Европарламентът одобри квотите за жени в управителни съвети

През 2013 г. само 17.6% от неизпълнителните членове на управителни съвети на най-големите компании в ЕС са жени.

© © European Parliament - Audiovisual Unit]

През 2013 г. само 17.6% от неизпълнителните членове на управителни съвети на най-големите компании в ЕС са жени.Фирми, регистрирани на фондовите борси в Европейския съюз, ще трябва да използват открити процедури за наемане на персонал, така че до 2020 г. най-малко 40% от членовете на управителните им органи да бъдат жени. Това е част от проект за директива на ЕС, който беше гласуван от Европарламента в сряда, съобщиха от пресслужбата на институцията.


Евродепутатите предлагат компаниите, които не успеят да въведат подобни процедури, да бъдат подведени под отговорност. През 2013 г. само 17.6% от неизпълнителните членове на управителни съвети на най-големите компании в ЕС са жени.


"Ние приехме една логична резолюция и изпратихме ясен сигнал към съвета, но също така и към европейската общественост и всички заинтересовани страни", заяви съдокладчикът Роди Краца-Цагаропулу (ЕНП, Гърция) от комисията за правата на жените.
"Резолюцията изяснява и подобрява откритата прозрачна процедура за назначаване на неизпълнителни членове на управителния съвет, на компаниите, чиито акции се предлагат на финансовите пазари... Това ще покаже на нашите граждани, че ние се борим срещу дискриминацията, за равни възможности за всички, на пазара на труда", заяви съдокладчикът Евелин Регнер (С&Д, Австрия) от комисията по правните въпроси.


Евродепутатите призоваха държавите членки да гарантират, че дружествата, регистрирани на фондовите пазари, ще предприемат ефективни и обвързващи мерки за равен достъп на жените и мъжете до управителните органи, така че да се гарантира, че до 2020 г. най-малко 40% от позициите, без тези на изпълнителните директори, са заети от жени. Публичните дружества ще трябва да постигнат тази цел още през 2018 година.


Когато кандидатите са с еднакво добра квалификация, трябва да бъде даван приоритет на кандидата от по-слабо представения пол. Членовете на Европарламента подчертават, че квалификацията и заслугите трябва да останат основните критерии.


Правилата за наемане няма да се прилагат за малки и средни предприятия, т.е. тези, в които работят по-малко от 250 души. Въпреки това депутатите насърчават държавите членки да подкрепят малките и средните предприятия и да им дадат стимули за подобряване на баланса между половете в управителните органи.


Фирми, които не спазват правилата, ще трябва да обяснят причината и да уведомят компетентните национални органи за мерките, които са взети, и за плановете си за постигането на целта за в бъдеще.


Санкции като налагането на глоби трябва да бъдат налагани в случай на неспазване на прозрачните процедури за назначаване, а не за непостигането на целта от 40%, заявиха евродепутатите. Те предложиха изключването от участие в обществени поръчки да се добави към списъка с възможните санкции, които следва да бъдат направени задължителни, а не само препоръчителни, както предлага Европейската комисия.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на msc
  msc
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Нали принципа за избор на кадри е квалификация... Защо правят глупости? Нима има квоти за жени в партийните листи на евробюрократите?
  Може би утре да очакваме и квоти за етнически групи?!

 2. 2 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Следващата директива трябва да бъде: "най-малко 40 % от мъжете да бъдат пускани в болнични за бременност и раждане". Така трябва да се преодолее дискриминацията, и за равни възможности за всички на пазара на труда и на пазара на деца в Европа!

 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Ами,подкрепям.Нека!Да бъде!Отделно от това че съм кавалер,смятам че жените се раждат научени,а мъжете цял живот се учат на много неща.Божа работа защо е така!

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Сменям си пола! Да видим тогава, как ще реагират! Ще имам превилегии и по този закон и като педераст! вървете ме стигайте!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 594 Разстроено

  Да им е честито на жените. Поредната стъпка към потъпкването на правата им и дебело постилане към загубата на уважение на работното място. Очакваме квоти за гейове, за лесбийки, за транссексуални, за инвалиди, за хора с ръст над 2 метра, за хора със сини очи и съвсем скоро ще имаме така мечтания комунизъм, при който държавата определя всичко.

  Съвсем друг е въпросът с абсурдността на текста, а именно, че двама души с еднаква квалификация няма на този свят, особено що се отнася до ръководни постове, така че още оттук смисъла на текста е толкова далеч от реалността, че е неприложим.

  Истината ще ви освободи
 6. 6 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Започва търсенето на подходящите жени.
  Скоро време и в ЕС ще се наложи да приемат този принцип.

 7. 7 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 488 Весело

  Пърфи фъпросъ : требе да е просто жена или требе да може да върши и няква работа ?
  Фтори въпрос : по тоя начин не се ли налага разделение между половете, което уж се опитвате да избегнете с тоя законь ?
  И накрая : кумисарите са по прости дори и от редовите комунисти от онова време.

 8. 8 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Пореден опит да се репресира частния бизнес. Нашите дрогаре все ще намерят как да избегнат ограничението, предвид факта, че не съществуват двама души с абсолютно еднаква квалификация.

 9. 9 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Поредната простотия.И ако се случи така,че поради разни причини фирмите не успеят да наберат необходимите квалифицирани жени(например едната причина е различните приоритети при повечето жени-семейство,деца и т,н.)ще се наложи да сложат каквато и да е,само да не нарушават поредната идиотска регулация на Брюксел...

 10. 10 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  Успокои ме изречението: "Членовете на Европарламента подчертават, че квалификацията и заслугите трябва да останат основните критерии."
  Именно споменатите качества трябва да са водещи при назначаване, а не пола на кандидата. Освен това, прави впечатление изискването за 40 % от състава на управителните структури, но не и за директорските позиции. На кого е нужно това, остава само да гадаем. Тази идея Вивиан Рединг беше подхванала като лична кауза.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1470 Весело

  Членовете на Европарламента подчертават, че квалификацията и заслугите трябва да останат основните критерии.

  Което как се връзва с квотата? И защо забравят мургавите, обратните и кучетата?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 12. 12 Профил на vgs
  vgs
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Да въведеш квоти на полова основа е мачизъм, пък дори и когато го правиш, за да се бориш срещу мачизма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK