Европейският парламент одобри бюджета за 2014 г.

Европейският парламент прие бюджета за 2014 г.

© Reuters

Европейският парламент прие бюджета за 2014 г.Европейският парламент одобри бюджета на Европейския съюз за 2014 г. Бюджетът е резултат на споразумение със Съвета на ЕС след преговорите миналата седмица. Към бюджета бяха добавени 500 милиона евро за плащания, с което общият му размер, в сравнение с първоначалния, предложен от Съвета, стана 135.5 милиарда евро. Размерът на ангажиментите възлиза на 142.6 милиарда евро, в съответствие с предложението на комисията по бюджета.


След преговори, продължили до понеделник вечер, парламентът и съветът постигнаха съгласие във вторник, 12 ноември, да решат проблема с недостига в плащанията, през текущата фискална година. Това беше предпоставка за Европарламента да одобри във вторник многогодишната финансова рамка за периода 2014-2020 година. Евродепутатите направиха възможно ЕС да започне първата година от новата рамка без дефицит


Членовете на Европарламента гарантираха, че ЕС ще компенсира жертвите на катастрофалните наводнения и суша през 2013 г. и че приоритетите на парламента за 2014 г. в области като заетост, научни изследвания и иновации, управление на границите и хуманитарната помощ ще бъдат взети под внимание.
Докладчикът по темата Ане Йенсен (АЛДЕ, Дания) описа резултата като "бюджет със строги икономии", обръщайки внимание на факта, че той е почти с 6% по‑нисък от тазгодишния. "Въпреки това, аз съм доволна, че успяхме да осигурим повече средства за политиките за растеж, за научни изследвания, образование и иновации и за хуманитарна помощ в Близкия изток", добави тя.


От своя страна председателят на парламентарната комисия по бюджета Ален Ламасур посочи, че Съвета на ЕС и Европарламента са успели правилно да разпределят приоритетите и да не допуснат 2014 година - първата от многогодишната финансова рамка - да започне на червено (с пренасяне на неплатени сметки от предходната година - бел. ред.).


Съветът се съгласи с исканията на парламента за повече пари за борба с огромната младежка безработица в целия ЕС. Бюджетите за инвестиране в области на политиката, насочени към засилване на икономическия растеж, като научните изследвания ("Хоризонт 2020"), програмата за цифровите технологии, малките и средни предприятия (COSME) и образование ("Еразъм +"), също ще се увеличат значително, в сравнение с първоначалното предложение на Съвета.


Европарламентът също така спечели подкрепата на страните от ЕС за укрепване на Frontex — агенцията на ЕС за управление на външните граници и на Европейска служба за подкрепа в областта на убежището. Европол, агенцията за правоприлагане, също ще бъде подкрепена, за да се справи с новите си задачи срещу киберпрестъпленията.


Парламентът осигури повече средства за спазване на международните задължения на ЕС в Близкия изток, чрез Агенцията на ООН за помощ и организация на работата за палестинските бежанци (UNRWA) с оглед на увеличаването на броя на сирийските бежанци.


Парламентът, от своя страна, се съгласи с желанията на държавите членки да увеличат финансирането за Кипър, което бе част от спасителния пакет, когато страната беше на ръба на неплатежоспособност.


Съветът одобри Бюджет 2014 вчера, в рамките на Съвета по общи въпроси. Одобрението на Парламента на многогодишната финансова рамка вчера проправи пътя за окончателните гласувания по отделните програми на ЕС, много от които ще бъдат направени през тази седмица. Това е последната стъпка, позволяваща всички нови програми да стартират навреме – на 1 януари 2014 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK