И за отсъстващите евродепутати санкциите са парични

Делян Пеевски не е идвал на заседание на парламента от месеци, въпреки че Конституционният съд го остави депутат.

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски не е идвал на заседание на парламента от месеци, въпреки че Конституционният съд го остави депутат.Въпреки че Конституционният съд го остави депутат, той не се е връщал отново в Народното събрание. При предишното правителството, когато партията му беше част от опозицията, също не посещаваше често работното си място въпреки глобите. Сега, номиниран от няколко местни организации за изборите за Европейски парламент, и очаквайки да бъде на избираемо място в листата на партията, той вероятно ще стане евродепутат и може би ще пренесе навиците си в Брюксел и Страсбург.


"Ако бъде избран за евродепутат, Пеевски вероятно отново няма да ходи на работа, защото се занимава с бизнеса си", предвеща бившият министър на земеделието и бивш член на Движението за права и свободи Мехмед Дикме. И едва ли е единственият, който е забелязал колко "стриктен" е депутатът на ДПС Делян Пеевски на официалното си работно място – на банките на парламента, и едва ли е единственият, който предполага, че той ще запази работните си навици и в Европейския парламент.


Ако действително стане евродепутат и реши да запази сегашния си работен ритъм, Делян Пеевски може лесно да изчисли с колко ще бъде наказван за отсъствията си, защото правилата в Европарламента са подобни на тези в българския. По правилник, при отсъствие българските депутати остават без надницата си за деня. Ако пък ги няма три поредни или общо пет заседания на парламента, от заплатата им се удържат две трети, което се записва като икономия от бюджета на Народното събрание. В Европарламента санкциите са подобни и не предвиждат отнемане на поста заради отсъствие.
"Членовете на Европарламента се избират с национален мандат, което означава, че само неговите или нейните национални власти, могат да отнемат мандата му", обясни за "Дневник" началникът на отдел "Преса" в Европейския парламент Марджори ван ден Брук. Тя подчерта, че санкции за отсъствията все пак има.


Заплати, надбавки и санкции


Месечното възнаграждение на евродепутатите възлиза на 7956.87 евро преди облагане с данъци. Негов източник е бюджетът на парламента и след облагане с европейски данък и приспадане на осигуровка за злополука то става 6200.72 евро. Евродепутатите получават редица надбавки, чието предназначение е да се покрият разходите, свързани с осъществяването на техните парламентарни задължения, като пътувания, сътрудници, услуги.


Надбавката за общи разноски (която през 2010 г. е била 4299 евро на месец) се намалява наполовина за евродепутатите, които без надлежно основание не присъстват на половината от пленарните заседания за една парламентарна година (от септември до август).


Европарламентът изплаща и надбавка с фиксиран размер от 304 евро, която покрива разноските за настаняване и други свързани разходи, за всеки ден, в който евродепутатите присъстват на официални заседания, при условие че те удостоверят присъствието си. Надбавката покрива разходите за хотел, храна и всички други свързани разноски. Размерът на надбавката се намалява наполовина, ако депутатите пропуснат да гласуват в повече от половината поименни гласувания в ден, през който се провежда пленарно заседание, дори и ако са присъствали този ден.


Кодекс за поведение и имунитет


Евродепутатите се водят от Кодекс за поведение, който влезе в сила на 1 януари 2012 г. В него като водещ принцип се определя, че членовете на парламента трябва да действат единствено в интерес на обществото и да извършват работата си незаинтересовано, почтено, открито, трудолюбиво, честно, отговорно и като зачитат репутацията на Европейския парламент.


Кодексът за поведение определя конфликтите на интереси и как евродепутатите трябва да се справят. Той ги задължава да представят подробна декларация за финансовите си интереси.


Евродепутатите са задължени да декларират финансовите интереси, акции, собственост и пари, получавани от трети лица, професионалните дейности през трите години преди поемането на функциите в Европарламента, участието в управителни или надзорни съвети на предприятия, неправителствени организации, асоциации или други образувания, участие в предприятие или партньорство за случаите, при които е възможно от това да произтекат политически последици.


Председателят може да санкционира всеки евродепутат, за когото се установи, че нарушава Кодекса на поведение. Санкциите варират от порицание, до лишаване от дневни надбавки или временно отнемана на правото на участие в дейностите на парламента до освобождаване на евродепутата, показва Правилникът за дейността на Европейски парламент. Най-често санкциите за "неспазване на нормите за поведение" стигат до втората фаза – лишаване от дневни надбавки, като до последната четвърта стъпка никога не се е стигало.


Колкото до имунитета на евродепутатите – той е функционален, което означава, че ги защитава при провеждането на политическата дейност в Европарламента. На територията на страната си евродепутатите получават същия имунитет, какъвто се предоставя на колегите им в съответния парламент. Имунитетът на евродепутатите обаче се вдига лесно, ако има повод, който не е свързан с дейността на евродепутата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Тази статия е интересна но не изключвам вероятността да снижи избирателната активност на изборите за Европейски парламент.Цифрите,които се споменават,може да охладят интереса да се гласува.

 2. 2 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Матрияла не чете такива статии.Жалко.
  Хубава статия.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 3. 3 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Весело

  Европарламентът изплаща и надбавка с фиксиран размер от 304 евро, която покрива разноските за настаняване и други свързани разходи, за всеки ден, в който евродепутатите присъстват на официални заседания, при условие че те удостоверят присъствието си. Надбавката покрива разходите за хотел, храна и всички други свързани разноски.
  =====================
  304.00 евро х 22 раб.дни = 6688.00 евро

  след облагане с европейски данък и приспадане на осигуровка за злополука то става 6200.72 евро

  около 13 000.00 евро

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 4. 4 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "Чардо":

  Приспадни хотел 80-150 евро нощувката, 25-75 евро за ресторант и си готов.

  304 евро не са толкова много, колкото ти се струва, особено ако си за малко, а не живееш постоянно там.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 5. 5 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Преди три дена си позволих да разсъждавам по темата:
  "Чудя се дали ако не оставиме ДПС да си изберат "правилния" човек в ЕП, няма ли да е по-добре за процеса на сваляне на маските? От една страна, вероятно ДПС с този си ход искат да махнат неудобния им вече Пеевски от България. От друга страна либералния алианс в кйто са ДПС, едва ли еднозначно ще приемат тази номинация. От трета страна, как се управляват толкова бизнеси дистанционно? Видя се че един Стоянов (брата на бившия президент) не устиска с това предизвикателство. Мисля си че за нас, останалите българи, избирането на Пеевски в ЕП ще има и един допълнителен положителен елемент. Там не си поплюват по отношение на корумпираността, конфликта на интереси, офшорни сметки и т.н. Така че споко, да си го избират. "
  Сега бих добавил: колкото и парадоксално да звучи и избирането на Пеевски за евродепутат, и протестите слещу това, ще доведат до позитив. Избирането му от електората на ДПС (при избираема позиция в листата), за съжаление е почти константно възможно, поради стадния им манталитет. Същевременно, независимо от спешното "чистене" на "петната" от биографията на младия преуспял биснесмен, до нищо няма да доведат. Тези хора каквито и схеми за замитане на следи да измислят, колкото повече мърдат толкова повече ще затъват в лайната. В европейските структури балканските номера ще бъдат трудно средство за оцеляване. Да, едно демаскиране на лицето Пеевски, ще удари и по България, ама ние дотам сме я докарали, че авторитета ни няма кой знае колко да пострада, но пък на национално ниво, удара по ДПС ще бъде съсипващ. Нека да има и масови протести против избирането му за евродепутат. Това дано да предизвика протестен вот против тази политическа мафия, която си позволява да лансира такива "личности" като коментираното лице.

 6. 6 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Който не ходи на работа = няма надник !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 7. 7 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#4] от "epoc":


  [quote#4:"epoc"]Приспадни хотел 80-150 евро нощувката, 25-75 евро за ресторант и си готов. [/quote]
  ======================
  Така е !
  НО
  на мен никой не ми прави такова донаждане ,
  а вярвам и на теб !
  Макар , ч в Наредба 2 на МФ пише , че таксата ми за Дома за стари хора Сливен е ДО 70 %, те си ми удържат пълни 70 % от пенсията !
  В менюто са изписали , че ще хапнем капама ,
  а в чинията има спаначено пюре с 4 парченца варен картоф и лъжица кисело мляко ! ?
  Виждал ли си такава капама ?
  Едно ни изписват като продукти , а друго де факто е в чинията .
  И на 120 домуващи баби и дядовци са 67 човека персонал ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 8. 8 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Пеевски вероятно отново няма да ходи на работа, защото се занимава с бизнеса си.."
  ...
  Какъв бизнес??

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2910 Любопитно

  До коментар [#5] от "paolo51":

  А представи си , че електоратът на ДПС изведнъж прояви характер и не гласува за Пеевски. Има един праг на търпимост.

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6998 Неутрално

  ДПС - предполагам че няма да заложи на бита карта и почти съм сигурна , че електората им ще гласува "ЗА " . а ще ходи ли пеевски на работа си е негов избор .

 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Все пак отсъствията от Европарламента няма да са така видими както в българският парламент и това ми се струва основната причина Доган да пробута домашният си любимец Пеевски за евродепутат.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1467 Разстроено

  [quote#7:"Чардо"]И на 120 домуващи баби и дядовци са 67 човека персонал ! ! ![/quote]

  Ми значи сте тотално обгрижени

  Майко мила, страшно е!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  До коментар [#4] от "epoc":

  При всички случаи не са за жалене. Материално са добре обезпечени и това го плащаме всички граждани на ЕС. Дано да вършат и съответстваща на възнаграждението им и работа обаче.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#13:"Jessika"]При всички случаи не са за жалене. Материално са добре обезпечени и това го плащаме всички граждани на ЕС. Дано да вършат и съответстваща на възнаграждението им и работа обаче.[/quote]

  Това е така, наистина не са за жалене. Да не говорим, че са спестени всичките бонуси, които им се дават, както и начините, по които евродепутатите си заобикалят правилата (описвани са през годините).

  Но все пак нещата не опират до прости сметки.

  А на темата за работата - не помня български евродепутат да е свършил нещо смислено. За тази работа трябва да си личност, а не подставено лице.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 15. 15 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#7:"Чардо"]Макар , ч в Наредба 2 на МФ пише , че таксата ми за Дома за стари хора Сливен е ДО 70 %, те си ми удържат пълни 70 % от пенсията !
  В менюто са изписали , че ще хапнем капама ,
  а в чинията има спаначено пюре с 4 парченца варен картоф и лъжица кисело мляко ! ?
  Виждал ли си такава капама ? [/quote]

  В такива случаи обикновено казвам: "А ти къде се оплака?"

  Ако не си разбрал, във форумите оплакванията вършат най-малко работа. Ако искаш да хване дикиш:

  1. Господари на ефира;
  2. Някоя от телевизиите (без канал 1);
  3. БХК,
  4. Омбудсмана.

  Успех!

  Между другото и ти можеше да се кандидатираш за евродепутат, а все си мисля, че бихме ти събрали от форума 5000 гласа за регистрацията.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 16. 16 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#15] от "epoc":


  [quote#15:"epoc"]1. Господари на ефира;
  2. Някоя от телевизиите (без канал 1);
  3. БХК,
  4. Омбудсмана.[/quote]
  ======================

  бТВ на Кана Рачева , като на бивша комшийка в София на ул.Веслец 40. Аз бях във вх А , а тя във вх.Б
  включително ик на всички останали и не само по този повод ,
  но никой не обръща внимание на старите !
  Изключвам ВАС ФОРУМЦИТЕ , че чак ми е неудобно , все едно сте ме осиновили !
  Вече на ДВА пъти ме спасявате !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 17. 17 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#15] от "epoc":


  [quote#15:"epoc"]
  Между другото и ти можеше да се кандидатираш за евродепутат, а все си мисля, че бихме ти събрали от форума 5000 гласа за регистрацията. [/quote]
  ====================
  Вчера ми дойде на ""акъл"" тази шашава идея

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 18. 18 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#15] от "epoc":


  Насъбрал доста доказателства и с документи и със свидетели тук за золумите на 4 човека от администрацията и ми трябва един не местен адвоката за да се осъди Община Сливен - ние сме под опечни и имаме договор за настаняване тук с кмета .
  Един от последните им гафове , че подмениха типовия договор за настаняване издаден от соц.министерството в който ние сме ВЪЗЛОЖИТЕЛИ на ИЗПЪЛНИТЕЛЯ (кмета) ,
  с някаква измишльотина на нашата директорка , за да фигурира и нейно височество в договора и сега новте домуващи са ПОТРЕБИТЕЛИ , а такова понятие няма в ЗЗД , на който са под опечни всички договори !
  Това от една страна , но от друга в един и същ момент имаме два вида субекти ( възложител и потребител) за едно също деяние , което е правен парадокс , поне според мен ?
  И един куп финансови злоупотреби и нарушаване на лични права УЖ защитени от Конституцията -=- внезапно нахлуване на ""комисия"" в стаята на домуващите ( нарушаване на лично пространство ! ), в следващия момент извършват обиск ! , в следващия момент конфискуват лични вещи даже и без да ти дадат някаква хвърчаща бележка и като почине домуващия не ги и дават на наследниците !
  Прибират ""ДЕПОЗИТ"" от 200 , 300 , 400 или 500 лв от домуващите за бъдещото ти погребение , което е безплатно ие задължение на Общината !
  Но никой не връща депозита на депозитанта
  Да не говорим , че Дома е на най-ниското стъпало във финансовата йерархия , че няма право и на счетоводител , а камо ли и да събира депозити !
  А и ако ти направи впечатление , ""депозита"" в цифрово изражение е различен в зависимост от външния вид на домуващия ! ? ! ? ! ?
  В един и същ месец на мен и на още двама на моя етаж , като имаш предвид , че и тримата ползваме еднаква услуга : еднакви стаи и еднаква диета за храна , НО и тримата имаме абсолютно еднаква по размер такса , а разликата в пенсиите ни е доста чувствителна ! А това не би трябвало да е така !
  еднакъв ТРЯБВА да бъде процента на таксата , НО при различни пенсии няма как да се получи еднаква такса
  И в същия летен месец , когато обикновено трябва да падне процента на таксата около 35 до 40 % защото нямаме отопление (парно) , на една баба със 150 лв пенсия и удържат 105 лв такса , което е точно 70 %
  Така установих , че за мен спазват някаква нормална законова такса защото им дадох да разберат , че знам Наредбата , а на останалите им събират каквото си искат !
  А дали отчитат тези суми които реално събират от нас в Общината е друг въпрос , защото на квитанциите НИКОГА не присъства подпис на вносителя , а квитанции може всеки да си поръча и напечата . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 19. 19 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jessika":
  [quote#12:"Jessika"]Ми значи сте тотално обгрижени
  Майко мила, страшно е! [/quote]
  ==================

  Здравей Джес ,
  сега ти прочетох поста , за това и сега ти отговарям.
  По времето на соца в дтските ясли бе най-наситено с персонал .Там на 3 бебета се полагаше 1 бройка от персонала !
  А при нас на няма и 2 бабета или дядовци 1 бройка от персонала , а по норматив персонала трябва да е 25до 26 % от домуващите !
  И като имаш предвид , че бюджета на един такъв дом в България се формира на база бройки домуващи , веднага спадат парите които трябва да бъдат заделени за порехрана и санитарно обслужване . Назпример ние сами си купуваме и праха за пране , и ел.крушките и всички консумативи, НО персонала си ги получава и се пере с Ариел. Отделно напитки като айран ,лимонада и др , както и гарнитури като кис.зеле или карт.салата , или карт.или спаначено пюре при нас се сервират за храна като самостоятелно ястие . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK