Евродепутатите одобриха по-лесно конфискуване на престъпни активи в ЕС

Държавите членки трябва да обсъдят предприемането на мерки, които позволяват използването на конфискуваното имущество в обществен интерес или за социални цели, се казва в текста.

© Reuters

Държавите членки трябва да обсъдят предприемането на мерки, които позволяват използването на конфискуваното имущество в обществен интерес или за социални цели, се казва в текста.Правила, улесняващи националните органи в замразяването и конфискацията на активи на престъпници на територията на целия ЕС, бяха одобрени от Европейския парламент във вторник, предаде пресслужбата на институцията.


Днес по-малко от 1% от приходите от престъпления като трафик на наркотици, фалшифициране, трафик на хора и контрабанда на малокалибрени оръжия са замразени и конфискувани. Законопроектът, вече неофициално съгласуван с националните правителства, е част от по-широка стратегия на ЕС за борба с измамите и корупцията.


"Нашият приоритет трябва да е проследяването на парите през границите и конфискуването на печалбите на престъпниците. Само тогава можем да се надяваме тежката престъпност да намалее. Изпращането на отделни престъпници в затвора и оставянето на мръсните пари в обращение е недопустимо", заяви докладчикът Моника Луиса Маковей.
Конфискуване на активи


Законопроектът задължава държавите членки да предвидят конфискация на незаконно придобито имущество след влязла в сила присъда. Той ще позволи на властите да конфискуват активи, дори ако заподозряното лице или обвиняемият е болен или избягал, например чрез задочни производства.


Разширяване на правомощия


Новите правила ще позволят на държавите членки да конфискуват активи, придобити при извършване на сходни престъпления, по-специално в случаи на активна и пасивна корупция в частния сектор, активна и пасивна корупция на длъжностни лица от институциите на ЕС или на държавите - членки на ЕС, участие в престъпна организация, детска порнография или киберпрестъпления.


Разширяването на правомощия за конфискация ще бъде възможно, когато съдът "въз основа на обстоятелствата по делото (...) е убеден, че въпросната собственост е получена в резултат от престъпно поведение".


Възстановяване на активи от трети страни


Конфискация от трети лица ще бъде разрешена, когато придобиващата трета страна "е знаела или е трябвало да знае, че целта на прехвърлянето или придобиването е да се избегне конфискация въз основа на конкретни факти и обстоятелства, включително, че прехвърлянето се извършва безплатно или в замяна за сума, значително по-ниска от пазарната стойност".


Употреба на конфискувани активи за социални цели


Държавите членки трябва да обсъдят предприемането на мерки, които позволяват използването на конфискуваното имущество в обществен интерес или за социални цели, се казва в текста.


Споразумението трябва да бъде официално одобрено от съвета през следващите седмици. Държавите членки ще разполагат с 30 месеца, за да транспонират директивата в националните си законодателства.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Весело

  Ха... току-виж - след време ЕС останал без активи...

 2. 2 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 701 Весело

  На 'РистЮ Бисеров не могат му взе онова, дет' все го чопли в носа само!

  the more we learn, the more we die...
 3. 3 Профил на zkvvoob
  zkvvoob
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Уважаема редакция,

  Приканвам ви да бъдете малко по-прецизни, когато говорите за правото на ЕС: понятие "законопроект", макар да звучи по-близо до нашето право, не съществува. Вторичното законодателство на Съюза включва регламенти, директиви и решения. За какво става дума в случая?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK