Европарламентът отхвърли проекта за нов регламент за семената

Неяснотите около новото законодателство на ЕС създадоха слухове и страхове у дребните български производители

© Надежда Чипева, Капитал

Неяснотите около новото законодателство на ЕС създадоха слухове и страхове у дребните български производителиЕвропейският парламент отхвърли във вторник предложението на Европейската комисия за въвеждане на регламент за производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал, по-известен като "регламентът за семената", съобщиха от пресслужбата на институцията.


Решението на Европейския парламент беше взето на фона на притесненията, че ако този регламент бъде приет, той ще даде на комисията твърде много власт и ще остави страните от Европейския съюз без никаква възможност да приспособят новите правила за техните нужди. Евродепутатите прекратиха разглеждането на първо четене на регламента след отказа на Европейската комисия да направи промени в него и да предложи подобрен вариант.


"Днешният вот показва колко сериозно е несъгласието на парламента с предложението на Европейската комисия, която не успя да отговори на основните си цели, като например опростяване на процедурите и подкрепа на иновациите. Предложеният от комисията регламент предизвика много притеснения сред депутатите във връзка със сливането на 12 директиви в регламент, който не предоставя възможност на  държавите членки да приспособят новите правила към нуждите си", заяви председателят на комисията по земеделие Паоло де Кастро (С&Д, Италия).
"Като членове на Европейския парламент, които съвместно със съвета приемат нормативните актове на съюза, ние искаме да поемем пълната отговорност за промените в това законодателство. Поради тази причина не можем да вземем прибързано решение относно предложението на комисията, което е от решаващо значение за много земеделски производители, фирми и граждани. Големият брой "делегирани актове" ще дадат на комисията прекалено големи правомощия в области, които, поради тяхната чувствителност, следва да бъдат дефинирани в нормативни текстове", обясни докладчикът Серджо Паоло Франческо Силвестрис (ЕНП, Италия).


"Съжаляваме, че комисията отказа да оттегли този спорен текст и да предложи по-добър. Ясно е, че проектите за нови правила трябва да бъдат преработени, за да бъдат отчетени по-добре различните ситуации в различните държави членки и да се гарантират истински подобрения за производителите, потребителите и околната среда. Надяваме се страните членки да проявят воля и да последват позицията на парламента, отхвърляйки това незадоволително предложение", добави Де Кастро.


Според проекта зеленчукопроизводителите няма да имат право да търгуват и разменят семена и разсад от несертифицирани местни сортове. В момента цената на хибридните чужди семена е много висока за дребните български производители. Затова те сами си селектират разсада и забраната да го разменят предизвика притеснения в България заради промените.


Природозащитници пък предупредиха, че ще се загубят всички стари сортове, а заедно с тях и местните вкусове и аромати, културните традиции, свързани с храната и нейното производство. Постепенната унификация ще напълни още повече пазарите с евтини и безвкусни хранителни продукти от хибридни семена, заявиха експерти.


Ако Съветът на ЕС подкрепи Парламента и отхвърли предложения от еврокомисията регламент, законодателният процес ще приключи. В противен случай, съветът може да направи промени в първоначалното предложение на комисията. Европарламентът може или да отхвърли  измененията на съвета на второ четене и по този начин окончателно да отхвърли законодателното предложение, или да започне преговори със съвета за окончателната формулировка на новото законодателство за семената.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Разгеле.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Това пък е такъв лобизъм,че повече няма накъде.Бива ли Еврокомисията така да се излага?!?! Онова с кривите краставици беше голяма глупост,но да лобираш толкова очевидно за производителите на семена,е доста грозно.

 3. 3 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Гневно

  Слава Богу!
  Тия минаха всякакви граници на наглост и корупция! Може ли с лека ръка да смениш 10 000 години човешка история !!!
  Прав беше Вацлав Клаус за ЕС !!!

 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 700 Любопитно

  Хаха...и в Брюксел чиновниците отчитат яко дейност..С години комисии, заседания, десетки милиони разходи, лобирания..и най-накрая се оказва, че било за глупост.. Не за първи път...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Биваше и подобна уникална простотия да приемат и вече щяха да минат границата....

 6. 6 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Дано някой колега от Филибе ни каже нещо за
  произхода на семето, що садят по големите си бахчи в района...

 7. 7 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 581 Неутрално

  От ЕС искат да произвеждаме безвкусни "найлонови" домати....

 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Всичко ще е един сорт от даден вид,както е тръгнало.
  Кой ще се занимава с видове и подвидове

 9. 9 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Една европейска глупост по-малко.
  Още колко има за отменяне!

 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  Слава Богу. Че това, което четох за този проект, ако се приеме, е като някакъв филм на ужаса.
  **********************

  ЕС може да криминализира нерегистрирани семена и частни градини

  Автор: Арън Дайкс

  Независимостта от държавата е най-голямото престъпление срещу настъпващото световно правителство, грижещо за господството и интересите на най-големите корпорации. Затова те, от своя страна, явявайки се де факто управляваща олигархия, с малки стъпки вземат необходимите мерки чрез Европейския съюз, Северно-Американския съюз, Споразумението за Транстихоокеанско партньорство и т.н.

  САЩ вече се отчете с доволно много случаи, когато частни градини и резервоари за дъждовна вода в дворовете на хората бяха щурмувани от SWAT агенти, след което бяха забранени с регулации и по всевъзможни начини, включително със заплахи, се ограничи тяхното по-нататъшно използване.

  Сега официални планове в подкрепа на такава тирания от страна на биотехнологичните компании, производителите на пестициди и други големи корпорации в аграрния бизнес се прокарват в Европа, в частност от Европейската комисия чрез един истински подмолен закон.

  „Европейската комисия променя законодателството в Европейския съюз с мотива, че ще подобри сигурността на храните в континента. Тези действия обаче срещнаха сериозна опозиция от мнозина, които са категорични, че тези мерки ще застрашат разнообразието на семената и ще са в полза само за агрохимическите компании. Новият закон дава нова власт върху класифицирането и регулацията на целия растителен живот в Европа.

  Проектозаконът Plant Reproductive Material Law1 регулира всички растения. Той съдържа ограничения върху зеленчуците и овощните дървета, както и върху останалите растения, независимо от вида им. Ако законът бъде приет, вече ще е незаконно да отглеждате, размножавате или търгувате със семена от зеленчуци или дървета, които не са били тествани и одобрени от централизираната власт, и по-специално Агенцията за растителното разнообразие към ЕС.2 […] Казано накратко, новият закон ще даде пълна хегемония на бюрократите над всички растения и семената в Европа. В същото време ще забрани на градинарите да отглеждат собствени растения от нерегулирани семена – направят ли го, ще бъдат разглеждани като престъпници.“

  Ако тази идея се превърне в закон – било в Европа, или другаде – ще придвижи напред пълното подчинение на хората под неправомерната власт, дадена на биотехнологичните и аграрните гиганти.

  The Real Seed Catalogue също предупреждава за този тираничен закон и бизнес интересите зад него. Те отбелязват, че според една от ужасните идеи в него „тестването и регистрирането само на един сорт семе ще струва близо £3000“:

  „Законът от самото начало ще възпрепятства опитното отглеждане на разнообразни зеленчуци от домашни градинари, производители на органични храни и малките фермери, продаващи продукцията си. Домашните градинари имат наистина различни нужди – например те работят на ръка, а не с машини, като не могат или не искат да използват силни химически препарати. За тях няма да е възможно да регистрират пълното разнообразие (от зеленчуци), които произвеждат са собствени нужди, тъй като няма да отговарят на критериите от Агенцията за растителното разнообразие, която е единствено загрижена да одобрява сортовете семена, използвани от индустриалните фермери“ – пише Бен Гейбъл, директор на The Real Seed Catalogue.

  По-нататък се казва, че проектозаконът е изслушан от комисиите на ЕС по агрикултура и околна среда , като е бил преработен заради значителното обществено недоволство. На 13. ноември 2013 г. The Real Seed Catalogue съобщи, че „според коментарите на самите еврокомисари, те получават стотици електронни писма и са съвсем наясно, че има проблем, както и че градинарите са разтревожени“!

  На Avaaz.org се появи публична петиция, озаглавена „Ние няма да приемем това. Остави семената ни, ЕС!“. Вече е подписана от близо 100,000 души и може би ще има някакво влияние в убеждаването на недемократично избраните бюрократи в Европа да изоставят този безобразен закон, обслужващ корпоративни интереси. Можете да се подпишете и вие.

  Съвсем същата тактика се използва и в окупацията на Ирак, впрочем, където още Пол Бремър – помазаникът на Буш – издаде тъй наречените 100 Заповеди на коалиционната благоустройствена власт (CPA), която, наред с другото, принуждава иракските фермери да използват само регистрирани семена. По този начин в действителност се застрашават семена, селектирани в продължение на хиляди и хиляди години в земеделието, датиращо още от разцвета на Месопотамия.

  Заповедта принуждава повечето фермери да използват генетично-модифицирани семена от винаги приятелските аграрни корпорации, като стоката след това се използва и за фураж на „благоустроената“ индустрия с говеждо месо. В статията „Биопиратство и ГМО: Съдбата на иракското земеделие“ от 2005 г. Global Research изнасят подробности:

  „Заповед 81 се занимава със Защитата на растителното разнообразие (PVP), понеже е създадена да обслужва търговските интереси на компаниите, продаващи семена. Нейната цел е да застави иракските фермери да засаждат тъй наречените „защитени“ растителни видове, „определяни като нови, уникални и устойчиви“ – с други думи, най-вероятно са генетично-модифицирани. Това означава, че фермерите от Ирак имат един избор: да купуват семената, регистрирани в PVP.

  Заповед 81 проправя път и за патентоването (присвояването) на растителни видове и поощрява въвеждането на генетично-изменени растения или организми (ГМО) в Ирак. Биотехнологичните корпорации, базирани в САЩ, такива като Monsanto и Syngenta, ще се облагодетелстват. Иракските фермери ще са принудени да закупуват семена от тези корпорации. ГМО ще изместят старата традиция да се кръстосват близки растения, като ще ги заменят с организми, съставени от ДНК на съвсем различни видове – например гени от бактерии в царевицата. В дългосрочен план няма да остане достатъчно голям генофонд за генетична устойчивост.

  При закупуването на патентованите семена фермерите трябва да подпишат договор с компанията (TUA). Този договор дава право на компанията да контролира действията на фермерите и да извършва инспекция на имуществото им. Фермерът става роб на компанията. Аналогично на американските фермери, иракските също стават обект на „тормоз, задето правят онова, което винаги са правели“. Например Monsanto може да съди иракските фермери, ако естествената реколта се замърси от техните ГМО насаждения. Около последствията от ГМО за здравето на хората и за околната среда продължава да има много неясноти. А земеделието, основано на ГМО, определено поощрява изчезването на конкурентни видове и генетичното замърсяване. Нещо повече – това съвсем ще опустоши Ирак, който и без това страда от хилядите тонове прах с обеднен уран, напалм, химически оръжия и фосфорни бомби.

  Фермерите ще трябва да закупуват специални торове, хербициди и инсектициди срещу болестите по насажденията. Също така иракчани са длъжни да плащат за правото да използват по-нови семена, като нямат право да пазят семена от предходни реколти. С други думи, земеделците в Ирак просто се превръщат в производители на стока за износ, което води и до утежняването на глада в страната, който не е чуждо явление и за други развиващи се държави. Единственото спасение е едно суверенно правителство в Ирак да отмени това корпоративно робство, а на негово място да възстанови закона за патентите от 1970 г., според който и в съгласие с Конституцията на Ирак се забранява частната собственост върху биологични ресурси.

  Обобщено, Заповед 81 пренебрегва древните традиции на иракските земеделци в запазването на семена и в умелото им кръстосване за по-добра реколта. Освен това свирепо унижава приноса на тамошните градинари, които от стотици поколения са развивали важни видове, като пшеница, ечемик, фурми и бобови насаждения. Ако изобщо някой притежава тези растителни видове, това могат да са само семействата, които са ги отглеждали и усъвършенствали, макар и да не са ги описвали в контекста на генетичното им устройство. Този нов закон позволява генетичното манипулиране на стари видове, а след това и патентоването им като търговска стока. Свидетели сме как пиратстват интелектуалната и наследствената собственост на фермерите, отнемането на свободата им и унищожаването на суверенитета на Ирак и възможността му да се изхранва.“

  Невероятно! Но е истина.  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Ето заради този проектозакон трябва да се правят масови демонстрации от Черно море до Атлантика. Комисията, предложила го, е или съставена от безмозъчни, или от лобисти на големите корпорации. Скандално!

 12. 12 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  Имам чувството, че подобни тъпоумни партенки се пущат за да се покаже на европейците ролята на Европарламента и ги мобилизират за предстоящите избори.
  Любопитно ми е все пак с колко гласа е било отхвърлено предложението?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK