Евродепутатите одобриха премахването на 98% от митата за внос от Украйна

ЕС търси начин да помогне на икономиката на Украйна, която е на ръба

© Reuters

ЕС търси начин да помогне на икономиката на Украйна, която е на ръбаОколо 98% от митата за внос от Украйна на желязо, стомана, земеделски продукти и машини, които се плащат по границите на Европейския съюз, ще бъдат премахнати след предложение, което беше подкрепено от Европейския парламент в четвъртък. Тази едностранна мярка ще стимулира икономиката на Украйна, спестявайки на своите производители и износители 487 милиона евро годишно.


Едностранна търговска мярка, която трябва да започне да се прилага от май 2014 г., ще премахне 94.7% от настоящите митнически тарифи на ЕС за много промишлени стоки, внасяни от Украйна, и ще намали тарифите на митата върху останалите няколко стоки от промишлеността. Ще се премахнат и митническите тарифи на ЕС за над 80% от износа на земеделска продукция от Украйна.


ЕС ще ограничи количествата за някои видове "чувствителни" стоки, като например зърнени храни, свинско, говеждо месо, птиче месо, както и преработени храни, които могат да се внасят безмитно, така че да не навреди на интересите на европейските производители на тези продукти.
Тази временна търговска мярка на ЕС не изисква от Украйна да предприеме реципрочни действия и не изисква от нея да премахне собствените си мита върху вноса от ЕС, но изисква тези мита да не се увеличават. Вносните стоки от Украйна все пак ще трябва да бъдат съобразени с европейските правила за етикетиране на произхода. Киев ще трябва да гарантира, че стоките от трети държави няма да влизат в ЕС, "маскирани" като украински.


Мярката позволява на ЕС да наложи отново митнически тарифи, ако вносните стоки от Украйна наводнят пазара на ЕС в количества, които причиняват или заплашват да причинят сериозни затруднения на производителите от ЕС на същите стоки.


"В продължение на много години Европейският парламент подкрепя европейското развитие на Украйна. Това е първият ни шанс да покажем практическите измерения на нашата подкрепа и да помогнем на Украйна в настоящата икономическа криза и на фона на намаляващите валутни резерви и нарасналия натиск от страна на Кремъл", заяви докладчикът Павел Залевски (ЕНП, Полша). "Когато Путин затваря руските пазари за украинския износ, ние отваряме нашия пазар", добави той.


Облекченията ще се прилагат от момента, в който бъдат окончателно одобрени, до 1 ноември 2014 г. или до влизането в сила на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, включващо и задълбочено и всеобхватно търговско споразумение, което от своя страна предвижда двустранно либерализиране на търговията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK