде "Франс прес".


Промяна в дневния ред на пленарното заседание следващата седмица означава, че вотът ще бъде отложен до октомври, казаха политическите групи.


Тютюневата индустрия лобираше много усилено за забавянето на вота с надеждата, че може да се пребори за промени в предложенията, които акцентират върху здравни въпроси, свързани с пушенето особено при жените и младежите.
Отлагането обаче разгневи някои членове на Европейската народна партия (ЕНП), въпреки че много нейни депутати подкрепиха промяната. "Европейският парламент и моята група губят всякаква надеждност, подкрепяйки това забавяне. Голямото тютюнево лоби спечели", каза френска евродепутатка.


Предложенията включват забрана на ментоловите и други ароматизирани цигари като част от опитите да направят пушенето по-малко привлекателно за младежите. Те включват и задължителни предупреждения за здравето на опаковките. Мерките освен това целят да забранят подвеждащите опаковки и представяне на тютюневите продукти, някои от които според официални лица изглеждат като пакети с бонбони или парфюм.


Джеймс Холтъм, говорител на Европейските консерватори и реформисти в парламента, каза, че много членове са притеснени как да намерят правилната степен на видимост на електронните цигари.


По-рано през седмицата производителите и потребителите на електронни цигари атакуваха предложенията те да бъдат класифицирани като като медицински продукти, което смятат, че ще ограничи достъпа до тях и ще увеличи цената им.


"Ако евродепутатите гласуват за медицинската регулация, повече хора ще пушат (тютюн) и ще бъдем принудени да се върнем към кошмара, който смятахме, че сме преодолели", казаха организаторите на кампанията "Спасете е-цигарите".

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 596 Неутрално

  А ние тук все още спорим дали трябва да се пуши на закрито и искаха да премахнат забраната.

 2. 2 Профил на БКП Обединение за Каскета ГЕРБ ДПС и БСП
  БКП Обединение за Каскета ГЕРБ ДПС и БСП
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  "Европейският парламент отложи гласуването на ключови предложения за нови мерки срещу тютюнопушенето"
  =======================

  щооо - да не би да са гласували и те декларация за запазването на борбата като олимпийски спорт ?!?

  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  пушенето е бич за човечеството и един от основните фактори за рак в обществото ,така или иначе трябва да се ограничи във всички форми ЕК е на прав път

 4. 4 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 519 Весело

  "повече хора ще пушат (тютюн) и ще бъдем принудени да се върнем към кошмара, който смятахме, че сме преодолели",

  Иха...ше пушат тутун и нема си купат е-боклук. Наистина са притеснени. Но не за здравето на хората. Кошмар.

 5. 5 Профил на шемет
  шемет
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Консолидиран финансов резултат в хил. лв.

  Булгартабак холдинг АД
  1-во полуг. 2013 33 856
  1-ро полуг. 2012 23 508


  Лицемери.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#3] от "tur671":

  Според мен преяждането е много по-вредно.Защо не забранят храната?

 7. 7 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Малко се пресилват с този закон.
  Тютюно производството е основен доход за много хора в България и Гърция.
  Тютюн произвеждат също в Средиземноморските държави.Много се съмнявам,че бай еврокомисар по земеделието знае колко продукти могат да виреят на пълната с камъни и пясък почва в Сакар планина например.
  Пък и не на последно място безхаберното ни от много години Земеделско министерство нищо не прави по въпроса.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 8. 8 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Разстроено

  Толкова много акциз от цигарите взимат,а накрая искат да отрежат клона на който стоят.....???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#3] от "tur671":

  Тафтуна си бич само за мене.....Виж бежанците-арабески със шалварите и фереджетата, дето напълниха Европа са общ бич.....Ето в тази посока да гледат евро зелките, а не да се занимават с глупости.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#7:"Без соц"]Много се съмнявам,че бай еврокомисар по земеделието знае колко продукти могат да виреят на пълната с камъни и пясък почва в Сакар планина например. [/quote]


  Коноп ша садим.....За промишлени цели.....Вместо да сечем дървета за хартия, ще я правим от коноп.....Първата конституция на САЩ е била написана на конопена хартия.....Така ще запазим белите дробове на планетата ..... т.е. дърветата.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 11. 11 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 519 Весело

  До коментар [#10] от "ARRI":

  Конопа не е политкоректен. И го преименуваха и обвиниха на наркотик. Па то не от всеко дърво стаа свирка. И като така не мое имаме сега олио, газ, мас, дрехи, хартия, гориво и т.н. конопенообразни благинки.

 12. 12 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Борбата против монополите на национално ниво е безсмислена, ако лобитата в Брюксел дърпат конците.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 13. 13 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#11:"bluescreen"]Конопа не е политкоректен. И го преименуваха и обвиниха на наркотик. Па то не от всеко дърво стаа свирка. И като така не мое имаме сега олио, газ, мас, дрехи, хартия, гориво и т.н. конопенообразни благинки.[/quote]


  Малко копи пейст....


  * Всички учебници да били направени от конопена или ленена хартия до 1880 година. (Hemp Paper Reconsidered от Jack Frazier, 1974г.)

  * В САЩ е било законно да се изплащат данъци в марихуана от 1631г. до първите години на 19 век. (вестник LA Times от 12 Август 1981г.)

  * Отказът да се отглежда коноп в САЩ през 17-ти и 18-ти век е било наказуемо от закона! Във Вирджиния е можело да попаднете в затвора при отказ да отглеждате марихуана между 1763 и 1769 година. (Hemp in Colonial Virginia от G. M. Herdon).

  * Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън и други от основателите на американската държавност са отглеждали коноп. Джеферсън е пренасял конопено семе от Китай до Франция и оттам до САЩ. (Дневниците на Дж. Вашингтон и Т. Джефесън).

  * Бенджамин Франклин притежавал едни от първите фабрики за хартия в САЩ. Те са използвали коноп за суровина. През войната от 1812 година Наполеон е искал да отреже Руския износ на марихуана към Англия (Emperor Wears No Clothes от Jack Herer).

  * В продължение на стотици години 90% от всички корабни въжета и платна са били изработвани от коноп. Думата "canvas" (произношение - канвас, на английски означава платно) произлиза от датската дума за канабис.

  * 80% от всички платове, тъкани, дрехи, драперии, спални покривки и др. са били произвеждани от коноп преди навлизането през 1820 на памучните тъкани.

  * Първите библии, карти, диаграми, знамето на Бетси Рос, първите чернови на Декларацията за Независимостта и Конституцията са били написани на коноп. (архив на правителството на САЩ)

  * Първото растение, отглеждано в много от щатите е била именно марихуаната. 1850-та е била пикова година за щата Кентъки, който е регистрирал продукция от 40 000 тона. Конопът е бил най-доходоносното растение, отглеждано в САЩ до началото на 20-и век. (Щатски архиви)

  * Най-старите известни надписи, споменаващи марихуаната, са от Китай. Датирани са на 3000 г. пр. хр., въпреки че конопена индустрия вероятно дължи своите корени на древен Египет.

  * Платната на Рембранд, Гейнсбороу, Ван Гог, както и почти всички ранни картини са били рисувани основно на конопено платно.

  * През 1916 година правителството на САЩ предвижда, че през 1940-та цялата хартия ще се произвежда от коноп и нито едно дърво няма да бъде отсечено за производството на този продукт. Правителствени проучвания показват, че един акър от коноп са равни на 4,1 акра дървета. Разработвани са планове за добив на коноп за хартиената индустрия (Министерство на Земеделието на САЩ)

  * Качествените бои и лакове са били произвеждани от конопено олио до 1937-ма година. 58 000 тона конопено зърно са използвани в САЩ за производството на бои през 1935-та година. (Sherman Williams Paint Co. testimony before Congress against 1937 Marijuana Tax Act).

  * Първият автомобил масово производство в света - "Форд Модел Т" на Хенри Форд е бил направен така че да може да се задвижва от конопен бензин, а за направата на автомобила също е бил използван коноп! Форд е бил фотографиран стоящ сред своите конопени ниви. Колата, "направена от почвата" имала конопени панели, чиято издържливост на сблъсък била 10 пъти по-голяма от тази на желязото. (Popular Mechanics 1941).

  * Конопът е бил наричан "Растение за милиарди долари". "За първи път техническо растение има бизнес потенциала да надмине милиард долара" (Popular Mechanics, Февруари, 1938).

  * Списание "Mechanical Engeneering" Машинно Инженерство публикува през февруари 1938-ма статия, озаглавена "Най-печелившото и желано растение, което може да отглеждате". Списанието заявява, че ако конопът бъде култивиран със съвременните технологии на 20-ти век, то ще бъде най-широко разпространеното земеделско растение в САЩ и останалия свят.


  Следващата информация идва директно от Министерството на земеделието на САЩ. Тя е от 14-минутен филм, пуснат през 1942 година, чиято цел е да окуражи "патриотичните американски фермери" да отгледат 350 000 акра коноп всяка година за нуждите на американската армия.

  "...Когато гръцките храмове били нови, конопът вече бил стар помощник в услуга на човечеството. В продължение на хиляди години, дори тогава, това растение е било отглеждано за направата на дрехи и такелаж в Китай и в целия Изток. В продължение на столетия до 1860 година всички кораби, плаващи в западните морета са били оборудвани с конопени въжета и платна....

  ... Сега, когато филипнските и източно-индийските източници на коноп са в ръцете на Японците... Американският коноп трябва да посрещне нуждите на нашата армия и флот, както и на нашата индустрия....

  ... флотът бързо изчерпва резервите си. Когато те свършат, американският коноп ще бъде нужен отново. коноп за закотвяне на корабите, коноп за въжета за теглене, коноп за принадлежности и такелаж, коноп за неизброимете му употреби във флота, както на кораба, така и на брега. Също както през дните, когато старите неустрашими мореплаватели са плавали победоносно със конопени въжета и платна. Коноп за победа!"

  Сертифицираното доказателство от библиотеката на Конгреса на САЩ, намерено при проучване на Джак Херер (Jack Herer), оборва твърденията на други правителствени агенции, че филмът от 1942-ра "Коноп за победа" ("Hemp for Victory" не съществува.

  Култивацията и производството на коноп не вреди на околната среда. Бюлетин #404 на USDA заключава, че конопът произвежда 4 пъти повече хартиена маса, при 4 до 7 пъти по-малко замърсяване (Popular Mechanics, Февруари 1938г.).

  "Има кратък период на растеж. Може да бъде отглеждан във всяка страна. Дългата коренова система прониква в почвата и я оставя в перфектно състояние за посевите, които ще бъдат засяти на следващата година. Гъстототата на листната система, 8-12 фута над земята, не дава възможност за развитие на плевели, тъй като ги лишава от достъп на светлина... коноп, тази нова култура може веднага да допринесе за американското земеделие и индустрия".

  През 30-те години на 20-ти век, нововъведенията във фермерския инвентар и машини са щели да причинят индустриална революция, ако са били приложени и към конопа. Този единствен източник е можел да създаде милиони работни места, произвеждащи хиляди качествени продукти.

  Уилиам Рандолф Хърст ("Гражданинът Кейн" и Hearst Paper Manufacturing Division на Кимбърли Кларк притежават стотици хиляди акра горски масиви. Компйния "Хърст" осигурява повечето хартиени продукти. Дядото на Пати Хърст, разрушител по природа, когато става въпрос за собствената му печалба, е бил пред перспективата да загуби милиарди заради марихуаната.

  През 1937-ма г., Дюпонт патентова процеса на производство на пластмаса от нефт и въглища. Годишния доклад на Дюпонт подканя притежателите на борсови акции да инвестират в неговата нова петролохимическа компания. Синтетични материали като пластмасите, целофана, целуида, метанола, найлона, дакрона и др. вече могат да се произвеждат от нефт. Една конопена индустрия би означавало сриване на над 80% от бизнеса на Дюпонт.

  Андрю Мелън става Секретар на Хазната при президента Хувър и в същото време главен инвеститор в компанията на Дюпонт. Той назначава бъдещия свой доведен племеник, Хари Дж. Анслингер, за глава на федералното бюро по наркотиците и опасните вещества.

  Тайни срещи биват устройвани между тези финансови гиганти. Конопът бива обявен за опасен и за заплаха за техните операции за милиарди долари. За да останат техните капитали непокътнати, конопът трябвало да се изличи от лицето на Земята. Те се спират на неясната дума от мексиканския жаргон "марихуана" и я бавно но сигурно я натикват в съзнанието на Америка.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 14. 14 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  И само за справка .....Конопа изначало не става за пушене.....Става, когато по време на цъфтежа му се отделят мъжките листа и останат само женските.....За това и са го кръстили със женски имена като Мария или Хуана....А от там и марихуана....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 15. 15 Профил на sotir
  sotir
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#14:"ARRI"]Конопа изначало не става за пушене.....Става, когато по време на цъфтежа му се отделят мъжките листа и останат само женските.....[/quote]
  Значи става

 16. 16 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#3] от "tur671":

  Не са на прав път. Точно обратното:
  " Голямото тютюнево лоби спечели", каза френска евродепутатка."

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  В ЕС отмениха субсидията за тютюна. Но правителството на Герб я остави. Боко първо капитулира пред тютюнджийската стачка - викаха малко под прозорците му и им вдигна изкупните цени. После пък поведе люта борба против....тютюнопушенето!? Разсърди кръчмарите и пушачите, но не си отмени наредбите ...

 18. 18 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Ами сега?
  Аз като съм на ментол от 15 години, с рецепта ли ще си купувам цигарите?
  Или ще си ги ароматизирам по домашному...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 19. 19 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "ststs":

  Е има ли лошо в това да става?

 20. 20 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "Депутат 241":

  Идеята е въобще да не можеш да си ги купуваш, защото са страшно вредни; ще пушиш нормални.
  Всъщност как дишаш въобще на ментолки? Аз веднъж преди години ги пуших 2-3 дена и щях да се гътна...

 21. 21 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1102 Разстроено

  Навсякъде и всичко е въпрос на кинти.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 22. 22 Профил на compos_sui
  compos_sui
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#3] от "tur671":

  Бич за човечеството е тъпотията ,ограничеността и липсата на свобода

 23. 23 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Простотия е пушенето-пуших 30 г. по 3 кутии дневно и като ги отказах,почувствах се като прероден.
  Пожелавам го на пушачите,най добронамерено.

 24. 24 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1689 Весело

  Сега правителството като отмени забраната за пушене и ще се изравним с европейските...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 25. 25 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1352 Неутрално
 26. 26 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Е-цигарите със сигурност са по-малко вредни от другите. Поинтересувайте се. Лошо е обаче и да се популяризират сред младежите. И двата варианта са си вредни. Сложно е наистина. Иначе за конопа - за легализация съм!

 27. 27 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 445 Неутрално

  даже наскоро казаха, че в Холандия ще закриват затвори поради ниски нива на престъпност!!! Дали има връзка с конопа?

 28. 28 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 726 Разстроено

  Лобистите очаквано побеждават!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK