Европарламентът подкрепи с факти свободното движение в ЕС, крайни изказвания почти нямаше

Голямата част от изказванията на евродепутатите този път бяха аргументирани и умерени

© Reuters

Голямата част от изказванията на евродепутатите този път бяха аргументирани и умерениСвободното движение в Европейския съюз отново стана повод за разгорещен дебат в Европейския парламент. Провокирани от окончателното падане на ограниченията на трудовите пазари в ЕС за българи и румънци преди две седмици, този път разговорите бяха почти лишени от крайни позиции за вълни от имигранти, отнемане на работните места и източване на социалните системи.


В голямата си част дебатът в пленарната зала в Страсбург премина в умерени изказвания и факти в защита на свободното движение и вътрешната миграция в ЕС с цел работа. Дори националистическите изказвания бяха по-скоро умерени с фокус върху социалните системи и нуждата те да се защитят.


Преди изказванията на евродепутатите еврокомисари представиха данни за движението на европейците в границите на ЕС, публикувани по-рано днес, които показват, че повечето от тях отиват в друга държава членка най-вече, за да работят, и по този начин допринасят за икономическия ръст в приемащата страна.
Еврокомисарят по правосъдието основните права и гражданството Вивиан Рединг подчерта, че това е правото, което гражданите обичат най-много, и не подлежи на преговори и промени. Тя гарантира, че всяка една мярка, която бъде приета по темата в държавите членки, ще бъде проверявана дали отговаря на законодателството на ЕС.


Колегата ѝ Ласло Андор, който отговаря за социалните и трудовите въпроси, подчерта, че настоящото законодателство на ЕС защитава не само свободното движение, но и социалните системи на държавите членки. Той каза, че въпреки обвиненията на някои от страните, не е забелязано по-активно движение на българи и румънци или социален туризъм.


Умерен дебат в пленарната зала


Поредният дебат по темата през последните две години за първи път премина емоционално, но почти изцяло умерено, като крайните изказвания бяха единици. Една от причините за това беше, че като цяло присъствието на евроскептичните евродепутати беше слабо. Но дори и тези, които се изказаха, като френския крайнодесен евродепутат Марин льо Пен, не говориха с обичайната острота и шокиращи примери.


Евродепутатите, които се изказаха с резерви към движението в ЕС без никакви ограничения, като Елмар Брок (Германия, ЕНП) и независимия холандски депутат Ауке Зейлстра, изразиха опасения за социалните системи на своите страни. Те заявиха, че кризата е довела до голяма безработица и приливът на работници от Българи и Румъния само ще задълбочи проблемите на местна почва.


Тези аргументи обаче бяха отхвърлени от защитниците на свободното движение. Редица евродепутати от ЕНП, социалистите, либералите и зелените посочиха, че ако има проблеми със социалните системи, те често не са провокирани от европейците, търсещи работа в друга държава членка, а от самата приемаща държава или нейната администрация.


Според германския евродепутат от групата на зелените Елизабет Шрьодтер вниманието се насочва към мигрантите, за да не се забелязват проблемите у дома. Социалните системи имат проблеми, но те не са заради мигрантите, а защото правителствата им не ги реформират, коментира тя. Позицията ѝ беше подкрепена и от шведския ѝ колега Гунар Хьокмарк (ЕНП), който също отбеляза, че проблемите са в социалните системи на страните, не в работниците от ЕС.


Голяма част от участвалите в дискусията евродепутати отбелязаха, че цялата истерия, разпространена от медии, е била провокирана от желанието за спечелване на още няколко гласа на предстоящите избори за Европейски парламент.


"Би трябвало да се срамуваме от този дебат. Винаги преди избори се намират хора, които да се възползват от страховете. Това е евтино политиканстване и гражданите на някои държави се превръщат в жертвен агнец", заяви шведският либерал Сесилия Викстрьом, към чиято позиция се присъединиха евродепутати от различни държави членки и политически групи.


Сред водещите позиции на някои от представителите на Европарламента беше нуждата от извинение към българите, румънците, както и към поляците, които няколко години по-късно отново са станали обект на критики, от политиците, говорили за "пришълци", за "наплив" и сочели с пръст цели нации, вместо да се справят със собствените си проблеми.


Българските евродепутати, които взеха участие в дебата, също защитиха българите, работещи в чужбина. Моника Панайотова (ЕНП, ГЕРБ) подчерта, че никоя от спекулациите не се е сбъднала. Социалистът Ивайло Калфин благодари на колегите си, че този път са говорили с факти. А независимият евродепутат Димитър Стоянов, който влезе от листата на "Атака", обвини "западните колонизатори" за напускането на българите и защити дори българските малцинства в Западна Европа, които нарече "европейски граждани".


Позицията на Съвета на ЕС


Голямо мнозинство от държавите членки напълно подкрепят свободното движение и смятат, че тази ценност трябва да бъде насърчавана, защото е в сърцевината на европейската интеграция. Това е и един от елементите, които водят до много ползи за европейските граждани, заяви от името на държавите членки гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Куркулас, чиято страна председателства Съвета на ЕС.


По думите му не трябва да се смесват свободното движение и въпросите, свързани с имиграцията на хора от трети страни. Той подчерта, че това са две съвсем различни категории граждани със своите права и задължения. И докато имигрантите са много по-ограничени, европейците имат правото да пътуват, живеят и работят свободно в ЕС.


Куркулас също каза, че повечето европейски граждани, които отиват в друга държава член, го правят заради работа и е много по-малко вероятно да останат безработни, отколкото местните граждани. Той потвърди, че има случаи на злоупотреба със социалните системи, но понякога за това са отговорни и приемащите страни.


Гръцкият министър подчерта, че следи увеличаващата се ксенофобия и популизъм в последно време и е много важно мерките, които се предприемат от държавите членки, да се основават на действителни данни, а не на стереотипи и преувеличения.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Весело

  Европарламентът подкрепи с факти свободното движение в ЕС
  ..........
  И аз го подкрепям, лошо няма.
  Искам повечко северняци да дойдат в България, да пораздвижат малко икономиката, да побачкат по 24 ч. /7 дена, щот
  соц.булгар само плячи, че колонизаторите кофти хора, докато си попийва кафенци на работа и задява колежката, та да му се покаже нагледно, защо някои икономики пращят по шевовете от манги, а други от манго.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 2. 2 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Честито на всички българи!

  Освен, че сме в НАТО и в ЕС, сега сме и в Шенген, и сме равноправни европейци!

  Трябва да сме горди с тези постижения!

  Бог дал, един ден ще си оправим и икономиката и ще въведем, и Еврото!

  Честито за Шенген!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 3. 3 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Няма друг път освен този на европейската интеграция и на европейския хуманизъм!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 4. 4 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Европа, вкл. Великобритания, заради проявената от тях слабост и глупост в последните години, са обречени да бъдат завладяни от българите, въпросът е от кои от тях ще бъдат завладяни - от добрите или от лошите. Засега вече 7 години завладяването е от лошите. Тъй като изпуснаха и упорито продължават да изпускат шанса си да отменят завладяването си от българите, им остава само един избор - да решат от коя част от тях да бъдат завладяни. Това означава да приемат завладяването от GlobalLeader, тъй като отказът от това ги прехвърля на завладяването от лошите българи.

 5. 5 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Разбира се, че целта на миграцията е предимно работа и образование, а не лежане на кревата и чакане на помощи. Британците просто не мислят като твърдят обратното.

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 6. 6 Профил на malaparte
  malaparte
  Рейтинг: 217 Любопитно

  [quote#3:"socialen"]Няма друг път освен този на европейската интеграция и на европейския хуманизъм! [/quote]
  Точно така...и да сме" щастливи" от "евро-просперитета" си и неговите най-характерни прояви, като това, че българските унтерменши продължат да плащат с мизерията и бедността си жизнения стандарт на германските евро-бюргери и на нео-колониалните чиновничета в Брюксел.Още по-щастливи сме, че сме подложени на брутален демографски и социално икономически евро-германски геноцид и България да продължи да бъде нетен износител на проститутки, сервитьорчета и кухненско-хотелски персонал с университетски дипломи, и е жалък евро-просяшки аграрно-суровинен придатък на колабиращия германски ЕСССР. А и какво "щастие" ни тресе, че никой не се осмелява да артикулира истината за българския "евро-просперитет", и за истината за местната полит-икономическа евро-германска олигархична прислуга, на която Берлин и Брюксел плащат чрез евро-подаянията по жалките колониални евро-програми за да държи в страх и подчинение жалките български туземци...

 7. 7 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Англо-саксонците свободно и щедро раздават акъл и "демокрация" на другите страни,и що се отнася до "свободната конкуренция".
  Но защо ли щом темата почука на тяхната врата, започва бесен протекционизъм, расистки крясъци и затваряне на границите? Нали бяхте за "свободния" пазар, пазарните сили да "оперират" и т.н.? ... помия, с която заливате Бг мозъци от 1989 и насам, като "висши демократични ценности".

  Е, тези "ценности" за УК не важат ли?

 8. 8 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#6] от "malaparte":

  По голяма простотия отдавна не бях чел!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 9. 9 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#7] от "panzerino":

  Това, което ни "представят" от 24 години като демокрация тука и това, което ни вкара в социалната и икономическата дупка, е Либерализма.

  Лапетата пред Парламента си мислят, че Либерализъм = Демокрация.

  И не само те!

  От там ни идват бедите, а не от НАТО, ЕС и Шенген.

  Няма друг път освен европейският.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 10. 10 Профил на malaparte
  malaparte
  Рейтинг: 217 Любопитно

  [quote#9:"socialen"]Няма друг път освен европейският.[/quote]
  Така си е....
  А, я да видим какво ни донесе евро-германския "път", изключвам, че сме едно жалко и мизерстващо евро-германско колониално гау, ограбвано в най-добрите традиции на Третия райх
  http://alterinformation.wordpress.com/2013/10/19/87820104055566/
  http://www.youtube.com/watch?v=LsecNG7fzC8
  http://www.dokumentalni.com/?p=2762

 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#6] от "malaparte":

  Това не е вина на немците.

  Това е вина на пустия му либерализъм, който клепарите от СДС-то и НДСВ, сега преименували се на Реф. Блока, от ДПС, БСП, Бизнес Блока се бориха със зъби и нокти.

  Немците изгониха техните либерали и либертарианци от Парламента.

  Тука искаме избори до дупка и ще бутнем НС от 7 месеца, докато не ги вкараме отново.

  Всичко негативно, описано от тебе, е последица на либерализма и икономическия пазарен либерализъм, и на либертарианството.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 12 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "malaparte":

  Моля ти се! Не виждаш ли какво пишеш!

  С третия райх и с индустриализиран геноцид, както и с престъпленията с/у Човечеството, шеги не трябва да се правят!

  Не виждам какъв колониализъм виждаш.

  Държавата либерализира и даде за приватизация, те фалираха и хората изгубиха работата си.

  Никой в Европа не ни е забранил да строим заводи, да търсим пазари и да търгуваме.

  Напротив!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 13. 13 Профил на bpl58397717
  bpl58397717
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "socialen":

  Господине има разлика в Договореностите по Шенген и това което се нарича право на работа в ЕС. Договорът по Шенген представлява споразумение между държави от Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници и за единна визова система. Ние не сме част от Шенгенското пространство. Що се отнася до одпадане на ограничението, това не значи, че сте добре дошъл в Европа, в момента в Германия искат да ви снемат отпечатъци от пръстите и да ви правят на средство за измиване на ръцете, във Великобритания като българин сте символ на Роб, скитник, който не само, че си няма нищо, ами на голият си задник е вързал пищови с които да обере щедрата социлна система на великобритания, в Холандия сте безрасъден, крадец, маняк убиец, узорпатор на социална система, разрушител на европейският уют, във Франция и според Мари льо Пен, с нищо по малко от уюта на хитлеристка Германия не трябва да бъдат посрещани Българи и Румънци в Еворпа, та извенете че питам понеже ме бият в момента за това, че съм българин, какви точно са ни постиженията, че не разбрах.

 14. 14 Профил на bpl58397717
  bpl58397717
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "malaparte":

  Вижте господине не виждам друго основание за бълнуванията, освен някакъв криво разбран национализъм, българите дължним мизерията си единсвено на себе си и постредвом нашият продажен нихилизъм на българската родна политическа изродичност. Никой нито германец, нито какъвто и да е не сложи слогънът на устата на всяка българкса майчица преди двадесетина години, оди мама в чужбината за да не работиш, това си беше чисто българско творение, просото повечето решихме да избягаме на тъп на тъпата България, след като никой не остана и ущърбените политици доокрадоха това, което остана след комунистическият режим почнахме да се вайкаме, че всичко било гадно и да търсиме соросоиди, бургери и други подобни. Ние сме продукт на самите себе си и на никой друг и още нещо, чакайте спокойно Путин рано или късно ще в помогне, никога не е късно да изживеем ренесанс на разбития комунизъм или да станем най силната конкуренция на Северна Корея, Венецуела или Куба взети заедно, точно преди да изчезнем като нация, защото след експериментите на комунистие и нашата всеобща глупост, останаха само многоуважаемите роми, от които цяла европа е настръхнала, хлебарките и някои други сранни индиви в тъжната България. Съсипахме всико, ние самите, след педесетина години ще наложи да хлопнен кепенците, и вината е само наша, защото сме терикати.

 15. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#13] от "lancelott":

  То колелото се завъртя и няма връщане назад. Лека полека препятствията ще паднат.

  Че сега техните популисти правят пропаганда за наша сметка е разбираемо - политиците искат да изкарат винаги дивиденти за себе си на чужд гръб.

  След известно време това няма да интересува никого.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 16. 16 Профил на bpl58397717
  bpl58397717
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#11:"socialen"]Немците изгониха техните либерали и либертарианци от Парламента. [/quote]
  Хайде сега глупости на търкалета, за момента либералите са изън бундестага, но си присъстват в много от местните параламенти. И либералите не са в парламента, защото видиж ли идеите им били вредни, а защото тотално се изложиха в политическото бръщолевене, поради същата причина и пиратите не са в Бундестага. Надявам се разбирате раликата между временно изключване и изхвърлятен и още нещо така се прави истинска политика малоумниците се наказват заради грешките им били и те простими, докато тука ги дондуркаме до последно. И още нещо да се твърди, че България е стигнала дотук заради либерали е меко казано наивно и комично.

 17. 17 Профил на bpl58397717
  bpl58397717
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#15] от "socialen":

  Не е разбираемо, не простимо и не е човешко, това всичко води до едно единсвено нещо, Европа на две скороси, за България това означава Европа без Европа и България за Путин и Евразийският съюз. Не биваше малоумниците да позволяват да се стига до тука. Особено като се има в предвид, че проблемът от който всички са настръхнали са всъщност ромите, защото заляха Германия и Франция. Само, че едно трябва да е ясно на тези малоумници, ромите няма да ги спрът с това непрекъснато бръщолевене, защото те чужди езици не говорят и вестници не четат, утре ще си нарамят дисагите и пак тука. Ромите могат да бъдат спряни само с говорене за Ромите и с обща европейска политика за тях, вместо това те плюят нас, наричат ни бедни и просяци, обвиняват ни, че ще ги заразим с бедността си, ще ги залеем с милиони, не смятате ли, че е голяма гавра за да е разбираемо.

 18. 18 Профил на bpl58397717
  bpl58397717
  Рейтинг: 426 Неутрално
 19. 19 Профил на sehnsucht
  sehnsucht
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Циганите знаят ли го това?! Те към Франция, а турците към Германия

 20. 20 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 426 Неутрално

  увеличаващата се ксенофобия и популизъм в ЕС--но любопитно е че само за България и Румъния имаше тази истерия- В ЕС има повече от 20 страни- от основанието на ЕС всяка година влизаше нова имаше малко вятър (Полша Гърция и тн)и бързо затихваше а за нас и съседа беше ураган които още не е затихнал

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK