Европарламентът одобри новите правила за тютюневите изделия

Пушачите в ЕС

© © European Parliament - Audiovisual Unit]

Пушачите в ЕСЕвропейският парламент одобри законодателния проект, чиято цел е да направи тютюневите продукти по-малко привлекателни за младите хора. Той изисква върху всички опаковки да има изображения, предупреждаващи за здравните последици, които да покриват 65% от повърхността им, а някои от ароматите ще бъдат забранени


Текстът трябва да бъде официално одобрен от Съвета на Европейския съюз на 14 март, като за момента е неофициално съгласуван със здравните министри на страните от ЕС. Държавите членки ще трябва да транспонират правилата за тютюневите изделия в рамките на две години от датата на влизане в сила на актуализираната директива.


"Това е кулминацията на години работа на фона на интензивно лобиране от страна на тютюневата промишленост. Новите мерки са голяма стъпка напред за контрола на тютюна и ще помогнат срещу прихващането на навика за пушене от следващото поколение. Ние знаем, че децата, а не възрастните, започват да пушат: по-голямата част от пушачите са започнали преди 18-тия си рожден ден", заяви докладчикът Линда Макейвън (S&D, Великобритания).
Гласуването на директивата, първоначално планирано за началото на септември, беше отложено заради интензивно лобиране на тютюневите производители. По тази причина, след като дадоха първоначалното си съгласие за правилата през октомври, евродепутатите решиха обсъжданията да бъдат преместени за 2014 г.


Тютюневите производители бяха остро разкритикувани от редица политици и дипломати заради мащаба и интензивността на лобирането им срещу директивата. Според изтекли документи от Philip Morris, до които Reuters има достъп, лобистите ѝ са провели над 250 срещи с евродепутати, най-вече консервативни, за да обсъждат законодателството.


Активно лобиране имаше и за това електронните цигари да не бъдат обявявани за медицински продукт, а организаторите на кампанията "Спасете електронните цигари" дори обявиха, че регулирането на продукта ще осъди седемте милиона потребители на устройството в Европа на преждевременна смърт


Промените


Действащото законодателство изисква здравните предупреждения да обхващат най-малко 30% от площта на предната част на опаковката и 40% на гърба. Предложеният текст ще увеличи процента на 65%, отпред и отзад, и ще изисква тези предупреждения да бъдат под формата на изображения – практика, която не е позната в по-голямата част от държавите членки в момента.Дванадесет години след влизането в сила на настоящата директива тютюнопушенето остава основната предотвратима причина за смъртността в ЕС и около 700 000 души годишно умират от нея. С течение на годините предприетите мерки за насърчаване на въздържането от тютюнопушене са помогнали да се намали делът на европейските граждани, които пушат, от 40% в ЕС-15 през 2002 г. на 28% в ЕС-27 през 2012 г.

Ще бъдат забранени опаковките от по-малко от 20 цигари, които са по-евтини и съответно по-достъпни за деца в няколкото страни, където все още се продават.


По предложение на членове на Европейския парламент електронните цигари ще се регулират или като лекарствени продукти, когато е декларирано, че служат за отказване от пушене, или алтернативно като тютюневи изделия. В последния случай концентрацията на никотин не трябва да надвишава 20 мг/мл.


Текстът ще забрани ароматите в цигарите и тютюна за навиване, които биха направили продукта по-атрактивен чрез придаването на "характерен вкус". Ароматът на мента ще бъде забранен от 2020 г. Ароматите ще бъдат разрешени за лулите.


Някои добавки, които са особено вредни за здравето, ще бъдат забранени и регулаторите ще получат нови правомощия да изискват от тютюневата промишленост да извърши допълнителни изследвания на добавките от "приоритетния списък", който трябва да бъде изготвен с делегиран акт.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1457 Любопитно

  Спрете субсидиите за производство на тютюн.

  Не може хем да давате препоръки за ограничаване на тютюнопушенето, и на едно с това да раздавате с другата ръка субсидии за производство на тютюн.
  Някак не върви. Или едното или другото.

  Жената е покана за щастие
 2. 2 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Любопитно

  Браво на депутатите от ЕП, но трябваше процентите да са 100, както това е направено в Австралия!

  Моля, вижте сами как изглеждат опаковките на цигари в Австралия. Гледката е красноречива!

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/australiaandthepacific/australia/9208436/Tobacco-companies-to-challenge-Australia-plain-packaging-legislation.html

 3. 3 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Добро решение в правилна посока,особено за ароматите.Така и децата няма да бъркат цигари с бонбони и пушачите ще пушим тютюн,а не одеколон.Трябва дда се стигне и по-далече,на опакоеката да пише задължително какво освен или вместо тютюн има в тютюневите изделия.

 4. 4 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ако искат веднъж завинаги да решат проблема, трябва да действат с по-строги мерки, отколкото за надписите по кутиите. Така се стремят да се справят с последствията, а не с първопричината:тютюна. Трябва да се намали значително производството, субсидирането. Оттам и цената ще скочи. А при по-висока цена и консумацията ще намалее. Но явно монополистът е много силен и засега не може да се пробие.

 5. 5 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Прост народ - много пушачи.

 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело

  До коментар [#3] от "slonsco":
  До коментар [#4] от "paf":

  Моля, вижте как проблемът с цигарите вече е решен в Австралия.

  [quote#2:"BlueWater"]
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/australiaandthepacific/australia/9208436/Tobacco-companies-to-challenge-Australia-plain-packaging-legislation.html[/quote]

 7. 7 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 415 Неутрално

  За ароматите и добавките добре. На мен ми се ще да има и гаранция, че продаваният тютюн не е отглеждан върху терени за рекултивация. Иначе какво се получава - ето ви тютюн с тежки метали примерно, и да не кажете, че не сте предупредени за вредите.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 8. 8 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 458 Неутрално

  НЕ Е КАТО В АВСТРАЛИЯ, НО ВСЕ ПАК Е СТЪПКА В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА !!! А НА ТОЗИ ФОН КОЛКО СА ЖАЛКИ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ, КОИТО ПИШАТ ЗАКОН ЗА ТЮТЮНА, ДАВАТ СУБСИДИИ НА ХОРАТА СЪСИПВАЩИ СЕ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ТАЗИ ОТРОВА И ДАЖЕ НАПРАВИХА СТЪПКИ ЗА ОТМЯНА НА ЗАБРАНАТА ЗА ПУШЕНЕ НА ЗАКРИТО !!! ПЪЛНИ КРЕТЕНИ !!! И ТАКИВА "МИСЛЯТ" И "РАБОТЯТ" ЗА ЗДРАВЕТО И БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА НАРОДА !!! БОЖЕ ПАЗИ НИ ОТ ТАКИВА "ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ" !!!

 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело

  Ето още красноречиви опаковки на цигари от Австралия за любителите на никотина и цигарите.
  От снимката се виждат само част от "ползите" от пушентето за здравето ви!

  http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/08/01/article-2382536-1B17EFD2000005DC-449_634x407.jpg

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Бият се две лобита.Явно тютюневото плаща по-малко.Там където разрешават марихуаната ,забраняват тютюнопушенето.

 11. 11 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело
 12. 12 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Никой ли не знае какво е това ,, ТАБАКЕРА,,?

  Да напомня: Красива и функционална индивидуална кутия за цигари.Запазва ги от мачкане и овлажняване.
  Някой табакери са произведения на изкуството...

 13. 13 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#1] от "bgpainter":

  "Субсидии за производство на тютюн" от ЕС няма. Това, което получава електората на ДПС, е формално финансиране за пренасочване към други производства.... и си мисли правителствто, че е по тарикат, ама като ни хване ЕС всички ще плащаме глобите :-/

 14. 14 Профил на профилиран
  профилиран
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#2] от "BlueWater":

  Ииии к'во??? Аз не мога да си сложа цигарите в др кутия и да не гледам тая отврат?
  Спрете да се излагате и да искате всички да спрем да пушим и да ядем БИО-боклуци!

 15. 15 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело

  [quote#14:"профилиран"]Спрете да се излагате и да искате всички да спрем да пушим и да ядем БИО-боклуци! [/quote]Вие си пушете колкото искате само на разрешените места, но ДЕЦАТА няма да ЗАПОЧНАТ да ПУШАТ като
  [quote#14:"профилиран"]гледам тая отврат? [/quote]

 16. 16 Профил на Kung-fu panda
  Kung-fu panda
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Даже и в тази класация не можем едно първо място да хванем. Както имаше един виц "Такъв си загубеняк, че даже и в състезание за загубеняци пак ще вземеш второ място"

  Kung-fu masta
 17. 17 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Голяма работа" са пушачите! Сами се поставят в зависимост от трева и листа. Хем си ги кашлят, хем си ги плащат...Нека ги има - да има за въздържателите повече пенсии и по-добри дни...

 18. 18 Профил на профилиран
  профилиран
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#15] от "BlueWater":

  Наистина ли има толкова глупави хора,които мислят че вида на опаковката ще повлияе на децата и те няма да започнат да пушат,заради КАРТИНКА !???
  Ееее още имам надеждата че пак ще позволят пушенето поне в заведения !

 19. 19 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело

  [quote#18:"профилиран"]Наистина ли има толкова глупави хора,които мислят че вида на опаковката ще повлияе на децата и те няма да започнат да пушат,заради КАРТИНКА !??? [/quote]Ако вие имате деца, моля, покажете им тези картини и ги попитайте дали биха си взели нещо което да сложат в УСТАТА си от кутия с такава опаковка?

  После може да усъзнаете кои в същност са
  [quote#18:"профилиран"]толкова глупави хора[/quote]

 20. 20 Профил на профилиран
  профилиран
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#19] от "BlueWater":

  Нямам ! Но и не смятам че това ще окаже влияние!Всеки средно интелигентен човек е бил запознат с вредата от пушенето още от ранна възраст и въпреки това пушачите в БГ са 36%,което ми се вижда нереалистично...Поне 45% от населението в Бг са пушачи !

 21. 21 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "...лобистите ѝ са провели над 250 срещи с евродепутати..."

  И к'во са правили на срещите - кафе ли са пили? Или са раздавали подкупи. Демек 250 евродепутати плачат пълна ревизия на имуществото до 9-то коляно

 22. 22 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Кой ,ще ми каже как ще се отрази на икономиката на света ,ако в един момент се спре тютюнопроизводството ? Дали трябва да се демагогства ,икономиката на България ще бъде съсипана ,ако се спре това производство .
  В България има повече от 2 000 000 пушачи които дневно заплащат по 3 лева акциз плюс ДДС на ден ! Сметнахте ли го колко пари са това за месец ,за година .Друг е въпроса къде
  отиват тези пари.
  Стига са се крили зад "добри" намерения !

 23. 23 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#22] от "aboto":

  и ако не го плащат тоя акциз, к'во ще стане с тия 3 лв. на ден - ще се изпарят във въздуха ли??

 24. 24 Профил на Todor
  Todor
  Рейтинг: 458 Неутрално

  След кривината на краставиците, щастието на кокошките, лампите с нажежаема жичка, ЕС се зае и с тютюна. Похвално, но нищо няма да излезе. Вчера са се заели да глобяват и клиентите на проститутките... това го нямаше и по времето на СССР, защото любовта беше свободна ..... http://30dumi.eu/2014/02/evropejskiyat-parlament-shte-va-vezhda-sanktsii-za-klientite-na-prostitutki/

 25. 25 Профил на trankata
  trankata
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Списък на официално обявените 599 добавки към "любимите " ни цигари
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_additives_in_cigarettes

  А колко са неофициално добавени.??

 26. 26 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Вредата от тютюнопушенето

  http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=3902

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 27. 27 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело

  [quote#22:"aboto"]Кой ,ще ми каже как ще се отрази на икономиката на света ,ако в един момент се спре тютюнопроизводството ?[/quote]Ще има постепенно нарастване на жизненото равнище поради намаляване на РАЗХОДИТЕ и ВРЕМЕТО за лекуване на:

  1. РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
  2. ЗАБОЛЯВАНИЯ НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ от активно и пасивно пушене.
  3. Специално в България - икономия на 100 000 000 лв. субсидии
  4. Много по-малко БОЛНИЧНИ плащани от работодателите и НОИ.
  5. Още много преки и косвени ефекти.

  Нарастването ще е постепенно, защото отказването от цигарите не спира автоматично вредите от досегашното пушене върху здравето на пушача. В САЩ човек който откаже цигарите се счита за пушач още ДЕСЕТ ГОДИНИ!

 28. 28 Профил на Dragomir Dragomirov
  Dragomir Dragomirov
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Ами направо да криминализират тютюнопушенето, както е с марихуаната. Така и така от известно време се вземат някакви безумни мерки и се приемат някакви безумни закони, които те карат да се чувстваш като престъпник ако си пушач. Единственото добро е, че ДПС ще имат (евентуално) една тема за популизъм по-малко. И накрая, предлагам следваща мярка - слагането на специални филтри на цигарите, така че димът който образуват да е под формата на черепи.

  "Show me a sane man and I will cure him."
 29. 29 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#4] от "paf":
  Себестойоността на кутия цигари е няколко стотинки. Субсидията няма нищо общо с продажната цена. Цената се състои от голям акцизи ДДС.

  https://swansphotography.com/
 30. 30 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#23:"пламен"]и ако не го плащат тоя акциз, к'во ще стане с тия 3 лв. на ден - ще се изпарят във въздуха ли??[/quote]

  Горе долу така се получава . Вие знаете ли къде отиват тези 2 628 000 000 лева на година.

 31. 31 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#23] от "пламен":
  За този подкуп ,предизборно по 30 лева на 300 000 човека ще похарчат 9 милиона ,а от акциз на цигарите вече Ви ,споменах.
  Вие ,си мразете пушачите ,но не пренебрегвайте приходите от тях!

 32. 32 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#31] от "aboto":

  питам те, ако не плащат акциз за цигарите, какво ще правят с тези пари пушачите?

 33. 33 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#32] от "пламен":

  Майтапчия !!! Жив да си !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK