Българската икономика се нуждае от иновации и квалифицирани работници, смятат експерти

Теодор Стойчев

© Анелия Николова

Теодор СтойчевАко иска да запази икономическото си ниво и да напредва в развитието си, България трябва да положи повече усилия за подобряване на образованието и на условията за иновации. Около това се обединиха експерти на конференцията ReACT Sofia: "Икономиката в ЕС - кризи и възможности", организирана от Информационното бюро на Европейския парламент.


"Икономиката е един от най-наболелите проблеми пред европейските общества и европейския проект", подчерта в началото на събитието Теодор Стойчев, който ръководи Информационното бюро на ЕП. В условията на безпрецедентно висока безработица, особено сред младежите, и нарастващ евроскептицизъм, пред ЕС стои сложния въпрос по кой път да поеме, подчерта той.


По време на конференцията гостите се опитаха да очертаят пътища, които да помогнат за справянето с последиците от кризата в ЕС, но и най-вече в България, както и за икономическото развитие на страната. Според тях е нужно изграждането на икономика, основана на знанието и иновациите, създаването на предприемаческа екостистема и стабилните финанси.
Според Кристиан Филипов, който е специалист по развитие на частния сектор в българския офис на Световната банка ЕС и България са поставени пред общ проблем – застаряването на населението, което налага и въвеждането на производството на стоки с по-голяма добавена стойност, които да комpенсират намаляването на броя на работниците.


По думите му за да може страната да запази същия стандарт след 20 години и да продължи да се развива, трябва да положи сериозни усилия именно за производството на такива стоки. За тези усилия насоки дава доклад на финансовата институция за Стратегията за интелигентна специализация на България, от която ще зависи усвояването на европейските средства. "Ако България не се фокусира върху създаването на работна сила, няма да има кой да работи", отбеляза експертът.


Филипов подчерта, че според докладите на Световната банка има пет сектора в българската икономика, които имат висок иновативен потенциал и ако им се помогне, могат да се превърнат в двигатели на икономиката. Един от тях е секторът на преработването на храни, което в България има достъп до пазарите и на ЕС, и на бившите съветски републики, както и дългогодишни традиции, от които обаче не се възползва.


Кристиан Филипов

© Анелия Николова

Кристиан Филипов


Друг такъв сектор е на машиностроенето и електрониката, който се характеризира със застаряваща работна ръка и младежи без нужното образование, които да поемат щафетата. Подобно е положението в областта на информационните и комуникационните технологии, които се нуждаят от квалифицирани хора.


В областта на фармацевтичната индустрия България също би могла да има добри перспективи, ако вложи повече в научни изследвания и създаването на нови лекарства. Добри възможности предлагат и културните и креативни индустрии, в които работят основно микро и малки компании, но заетите в тях имат средно с 30% по-висока производителност от другите икономически отрасли.


Към позицията за това колко важно е образованието се присъедини и създателят на сайта Уча.се Дарин Маджаров, който чрез видео уроци помага на учениците да разбират по-добре материала. "Ние гледаме на учениците като на клиент, на чиито индивидуални нужди трябва да отговорим – да му представяме информацията бързо, лесно и разбираемо, за да разбере, че може", обяснява той.


По думите му ако някой иска да се образова, той може да го направи и образователната система в България не е толкова лоша, за колкото се говори. Според Дарин обаче децата трябва да се учат, че да грешиш не е лошо, те трябва да свикнат с това, защото един ден ще им помага, ако влязат в ролята на предприемачи и така ще са по-склонни да рискуват, без да се страхуват от провал.


Той смята, че правителството трябва да подкрепя предприемачеството дотолкова, че да се говори за него, да създава среда, в която младите хора да повярват в това, че могат да успеят. "Оттам нататък всичко е в ръцете на предприемача", подчерта Дарин Маджаров.

Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Пичове, всички не могат да са програмисти бре! Освен софтуерни инженери какво друго се търси в тази държава от бизнеса?! Май - нищо! Стигана се до там, че дори и в частна фирма да започнеш работа се искат връзки. Никой не ти гледа дипломи, какво можеш и т.н. За държавните фирми пък да не говорим.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Вчера го написах под статията за швейцарския данъчен офшоринг, сега ще го напиша пак. Клишето "се нуждае от иновации и квалифицирани работници" можем да го сложим след всяка държава и няма да излъжем нито грам. Въпросът е, че ние тези работици не можем да ги създадем от днес за утре, пък и като гледам - никой не се е затърчал да направи сам нещо за себе си, като се преквалифицира на средна възраст или на стари години.

  Но все пак, всеки може да направи нещо за себе си - да избягва посланията за катурване на данъчната система и плоския данък. И до ден днешен не е ясно, как доста левичарското ни общество успя да извоюва плоския данък от 10%. Сега да не пипа нищо, защото офшорният ефект пълни неусетно хазната повече от всичко друго. Всъщност заемаме мястото на фалиралия Кипър, който живееше десетилетия наред от същия бизнес, преди банките му да се нагълтат с гръцки ценни книжа.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Образованието наистина има нужда от доста подобрение.Аз лично смятам,че не може да разчитаме само на инвестиции от вън и трябва да стимулираме българите да бъдат предприемчиви,да имат идеи и да се опитват да ги реализират в работещ бизнес.

 4. 4 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 941 Любопитно

  С нищожни заплатки можете да привлечете само нищожни специалисти

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#1] от "tom_sawyer":

  Другият "ускорител", през който се реализира работна сила, са езиковите умения. Не говоря само за тези, които обясняват по телефона на французите как да си подкарат новата сушилня за пране. Примерно тези работници на физическия труд, които знаят турски, си намират работа при турските имигрантски общности в Западна Еворопа. Пътуват постоянно. Знам даже доста случаи, българи от Пловдив да се присламчват към цигански бригади от Столипиново и варненци - към такива от Старо Оряхово, защото циганите от тези места заради турския език си намират лесно обекти.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 6. 6 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  Това не е решение на проблема в страната. Емигрантството е вариант но не и решение ако искаш доброто на страната си. Истинският бич е корупцията и шуробаджинащината която се е развихрила с пълна сила.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Всъщност сега се сещам, как през '90-те цъкахме с език, "защо не направим като Кипър". Сега тази възможност ни се предлага на тепсия - имаме си нисък данък, финансова стабилност, разработен сектор за продажба на имоти на чужденци.

  Всичко стои готово и сега има опасност същите хора, които преди 15 години са цъкали по Кипър, сега да гласуват за Бареков, Сидеров, ГОРД и пр., които щели да "обложат богатите и да залЕпят парите на челата на бедните"...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#6] от "tom_sawyer":

  Не говоря за емиграция, а за мобилност и интегрираност в международния пазар на труда. А това става само чрез езикови познания.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 9. 9 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  От една страна медии и политици ни карат да затъпявме.
  А от друга страна пък трябеа да сме умни.

 10. 10 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  АйТи-поколението какво ще яде селд има няма 10 годинки? И какво е туй "квалифициран работник"? Първом беше модерно да си инженер, след това лекар, икономист, програмист, куратор… Някой ще ми каже ли накъде е тръгнала България и кои области ще се развиват в нея?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 11. 11 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Българската икономика се нуждае от...работни места! Не по програмки за заетост, не сезонни сервитьорки и бармани, не еколози и хигиенисти, не чиновнически, не шивашки на ишлеме, не 95 % от тях в единствено 3-4 града ...а истински, работни места!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 12. 12 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 463 Неутрално

  ... какви експерти бе ... чиновници, някакви, си организирали конференция... българската икономика (доколкото я има, де) се нуждае от СИГУРНОСТ И ПРЕДВИДИМОСТ НА законите, наредбите, инструкцийките и указанията на чиновниците. Един вид поне десетина години "експертите" да оставят икономиката на мира. А не всяка година нови правила. Хайде сега, някой да каже, колко "струва" на бизнеса ежегодните упражнения на чиновниците. И тая дъвка - иновации, образование, квалификация... електрификация и съветска власт

 13. 13 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 395 Неутрално

  1. С всяка година се увеличава броят на напусналите училище деца.
  2. Все повече се увеличава броят безработните над 45 години /от тях има и т. нар. квалифицирани кадри/, които поради възрастта си са пренебрегнати от бизнеса.
  3. Не малко са младите висшисти, на които се отказва квалифицирана работа, заради липса на стаж......
  Така че не виждам причина образованието да вдига нивото.....просто бизнеса да започне да наема работници.....

 14. 14 Профил на kargan
  kargan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#11] от "ostin22":

  Не коментирам във форума, но този път не можах да се сдържа - моля Ви, не слагайте професията "еколог" на нивото на сервитьорите и барманите! От поста ви съдя, че си нямате и най-малка представа какво представлява професията. Всяко промишлено предприятие има нужда от такъв специалист! Моля за извинение, ако съм бил рязък, но специалността никак не е лесна и според мен не бива да се приравнява на нивото на неквалифицирани професии. Приятен ден!

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#4] от "колаборационист":

  Ти не ги отбираш тези работи, коуега! Според мастити икономисти и работодателите ниските заплати са импулс за външните инвеститори. Повечето дори зоват да се премахне МРЗ, та да плащат в стотинки, докато те правят обиколки по езкотични дестинации със собствените си яхти и луксозни джипове. Иначе се губи конкурентното ни предимство на глобалния трудов пазар. С устойчива мизерия - към прогрес!

 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#14] от "kargan":

  Извинявам се ако съм те засегнал...Явно говорим за различни неща..Това за което аз говоря е длъжноста "еколог" създадена от бюрата по труда, която всъщност означава озеленител с теменужки или чистач на общината...Има десетки хиляди такива длъжности, които са създадени просто за да се намали броят на ефективно безработните...и са крайно неефективни и ненужни...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 506 Гневно

  "Друг такъв сектор е на машиностроенето и електрониката, който се характеризира със застаряваща работна ръка и младежи без нужното образование, които да поемат щафетата."

  Много ме дразнят костюмарчета, които са научили някаква мелодия от думи и пеят ли пеят. Обаче да дават акъли какво не било наред, а те видиш ли имали представа защо иде реч, е това си е върха на нахалството. В България има много умни младежи, които обаче не могат да си намерят работа, защото нашата държава не защити в последните 25 години родното производство, а мотото беше "кражба-продажба". Без производство няма оправия, нито можем да сме лондонското сити, нито Швейцария на балканите. Остава ни да работим, без обаче държавата да изстисква силиците на дребния бизнес, защото логичната реакция се нарича сива икономика.

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3543 Неутрално

  До коментар 5.

  Не бъркай езиковите умения на затворени малцинствени общности, които обикновено са ниско образовани и освен така наречения си майчин език, под формата на някакъв диалект - не могат да говорят друго, даже не могат и да се научат!
  Това не са езикови умения! Просто са попаднали в нишата където един полуграмотен с 200-300 думи немски командва една банда неграмотни! Полуграмотния е езиковия посредник на германеца работодател! Не се искат езикови умения, за да боядисваш или лепиш тапети!
  Една моя братовчедка завърши английска гимназия, след това гръцка филология. Преди години ходи да си търси работа в Гърция и единственото, което и предложили с нейните езикови умения, било да стане... камериерка! Ще, не ще първите няколко години беше такава! После вдигна нивото, до управител на хотел! С добри езикови умения - толкова!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на kargan
  kargan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Разбрах какво имаш в предвид и благодаря за разяснението. Напълно съм съгласен, че с такива длъжности не може да се постигне никакво устойчиво развитие и да се намали безработицата. За съжаление голям процент от трайно безработните попадат в тази категория работна ръка. Също така, посочените от gfn_666 ситуации по-горе отблъскват що-годе кадърните хора да си търсят работа по специалността тук в България. Многобройни са примерите за длъжности, изискващи висше образование и западен език, които предлагат възнаграждение от порядъка на 500-600 лв и то за София. Всеки млад човек не вижда смисъл да започне такава работа, при положение, че една хигиенистка на летището взима грубо около 800 лв заплата.

 20. 20 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  До коментар [#10] от "moriarti":
  "Някой ще ми каже ли накъде е тръгнала България и кои области ще се развиват в нея?"

  От всяккави хора има нужда, но трябва да се квалифицират непрекъснато. Учение през целия живот. Аз съм програмист и ще ви кажа. Програмистите учат непрекъснато, защото инструментите и методите се променят всяка година.
  Но така е навсякъде. Лекарите и те трябва да учат, макар да не са свикнали.
  Вече няма мек хляб в условията на глобализация.

  подпис
 21. 21 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#17:"ХДС(CDU)"]Без производство няма оправия, нито можем да сме лондонското сити[/quote]

  Имено!!!

  ++++++++++++++++++++++++++

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 22. 22 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 557 Весело

  А .... тия "експерти" са го обърнали на говорилня. Чувале сме ги...

  Драги "експерти" за ква икономика думате като производствата са ни тип "манифактура" или се ползват допотопни машини...
  Нещо много ви ограничени вижданията за да се зовете "експерти".

 23. 23 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Пак започнаха да говорят с клишета, българската икономика се нуждае от правила, стабилна и надежна съдебна система, и наемане на персонал от гледна точка на качествата на работника а не по роднински/връзкарски принцип.

 24. 24 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":
  До коментар [#8] от "cinik":
  До коментар [#8] от "cinik":
  До коментар [#5] от "cinik":
  До коментар [#2] от "cinik":

  От това, което пишеш, става ясно, че хал хабер си нямаш от макроикономика!

  Е, понеже пишеш много, то от време на време оцелваш и по нещо вярно, но масата е някакъв десен, неолиберален, либертариански буламач.

  Демек, повече идеология и пропаганда, нямащи като такива нищо общо с модерната, базирана на емпирични факти, макроикономическа теория и практика.

  Вместо да ходиш да си губиш времето по либертарианските вечеринки и да зееш по Блумбърг вземи и прочети сериозни икономически статии.

  Интелекта за това си го имаш! Спор няма!

  Понеже хвана темата с данъка, ето ти един линк с актуални резултати от MIT и Berkeley по темата, на базата на математически модел. (Единият от авторите е българско момиче. Статията днес вече е препоръчах и на друг твой колега. Ако ти е тежко за четете поне прочети. Някои от книгите на Джордж Сорос):

  http://elsa.berkeley.edu/~saez/piketty-saez1_1_11optKtax.pdf


  http://www.voxeu.org/article/taxing-1-why-top-tax-rate-could-be-over-80


  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  [quote#17:"ХДС(CDU)"]нашата държава не защити в последните 25 години родното производство, а мотото беше "кражба-продажба". Без производство няма оправия, [/quote]

  Koe производство, това на 60-те хиляди електрокара с оловни противотежести ли? Или на двигателите ВАМО, лиценз на Перкинс от 70-те години - достатъчно изостанал, за да мине през филтъра на КОКОМ, или ДЗУ-Стара Загора, което по собствени признания било "На 6-7 години след Ай Би Ем" (съответно веднага питам, какви и на каква цена смартфони се продаваха преди 6-7 години, че да са конкурентни на сегашните ?)

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#24] от "socialen":

  Не беше отдавна, когато привържениците на ВЕИ енергията пускаха тук на форума подобни тухли с изчислителни, теоретични, медотически, емпирични, когнитивни и пр. модели, с които мастити професори от Оксфорд, Бъркли и Кеймбридж доказваха, как зеленият ток ще ни направи по-богати. В рамките на собствения емпиричен модел, теориите им получиха своята верификация чрез първата сметка за ток в случилия се по-студен месец....

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#15] от "Читател":

  Сетих се за онзи виц от Лукановата зима, който гласеше така:

  "Знаете ли, кое ще спаси Българи от глад?
  - Не!
  - Ами яденето!"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 28. 28 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#26] от "cinik":

  Виж ся, не си икономист и нека да не си "говорим" за идеологии, за да не преливаме от пустото в празното.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#27] от "cinik":

  Точно Луканов докара Ричард Ран, най-големият неолиберал тогава, за да направи план Ран-Ът.

  Ако не си забравил, Ричард Ран оцени Прехода като успех в предаването Панорама 2010 година, където го поканиха по случай 20 годишнината на плана му.

  Ся кво се оплаквате - нали е от вашите, барабар с Луканов.

  Все отбор "икономисти".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Икономиката икономична - дело на всеки!

 31. 31 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много беден тоз български език. Нямаме си дума за иновация.
  Или само българският език на Дневник е беден?
  Хайде да направим опит да намерим или да създадем заместник на иновация!
  Аз предлагам изобретение.
  Други предложения?

 32. 32 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ф.Нинов":

  Няма лошо, когато е по факти.

  Лошото е, когато се деформира и минимира до идеологиите на Айън Ранд и на фон Мизес и до корпоративно поръчаната икономическа "наука" на фон Хайек и Фрийдман, и до Trikle-Down.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 33 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  У нас има, не са много, но има доста добри специалисти. Не мога да разбера, защо не ги включат в една група и да направят едина реална перспектива за близкото и далечно бъдеще. Има и доста читави модели, кито могат да ползват. Според мен, причината е, че образованието е скъпо, а и добрите предпочитат да емигрират. Така че, кадърни хора в изобилие няма. Трябва ни виждане какво можем да правим с това, което имаме. Дали можем си внесе, е друг въпрос. Екологично селско стопанство, туризъм, малко аутсорсинг на хайтек, и май това е... Може би няколко фонови дейностти! А бе знае ли някой, какво стана със завода за гама глуболин?

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално
 35. 35 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Цитат:
  "...икономика, основана на знанието и иновациите..."
  Бля, бля... За да надграждаш със знание и иновации, първо трябва да имаш базисно производство. Какво произвежда България? Ами за съжаление почти нищо. ПЪРВО - Ние помагаме на Китай да заобикаля европейското законодателство като смеаня произхода на произведени в Китай стоки. Тук пристигат всякакви китайски стоки на части и на изключително занижени фактурни цени. Частите се сглобяват и се появяват "български" стоки без от България да е взето и едно болче. Има и фрапиращи далавери като внос на стотици хиляди контейнери с китайски пилета или заешко месо, които се обмитяват на смешни стотинки като китайско "карго". Изведнъж наш производител на такива меса започва да изнася тази стока на европейския пазар като български.

 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  [quote#29:"socialen"]уканов докара Ричард Ран, най-големият неолиберал тогава, за да направи план Ран-Ът.[/quote]

  Планът Ран-Ът, какъвто го знам в избледнелите си спомени, изобщо не се реализира. Да не кажа, че сякаш някой го е чел и е правило обратното. Например, првата точка от него беше за учредяването на някаква безмитна зона на цялата наша територия, а ние до не знам коя година не можахме да влезнем в СТО, едва към 2000 г. влезнахме в ЦЕФТА, т.е. имаше си митници и то такива, до които всяка партия се опитваше да се дореди първа...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 37. 37 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Малко мисли от Адам Смит (1723 - 1790), точно по темата:

  ****
  "Почти нищо друго не е необходимо, за да изведеш една страна от най-примитивното варварство до най-високото ниво на благоденствие, освен мир, разумни данъци и поносимо правораздаване. Всичко друго си идва от естествения ход на нещата"
  ****

  "Месарят, пивоварят и хлебарят приготвят яденето ни не от великодушие, а заради собствения си интерес"

  ****

  "Човекът е животното, което разменя стоки. Никое друго животно не го прави. Никое куче не разменя кокали с друго"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 38. 38 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#29] от "socialen":

  Ти чел ли си въобще доклада Ран-Ът? Май не. Щото препоръките на доклада са ВЕДНАГА всичко да се продаде, ама веднага, на момента, не след 1-2-5-10 години, за което време предприятията ще могат да бъдат източени и раздадени на мафията, която да ги оглозга. Гениалността на червената чума беше че хем успя да не изпълни нито една от точките в плана, хем обвини за трагичното състояние на икономиката точно изпълнението на плана.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 39. 39 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Останалото са ишлемета, добив на цветни метали и селскостопански продукти минаващи през задължителни посерници. Изобщо нашата икономика вече почти нищо не произвежда. Китайският дъмпингов внос и прането на пари ни разсипаха тотално. Ако случайно нацелиш някоя ниша изведнъж се оказва, че някой БСП цървул ти е изнесъл мостра в Китай, където, са го откопирали и изведнъж на твоята ниша се появява пълно копие на твоя продукт, на крайна цена равна на половината от цената на материалите от които е изграден продукта. Това дали имаш или нямаш някаква интелектуална собственост не е от значение.

 40. 40 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#32] от "socialen":

  И коя корпорация е поръчала на Хайек да им разработи икономическа теория? Къде тази теория е приложена? И къде се е провалила? Щото всички тия калпави математически моделчета дето ги величаеш на големите мозъци-икономисти се сгромолясват един след друг, последния път беше 2007ма, общо взето на всеки седем години моделчетата издишат. Австрийската школа без проблеми предвижда не само съществуването на балона на недвижими имоти, ами и посочва точните причини, както и последствията които ще имат действията на регулатори, централни банки и правителства върху световната икономика. Докато Бен Бернанке и беловласото лелче дето го замести пелтечеха че проблеми няма, после че са малки, после че икономиката била в пълен мелтдаун и трябвало да се печатат пари, за да не стане като 30те години. Бен хеликоптера, царя на макроикономиката, дето всичко моделира и предвижда, няма едно вярно предвиждане и една сбъдната прогноза. Еле па да познае какви ще са последствията от собствените му решения.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 41. 41 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  [quote#38:"DareDebil"]Гениалността на червената чума беше че хем успя да не изпълни нито една от точките в плана, хем обвини за трагичното състояние на икономиката точно изпълнението на плана.[/quote]

  Подобен номер извъртяха и с правителството на Беров, което ужким било на "онези с брадите". За подсилване на ефекта изкомандваха своите мутренски бригади от спортистчета и криминали да слезнат на най-ниско улично ниво, за да хвърлят хората в потрес. Типичен пример - рекетьори да изкарат продавача от гаражното магазинче под блока, да го пребият зрелищно, докато хората гледат от балконите и накрая показно да му залепят стикер със застраховка.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 42. 42 Профил на l.d
  l.d
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#35:"proizvoditel"]Бля, бля... За да надграждаш със знание и иновации, първо трябва да имаш базисно производство. [/quote]
  Коня и каруцата пак са сменили места.

  Винаги има "но"
 43. 43 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Цитат:
  "...ЕС и България са поставени пред общ проблем – застаряването на населението, което налага и въвеждането на производството на стоки с по-голяма добавена стойност..."
  Аман от теоретици. Кой производител не желае да произвежда продукти с по-висока печалба? Само, че тази криворазбрана глобализация на пазарите при твърде различни други условия, даде възможност още от 2003г. на една група държави с идеолог Русия, да започнат икономическа война с цел да унищожат западните производители и сринат пазарните икономики с непазарни действия. Ако така продължава скоро резервните валути и котировките на суровините няма да са в долар и евро, което е и целта на Русия.

 44. 44 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 450 Весело

  Българската икономика се нуждае от иновации и квалифицирани работници, смятат експерти--А ivanbaraban смята -България се нуждае наи вече от умни и квалифицирани Политици защото ТЕ създадох
  . условията на безпрецедентно висока безработица, особено сред младежите, и нарастващ евроскептицизъм
  България са поставени пред общ проблем – застаряването на населението, не само тя-- Европа също -защото няма политика за повишение на раждаемоста (Европа предпочита да бъде богата без наследници)-типична либерална политика

 45. 45 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#38] от "DareDebil":

  Разбира се, че съм го чел.

  Основата цел е преходът от планова към пазарна икономика.

  Средството - фалит на плановата чрез обявяване на мораториума в/у външния дълг - точка в този план. Самият факт, че той се обяви при 53% външен държавен дълг от БВП говори сам по себе си. Че Ран + екип сам го изисква, също.

  Какво значи червена чума?

  Нека не си говорим празни приказки.

  Те бяха същите турбокапиталисти, както и тези от Запада/САЩ.

  Те искаха да си вземат изграденото от Социализма и си го присвоиха преди другите.

  Но това е малкият проблем.

  Големият е, че хората си мислят до ден днешен, че е трябвало да градим Капитализъм с построеното от Социализма, което е и наивно.

  Именно там е грешката. И тя е мисловна!

  Иначе, ако можеш намери интервюто на Ран в Панорама през 2010 година.

  Ние съградихме точно олигархичния модел по образец на САЩ, където 85 човека притежават богатството на половината човечество - на 3.5 милиарда човека!

  Това няма нищо, ама нищо общо с пазарна икономика.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 46. 46 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#38] от "DareDebil":

  От 24 години всъщност, провокативно казано, нашият проблем, нашето рвзбиране за пазарна икономика и до ден днешен се свежда до това как да се доберем до изграденото по време на плановата икономика.

  Всичко опира до една бройка от предприятия, изградени преди 30-40 години.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 47. 47 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#45] от "socialen":

  коя точно точка от плана е налагане на мораториум върху плащанията по външния дълг???

  И не, не са същите турбокапиталисти като в САЩ, в сащ хора като хенри форд, джордж уестингхаус, уолтър крайслер, уилям боинг правят от нищото нещо, и дават работа на милиони хора, без да искат и един лев от държавата. Хенри форд плаща най-високите заплати на работниците си В СВЕТА, без закон за МРЗ, хора като тях създадоха средната класа в америка, най-многобройната и богата средна класа в света.

  Последно кое е? В българия има ли пазарна икономика или няма? Ако няма, защо постоянно викаш че тя била виновна за всичко? Ако не може да се изгради капитализъм с построеното от социализма, какво следва? Че построеното е трябвало да бъде разрушено? Ми нали уж точно това станало? Или че трябваше всичко да си остане държавно, нищо че повечето предприятия бяха толкова некомпетентно управлявани, умишлено, че бяха фалирали? Чехия и словакия примерно как успяха да минат към пазарна икономика? Или викаш и те не са минали ами си стоят при плановата още?

  Какво значение има нивото на външния дълг за обявяването на мораториум по принцип? И 10% дълг да имаш, ако не можеш да си плащаш лихвите, и не можеш да вземеш нови заеми защото всичките ти кредитори те виждат че си алкохолик комарджия, много ясно че няма да ти дадат и една стотинка. От друга страна, може да имаш и 100% дълг, но като си плащаш и кредиторите мислят че ще си получат парите с лихвата, може да си креташ доста време.

  И мораториума как точно се отрази негативно на мега печелившите ни предприятия, които изнасяха продукция в целия свят, и правеха огромни печалби, щото държавната собственост е най-добрата собственост на света, точно по плана за петилетката?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 48. 48 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#46] от "socialen":

  или, още по-провокативно казано, как да излезем от дупката в която ни закопа социализма с безумните си строежи и откъсването на хората от родния им край и традиционния им поминък. С промиването на мозъците на хората и смазването им в хомогенна маса от послушни, немислещи и мразещи тези които имат повече.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 49. 49 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#40] от "DareDebil":

  Olin Foundation, Standard Oil.

  И в Чили, и в либерализирането на финансовите пазари.

  И едното и другото са абсолютни провали!

  Като не взимаме емпирични модели и не им вярваме, тогава на какво да вярваме?

  На субективизма на Айън Ранд ли?

  Докъде може да стигне това икономическо невежество в услуга на 85 човека, чиито богатство е равно на богатството на поливината човечество от 3.5 милиарда души?

  Или в услуга на Блекрок и Блекстоун, които имат общо 6500 милиарда $, които въртят по целия Глобус?

  Изобщо, ограничаването ролята на държавата в икономиката, както и твърдението, че пазарите са съвършенни е признак на елементарно непознаване на икономическата теория или просто е нарочно.

  Почюследствията ги видяхме 2008 година.

  И друг път си говорихме - Кризата беше дефлационна, въпреки евтините пари, както твърдят австрийските шамани!

  Ще ти дам само едно ключово изречение и ако си икономист ще ме разбереш -

  И фон Мизес, и фон Хайек, и най-вече Милтон Фрийдман изключват в тяхната корпоративно спонсорирана наука негативната роля на печалбата!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 50. 50 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#47] от "DareDebil":

  Свърши тая.

  За 35 години неолиберализъм Детройт, както и много отрасли от реалната индустрия в САЩ и Великобритания изчезнаха.

  Понеже и ти си умно, интелигентно момче (и друг път сме си "говорили" мисля) като cinic, то ти препоръчвам последните 3 книги на Джордж Сорос, ако не ти се четат математически модели като горните.

  Джордж Сорос е най-легенларният финансов спекулант на всички времена, наричат го "Оракулът на Уолстрийт" и с Quantum Fonds е успял да направи стартовия капитал от 10.000 $ за 40 години на 22 млрд. $

  Прочети го, и ако на мене не ми вярваш, то поне вярвай на него.

  Той прави по много разбираем за всеки начин на пух и прах неправилната теория на Австрийската Школа, и за финансовата криза и за пазарите като цяло, както и тази на Фрийдман.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 51. 51 Профил на akademiqta
  akademiqta
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Тъй както я кара българската управляваща "гарнитура" в най скоро време / до 2-3 г./ ще и се наложи да си внася работна ръка ...от остров Тамбукту ....

 52. 52 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#48] от "DareDebil":
  До коментар [#41] от "cinik":

  Не ме разбирай погрешно!

  И ти и cinic сте интелигентни момчета и всичко, което казвате по отношение на прехода и несправедливостта, която се случи тогава, предизвикана от другарите, които се втурнаха да стават турбокапиталисти, е абсолютно вярно и го подписвам с две ръце!

  Също и по отношение на олигархията сега! Всичко абсолютно вярно! Ние се намираме в икономическа асиметрия!

  Разликата в мненията ни е по отношение на пътя за излизане от цялото това блато.

  Докато вие двамата казвате, че изходът е чрез икономическите теории на фон Мизес, фон Хайек и Фрийдман, то аз съм за форми на Капитализъм, базиращи на съвременни икономически теории и практики, които също емпирично доказват грешките, да кажем, слабостите на неолиберализма и пазарния фундаментализъм.

  И не става дума за Социализъм!

  Говорим за Капитализъм!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 53. 53 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#37] от "cinik":

  Е, Адам Смит посочва, че не минава среща м/у търговци, в която да не се уговарят тайно, как да вдигнат цените.

  Така, че и на него тогава му е било пределно ясно за наличието на монополи, олигополи, лобизъм и тайни картелни уговорки.

  Така, че, всяко нещо си има + и -

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 54. 54 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#53] от "socialen":

  Чел съм всякакви мисли от него, но точно тази не съм я срещал. Има се предвид сигурно, когато се срещнат продавачи на нещо? Ами ако е така, тези "аксиоми" са много лесни за доказване. Какво друго да правят продавачи, събрани заедно? Нормално мястото им е събрани с купувачите, нали така? Има една подобна немска поговорка "Man trifft sich zweimal im Leben" = хората се срещат 2 пъти в живота. Викам, много мъдро, но аз това винаги съм го знаел. Нали първият път ти трябва, за да се запознаеш. Без да си се запознал с някого, същият ще мине 100 пъти покрай теб, среща няма да стане )))

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 55. 55 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#50] от "socialen":

  чикагската школа не е австрийската, както знаеш може би, защото чикаго не е в австрия. И Чили какво му е проваленото, индустрията ли им е изчезнала, заплатите им ли са спаднали, износа ли им е намалял? Ако имаше бегло поне познание по икономическа история, щеше да знаеш ЗАЩО на първо време са въведени тези финансови регулации, дето после ги либерализираха. Ограничаването на ролята на държавата не води до кризата от 2008ма, държавата чрез активната си роля в гарантирането на ипотеки за неплатежоспособни, както и чрез монетарната политика на ниски лихви и печатане на пари, създава перфектните условия за надуване на огромен балон. Буш си го призна в прав текст, не ми трябва да чета сорос за да знам кой предизвика кирзата и как точно.

  Блекрок и Блекстоун са типични примери за корпорации сраснали се с държавата, на това му се вика фашизъм, и няма нищо общо с пазарната икономика. Единствената причина те да съществуват е, че най-горните етажи на правителството на сащ са им дали правото да използват сила и оръжие, право което по принцип държавите са монополизирали за себе си. Стандард Ойл е корпорация която след силна публична кампания срещу методите им на придобивания е изправена пред фалит. Спасява ги единствено намесата на регулаторите, които разцепват компанията на 6 части и така правят акционерите им неимоверно богати. Коя точно част от теориите на мизес и хайек са поръчани от рокфелер, и чрез кое законодателство в САЩ са имплементирани, така че да позволят на рокфелер да натрупа богатството си? Като е нямало социализъм в САЩ през 1911 и преди това, какво е заграбил рокфелер от държавата точно? Хайек е бил на 12 години тогава, колко му е платил Рокфелер за теорията? Мизес емигрира в САЩ през 40та година за да избяга от нацистите, ама някак си рокфелер го намерил в австрия и му платил да му напише теория, която да му позволи да премахне ограниченията наложени от правителството, за да натрупа пари?

  Неолиберализма дето го викаш в детройт няма нищо, ама нищо общо с мизес или хайек. Къде точно видя допирните точки. И защо ръгаш Милтън Фридмън при Хайек и Мизес???

  Твърдението че държавата някак си по-добре знае от частника как да използва наличните ресурси е абсурдно. Твърдението че фалита на някоя банка или фирма е знак за провал на пазарната икономика е АБСУРДНО. Пазарната икономика създава по-здравословна икономическа среда като отсява некадърните (тези които взимат ресурси и унищожават стойност) за сметка на кадърните (тези които придават стойност на ресурсите). Банките НИКОГА, ама точно никога нямаше да станат толкова големи че да застрашават икономиката без държавна намеса А и въобще не бяха толкова важни че да се налага да ги спасяват. Дейвид Стокман много добре го анализира това и доказва по неоспорим начин че спокойно е можело всички да бъдат оставени да фалират. А, и Джим Роджърс, съдружника на Сорос в Quantum, вика обратното на това дето го вика Сорос. Че единия спекулант е натрупал повече пари от другия не го прави по-прав.

  Коя е тая икономическа теория дето отчита вредата от печалбата, така между другото? Сорос по тая теория ли е натрупал 40 млрд долара от 10,000 за 22 години?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 56. 56 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#54] от "cinik":

  Е, но такива негативни явления представляват асиметрия и противоречят на идеята за съвършения пазар.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 57. 57 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Ако някой не се сеща ще ви напомня, че производителят е търговец натоварен от ЕС и държавата си с много акцизи,. -ел.енергия, вода, горива..., екологични инвестиции, инвестиции в здравословни и безопасни условия на труд.... За да се спазят тези изисквания за всяка дейност или продукт задължително трябва да строиш нови помещения като плащаш огромните финансови претенции на архитекти, строителни инженери, технолози, инвеститори, изпълнители, надзорници, фиксираните комисионни на техните съюзи. Естествено здраво ще те оскубят ЕРП-то както с присъединяването, така и със задължението предварително да заявиш колко точно ток ще ползваш и ако не го ползваш или надхвърлиш заявеното ще плащаш здрави глоби., ВиК-та - на които след като усвоят европейските средства изведнъж се оказва, че "услугата" става няколко пъти по скъпа, а и вече трябва да се плаща за отвеждането и пречистването на дъждовните води.

 58. 58 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#54] от "cinik":

  В The Wealth of Nations

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 59. 59 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#45] от "socialen":

  Явно не си чел Докладът на Ричард Ран. Ето ти адресче - вземи, че то прочети и спри да дрънкаш врели некипели, като американският олигархичен модел, който най-добре е реализиран в родината на олигарсите - Русия. Писна ни от вас крадци дето все ни сочите другите за крадци.
  http://old.omda.bg/bulg/Ran/ran_new/data/page0.html

 60. 60 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#55] от "DareDebil":

  Но чикагската е силно повлияна от австрйската и развива тази.

  Фрийдман и фон Хайек са при Пиночет като консултанти.

  Фрийдман е и главен консултант по икономическите въпроси на Рейгън и подръжник на Trikle-Down, както и сваляне на данъците от 70% на 25%, което Рейгън прави.

  В крайна сметка - теорията за съвършения пазар е грешна.

  Пазарите клонят постоянно към асиметрия, монополи, олигополи, курсовик манипулации, картели, лобизъм и прочие.

  Не само финансовата криза породена от имобилния балон, но и кризата от спукване на IT балона през 1999 година са последствие от неправилна държавна политика като либерализиране на финансовия сектор през 80те години и грешна данъчна политика, облагодействаща богатите.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 61. 61 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#59] от "proizvoditel":

  Ран каза през 2010 година в Панорама, че е доволен от постигнатото.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 62. 62 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#59] от "proizvoditel":

  И ти си от тези, за които от 24 години българският капитализъм се състои от 4-5 предприятия създадени преди 30-40 години, т.е. При Социализма.

  Много наивно! Страшно!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 63. 63 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  [quote#60:"socialen"]Пазарите клонят постоянно към асиметрия, монополи, олигополи, курсовик манипулации, картели, лобизъм и прочие.

  Не само финансовата криза породена от имобилния балон, но и кризата от спукване на IT балона през 1999[/quote]

  IT балонът се разду от някъде 1999 и се спука 2001 г. Не знам защо даваш този пример като нещо лошо. Напротив, имаше много нездрава логика в тази еуфория и пазарът я наказа подобава. След 4-5 години пазарът пое отново нагоре. Ако беше опряло до държавни регулации, чиновникът щеше да реши, че не е социално да се затварят толкова фирми, че трябва да се теглят заеми, за да им се помогне и др. неща, познати от банковия и ипотечния балон по-късно.

  Другото нещо е, че колкото по-отворен пазарът, толкова по-малък шансът за извращенията като олигополи и монополи. Днес търговците на Адам Смит няма да си говорят помежду си как да вдигнат цените, а ще си говорят с политиците, как да нагласят търга по нечия мярка или да въведат лицензи, камара, чл. внос, да им изпратят НАП на безкрайна ревизия и т.н. , така че да откажат конкурентите с държавно насилие.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 64. 64 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#63] от "cinik":

  Това е другата страна на медала.

  Да, в днешно време за съжаление политиците са издигнати от богатите и защитават техните интереси.

  Така е и тука, и в Русия, и в Германия, и във Великобритания, и в САЩ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 65. 65 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#63] от "cinik":

  Проблемът на такива балони е високата цена на тяхното спукване - трансфериране на капитал от долу нагоре, т.е. Тези, които го концепират са и тези, които печелят от него за сметка, на тези, които си влагат парите в него.

  А те ги влагат, защото им липсват информации.

  Това е познато в съвременната макроикономика като информационна асиметрия.

  Когато участниците на пазара нямат равни условия, то не може да става дума за свободен пазар.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 66. 66 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  [quote#57:"proizvoditel"]производителят е търговец натоварен от ЕС и държавата си с много акцизи,. -ел.енергия, вода, горива..., екологични инвестиции, инвестиции в здравословни и безопасни условия на труд.... За да се спазят тези изисквания за всяка дейност.... [/quote]

  Съгласен съм, но ЕС смятам беше достатъчно "феър" в това отношение. Имаше програма САПАРД за по памет 500 млн. евро само за целите на догонване на стандартите и за да не стане така, че производителите да влезнат в ЕС на 1-во число, а да ги затворят на 2-ро.

  После, признай предимствата на общия пазар. Преди 2007 г. за най-елементарното нещо ставаха ексцесии. Разрешителните за превоз свършваха ноември-декември и после 1-2 месеца не се изнасяше нищо за дадената държава, докато не започне новата година с новите квоти. Постоянно имаше някакви спорни "тарифни позиции", покрай които научих за съществуването на стоки, за които не съм подозирал как се казват. Спомням си, с Чехия постоянно се разправяхме за картофеното брашно, а с Унгария - за стерилизирания грах )). Ами сигурно си забравил, че текстилците протестираха повече и от тутунджиите, срещу вноса от Турция и Китай. Сега работят 99% за ЕС, вътрешният пазар им е само пълнеж. Камионите пътуваха до Италия по 3 дена, от които 1 ден чист път и 2 дена висене по митници. Сега говорим за 1 ден. Внасяли сме офис техника за 1000 лева от Западна Европа и сме плащали по 200 лева за митнически склад, магазинаж, митнически агент, спедиция и пр. , които да "освободят пратката". Пращал съм от Германия за България лекарство на супернуждаещо се новородено и от Ди Ейч Ел са казвали, че нямат лиценз да возят медикаменти. Ако трябваше официално да го правя - заявка до агенцията по лекарствата, митница, мито, ДДС и пр. Накрая даваш 20 марки на стюардесата на Ер Виа и таткото се вдига с колата, да си го взема от Варна.

  Сега същата стока ти стига направо пред вратата, без усложнения.

  Тези неща без ЕС нямаше да ги има.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 67. 67 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#60] от "socialen":

  в крайна сметка, свободният пазар е съвършен, което не значи че играчи не могат да са губещи. А хайек казва че за него диктатурата е неприемлива форма на управление, но понякога се налага като единствена възможна за осъществяването на такъв преход. Днес чили е най-богатата и с най-висок стандарт странав латинска америка. В същото време аржентина, от най-богата страна в латинска америка, със стандарт на живот равен на този в сащ, днес за пореден път е изправена пред колапс, след незнам си колко валутни кризи. Щото следват тоя модел дето ти си го мечтаеш, дето държавата знае най-добре и контролира всичко.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 68. 68 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 804 Весело

  [quote#60:"socialen"]Фрийдман и фон Хайек са при Пиночет като консултанти.
  Фрийдман е и главен консултант по икономическите въпроси на Рейгън и подръжник на Trikle-Down, както и сваляне на данъците от 70% на 25%, което Рейгън прави. [/quote]
  Той Фридман е консултант и на комунистите в Китай - същите съвети им дал като на Пиночет.
  А Рейгън и Тачър добре че послушаха Фридман, та САЩ и Великобритания да имат основа, върху която още да се крепят, въпреки соц-залитанията на наследниците си.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 69. 69 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#65] от "socialen":

  Никой не е казал, че 100% от населението трябва да бъдат акционери в нещо. Който се захваща, трябва да знае рисковете. Ако не иска - има си депозити на 2% и ДЦК на 2,5%. Какво търси при акциите? Хем иска да искара 20% доходност, хем да не рискува...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 70. 70 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Чили също така е и единствената страна от латинска америка в OECD.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 71. 71 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#67] от "DareDebil":

  Да, защото Пиночет изгони началото на 80те чикагските момчета на Милтон Фрийдман и останалите неолиберали, които за по-малко от 6 години му докараха хиперинфлация заедно с тотална икономическа и социална разруха. Това, че ги изрита, помогна на Чили, както самият ти пишеш.

  Аржентина от десетилетия е на "животоспасяващите" системи на СБ и на МВФ, и прави една след друга неолиберална реформа с описания от тебе резултат.

  САЩ имат след 35 години неолиберализъм една неефицетна икономика, армия от безработни и бездомните, 50.000 от които само регистрирани, защото спят всяка нощ по приюти (21.000 от тях са деца!). Тенденцията е нагоре. За цели обезлюдени квартали и градове, все едно опостушени от война пък изобщо да не говорим.

  Супер "перспективи" ни очакват в описания от теб неолиберален свят.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 72. 72 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#68] от "Яна":

  Китай имат най-силната регулация на капиталови, валутни потоци ю, високи мита, акцизи и прочие - напълно обратното на Милтон Фрийдман.

  Единственото научено от него е експлоатацията и робуването на обикновените хора на западните корпорации.

  Поредното доказателство, че неолиберализъм няма нищо общо с демокрацията и социалната справедливост, а напротив!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 73. 73 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#69] от "cinik":

  Поредното доказателство, че това няма нищо общо със свободен пазар и пазарна икономика, а по-скоро със спекулиране, носещо полза само на тези, които го контролират.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 74. 74 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 805 Любопитно

  Училищата и университетите трябва да дават:

  1) мъдрост; 2) практически умения (занаяти); и 3) знания.

  С горепосочената приоритетност.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 75. 75 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [quote#72:"socialen"]Китай имат най-силната регулация на капиталови, валутни потоци ю, високи мита, акцизи и прочие - напълно обратното на Милтон Фрийдман. [/quote]
  Не си в крак с последните тенденции. Китай отваря все повече място на пазара да решава вместо държавата. Щото никоя държава не може да покрива до безкрай загубите от евтините боклуци, с които се напълни света, даже и китайската...
  И после стой и гледай какво прави липсата на демокрация в общество, където стандартът постепенно расте и се заражда средна класа.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 76. 76 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [quote#71:"socialen"]Супер "перспективи" ни очакват в описания от теб неолиберален свят. [/quote]
  И с понятията не си в час.
  Това не е неолиберален свят. В Аржентина зарязаха фискалната дисциплина и си рушнаха борда - по Кейнс, не по Фридман.
  В Америка го удариха на "социалдемокрация от европейски тип" (Буш) и за целта си зарязаха мярката и на дефицитите и на монетарните стимули - по Буш и по Грийнспан, не по Фридман, който им завеща правило за нарастване на паричната маса. Лично Грийнспан го заряза заради 12 години "златна ера"...

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 77. 77 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#71] от "socialen":

  Причините за инфлацията в чили са много, една от тях според фридман е че правителството решава да фиксира курса на песото към долара.

  последно, хайек и мизес неолиберали ли са или либертарианци? Щото двете са коренно различни неща. Неолиберализма е смесица между класическия либерализъм, към който принадлежи фон мизес, и плановата икономика, където държавата играе определяща роля. Фридман е монетарист, демек с регулиране на валутатната политика да се контролира икономиката. Според австрийците въобще не е работа на държавата да се бърка във валутната политика, парите трябва да са избрани от пазара, дали ще е злато или мидени черупки все тая, не наложени със сила от правителството или поверени на частно-държавен монопол какъвто е ФЕД. Без контрол върху валутата, няма и контрол върху лихвените проценти, като лихвата се определя от пазара, при ниски спестявания, лихвата е висока, за да привлече вложители, при високи нива на спестявания, лихвата е ниска, за да стимулира инвестиции и потребление. Това пазара много добре го регулира, но от поне 100 години го няма никъде в света. И е в основата на всяка една криза от 100 години насам. В момента има висока задлъжнялост, ниски спестявания и нулеви лихви.

  А проблемите на сащ започват много преди 35 години, още със създаването на федералния резерв, после кризата след първата световна война (финансирана и продължила толкова дълго само и единствено заради американската печатница), кризата преди втората световна, по време на войната, та чак до края ѝ. 40-50те години всичко е розово, след като САЩ са единствената страна незасегната от войната, и единствената страна кредитор. Но семето посято от рузвелт си набъбва, и държавата взима все по-голям дял от икономиката, и трупа все повече дългове, за войната във виетнам, за космическата надпревара, за войната срещу бедността и т.н. Рейгън не идва на власт щото преди него са текли реки от мед и масло, стагфлацията през 70те е смазваща, само че както е типично за политиците, рейгън не довежда нещата до край, и въобще не намалява разходите реално. Отново, Дейвод Стокман добре е описал политическите игри тогава, като шеф на бюджетната комисия тогава. И Тачър точно никога нямаше да издърпа англия ако не бяха неочакваните приходи от петрола в северно море. Това стария ортак на сорос, Джим Роджърс, си го казва в прав текст. Половинчатите мерки за либерализиране и премахване на регулации от една страна, без да се махнат от друга държавните гаранции и корумпиран контрол, водят до разрухата в момента. Даже и твоите любими датчани и шведи, дето ги даваш за пример, са се заели да разглобят социалната система, която хайек доказва че не може да издържи вечно. В случая по-малко от едно поколение. И това го прави министърката на дания от социалистическото правителство.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 78. 78 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  [quote#73:"socialen"]Поредното доказателство, че това няма нищо общо със свободен пазар и пазарна икономика, а по-скоро със спекулиране, носещо полза само на тези, които го контролират[/quote]

  Компаниите отиват на борсата, за привлекат капитал, с който да растат по-бързо, без да вземат кредити и да бъдат зависими от твоите любимци - банките. На босата са почти всички компании - производители на частите в твоя компютър, от който пишеш. На изкуствените влакна, с които си облечен и обут. На бензина, на автомобила, на хартията, на която пишеш.

  Това, че пазарът е несигурен и че има спекуланти е пределно ясно. Оставяме настрани измами тип Енрон, но какво прави спекулантът? Когато една фирма е била 4 години на загуба, акциите се сриват, но все пак не до нулата, защото точно спекулантите купуват от излишното. Ако случайно се изправи, продават с печалба. Те ли са виновни, че никой не се е решил, да влага в безнадеждна фирма...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 79. 79 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#77] от "DareDebil":

  Фон Мизес е либертарианец. Фон Хайек е класически либерал, пазарен фундаменталист.

  Фрийдман е монетарист, който също се вижда като класически либерал.

  Всички ги наричаме неолиберали, защото чрез Фрийдман им се възраждат идеиите след 40 години забрава, когато Кейнсиаството господства.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 80. 80 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#76] от "Яна":

  Разбира се, че в Аржентина имаше валутен борд.

  Отварянето на Китай по неолибералния модел ще им навлече много неприятности.

  Връзването с твърд курс на долара с валутен борд и същевременно рестриктивна фискална политика не е докарало в никоя страна нещо добро досега.

  Този неолиберален модел не работи ефективно.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 81. 81 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#78] от "cinik":

  Акцийните пазари също не са много пазарни и са силно спекулативни. Защото вместо да се гледат дивидентите, то се спекулира с акцийните курсове, т.е. винаги се тендира към надуване на цената на акциите.

  Но все пак откритата и по-транспарентна борса е много по-пазарна и за предпочитане отколкото извънборсовата спекулативна и дерегулирана търговия с финансовите деривати.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 82. 82 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#78] от "cinik":

  Разковничето е едно -

  Още по-силна регулация и етични кодекси, за да започнат акцийните пазари да изпълняват основната си функция - даването на свеж капитал на реалната индустрия.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 83. 83 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#82] от "socialen":

  Ако цената на акцията се съобразяваше само с дивидента, случаят щеше да бъде приравнен на ДЦК. Но това са пазарни играчи и цената на акцията е определя от конюнктурата в бранша, изгледи за сливания и придобивания, пазарен дял, нови разработки - всичките тези неща проектирани напред във времето. Достатъчно е един медикамент за рак да получи разрешение за продажба и курсът изхвърча. Оказва се, че Тойота изгегля 800 хиляди автомобила за подмяна на нещо си, или че някой си катастрофирал я е осъдил за въздушната възглавница, и курсът пада. Как ще ги съобразиш тези неща...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 84. 84 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#83] от "cinik":

  Чрез печалбата.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 85. 85 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#40] от "DareDebil":

  Кое считаш,че е най ефикасната политика срещу имотните балони-горорим за естествените такива ,а не изкуствените(повишаване на лихвите,покачване на данъците при покупка на жилище,налагането на нови данъци върху жилищата при покупка.........................).

 86. 86 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#84] от "socialen":

  Колко ще е печалбата след 3 или 5 години на някоя фирма, знаеш ли?

  Дали някой може да я погълне дотогава, сигурен ли си?

  Като я погълне, колко премия би платил на акционерите, можеш ли да кажеш?

  На борсата се спекулира с бъдещето на фирмата. Не можеш никого да спреш да го прави, а оттам насетне го наричай както искаш - спекулант, комарджия, манипулатор - все едно...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 87. 87 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#86] от "cinik":

  Нека не си говорим празни приказки повече.

  Има актуални статии с математически модели, които го обосновяват.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 88. 88 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#1] от "tom_sawyer":

  Прогърмист до прогърмиста, мила моя майно льо,
  И яко иновациЙ отсекъде !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 89. 89 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#55] от "DareDebil":
  граничаването на ролята на държавата не води до кризата от 2008ма, държавата чрез активната си роля в гарантирането на ипотеки за неплатежоспособни, както и чрез монетарната политика на ниски лихви и печатане на пари, създава перфектните условия за надуване на огромен балон. Буш си го призна в прав текст, не ми трябва да чета сорос за да знам кой предизвика кирзата и как точно.
  .......................................................................................

  По страхотен начин си описал причината за кризата(имотния балон) в САЩ,а оттам,впредвид,че САЩ е най голямата икономика,това се отразява и на останалия свят.
  Това,което си пропуснал е либерализацията на банките(капиталът който трябва да разпогат намалява значително или изчезва),което води до мощно излизавне на пари в икономиката,мнозинството от които са инвестирани в :
  -жилища(зараждането на имотния балон)
  -скъпи играчки(изкуствено стимилиране на потреблението с фатални последствия в средносрочен план)
  -Спекулации с акции,вавули и игри на борсата

  лекрок и Блекстоун са типични примери за корпорации сраснали се с държавата, на това му се вика фашизъм, и няма нищо общо с пазарната икономика. Единствената причина те да съществуват е, че най-горните етажи на правителството на сащ са им дали правото да използват сила и оръжие, право което по принцип държавите са монополизирали за себе си. Стандард Ойл е корпорация която след силна публична кампания срещу методите им на придобивания е изправена пред фалит. Спасява ги единствено намесата на регулаторите, които разцепват компанията на 6 части и така правят акционерите им неимоверно богати. Коя точно част от теориите на мизес и хайек са поръчани от рокфелер, и чрез кое законодателство в САЩ са имплементирани, така че да позволят на рокфелер да натрупа богатството си? Като е нямало социализъм в САЩ през 1911 и преди това, какво е заграбил рокфелер от държавата точно? Хайек е бил на 12 години тогава, колко му е платил Рокфелер за теорията? Мизес емигрира в САЩ през 40та година за да избяга от нацистите, ама някак си рокфелер го намерил в австрия и му платил да му напише теория, която да му позволи да премахне ограниченията наложени от правителството, за да натрупа пари?

  .....................................................................................................

  Или това което имаме сега не е демокрация,а корпоративен фашизъм.
  Фридман много добре доказва,че даде ли се много власт на държавата и богатите-те правят съюз и прецакват яко бедна и средна класа.
  Със всичките си тези регулации,лицензии,и изисквания ,ЕС е перфектен пример за това-толериране на корпорациите и смазване на средния бизнес под надслов "Да защитим интересите на потребителя"

 90. 90 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#3:"purple_rain"] и трябва да стимулираме българите да бъдат предприемчиви[/quote]

  Съвсем по-леко постижимо и по-лесно е да започнем от това да спрем да слагаме прът в колелата на всеки, който се опитва, включая, но не единствено от ниво "администрация", която всъщност е прекомерно раздута и често корумпирана бюрокрация.

  Там където предприемачеството работи просто не бива убивано и тормозено в зародиш.

  Данъци и такси не пиеме !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 91. 91 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ок, за пореден път назовахме и опознахме проблемите, да заповядат на сцената Решенията !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 92. 92 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#87] от "socialen":

  И аз мисля, че няма смисъл да си говорим повече. Време е да направиш кинти. Предложи си услугите по инвестиционните фондове, че можеш да предвидиш курсовете на акциите чрез математически модели от най-новите научни статии. Срещу 1-2% от печалбата или предотвратената загуба.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 93. 93 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#77] от "DareDebil":
  1)Кое течение е по добро(за хората и икономиката)-на неолибералите или на либеританците ?
  2)Трябва ли да има орган,който да контролира валутата-при САЩ е ФЕД,при европейските държави са централните банки-въобще те необходими ли са-предпазват ли срещу валутни игри/спекулации или имат по скоро вреден ефект-например Великата депресия в САЩ е изцяло дело на ФЕД-неспособността за разчетат финансовите пазари,води това,че намаляват значително в обръщение наличните финансови потоци.
  3)Кой трябва да печата парите в една държава-правитеството(знаме до какво довежда правителствения контрол там),независима държавна институция,независима частна институция(като ФЕД).....................?
  4)Критикуваш действията на Рейгън и Тачър-а кои са пълните мерки за либерализация на икономиката и премахване на регулациите-и това възможно ли е сега в границите на ЕС ?

 94. 94 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#92] от "cinik":

  Мерси за съвета. Със здраве!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 95. 95 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#76] от "Яна":

  Твърдението, че Буш прилагал "социалдемократични европейски" практики е признак на грубо непознаване на социално-политическата терминология.

  Тъкмо обратното! Не Буш се социализира, а европейската социалдемокрация се (нео) либерализира за съжаление!

  Най-добрият пример - реформите на Герхард Шрьодер.

  Но към Буш - намалението на данъчния таван от 39,6% при Клинтън на 35% по времето ни Буш не е социалнодемократично. (По времето на Рейгън данъчния таван беше дори свален от 70% на 25% по съвет на Милтон Фрийдман! Размерът на бюджетния дефицит от тогава да сега говори сам по себе си. Пълен провал на Trikle-Down! )

  Нито свободната практически от корпоративен данък година 2004, по настояване на компаниите. Майкрософт вкараха тогава 35 млрд. $ без облагане. Общата сума 120 млрд. $!!!

  Актуални изчисления доказват, че тези на практика освободени от данък печалби на корпорациите, нищо, ама абсолютно нищо не са допринесли за обществото като цяло - нито са увеличили инвестициите, нито са намалили безработицита, нито са увеличили обема на реалната индустрия!

  За данъчните и приватизационни подаръци за ЕНРОН пък изобщо да не говорим.

  Това не е социалдемокрация, това си е чист неолиберализъм, облагодетелстващ печалбата!

  Днес, след 35 години доминиращи неолиберални практики имаме едни тотално неефициентни, непролуктивни индустрии в САЩ и ЕС, преследвани и произвеждащи армии от милиони безработни, стагниращи доходи и експлоадиращо социално неравенство при огромни бюджетни дефицити и окастрени социални, дефицитарни пенсионни системи! Недостатъчни работни места!

  И всичко това при 10 кратно увеличаване на печалбите и БВПродукти!

  И всичко това на фона на увеличаваща се разходи за обучение и огромен брой млади хора без образование!

  Актуални изчисления доказват, че инфлационно изчистен средният доход е дори по нисък от нивото през 1979 година, което прави също на пух и прах главния аргумент на Монетаризма на Фрийдман, че трябва да се гледа средният доход през живота на един човек!

  Глобалната Рецесия, в която се намираме сега от 2008 година, беше основоположена през 1980 с идването на Рейгън и прилагането на 'идеите' на Фрийдман. Нито мерките приложени по време на кризата на спестовните каси в САЩ през 1993-4, нито мерките при пукането на ИТ балона в края на 1999, нито сегашните мерки са правилни и ефективни.

  Доказаоелството - пазарът на финансови деривати е дерегулиран до ден днешен! Останалият финансов сектор е нерегулиран достатъчно. Той е и неефективен, защото не компенсира загубите на реалната индустрия, да не говорим, че ги и ускорява!

  Макроикономически погледнато последните 35 години бяха катастрофални за обществото в САЩ и Западна Европа!

  Ако говориш при тези факти, че това е социалдемокрация, то просто политика и икономика не са теми, по които можеш да напишеш нещо смислено.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 96. 96 Профил на d.dragomirov
  d.dragomirov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#71:"socialen"]Да, защото Пиночет изгони началото на 80те чикагските момчета на Милтон Фрийдман и останалите неолиберали, които за по-малко от 6 години му докараха хиперинфлация заедно с тотална икономическа и социална разруха. [/quote]
  Я пак? Аз като гледам данните говорят друго (специално за инфлацията).
  [quote#71:"socialen"]САЩ имат след 35 години неолиберализъм една неефицетна икономика, армия от безработни и бездомните[/quote]
  Сега остава само да кажеш, че и Обама е либерал

  "Show me a sane man and I will cure him."
 97. 97 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#96] от "d.dragomirov":

  М/у 27% и 33%. Типичен признак за свито производство - ефект, Типичен за неолиберални икономики без валутен борд.

  И ние щяхме да я имаме ако не бяхме с валутен борд. Сега имаме обратния ефект - пак неолиберален - ниска инфлация, граничеща към лека дефлация.

  Обама не ме интересува. Неговата никак не е лесна да балансира м/у икономисти, неолиберални пишмяникономисти, защитаващи интересите на все още дерегулирания финансов сектор и техните лобиисти.

  От последните се падат по трима на конгресмен.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 98. 98 Профил на d.dragomirov
  d.dragomirov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#97:"socialen"]М/у 27% и 33%.[/quote]
  А колко е в началото на 70-те, преди да падне на 25-30%, когато Алиенде е на власт? Аз виждам трицифрени проценти, както и спад с постоянни темпове след като Пиночет дава поле за изява на момчетата от Чикаго.
  [quote#97:"socialen"] Типичен признак за свито производство - ефект, Типичен за неолиберални икономики без валутен борд.[/quote]
  Типичен пример за икономика, водена от болните амбиции на социалист, който си мисли че всичко трябва да е под негов контрол, включително цени и заплати.

  "Show me a sane man and I will cure him."
 99. 99 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#89] от "kapitalcho":

  Премахването на разните ограничения за банките само по себе си не е причина за кризата, тези ограничения още клинтън ги махна. Това което не махна обаче са застраховките на депозитите. Демек банката може да загуби маса пари, но знае че няма да се срине, защото ще бъде спасена. С пари на данъкоплатците. Както и стана. Всъщност на всички тия ипотеки с които се бяха набълбукали банките изрично пише че не са гарантирани от държавата. И въпреки това спасиха притежателите им.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 100. 100 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#79] от "socialen":

  кой ти ги прави тия класификации? Или ти сам? Не си се справил особено добре. Каква е разликата между либертарианец и класически либерал можеш ли да обясниш? И ако хайек е пазарен фундаменталист (това определение откъде го взе, и къде видя хайек да се самоопределя като такъв?), то в никакъв случай няма да е за контрола на лихвените проценти и печатането на валута от централна банка, която със силата на държавата е наложила една единствена валута като легитимна. Ако е пазарен фундаменталист, ще иска пазара да определя лихвените проценти и паричната база, в зависимост от пазарните условия. Фридман се виждал като класически либерал???? Той ли се вижда, или ти го виждаш??? Монетаризма и класическия либерализъм в частта за лихвите и монопола върху парите, както и печатането на хартийки без покритие, са ДИАМЕТРАЛНО ПРОТИВОПОЛОЖНИ!!! Тъп ли си че не виждаш противоречието в твърденията ти?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK