Европарламентът прие на първо четене забраната на ароматизираните цигари

Предупредителните надписи върху цигарите ще станат по-големи

© Reuters

Предупредителните надписи върху цигарите ще станат по-големи



Проектозаконът за тютюневите изделия, който цели да направи пушенето по-малко привлекателно сред младите хора, мина в Европейския парламент днес, след като гласуването по него веднъж вече беше отложено заради лобистки интереси. Държавите членки обаче ще разполагат с няколко години, за да приложат законодателството, когато то влезе в сила.


Според решението върху всички опаковки трябва да има предупреждения за вредите за здравето, които да покриват 65% от повърхността им. Плодовите и ментоловите аромати, както и малките опаковки трябва да бъдат забранени. Електронните цигари трябва да бъдат регулирани, но ще бъдат обявявани за медицински продукти само ако твърдят, че са лечебни или предотвратяват пушенето, гласи приетият текст, съобщи пресслужбата на Европарламента.


"Знаем, че деца, а не възрастни започват да пушат. Въпреки низходящата тенденция в повечето държави членки за възрастни пушачи данни на Световната здравна организация показват обезпокоителна тенденция към увеличаване на броя на младите пушачи", заяви докладчикът по въпроса Линда Макейвън.




С гласуването на резолюцията на първо четене днес британският евродепутат от групата на социалистите и демократите получи мандат да преговаря със Съвета на ЕС, който трябва да даде одобрението си за това проектът да стане факт.


Когато текстът бъде приет и от министрите на ЕС, и окончателно от Европарламента, държавите членки ще имат 18 месеца да транспонират директивата в законодателството си. Страните ще разполагат с три години за разпоредбите за добавките (осем години в случая с ментовите аромати). Тютюневите изделия, които не са съобразени с директивата, ще могат да останат на пазара в продължение на две години, а електронните цигари – три години.


Предупреждения за здравето


Евродепутатите настояват настоящото законодателство за опаковките да бъде променено и предупрежденията за вредите за здравето от тютюнопушенето да заемат 65% от всяка цигарена кутия. В момента изискването за предупредителния надпис е да заема минимум 30% от предната страна на кутията и 40% от задната. Новите изисквания за опаковките ще важат и за тютюните за свиване.


Пакетите с по-малко от 20 цигари трябва да бъдат забранени, се посочва в законодателното предложения. Евродепутатите обаче не приеха призивите за забрана на тънките цигари.


Електронните цигари


Членовете на Европейския парламент не се споразумяха за първоначалното си решение електронните цигари да бъдат обявени за медицински продукти и да бъдат продавани само в аптеки. С гласуването си днес те решиха този вид изделия да бъдат регулирани, но не като лекарствени  продукти, освен ако не са представени като лечебни или като помагащи за спиране на пушенето.


Електронните цигари ще бъдат регулирани, но не толкова строго, колкото медицински изделия.

© Reuters

Електронните цигари ще бъдат регулирани, но не толкова строго, колкото медицински изделия.


Електронните цигари, които не са представени по този начин, трябва да съдържат не повече от 30 мг/мл никотин, трябва върху тях да има предупреждения за здравето и не трябва да се продават на лица под 18 години.


Производителите и вносителите на електронни цигари са задължени да предоставят на компетентните органи списък на всички съставки, които съдържа продуктът. Продуктите ще бъдат предмет на същите ограничения за реклама, като тютюневите изделия.


Добавки и аромати



Дванадесет години, откакто настоящата директива е в сила, тютюнопушенето остава основната причина за смъртни случаи, които могат да бъдат предотвратени. Около 700 000 души умират всяка година поради употреба на тютюн. С течение на годините, предприетите мерки за отказване от тютюнопушене са помогнали да се намали броят на пушачите в ЕС от 40% в ЕС-15 през 2002 г. до 28% в ЕС-27 през 2012 година.

Евродепутатите настояха за забрана на добавките и ароматите в тютюневите продукти, които ги правят по-привлекателни за младежите. Основните добавки за производство на тютюн, като захарта, ще бъдат разрешени, както и използването на други изрично изброени вещества в посочени концентрации. За да получат разрешение за добавки, производителите ще трябва да се обръщат към Европейската комисия.


Гласуването на директивата, първоначално планирано за началото на септември, беше отложено заради интензивно лобиране на тютюневите производители обсъжданията да бъдат преместени за следващата година, когато Гърция поема ротационното председателство на ЕС.


Тютюневите производители бяха остро разкритикувани от редица политици и дипломати заради мащаба и интензивността на лобирането им срещу директивата. Според изтекли документи от Philip Morris, до които Reuters има достъп, лобистите ѝ са провели над 250 срещи с евродепутати, най-вече консервативни, за да обсъждат законодателството.


Активно лобиране имаше и за това електронните цигари да не бъдат обявявани за медицински продукт, а организаторите на кампанията "Спасете електронните цигари" дори обявиха, че регулирането на продукта ще осъди седемте милиона потребители на устройството в Европа на преждевременна смърт.


Пушачите в ЕС

© © European Parliament - Audiovisual Unit]

Пушачите в ЕС

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 506 Любопитно

  А ние тук се каним да отменим забраната за пушене в заведенията,само защото собствениците им реват на умряло,че им падали оборотите.Всяка страна трябва да има приоритети и си мисля,че здравето трябва да е един от най-големите,а не печалбите на ресторантьорите.

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Накъде върви Европа, накъде ни теглят гнусните национални предатели от БСП! ОСТАВКА!

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Ами сега!
  Останах без ментови цигари...

  Значи наистина е време да ги спра след 30 години активен принос в световното производство на тютюневи изделия.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Весело

  ....Пакетите с по-малко от 20 цигари трябва да бъдат забранени,...
  -------

  А ако се купуват на стекове?

 5. 5 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#1:"simeonov_"]тук се каним да отменим забраната за пушене в заведенията,само защото собствениците им реват на умряло,че им падали оборотите.[/quote]
  Ами по същата логика не е зле в училищата и детските градини да се разкрият казина, включително и за пушачи.
  Защото на хазартните босове им падали оборотите...

  ОСТАВКА - по един или по друг начин (по Станишев и Местан)!!!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 6. 6 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Всички цигари трябва да съдържат супер много тютюн, никотин и тежки метали. Тогава ще се прочисти планетата.

 7. 7 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  ами да вземат да забранят и производството на пепелници като са тръгнали така, или направо за всеки пушач да му се реже по един пръст при второ и всяко следващо провинение. Евроидиоти.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 8. 8 Профил на army
  army
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Лобитата са прекалено силни, няма как да спрат пушенето. Това е като електрическите коли. Да не мислите, че Арабският свят ще го позволи?

 9. 9 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#1:"simeonov_"]А ние тук се каним да отменим забраната за пушене в заведенията,само защото собствениците им реват на умряло,че им падали оборотите.Всяка страна трябва да има приоритети и си мисля,че здравето трябва да е един от най-големите,а не печалбите на ресторантьорите.[/quote]

  Дори и ресторантьорите не реват. Реват производители, вносители и контрабандисти.

 10. 10 Профил на ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  е па тия как не са питали нашто бие-сие-пие ами току-така забраняват - тва е болшевиките само интересите ги водят продажни, червени .....


  ОСТАВКА

  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА ГЛАСУВАЙ НА 11 ЮЛИ, ИЗГОНИ МУТРАТА И КАСКЕТА
 11. 11 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Идиоти. Те и сега са забранени за деца цигарите. Какво общо имат другите забрани, които засягат и възрастните?!

 12. 12 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Харчат пари на европейски данъкоплатци, за да гласуват смешни и безсмислени "мероприятия" срещу пушачите, но никой не иска да постави въпроса за забрана на производството на тютюн и цигари.
  Сладка хапка е цигареният акциз в държавната еврохазна.

  Една българка
 13. 13 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  За опаковките по десет цигари ми е чудно защо ще ги забраняват.
  Аз с тях успях да намаля пушенето.
  Купувам си една "десятка" и знам, че ми е за деня.
  По-малко пуша и икономисвам.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Категорична забрана на всякакви цигари и на тютюнопушенето.Много съм пушил,сега съм много боледуващ.

 15. 15 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 450 Неутрално

  612 не изпушени цигари и 1 месец без тях за мен е днешния ден,не е страшно пушачи

  В България властва беззаконието!
 16. 16 Профил на pattern
  pattern
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Плодовите и ментоловите аромати, както и малките опаковки трябва да бъдат забранени."

  Ментолът разширява бронхите и така увеличава вредата от тютюнопушенето.

  Но малките опаковки цигари защо ги забраняват?

  Който иска да пуши по-малко сега ще трябва да си купува вместо малка кутия с 10 цигари, голяма с по 20. И ще пуши повече отколкото е възнамерявал.

  All apologies!
 17. 17 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#9:"Big Muzzy"]Реват производители, вносители и контрабандисти. [/quote]

  Най-вече последните, защото те пълнят партийните каси.

  @)----,--'--
 18. 18 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#12:"Палица (Изгнаница клета)"]никой не иска да постави въпроса за забрана на производството на тютюн и цигари. [/quote]

  Една забрана единствено ще доведе до 100% контрабанда и изключително забогатяване на мафията. Виж примерите с тоталната забрана на алкохола. Верният подход е пресичане на търсенето чрез намалена атрактивност, разясняване на вредите и неудобствва при употребата, както и контрол върху предлагането.

  Винаги ще има заклети пушачи, така както и алкохолици, и наркозависими!

  @)----,--'--
 19. 19 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#12] от "Палица (Изгнаница клета)":

  Не съм съгласен с Вас, защо да са смешни мероприятията?
  Докато забраната на производството на цигари би било дълъг, тежък и почти невъзможен процес, предложените в проектозакона промени и забрани са доказано ефективен (в някои държави са вече приложени) начин за намаляване на пушенето.

  Fail with honour then succeed by fraud
 20. 20 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#19] от "issunbōshi":
  И аз не съм съгласна с вас. Т. нар. "мероприятия" са дискриминационни практики, насочени към потребителя на цигари и въведени (каква ирония!) от заинтересованата от цигарения бизнес страна, тоест от консуматора на акциза.

  Една българка
 21. 21 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#20] от "Палица (Изгнаница клета)":

  По същата логика самата инициатива за намаляване на пушачите е дискрминационна.

  Fail with honour then succeed by fraud
 22. 22 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#21] от "issunbōshi":
  Именно!

  Една българка
 23. 23 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#22] от "Палица (Изгнаница клета)":

  Е, ми драга, сбъркали сте държавата, и изобщо континента.
  Значи наркоманите и алкохолиците могат да почнат да се оплакват от дискриминация заради това, че се опитват да ги лекуват, педофилите за това, че са обявени извън закона, хомосексуалистите за това, че не им за позволени браковете (и го правят, от което Вие лично не сте доволна), и изобщо всички имигранти трябва да се оплакват за това, че някой се опитва да ги интегрира.. Примери могат да се намерят навсякъде.
  Интересното е, че точно Вие, която сте срещу гей-браковете (не, че аз не съм) е толкова чувствителна срещу дискриминационните въпроси..

  Fail with honour then succeed by fraud
 24. 24 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#23] от "issunbōshi":
  [quote#23:"issunbōshi"]Е, ми драга, сбъркали сте държавата, и изобщо континента. [/quote] Може би и планетата, че и галактиката. Дълга тема
  [quote#23:"issunbōshi"]Интересното е, че точно Вие, която сте срещу гей-браковете (не, че аз не съм) е толкова чувствителна срещу дискриминационните въпроси.. [/quote] Аз не съм срещу "гей браковете", каквото и да означава това. Аз съм срещу правенето на политика на базата на някои сексуални извращения и лобирането за повече и по-специални права за самоопределящите гражданските си позиции на базата на въпросните сексуални извращения.
  Първо обаче нека изясним понятията. За да е по-лесно - само в рамките на Република България. Според Конституцията на тази страна бракът може да се сключва само между мъж и жена. Такива са рамките на тази институция. Всеки хомосексуалист може да сключи брак с жена и всяка хомосексуалистка може да сключи брак с мъж. Няма дискриминация. Постулирането на нови права за ЛГБТ гражданите - напр. брак с представител на собствения си пол - би било всъщност привилегия или дискриминационна мярка спрямо останалата част от обществото.
  Ако хомосексуалистите искат да променят дефиницията за брак, ще трябва да се борят за промяна на Конституцията. Понятието "гей брак" за момента не е дефинирано, затова е и неясно. Нямам нищо против постулирането на нов вид граждански съюз с право на сексуална консумация и наследяване (което е най-голямата болка на борците за ЛГБТ права), при условие, че той също третира гражданите равноправно. И, много моля, по никакъв начин към него да не се прикачват традиционни термини от родовото право като "брак" и "семейство". Те завинаги са запазени за природно мотивираните подобни отношения.

  Една българка




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK