Евродепутатите няма да подкрепят търговското споразумение със САЩ, ако не спре шпионажът

По време на гласуването днес зелените носеха снимки на Едуард Сноудън

© Reuters

По време на гласуването днес зелените носеха снимки на Едуард СноудънОдобрението на Европейския парламент за трансатлантическото споразумение в областта на търговията и инвестициите може да бъде поставено под въпрос, ако не бъде прекратено общото масово наблюдение от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA). Това заявяват евродепутатите в резолюция, която слага край на шестмесечното проучване на програмата за наблюдение на САЩ.


"Разкритията на Сноудън ни дадоха възможност да реагираме. Надявам се, че ще успеем да превърнем тази реакция в нещо положително, което да продължи и в мандата на следващия парламент - законодателство за защита на данните, с коeто всички да се гордеем", заяви докладчикът Клод Мораес (С&Д, Великобритания). "Това е единственото международно разследване на масово наблюдение... Дори и в Конгреса в САЩ не е имало подобно разследване", добави той за работата на парламента.


Европарламентът не трябва да дава подкрепата си за окончателното споразумение за трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите със САЩ, ако то не зачита в пълна степен основните права на гражданите на ЕС, се казва в приетата резолюция.
Евродепутатите смятат, че защитата на данните трябва да е извън рамките на търговските преговори между ЕС и САЩ. Одобрението на Европейския парламент за споразумението може да бъде поставено под въпрос, ако не бъде изцяло прекратено общото масово наблюдение и прихващането на съобщенията на институциите и дипломатическите представителства на ЕС.


Депутатите призовават за "незабавно спиране" на предаването на лични данни от ЕС към дружества, установени в САЩ, които се придържат към принципите за сфера на неприкосновеност на личния живот. Този механизъм не осигурява адекватна защита за гражданите на ЕС, смятат депутатите и призовават САЩ да представи предложение за нова рамка за пренос на лични данни от ЕС към САЩ, която отговаря на изискванията на законодателството на ЕС за защита на данните и осигурява необходимото равнище на защита.


Резолюцията съдържа призив за създаването на "европейска програма за защита на лицата, които сигнализират за нарушение", в която специално внимание трябва да се обърне на "сложността на подаването на сигнал за нарушение в областта на разузнаването". Европарламентът призова държавите членки да обмислят възможността да осигурят на лица, сигнализирали за нарушение, международна закрила от наказателно преследване.


В резолюцията се посочва, че Европа трябва да развива своите собствени IT "облачни" услуги, включително и в областта на киберсигурността и криптирането, за да се гарантира по-високо ниво на защита на личните данни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK