Европарламентът призова за хуманитарна конференция за бежанската вълна от Сирия

Бежанци в бежански лагер на Лампедуза

© Reuters

Бежанци в бежански лагер на ЛампедузаЕвропейския съюз трябва да свика конференция с хуманитарна цел, за да помогне на съседните на Сирия страни да се справят с все по‑нарастващия приток на бежанци, заяви Европейския парламент в резолюция, одобрена в сряда. Депутатите призоваха ЕС да предостави хуманитарна помощ за бежанците и да гарантира безопасно влизане и достъп до справедливи процедури за намиране на убежище в ЕС, съобщиха от пресслужбата на институцията.


Според евродепутатите хуманитарната конференция за сирийската криза с бежанците трябва да обсъди възможностите за подпомагане на страните, приемащи бежанци в региона (по‑специално Ливан, Йордания, Турция и Ирак), за да се справят с все по‑нарастващите бежански вълни и да запазят границите си отворени.


Освен върху хуманитарната помощ, конференцията трябва да се съсредоточи и върху укрепването на ролята и участието на ЕС в дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта в Сирия, се казва още в текста. От името на Европейската комисия, комисар Мишел Барние потвърди съгласие за организирането на подобна конференция.
Парламентът призовава ЕС, като най‑голям донор на хуманитарна помощ за кризата в Сирия, да "продължи своето щедро финансиране", за да отговори на нуждите на сирийския народ.


Държавите членки трябва да използват всички съществуващи закони и процедури на ЕС, за да осигурят безопасно влизане в ЕС и временен прием на сирийците, които бягат от страната си, заяви Европарламентът. Депутатите приветстваха общия консенсус между страните членки, че сирийските граждани не трябва да бъдат връщани.


Бежанците трябва да имат "достъп до справедливи и ефективни процедури за убежище" в ЕС, заявиха евродепутатите, които потвърдиха необходимостта от по‑голяма солидарност с държавите членки, изправени пред натиск за приемане на бежанци.


Европарламентът подчерта, че "европейските страни трябва да оказват помощ на имигрантите по море" и призова тези, които не се придържат към международните си задължения, да преустановят връщането на лодки с имигранти на борда.


Страните от ЕС бяха приканени да се възползват от финансовата подкрепа от Фонда за имиграция и бежанци и Подготвителното действие "за пренастаняване на бежанци по време на извънредни ситуации". Резолюцията насърчава страните от ЕС "да се справят с острите нужди чрез пренастаняване", в допълнение към съществуващите национални квоти и хуманитарното приемане.По данни на ООН до края на 2013 г. 3.5 милиона бежанци вече ще са напуснали Сирия.

Възможния приток на бежанци в страните - членки на ЕС изисква "отговорни мерки", заявиха евродепутатите, които заедно с Еврокомисията работят по планове за действия в извънредни ситуации, включително и върху възможността за прилагане на Директивата за предоставяне на временна закрила, "ако и когато условията го наложат".


В рамките на тази Директива от 2001 г., която досега никога не е влизала в действие, на бежанците ще бъде предоставено разрешение за пребиваване за цялата продължителност на периода на защита, както и достъп до заетост и настаняване.


В дебат със еврокомисарят за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом и с литовския заместник-министър на външните работи Витаутас Лешкевичиус членовете на Европарламента са подчертали, че предотвратяването на нови трагедии, като тази край бреговете на Лампедуза на 3 октомври, е предизвикателство не само за Италия, но и за целия ЕС.


Евродепутатите призоваха за обща политика за законната миграция, за солидарност с държавите членки, които са най‑сериозно засегнати от миграционните потоци, и за работа върху корените на проблема със страните на имигрантите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Ако искаш да не се свърши никаква работа, направи конференция!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на kaldar4o
  kaldar4o
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Е поне една държава в ЕС си знае резултата от заключителното становище на конференцията:

  България да бъде карантинната зона на ЕС - стоварват се тук и не се допускат по-нататък, за да не "дразнят" "европейците", за да не създават те десни радикални движения.

 3. 3 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Бежанската вълна трябва да бъде спряна. Капацитетът ни е надхвърлен, най-добре да затваряме границата.

 4. 4 Профил на kaldar4o
  kaldar4o
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Питам се коя е по-голямата трагедия:

  удавените 200 имигранта или 300-те изнасилени деца от имигранти в Швеция?! Ами в Италия и Гърция...ами във Великобритания... Странна работа е тва ЕС...*


  * http://nreporter.info/%D0%BD%D0%B0%D0%B4-300-%D1%88%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D1%81%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BC%D1%8E%D1%81/

  * http://e-vestnik.bg/5641

  * http://www.vesti.bg/sviat/blizo-1000-zheni-dnevno-sa-zhertva-na-seksualno-nasilie-5432371

 5. 5 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#3:"Ангелина"]Бежанската вълна трябва да бъде спряна. Капацитетът ни е надхвърлен, най-добре да затваряме границата. [/quote]
  Военните ни и без това бездействат, а получават заплати- да ги разпръснат по границата, да я пазят.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK