Предизборната кампания на Европарламента: Този път ще бъде ли различно

Предизборната кампания на Европарламента: Този път ще бъде ли различно

© © European Parliament - Audiovisual Unit]Този път е различно" беше една от репликите, които се чуваха най-често в Европейския парламент във вторник - денят, в който беше поставено началото на информационната кампания за предстоящите европейски избори в края на май 2014 г. И докато Европарламентът изглежда решен да проведе различна кампания, крайният резултат отново остава по-скоро в ръцете на политическите партии


Действай. Съдействай. Въздействай.


С лого, видео и силни послания Европарламентът показа желанието си да привлече повече европейци пред избирателните урни още от първия ден на кампанията, която ще продължи над година в четири етапа и ще струва 16 милиона евро - или по 0.0316 евро на човек от ЕС, както няколко пъти беше подчертано днес.
Първият етап от кампанията започна днес именно с мотото "Действай. Съдействай. Въздействай." (Act. React. Impact.) и има за цел да обясни в какво се състоят новите правомощия на Европейския парламент и какви са последиците от тях за хората, живеещи в ЕС.


Вторият етап ще протече от октомври 2013 г. до февруари 2014 г. и ще привлече вниманието чрез поредица от събития в европейските градове към пет основни теми - икономика, работни места, качество на живот, пари и мястото на ЕС в света. Третият етап ще обхване самата изборна кампания и ще започне през февруари. На този етап акцентът ще падне върху датите на изборите - 22-25 май.


Последният етап от кампанията, който ще покрие периода след изборите, ще се съсредоточи върху новоизбрания Европейски парламент, върху избора на следващия председател на Европейската комисия от новите евродепутати и върху встъпването в длъжност на новата комисия.Този път ще бъде различно...

Една от причините за това ще бъде именно дължината на кампанията, която за първи път ще бъде толкова дълга. Основното различие обаче ще бъде в това, че след приемането на Лисабонския договор в края на 2009 г. Европарламентът има повече правомощия и представителите му днес показаха, че ще се възползват от това.


Според новия договор председателят на бъдещата Европейска комисия се избира от евродепутатите и е от партията, спечелила изборите. Идеята е кандидатите за поста на основните европейски партии да участват активно в кампанията из цяла Европа, за да могат гражданите на ЕС да се възползват от правото си да изберат личност, да са участвали в избора на една от основните позиции в евроинституциите.


Самата дата на започването на кампанията също беше показател за това. Европарламентът е избрал да направи посланието си ден преди последната годишна реч преди изборите за "Състоянието на съюза" на председателя на комисията Жозе Мануел Барозу, която ще бъде представена в сряда


Различен е и политическият контекст, в който ще се случат изборите - "Европа" все по-често присъства в ежедневният живот на хората и въпреки отрицателните усещания заради икономическата криза, безработицата, европейците имат по-голяма представа от това какво е ЕС и какво може да направи за тях. В същото време обаче институциите ще имат тежката задача да привлекат повече хора пред урните, когато броят на европесимистите се увеличава, а намалява желанието за гласуване на евроизбори.


Отмар Карас и Ани Подимата

© European Parliament

Отмар Карас и Ани Подимата


"Единственият начин да се даде легитимност и да се повлияе на вземането на решения на европейско ниво е чрез Европейския парламент", подчерта на пресконференцията за началото на изборите един от заместник-председателите на Европарламента Ани Подимата от групата на социалистите и демократите. "Избирателите в ЕС имат изключителната възможност да определят политическото мнозинство в парламента, което ще определи курса за изготвяне на законодателство, ще промени лошите политики и ще поведе дебата в петте години след изборите", подчерта тя.


И с колегата си от Европейската народна партия Отмар Карас изразиха готовност заедно с партиите си да обясняват защо всеки глас е важен и защо европейците трябва да упражнят правото и силата си през май 2014 г. Но докато в ръцете на институциите е информационната кампания, за политическите послания са отговорни партиите.


Европейски срещу национални въпроси


Значителна част от настоящите депутати в Европарламента вярват в по-голямата роля на институцията в процеса на вземане на решения в ЕС. На мини-политически дебат днес с представители на всички партии в Европарламента Антонио Лопес-Истуриц Уайт от ЕНП настоя, че по време на кампанията важни ще са европейските въпроси, а не националните. И въпреки че евродепутатите от останалите политически групи се съгласиха с нуждата от това, те изразиха съмненията си, че ще се случи и на тези избори.


Те се съгласиха, че евродепутатите и посланията им трябва да са по-видими сред гражданите и че предизборната кампания трябва да се "европеизира". Те обаче признаха, че най-вероятно голяма част от нея ще премине през национални въпроси, а европейците ще гласуват не за големите европейски политически семейства, като ЕНП, С&Д или АЛДЕ, а за националните партии, които принадлежат към тях. Това от своя страна означава, че информационната кампания този път може и да премине различно, но политическата едва ли ще се различава много от предишните такива.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Екс-министър смени ЧЕП във фабрика за смърт.

  ЧЕП – член на Европийския парламент.
  Фабриката за смърт – Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП”РАО”).
  ЧЕП-а е Владимир Уручев (ПП ГЕРБ), който в продължение на повече от една година тъпчеше Конституцията и законите на България, съвмещавайки „политически си дейности”, за които никой нищо не знае, с участие в ръководните органи както на ДП”РАО”, така и на АЕЦ „Козлодуй”. От Съвета на директорите на АЕЦ-а той беше натирен още през месец април т.г., а от ДП”РАО” това се е случило тихо-мълком на 22 август. Ето какво казва по този повод Търговския регистър:

  Както се вижда от актуалната справка новият играч във фабриката за смърт е екс-министър Петър Димитров (БСП), от правителството на тройната коалиция. Един престъпник е сменен от друг престъпник. Да не би да има учудени? Само да напомня, че именно по времето на министерстването на Димитров стана публично известно престъплението с експерименталното рециклирано ядрено гориво. Същият положи доста усилия за потулване и размиване на престъплението, но поради естествената си ограниченост сигурно и до ден днешен не е разбрал, че това е невъзможно. Ядренните престъпления са практичиски нескриваеми и отговорноста за тях – неотменима. Въпросът не е дали, а кога ще си го получат.
  Целта на това писание не е да прави някакво откритие, а по-скоро – да констатира факта на смяната на караула. Но сигурно много от вас ще се запитат, защо наричам ДП”РАО” фабрика за смърт? За да разплета тази „енигма” ще насоча вниманието ви към интернет страницата на предприятието, където отсъства представяне на ръководния екип!!! Няма имена, няма биографии, няма нищо!!! В същото време говорят за дълг и отговорности, плюс престъпни внушения за немислимост на съществуването ни без убийствената ядрена енергетика.
  По-откровени убийци, здраве му кажи.
  За финал ще отбележа само, че освобождаването на ЧЕП Уручев от поредния незаконно заеман пост по никакъв начин няма да го спаси от отговорност за системните му престъпления.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1516 Разстроено

  "Те обаче признаха, че най-вероятно голяма част от нея ще премине през национални въпроси, а европейците ще гласуват не за големите европейски политически семейства, като ЕНП, С&Д или АЛДЕ, а за националните партии, които принадлежат към тях." >>>>>>>><<<<&lt;<<<< -Не бих пуснал бюлетина, за "партии и муцуни", които освен, че не познавам персонално, доказаха, че са "слепи за проблемите на хората" и не се свенят да "потдържат" система, при която Европа се развива не на "две", а на "пет" скорости !

 3. 3 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 423 Неутрално

  "ще струва 16 милиона евро - или 0.0316 евро, както няколко пъти беше подчертано днес."
  -----------------
  ?????

 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 962 Любопитно

  Преоблекъл се Илия...

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на Жени Колева
  Жени Колева
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonymous_":

  "0.0316 евро на човек от ЕС". Извинявам се за пропуска, вече е коригирано!

 6. 6 Профил на dessitok
  dessitok
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonymous_":

  Да, "Дневник" често имат нужда от коректор (специализиран вид редактор, който следи точно за такива грешки и пропуски и който май българската преса изобщо вече не ползва), особено когато пускат преведени статии. И аз най-напред се почудих, след това се досетих (и потвърдих със справка в материали, разпространени директно от ЕП), че става въпрос за сумата на глава от населението във всички 28 страни на ЕС, в които се провежда предизборната кампания.

 7. 7 Профил на usmivka99
  usmivka99
  Рейтинг: 411 Неутрално

  служителите в ес според мене трябва да бъдат съкратени поне наполовина.не вършат никаква работа ,а си заживяват юнашката.службички в които нищо не се работи и направени ,за да могат близки и роднини да се облагодетелстват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK