"Гласувайте като европейци" ориентира българите в чужбина за евроизборите

"Гласувайте като европейци" ориентира българите в чужбина за евроизборите

© bulgariain.euKампания информира българите, живеещи в чужбина, за изборите за Европейски парламент. Проектът "Гласувайте като европейци!" дава бързи отговори за това кога, къде и как може да се гласува в края на май.


Уеб страницата на "Гласувайте като европейци!" включва карта на целия ЕС и отделна информация за всяка държава членка. Потребителите могат бързо да се ориентират кога да гласуват в държавата, която ги интересува, колко евродепутати ще бъдат избрани и дали евровотът е задължителен в тази страна.


Европейските избори ще се проведат между 22 и 25 май 2014 г. в зависимост от държавата. В повечето страни членки, включително и в България, те ще се проведат на 25 май, но има няколко изключения.
Най-напред, на 22 май, изборите ще се проведат във Великобритания и Холандия. Ирландия ще гласува на 23 май, а в Латвия, Малта и Словакия хората ще могат да дадат своя глас на 24 май. В Чехия изборите ще се проведат в два дни – на 23 и 24 май.


Гласуването е задължително в Белгия, Гърция, Кипър и Люксембург.


За гласуване за местен кандидат в друга страна на ЕС е необходима регистрация, като датата и мястото ѝ зависят от съответното законодателство. Регистрационните периоди варират между 31 януари 2013 г. (Франция) и началото на май 2014 г. Така например 4 май е крайният срок за регистрация на чужди граждани в Германия, 6 май - във Великобритания и Ирландия, а крайният срок за регистрация на чуждите граждани в изборите за Европарламент в Унгария е 9 май 2014 г.


Ако искате да гласувате в чужбина за кандидати от България, е необходимо да се регистрирате в ЦИК с електронен формуляр до 29 април 2014 г. Българските граждани, които живеят в други държави от ЕС, могат да гласуват или за кандидати от страната, в която живеят, ако изпълняват местните условия, или за кандидати от България. Кампанията, организирана от институт "Отворено общество" – София, напомня, че европейското законодателство изключва двойно гласуване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK