Европарламентът одобри правилата за защитата на туристите, избрали пакетна почивка

Европарламентът одобри правилата за защитата на туристите, избрали пакетна почивка

© ReutersТуристите, които сами избират отделните услуги от пакетните почивки, продавани в интернет или другаде, се нуждаят от допълнителна защита, тъй като е малко вероятно при сега действащите правила те да получат същите компенсации като тези, които са закупили своята почивка от традиционните туристически агенции, смятат членовете на Европейския парламент.


Промените в законодателството, приети от Европейския парламент в сряда, целят да гарантират помощ за туристите, които не могат да се приберат от чужбина у дома заради фалит на туристическа агенция или на авиокомпания. Промените защитават туристите от рязко увеличение на цените на туристическите пакети или резки промени в часа на полетите и ясно дефинират правата им при "непредвидени" обстоятелства.


Сега действащите правила на ЕС в сферата на пакетните почивки датират от 1990 г. Оттогава онлайн продажбите и нарастването на броя на евтините полети промениха значително начина, по който туристите планират и плащат за своите почивки. И днес много продавани онлайн почивки и екскурзии не са обхванати от законодателството и туристите рискуват да се озоват в ситуация, в която нямат ясни законови права.
Промените в директивата ще разширят определението за пакетни почивки, като включат в обхвата му повечето видове туристически пътувания, които представляват комбинация от различни елементи като самолетни билети, настаняване в хотел и използване на кола под наем. Евродепутатите настояват също, че туристите трябва да бъдат изрично информирани преди сключването на договора, ако тяхното организирано пътуване не представлява пакетна услуга и не предлага същото ниво на защита.


"С промените в определенията за пакетни и свързани туристически пътувания напълно се изясни какво точно представлява пакетната почивка. Пътуващите ще трябва да бъдат информирани за техните права и как ще бъдат компенсирани в случай на нужда. Промените в директивата предвиждат високо ниво на защита на потребителите и високо ниво на информираност", заяви докладчикът Ханс-Петер Майер (ЕНП, Германия).


Туристите ще могат да се приберат, ако организаторът на пътуването им фалира, докато са на почивка. Ако е възможно, пътниците трябва да могат да продължат пътуването си, преди да се приберат у дома.


Ако пътниците са възпрепятствани да се приберат у дома навреме заради "неизбежни" и "непредвидени" обстоятелства като природни бедствия или терористична атака, туристическите фирми трябва да организират настаняване за тях при сходни условия с първоначалната резервация или алтернативно да заплатят за престой до пет нощувки до 125 евро за нощувка, ако не могат или не искат да направят необходимата резервация.


Гласуването на първо четене в сряда осигурява на новия Европейски парламент мандат за преговори със страните членки за постигането на окончателно съгласие по текстовете от директивата.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 464 Неутрално

  "Ако пътниците са възпрепятствани да се приберат у дома навреме заради "неизбежни" и "непредвидени" обстоятелства като природни бедствия или терористична атака, туристическите фирми трябва да организират настаняване за тях при сходни условия с първоначалната резервация или алтернативно да заплатят за престой до пет нощувки до 125 евро за нощувка, ако не могат или не искат да направят необходимата резервация."

  Много интересно! Значи при "форс мажор" туроператорът ще поема тези разходи? Абсурд!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 2. 2 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#1] от "Mark Twain":

  Пак ще ударят върху малкия бизнес. Но иначе идеята за промени е добра. Просто трябва да се прецизират

 3. 3 Профил на derekbg
  derekbg
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Преди няколко години чехите решиха законодателно този проблем. През 2009 и 2010 фалираха много туроператори. За това през 2010 въведоха изискването за застраховка.
  За да се получи лиценз за туроператорска дейност е задължително да се предостави оригинален екземпляр на договор с застрахователна компания която ще поеме разноските и ще изплати обезщетение на клиентите в случай, че туроператора ИЗПАДНЕ В НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ, несъстоятелност. Размера на обезщетението, което туроператора трябва да договори е минимално 30% от планираните годишни продажби и не по-малко от 30% от тези продажби през предходната година.

  https://www.mmr.cz/cs/Podpora-regionu-a-cestovni-ruch/Cestovni-ruch/Pravo-Legislativa/Prehled-platnych-pravnich-predpisu/Archiv/Zakon-c-159-1999-Sb-o-nekterych-podminkach-podn

  «Кличко, я иду за тобой! Медленно, но верно, и я тебя достану!» – Кубрат Пулев, 30-сентабря-2012
 4. 4 Профил на derekbg
  derekbg
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Много туроператори за се предпазят от непредвидени разходи, като съдебни искове и форсмажорни обстоятелства, сключват още една незадължителна застраховка наричана „Отговорност за вреди произтекли от дейността на туроператора“.

  Смятам, че варианта да се застраховат тези събития е най-удачният. Без застраховка на тези рискове туроператорите не биха се справили финансово...

  «Кличко, я иду за тобой! Медленно, но верно, и я тебя достану!» – Кубрат Пулев, 30-сентабря-2012
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK