Европарламентът се обяви против "Южен поток", поиска повече санкции срещу Русия

Европарламентът се обяви против "Южен поток", поиска повече санкции срещу Русия

© ReutersЕвропейският парламент призова днес газопроводът "Южен поток" да не бъде изграждан, както и да бъдат потърсени други източници на газови доставки за Европейския съюз. В резолюция за руския натиск над Украйна членовете на Европейския парламент настояха за повече санкции срещу Москва и особено срещу енергийните ѝ компании. Резолюцията не беше подкрепена от групата на социалистите и демократите, които бяха сред вносителите, но впоследствие се оттеглиха. Заради резервите на левицата към текста за "Южен поток", той беше подложен на отделно гласуване и получи одобрението на голямо мнозинство от евродепутатите. 


След гласуването Илияна Йотова от групата на социалистите и демократите коментира, че става дума за незаконодателна резолюция на Европарламента, която има само препоръчителен характер, и която, по думите ѝ, вероятно ще бъде използвана предизборно. Андрей Ковачев от Европейската народна партия от своя страна обърна внимание, че ГЕРБ е за "Южен поток", стига проектът да бъде изцяло съобразен с европейското законодателство, предаде БНР.


Според резолюцията на Европарламента ЕС трябва да ускори налагането на санкции на определени руски граждани и да бъде в готовност незабавно да наложи икономически санкции спрямо Русия. На фона на насилието, насочено към дестабилизиране на източната и южната част на Украйна, те призоваваха и за мерки на ЕС срещу руските компании и техните дъщерни дружества, особено в сектора на енергетиката, и срещу руските активи в ЕС.
Европарламентът изрази загрижеността си за бързо влошаващата се ситуация и кръвопролитията в Източна и Южна Украйна. Евродепутатите настоятелно приканиха Русия да спре подкрепата си за използващите насилие сепаратисти и въоръжени групировки, водени от руските специални части, както и да оттегли войските си от източната граница на Украйна.


Членовете на Европарламента изразиха надежда, че предстоящата четиристранна среща на високо равнище между ЕС, САЩ, Украйна и Русия в Женева може да проправи пътя към дипломатическо решение на кризата. Те подчертаха, че изборът на бъдеще за Украйна може да бъде само на украинския народ и вследствие на демократичен, приобщаващ и прозрачен процес.


Парламентът призова за разширяване на мисията за наблюдение на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, създадена да събира информация за нетипичните военни действия и провокации и да съблюдава спазването на правата на човека в Украйна. Евродепутатите подчертаха, че няма данни за извършвани наскоро нападения, сплашване или каквато и да е дискриминация срещу руски или етнически руски граждани или други малцинства в Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK