От стадо овце до споделяне на личен опит, или за гласа на младежите за евроизборите

Алики е едно от лицата в информационната кампания на Европейския парламент

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Алики е едно от лицата в информационната кампания на Европейския парламентИнформационната кампания на Европейския парламент около предстоящите избори в края на май се бори усилено за вниманието на младежите в Европейския съюз, като слага фокус върху техните проблеми и търси гледни точки за решаването им в дългосрочен план.


Социалните и икономическите проблеми от 2009 г. насам подхраниха скептицизма към европейската кауза. Разочарованието на гражданите от ЕС и неспособността му да взима бързи и ефективни за всички държави членки решения доведе до загуба на доверие в неговите институции. Сред всички 500 млн. жители на Европа именно младежите са най-засегнати от нивото на безработицата.


Участието на младите хора в тези избори е от особено значение и по други причини. На последния евровот през 2009 г. само 29% от тях на възраст между 18 и 24 г. са гласували. Ниската избирателна активност застрашава и отслабва демократичната легитимност на ЕС.
За тези евроизбори видеокампаниите се оказват най-предпочитаният инструмент, чрез който посланието за европейска кауза да достигне до младите. Европарламентът залага на все по-разчупени комуникационни стратегии, използвайки потенциала на социалните мрежи като Facebook и Twitter. Стремежът към отдалечаване от бюрократичния език, на който ЕС често говори, и доближаване до младите граждани обаче е най-забележим в предизборните видеа.


От изхвърчане през прозорец и гонитба със стадо овце по време на първото отиване пред избирателната урна, през танци в Брюксел и сградата на Европарламента до споделяне на личните мотиви защо ще гласуват. Това са част от видеата, които опитват да привлекат младежите на Европа в избирателните секции в края на месеца.Във видео на EuroparlTV младежи от различни страни членки представят своите гледни точки за това защо е важно да се гласува и европейците да защитават правата си. "Истинската демокрация не е само управление на мнозинството", каза Джордж от Унгария. "Още по-важни са правата на малцинствата и върховенството на закона. Ако това не се спазва, демокрацията не съществува. Това ми липсва в ЕС", допълва той.


Тазгодишните избори за Европейски парламент се случват в момент на дълбока политическа и икономическа криза. Изборът на хората ще оформи европолитиките за следващите пет години. Резултатите трябва да затвърдят отговори на важни въпроси, свързани с устойчивостта на еврозоната, мерките на ограничения, политическата и икономическата интеграция в Европа и нейните демократични ценности.Айван от Испания коментира пред EuroparlTV, че иска Европа да прави повече за човешките и социалните му права, да среща повече солидарност.


Проблемът на Европа става видим през броя на безработните хора, на онези без здравни помощи и без достъп до образование, онези които не чувстват сигурност за бъдещето. Докато има такива хора, ЕС не е успял в своите политики.


"Европа е мястото, където можем да променим нещата," смята 24-годишната Джоана (Финландия). "28-те страни членки трябва да се обединят и да решават важните въпроси. Не само икономическите, но и екологични, младежки, социални проблеми. Това може да промени нещата към по-добър начин на живот.""Вярвам, че моето бъдеще е такова, че ще ми даде възможност да се занимавам с онова, което обичам", заявява Алики, 22-годишна студентка от Атина, която е едно от лицата на информационната кампания на Европейския парламент.


Нейните очаквания и тези на връстниците ѝ в целия ЕС са големи и минават през различни теми, като защита на малцинствата, работни места, възстановяване и икономически растеж.


Нужна е промяна и предстоящите евроизбори са важна част по пътя към нея. Ситуацията е притеснителна за много от политиците, а и гражданите на ЕС, защото се очаква броят на евроскептиците в Европарламента да нарасне, докато все още няма сигурен изход от кризата. Но отговорът не се крие във връщането към национализма, а в обединението на Европа.


Ключовият въпрос на тези евроизбори е дали хората ще изберат "повече" или "по-малко" Европа и качеството и количеството на про- и антиевропейските гласове. Затова и предизборната кампания се опитва да достигне до младите избиратели със съобщението, че те могат да предрешат политическото мнозинство в Европейския парламент. Изборите са и шанс в ЕС да бъде вдъхнат нов живот, с който да започне по-интегрирана и позитивна за бъдещето европолитика.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Най-разглезените млади хора са в Европа. Недоволни и мрънкащи. 100 000 млади годишно напускат Германия, икономическият мастодонт на Европа.

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Те хубаво имат мнение по въпроса, ама тука разни партии като купуват гласове картинката много се променя. И после що имало руски подлоги ...

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Младите да гласуват, защото иначе ще получат БСП, ДПС и едно Прасе! После ще има да се чудят защо държавата ни е скапана и да пускаткрилати фрази ала "България не ме обича, а аз съм егати пиича!"

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Проблемите на младежите не са само проблеми на младежите. Но явно говоренето по този начин за това цели поне да хване някой и друг глас в повече.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 5. 5 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 217 Весело

  Само като им загатна, че тия хрантутници за 5 години ще спечелят толкова, колкото те за 108 години ... и веднага се записват в моята гъбарска и рибарска партия
  Какъв ЕП с какви правомощия?!!!!!
  Егати парларето , егати ментатат ...

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 6. 6 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 741 Неутрално

  ДАРИК:
  Служители на ТЕЦ „Бобов дол” подпалиха фейсбук с признанието, че ще бъдат уволнени на секундата, ако не гласуват за БСП. „Официално имаме разпореждане всички служители в ТЕЦ и „Мини Бобов дол” да гласуваме за БСП. Всеки един от нас трябва да даде точен списък на 3-ма човека още с техните точни адреси, които да гласуват също за БСП. Заплахата е – уволнение на секундата. На всяка секция има отговорник, който ще следи изпълнението на гласуването от подадените лица. Държавата остава безучастна, полицията също, прокуратурата също. И после кажете, че България е в Европа.

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 7. 7 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 599 Неутрално

  И това може би ще е полезно. Поне идеята е такава.
  http://kololoto.blogspot.com/2014/05/2014.html

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 8. 8 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Който не ходи да гласува ,няма право на критика .
  Проблемите се решават с диалог ,а не с хленчене и мрънкане.
  Младите трябва да разберат ,че бъдещето зависи най -вече от тях и техният глас.

 9. 9 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#8] от "k.walther":

  Не е вярно - има.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 10. 10 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2528 Весело

  Ние старите развратихме младите хора, като ги научихме да разчитат на политиците/държавата вместо да разчитат на своята младост и енергия.

  подпис
 11. 11 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#9] от "Митко Василев":

  И защо да има ?? Ако не отидат да гласуват младежите и на власт дойдат пак БСП и Сие ,поради това , че само върлите привърженици на социалистите под строй отиват да гласуват, защо да хленчат ? Могли са да предотвратят този резултат, или ?
  Ако не ходят значи са съгласни да бъдат управлявани така както досега

 12. 12 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#11] от "k.walther":

  Всеки има право по принцип. Това е принцип. Правото на политическо включване е право и се ползва или не. Може да се ползва по различни начини и в различен момент. Един от тях е гласуване, друг е ходене на протест, трети е мрънкането.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 13. 13 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#12] от "Митко Василев":

  Е..., хайде сега ,няма да философстваме кое право как да се използва. Като ги мързи да отидат да гласуват нека тогава си мрънкат , но вкъщи, на удобният диван. Не да се явяват по медиите и да хленчат колко им е кофти живота. Няма демокрация ,която да ти я подарят, демокрацията трябва да се извоюва. Демокрацията е правото на глас и трябва да се използва!

 14. 14 Профил на btl56358577
  btl56358577
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ЛЕСНО СЕ СТАВА БОКЛУК
  ДА СТАНЕШ ЧОВЕК СЕ ИСКА
  УСИЛИЕ

 15. 15 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 531 Неутрално
 16. 16 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Да им изпратим нашите комунисти да ги управляват една година и бързо, бързо ще идат да гласуват.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 17. 17 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 479 Неутрално

  На младите не им се гласува,виж ако им предложат 30-50лв , за да гласуват за някоя партия, тогава може и да отидат до урните, миналата година едно току що навършило пълнолетие момиче се разправяше с майка си и и викаше, че изобщо няма идея за кого да гласува, майка и каза да влезе в стаичката да прочете, да помисли и да реши за кого, след десет минути момето излезе разплакано и каза, че повече никога няма да гласува...останах без думи просто. Младите нямат никаква позиция как да очакваме от тях да гласуват.

 18. 18 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#1:"blaf"]Недоволни и мрънкащи. 100 000 млади годишно напускат Германия, икономическият мастодонт на Европа.
  [/quote]
  Не знам ,дали са толкова,но разликата в качеството на живот между Германия и Швейцария е сериозна например и доста германци намират там реализация,а отношението към работа там и към чуждестранните работници,вкл германци е аналогично на нашето и към нас.

 19. 19 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#6] от "The Core":

  И какво пречи да обещаят и данни да дадат,че и запис да направят после да гласуват по съвест и да подадат сигнал,но не в социалните мрежи,а в полицията и прокуратрурата.

 20. 20 Профил на Шапчица
  Шапчица
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Младите да гласуват, че ако влезем в Евразия, ще трябват визи за Европа и САЩ. На студентска бригада- в русийските степи, без пари

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 21. 21 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Проблемът е, че тук няма избор. Все получаваш лаФка

 22. 22 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Жените нямат право да гласуват.

 23. 23 Профил на bg_russian
  bg_russian
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#17] от "Angelina":

  Хич не е до 30 или до 50 лева, макар че по махалите срещу тази сума биха гласували и за Пол Пот.
  Проблемът е, че няма за кого. За социалистите-милионери ли? За етническите либерали? За консерваторите, които твърдят, че армия не ни е нужна и които подкрепят гей "културата"? За националистите, които са отчет при Москва?
  Мерси, без мен.
  Хахах, и на видеото три тага ЛБГТ. Така да отбележат и нашенските кандидати. До един.

 24. 24 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#6] от "The Core":
  Нямаш достатъчно въже, а...

  От идиоти отговор не чакам
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK