Петимата кандидати за председател на Еврокомисията се срещат за последен дебат

Ги Верхофстад, Мартин Шулц, Ска Келер и Жан-Клод Юнкер

© Reuters

Ги Верхофстад, Мартин Шулц, Ска Келер и Жан-Клод ЮнкерПетимата кандидати за председател на следващата Европейска комисия ще се срещнат тази вечер в телевизионен дебат, чийто домакин ще бъде Европейският парламент в Брюксел.


Предвижда се дебатът да продължи час и половина (от 22.00 до 23.30 ч. българско време) и ще бъде предаван на живо от 49 телевизии, 38 онлайн медии, както и от девет радиостанции. Ще бъде осигурен превод на 26 езика - 23-те официални езика на ЕС, както и на фарси, украински и руски. В България събитието ще бъде излъчено от БНТ.


Дебатът ще се състои в пленарната зала на Европарламента в Брюксел и в него ще участват Жан-Клод Юнкер (Европейска народна партия), Мартин Шулц (Партия на европейските социалисти), Ги Верхофстад (АЛДЕ), Ска Келер (Зелена партия) и Алексис Ципрас (Европейска левица). Това ще бъде първият дебат от началото на кампанията, в който се срещат всички кандидати за следващ ръководител на Еврокомисията.
Телевизионният дебат на петимата кандидати се определя от гръцките медии като първи евротест за Алексис Ципрас, тъй като кандидатът на Европейската левица не взе участие в предишните два дебата, предаде БТА. На дебата Ципрас е избрал да говори на гръцки език, Жан-Клод Юнкер ще говори на френски, а останалите трима - на английски.


Приближени до лидера на СИРИЗА казали, че самият Ципрас е изразил желание да говори на майчиния си език - гръцки, макар че организаторите на дебата първоначално са поискали кандидатите да говорят на английски.


Алексис Ципрас досега не е участвал в дебат между кандидатите

© Reuters

Алексис Ципрас досега не е участвал в дебат между кандидатите


Телевизионното предаване ще бъде разделено на три тематични части, като след встъпителните си слова всеки кандидат ще разполага с най-много една минута за отговор на поставените въпроси.


Предстои Европейският съвет да се събере на заседание в Брюксел на 27 май - ден след обявяването на резултатите от изборите за Европарламент. Часове по-рано ще заседава председателският съвет на досегашния парламент, който ще оцени произведените избори. Евродепутатите настояват държавните и правителствените ръководители на ЕС да съгласуват предварително с тях предложението си за председател на Европейската комисия, преди да го оповестят.


Новият председател на Евроокмисията може да влезе в длъжност само ако получи 50 процента от гласовете на евродепутатите плюс един. Ако този избор се провали, Европейският съвет трябва да направи ново предложение.


Предварителните очаквания са номинираният за председател на Еврокомисията да бъде гласуван от евродепутатите в средата на юли. Според оптимистичния сценарий номинираните за еврокомисари ще бъдат изслушани от Европейският парламент през септември, а пълният състав на следващата ЕК се очаква да бъде подложен на гласуване през октомври.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK