Евродепутат поиска Брюксел да даде на Македония статут на функционираща пазарна икономика

В приетия доклад от евродепутатите се искат повече конкретни резултати в отношения на Скопие с Атина и София.

© Reuters

В приетия доклад от евродепутатите се искат повече конкретни резултати в отношения на Скопие с Атина и София.Европейският парламент прие в четвъртък резолюция за напредъка на Македония през 2013 г., в която още веднъж призовава Съвета на ЕС да определи незабавно дата за започване на преговори за еврочленството ѝ. В приетия доклад от евродепутатите се искат повече конкретни резултати в отношения на Скопие с Атина и София.


В резолюцията, предложена от британския евродепутат Ричард Хоуит, който е докладчик на Европарламента за страната, се подчертава, че двустранните проблеми не трябва да бъдат пречка за започване на преговори, но те трябва да бъдат решени преди приключването на процеса на интеграция.


Европарламентът изразява съжаление, че отлагането на преговорите създава риск от евроскептицизъм и напрежение в Македония, и призовава Гърция да използва своето шестмесечно председателство на ЕС, като даде нов тласък на процеса на разширяване и с това да създаде позитивен климат за решаване на двустранните си противоречия с Македония в духа на европейските ценности.
Евродепутатите призоваха Македония да продължи реформите и да прекрати политиките и практиките, които могат да бъдат пречка за нейната европейска интеграция. В резолюцията се дава и положителна оценка за срещите между работни групи от Македония и България, като се посочва, че диалогът е добра рамка за решаване на проблемите между двете страни.


Според скопският "Утрински весник" становищата на Европарламента са песимистичен поглед назад, но оптимистично виждане за бъдещето. По време на обсъждането на доклада за Македония еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле оцени, че 2013 г. е била изгубена година за страната, предаде БТА. Въпреки тази песимистична констатация Фюле смята, че ЕС трябва да започне преговори с Македония, защото без ясна перспектива за нея съществуват сериозни рискове да се върне назад, пише изданието.


Най-интересно е искането на Хоуит Европейската комисия да даде на Македония статут на "функционираща пазарна икономика", за да я направи по-привлекателна за чужди инвестиции, пише вестникът, като добавя, че това е третата препоръка за преговори на Македония с ЕС, която никой не вярва, че ще се осъществи.


Гръцките и българските евродепутати твърдят, че македонската държава и народ са изкуствени творения, пише вестник "Вечер" в статия, озаглавена "Скандално". Дебатите в Европейския парламент за резолюцията за Македония отново изхвърлиха на повърхността гръцко-българската коалиция срещу останалите евродепутати.


Гръцките представители, подкрепяни от българските, твърдяха, че блокадата на македонската евроинтеграция не е заради спора за името, а заради серия други проблеми в страната и в отношенията ѝ със съседите. Те твърдяха пред всички евродепутати, че Македония и македонците са изкуствено творение, пише "Вечер".


"Очевидно е, че идентичността на хората е от голямо значение за тяхното бъдеще, но тази страна през миналия век имаше друга идентичност. Преди тя беше българска идентичност", заявила гръцката депутатка Мариета Янаку, а българският евродепутат Андрей Ковачев изтъкнал, че македонската идеология се базира на ревизия на миналото и диктаторска политика, пише "Вечер".


Вестникът посочва, че в защита на Македония са застанали румънските и унгарските депутати, които са поискали да престане лицемерието и финансовата помощ за Гърция да бъде обусловена с вдигане на блокадата за македонската интеграция в ЕС.


"Сегашната държавна идеология в Република Македония, основана на един от последните планове на Коминтерна и юго-комунизма, и окрилена от сюрреалистичния щрих на "антиквизацията", има съвсем различна цел от европейската", заяви българският евродепутат от ЕНП Андрей Ковачев в изказването си в пленарна зала.


По думите му въз основа на последователното изкуствено разделение от 1944 г. и насаждането на омраза спрямо съседните държави, целта и на сегашните управляващи е да поддържат усещането за "лошите съседи" и "незаинтересован" ЕС.


Според българския евродепутат, с налагането на идентичност чрез най-гротескни форми (паметници, филми, изложби, наименования, енциклопедии и т.н.) управляващите в Скопие имат една цел - да останат на власт колкото се може по дълго, жертвайки в името на това както европейските перспективи на Република Македония, така и благоденствието на своите собствени граждани.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK