Евродепутат: Българското правителство посяга на независимостта на Сметната палата

Ингеборг Гресле

© [[© European Parliament - Audiovisual Unit]]

Ингеборг ГреслеГерманската евродепутатка Ингеборг Гресле, член на комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент, алармира за опитите за налагане на пълен политически контрол над българската Сметна палата от страна на сегашния кабинет, съобщи БТА, позовавайки се на българската пресслужба на Европейската народна партия (ЕНП) в европарламента. Предупреждението й бе поместено в прессъобщение на сайта на Групата на ЕНП.


Посланието на Гресле е озаглавено: "Българското правителство слага ръка на независимостта на националната Сметна палата".


В съобщението Гресле посочва причината за своята голяма загриженост за независимостта и доверието в българската Сметна палата. Говорителката на ЕНП в комисията по бюджетен контрол има предвид разглеждането на първо четене в Народното събрание на закона за реорганизацията на българската Сметна палата.
"Сегашната Сметна палата с нейните трима членове професионално е на добро ниво, независима е и има мандат до 2017 година. Сега да бъде преустройвана в политически деветчленен орган, да се зачеркне съответния професионален опит и по този начин да се извършат политически назначения, е сериозна загуба на доверие в тази важна организация ", изтъква Инге Гресле.


Според нея очевидно е, че целта е Сметната палата да бъде направена политически зависима "в страна, за която Европейската комисия отбеляза в последния си мониторингов доклад, че са нужни допълнителни усилия за напредък в борбата срещу корупцията и пълна независимост в борбата срещу организирана престъпност".


Германската евродепутатка посочва, че България е държава, "в която назначенията на важни държавни постове в последните години се коментират от страна на комисията като "непрозрачни " и са белязани от "силни икономически интереси".


"Ние трябва да се изправим срещу подобно развитие и тяхното въздействие спрямо еврофондовете", апелира Гресле.


Тя завършва с думите, че на съвещание на 28 октомври 2013 г. комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент се е убедила в професионалните и експертните качества на сегашната българска Сметна палата.


Вчера ръководството на Сметната палата заяви, че новият законопроект за дейността й налага модела на колективната безотговорност, междупартийните сделки, позволява натиск и манипулиране.


Ако бъде приет законопроектът,  внесен от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев и Сергей Кичиков от ДПС и Румен Гечев и Петър Кънев от БСП, парите на данъкоплатците ще бъдат одитирани от непрофесионалисти, а качеството на одитите ще се контролира от ръководство, от което също не се изискват професионални качества, се посочва в становището, публикувано на сайта на контролната институция и изпратено в Народното събрание. 


Предвижда се връщане на стария модел на одитната институция като колективен орган - от девет членове със 7-годишен мандат. При управлението на ГЕРБ отново със законова промяна тя беше свита до по-скоро едноличен орган - председател и двама заместници, избрани от Народното събрание съответно с шест- и 7-годишен мандат.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Българските правителства от 1989г. насам, посягат на всичко българско,не само на сметната палата. Гладни са, гладни.....

 2. 2 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Правят се всякакви опити, на всички нива, за да могат управляващите по-лесно да "замитат всичко под килима"!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 3. 3 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Сметната палата явно им е голям проблем.
  Спомням си, още бях малък, когато се заговори за пръв път, че ще се прави сметна палата и още тогава бяха големи циркове в парламента.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 4. 4 Профил на Ghostенин
  Ghostенин
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#0:"статията"]парите на данъкоплатците ще бъдат одитирани от непрофесионалисти, а качеството на одитите ще се контролира от ръководство, от което също не се изискват професионални качества[/quote]
  Сус, бе! Какви непрофесионалисти? Професионални лъжци, доносници и лобисти колкото щеш

  "Обезкръвят" ли Сметната, ще настане такъв живот, че някои си викат - дано-о-о, както се пееше в една песен... (бел. някои - синове на България по лютвиместански)!

  — Значи твоята диря свършва тук, Човече? — каза Каа... — Я извикай Думите! Ние сме от една кръв, ти и аз, Човек и змия!
 5. 5 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1098 Весело

  До коментар [#1] от "neznaiko_2011":

  Преди това, викаш, мед и масло е текло.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  "парите на данъкоплатците ще бъдат одитирани от непрофесионалисти, а качеството на одитите ще се контролира от ръководство, от което също не се изискват професионални качества"
  То, това е и целта, управляващите ни да могат спокойно да си крадат

 7. 7 Профил на holandka
  holandka
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Какво може да се очаква от Данчо ментата и шайката около Доган-Станишев?

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Наистина има ли край безобразията и сферите на тяхното прилагане? Въпроса е риторичен, има и той идва заедно с изгонването на може би най-безпринципната и водена само от лично-меркантилни съображения коалиция.
  За др. Станишев момента е "Сега или никога" - да се закрепи в собствената си партия и да реализира личния си европроект. Ама това партия, членове, подръжници, да не говорим за останалата измет, каквато сме ние в неговите очи - кучета ни яли.
  За др.Местан случая е същия, току що ново-избран, така или иначе трябва да "заслужи" пред господаря си и плащащите зад него хора задачите по най-успешния от тяхна гледна точка начин, за да се закрепи и да продължи "делото"на Доган, което и да не е най-ясно артикулираното такова е очевидно много доходоносно.
  Какво да кажем за Воленчо? Завалията за него най-много е сега или никога. Кога друг път ще му се отвори парашута, от неговото пръстче да зависят нещата. Ясно като бял ден - никога. И затова, ситуацията трябва да се използва до дупка, което и прави човека.
  Така че, ние сме на ход - или ги оставяме да си разиграват коня и да си реализират личните проекти, или ги пращаме там, където им е мястото - на боклука. Избора е изцяло наш.

 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2342 Любопитно

  Май демокрацията не е мажду "инструментите" на евробюрократите!
  А и по-лесно се подкупва един вместо девет!

 10. 10 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Ние трябва да се изправим срещу подобно развитие и тяхното въздействие спрямо еврофондовете", апелира Гресле.

  УдраЙте резето, докато бЪлгарските ХаЙдуЦи не ви окрадат и вас, Фрау Гресле !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 11. 11 Профил на sonita_bonita
  sonita_bonita
  Рейтинг: 459 Неутрално

  И какво следва от това ? Кучетата си лаят, керванът си върви .ПРавителството не се е затирило да дава обяснения . Какво следна от това? Ще правят каквото си знаят докато могат .

 12. 12 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  тактиката на циганския вот... да се запишеме дружно в бесепето и да прогласуваме саморазпускането на "бабишкерата"...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 13. 13 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Това НЕбългарско правителство посегна на независимостта на държавата! Отново посегна да ограби онази част от народа, която счита, че му иска оставката! Посегна на всичко, което пречи на едни самозвани, самоназначили се управляващи бандити!!! Какво тук значат някакви си институции?!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 14. 14 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ха ха ха! Какъв политически натиск! И изобщо тази Сметна палата каква работа върши - явява се като констататор на незаконното и безотчетно харчене на милиарди държавна пара! Докато виновните лица - министри по министерства и други, не носят никаква наказателна отговорност за безконтролното източване на държавните пари, няма нужда и от тази Сметна палата, която също източва немалко държавни средства само за констатациите си и едно написване "с особено мнение"! Е.....и и институцията!

 15. 15 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#5] от "The Shadow": Мед и масло не текло, но се живееше прилично. Заради лакомията и алчността сигнахме до тук. И надежда се не вижда щото това е психическо отклонение. Не познавам някой, който да си е занесъл имането на оня свят.

 16. 16 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#14] от "danakoplatec":

  ... ма е "кофти" като има документирано черно на бяло, на'л тъй...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 17. 17 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Евродепутат: Българското правителство посяга на независимостта на Сметната палата..

  - Във близката ни История , .. няма случай,
  след " управление" ..на агент-социалисти,
  държавата ни , да не е била , източена, съсипана
  и оставена , със безброй заеми и задължения ..

  urkobozambo
 18. 18 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 853 Неутрално

  българските правителства и майките си биха продали само власт и пари да се леят върху тях.

 19. 19 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#18] от "palermo88":

  Факт! За съжаление е така!

 20. 20 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  До коментар [#3] от "Митко Василев":

  ,,Сметната палата явно им е голям проблем.,,

  А бе щом като им е голям проблема, що ли не я направят като ино народно събрание от 120 чилена за които да праим избори.
  Ма това 120 членна сметна палата ако я направим ще е голяма работа така да знаиш, млогу по трудно ша са подкупват начи.

 21. 21 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  българското правителство малко по малко посяга на всичко демократично

 22. 22 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 909 Весело

  бре, що ли нямаше посегателство в унгария?

  и най-умният си е малко прост....
 23. 23 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#22] от "kardinalat":

  и в Украина оттук насетне, вярвам, няма да има...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 24. 24 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 909 Любопитно

  До коментар [#23] от "o_sando": когато стане член на ЕС - може. В идущите 15-20 години им предстоят тежки години. Така, че е добре да коментираме по темата на статията, а не да драскаме за осчетоводяване на хонорари

  и най-умният си е малко прост....
 25. 25 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  От изборите до сега се овладява всяка институция! Чак сега ли се усетиха в Евро Парламента?

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK