Европарламентът подкрепи споразумението с Турция за връщане на незаконните имигранти

Европарламентът подкрепи споразумението с Турция за връщане на незаконните имигранти

© ReutersЕвропейският парламент одобри споразумението на Европейския съюз с Турця за реадмисия на нелегалните имигранти. Според него трябва да бъдат връщани незаконните имигранти от ЕС в Турция или от Турция в ЕС. Правилото ще се отнася не само до гражданите на ЕС и Турция, но и до граждани на трети страни, които са влезли незаконно в границите на ЕС или Турция.


"Споразумението за реадмисия е благоприятно не само за Турция, но и за ЕС. Сега зависи изцяло от Турция да изпълни всички задължения по споразумението", заяви докладчикът Ренате Зомер (ЕНП, Германия).


Споразумението регламентира задълженията и процедурите за връщането на "нередовните" имигранти, които са влезли или живеят незаконно на територията на Турция или ЕС. То задължава и двете страни да допускат обратно своите граждани, гражданите на третите страни без документи за местожителство и лицата без гражданство, които са влезли в Турция или ЕС, преминавайки през държавите членки или Турция.
Зомер допълни, че споразумението за реадмисия ще допринесе значително за намаляване на незаконните имигранти, които влизат от Турция в ЕС, ще спомогне за борбата срещу трансграничната престъпност и особено трафика на хора, и ще намали напрежението върху Гърция и следователно върху целия ЕС.


Според споразумението Турция ще получи финансова и техническа помощ от ЕС за засилване на граничната си полиция и за поставянето на техника за наблюдение. Това трябва да помогне на страната да защити по‑добре границите си със съседните държави като Сирия, Иран и Ирак.


За да влезе в сила споразумението за реадмисия, трябва да бъде официално ратифицирано от ЕС и от Турция. Клаузите, които се отнасят до гражданите на Турция и ЕС, ще влязат в сила два месеца след ратификацията, а клаузите, които засягат граждани от третите страни, с които Турция няма двустранно споразумение, ще влязат в сила след три години.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK