Европарламентът подкрепи защитата на личните данни в ЕС

Евродепутатите са на пленарна сесия в Страсбург

© Reuters

Евродепутатите са на пленарна сесия в СтрасбургЕвропейските депутати засилиха гаранциите за защита при трансфер на лични данни на граждани на Европейския съюз към трети страни, приемайки в сряда сериозни промени в сега действащото законодателство за защита на личните данни.


Новите правила актуализират съществуващото от 19 години законодателство за защита на данните, за да отговарят на предизвикателствата, свързани с новите информационни технологии, глобализацията и нарастващата тенденция за използване на лични данни за целите на правоприлагането.


"Моето ясно послание към Съвета е: всяко по-нататъшно отлагане би било безотговорно. Гражданите на Европа очакват от нас да приемем ЕС регламент за защита на данните. Ако все още има държави членки, които не искат да приключим този процес след две години на преговори, мнозинството трябва да продължи напред без тях", заяви докладчикът за общия регламент за защита на личните данни Ян Филип Албрехт (Зелените/ЕФА, Германия).
"Позволете ми да изразя своето недоволство и разочарование от факта, че заради Съвета и някои държави членки няма да сме в състояние да постигнем целта, която си поставихме, а именно да приемем пакет от реформи за защита на личните данни до края на мандата на този парламент", заяви докладчикът за директивата за защита на личните данни, обработвани за целите на правоприлагането, Димитриос Друцас (С&Д, Гърция).


За да се защитят по-добре гражданите на ЕС от наблюдение, подобно на това от Агенцията за национална сигурност на САЩ, членовете на Европейския парламент направиха промени в правилата, свързани с прехвърлянето на лични данни на граждани на ЕС към трети страни.


Всяка компания (например търсачка, социална мрежа или доставчик на "облачни" услуги) ще трябва да поиска предварително разрешение от националния орган, отговарящ за защита на личните данни, преди да разкрие лични данни за някой гражданин на ЕС. Компанията ще трябва да информира и самото лице за направеното искане.


Компаниите, нарушаващи правилата, ще бъдат санкционирани с глоби до 100 милиона евро или до 5% от техния годишен оборот в световен план в зависимост от това коя от двете суми е по-голяма. Санкциите, които Европейската комисия беше предложила, бяха до 1 милион евро или до 2% от годишния оборот в световен план.


Новите правила ще осигурят и по-добра защита на личните данни в интернет. Сред ключовите промени, предложени и приети от Европейския парламент, са правото за заличаване на личните данни, новите ограничения за профилиране (опитите да се анализира или предвиди производителността на труда на едно лице, икономическата му ситуация, местоположението и т.н.) и задължението за използване на ясен и разбираем език при представянето на правилата за поверителност.


Според новите правила всеки доставчик на интернет услуги, преди да започне да обработва лични данни на граждани на ЕС, ще трябва да получи тяхното изрично съгласие.


Пакетът за защита на данните се състои от общ регламент, който обхваща по-голямата част от обработката на лични данни в рамките на ЕС, както в публичния, така и в частния сектор, и директива, която обхваща личните данни, обработвани за целите на предотвратяването, разследването, разкриването или наказателното преследване на престъпления или за целите на правоприлагането.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 515 Неутрално

  По-бързичко да действат, по-бързо...

 2. 2 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Боя се,че вече е доста късно.
  Личните ни данни отдавна са на разположение...

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  [quote#2:"dedo pepo"]Боя се,че вече е доста късно.
  Личните ни данни отдавна са на разположение... [/quote]
  Какво са няколко милиарда файла с лични данни за NSA ...техния капацитет е далеч по-голям !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 477 Гневно

  И после според българското "европейско" законодателство САЩ могат да изискат екстрадицията ти , ако си нарушил американското право без да си стъпил в Америка !!!

 5. 5 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Всяка компания (например търсачка, социална мрежа или доставчик на "облачни" услуги) ще трябва да поиска предварително разрешение от националния орган, отговарящ за защита на личните данни, преди да разкрие лични данни за някой гражданин на ЕС. Компанията ще трябва да информира и самото лице за направеното искане.
  ----
  много добре даже. това го няма и в дЪ хоУма ъф дЪ фрии.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK