Европарламентът гласува за отпадането на роуминга до края на 2015 г.

Нели Крус се бори за отпадане на таксите за роуминг през голяма част от мандата си

© Reuters

Нели Крус се бори за отпадане на таксите за роуминг през голяма част от мандата сиЕвропейският парламент гласува днес пакет от правила, които ще имат сериозен ефект върху телекомуникационния пазар в Европа. Интернет доставчиците няма да имат повече право да блокират или забавят сайтове и услуги на своите конкуренти, а таксите за роуминг ще останат в миналото след 15 декември 2015 г., решиха евродепутатите.


На пазара има повече от 200 телекомуникационни компании, чиято дейност се подчинява на различни правила. Те налагат на клиентите си разнообразни и несъразмерни такси. Всичко това произтича от наличието на фрагментиран пазар за 510-те милиона потребители в Европа.


Организацията на европейските регулативни органи в областта на електронните комуникации сигнализира, че някои интернет доставчици блокират или забавят VoIP услуги (предаващи звук през мрежата) като Skype, тъй като те могат да бъдат използвани от техните клиенти като алтернативен начин за свързване и провеждане на разговори.
По тези причини евродеуптатите днес одобриха правила, според които трябва да се гарантира "мрежова неутралност". Те смятат, че доставчиците трябва да се отнасят към трафика без дискриминация, ограничения или намеса независимо от изпращача, получателя, вида, услугата или устройството.


Депутатите искат ясни правила, които да не позволят на интернет доставчиците да популяризират едни услуги за сметка на други. Доставчиците на интернет ще продължат да имат възможността да предлагат специализирани услуги с по-високо качество като видео по заявка и важните за бизнеса "облачни" приложения, дотолкова, доколкото това не е "в ущърб на достъпността и качеството на услугите за достъп до интернет", предлагани на други фирми или услуги.


Евродепутатите съкратиха и списъка на Европейската комисия за "изключителни" случаи, в които доставчиците ще имат право да блокират или забавят достъпа до интернет. Според членовете на европарламента тези практики трябва да бъдат разрешени само когато става въпрос за изпълнение на съдебна заповед, запазване на сигурността на мрежата или предотвратяване на временно натоварване на мрежата.


Европарламентът гласува и за това да се премахнат таксите за роуминг – обаждането, SMS-ите или изпращането на имейл през мобилен телефон от чужбина ще струва точно толкова, колкото и у дома. Депутатите искат това да влезе в сила не по-късно от 15 декември 2015 г.


"Днешното гласуване е стъпка към засилването на единния телекомуникационен пазар. Парламентът иска да забрани таксите за роуминг на дребно за гласови и текстови услуги и данни до 15 декември 2015 г. и да подобри управлението на радиосектора, за да развие 4G и 5G в Европа", заяви докладчикът по въпроса Пилар дел Кастийо Вера.


"Ето това очакват гражданите на ЕС. Всички вярваме, че това е мисията на ЕС — да се премахват ограниченията, така че животът ни да става по-лесен и по-евтин", заяви и еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус, която се бори за отпадането на роуминга през мандата си.


"Почти всички зависим в ежедневието си от мобилните си телефони и интернет. Редно е да знаем за какво плащаме, да не се чувстваме измамени и да имаме възможност да променим избора си. Нека компаниите бъдат в услуга на всички ни – въпросният регламент ще ги улесни. Всички печелим от това", каза тя и изрази удовлетворението си, че ЕС е на крачка от това."Държавите членки на ЕС ще продължат анализа си на предложения регламент и комисията очаква да бъде постигнато окончателно споразумение по него до края на 2014 г.", каза още Крус.


Пакетът от правила за телекомуникационния пазар ще бъде гласуван трябва да получи и одобрението на държавите членки. Споразумението по него ще бъде един от приоритетите за следващия Европарламент.


Оценките показват, че наличието на бариери на телекомуникационния пазар причинява разходи за Европа на стойност 0.9% от брутния вътрешен продукт годишно, или около 110 млрд. евро. Според изследване на Европейската комисия от 2014 г. 94% от европейците ограничават ползването на интернет, когато пътуват, и не са така активни в социалните мрежи като Facebook заради таксите за роуминг върху мобилния трафик.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK