Искра Михайлова стана председател на комисия в Европарламента, Йотова е зам.-председател

Искра Михайлова

© Анелия Николова

Искра МихайловаЕвродепутатите Искра Михайлова (АЛДЕ/ДПС) и Илияна Йотова (С&Д/БСП) станаха част от ръководствата на комисии в Европейския парламент. Бившият министър на околната среда е първият български представител, оглавил комисия в Европарламента - тази по регионално развитие, докато Йотова, която беше евродепутат и в предишния парламент, вече е била заместник-председател. Сега тя ще бъде в ръководството на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.


Михайлова определи избирането ѝ снощи за председател на комисията по регионално развитие на Европейския парламент като много голямо признание. По нейните думи признанието е за АЛДЕ, за постоянната ѝ проевропейска политика и за интереса ѝ към регионалната политика. "Това е голям успех и за нашата делегация в АЛДЕ", добави тя, цитирана от БТА.


Колкото може повече българи на отговорни позиции в Европарламента - това е добре за България, коментира Михайлова. "Приемам избора ми и като оценка за това, което направи нашата страна на последните европейски избори - направихме така, че избрахме евродепутати, ориентирани европейски, които тачат европейските ценности и работят за тях", заяви тя.
Според нея е важно да има повече гласност за това какво прави регионалната политика за регионите в Европа, по какъв начин се постига промяна в качеството на живот на хората, не само как парите биват усвоявани, а какви резултати са постигнати с тях.


Попитана какво е значението за държавата, излъчила председателя на съответната парламентарна комисия, Михайлова заяви, че е важно, когато се чува гласът на една страна, когато председателят на комисията знае нейния опит, когато предложи на колегите си да бъде изслушан министър - в случая от България. "По такъв начин се надявам да бъда от полза и на нашата страна", допълни тя.


Илияна Йотова

© © European Union 2014 EP

Илияна Йотова


Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Илияна Йотова, която снощи беше избрана за заместник-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, очерта три приоритета в бъдещата си дейност.


На първо място тя постави продължаващата реформа на Шенгенското споразумение и мястото на страни като България и Румъния. Този въпрос изглежда отстрани, че е работа на Европейския съвет, но той ще продължи да бъде работа и на Европарламента, обясни тя. "Искаме по-голямо участие на Европейската комисия, за да не зависим от волята на една или друга държава", заяви Йотова по повод въпросите за разширяването на пространството без граничен контрол.


На второ място тя постави проблема с бежанците, който по думите ѝ става все по-сериозен за Европа. Не случайно италианското председателство на Съвета на ЕС постави тази тема на едно от първите места, отбеляза Йотова.


В парламентарната комисия ще продължим да работим за законните канали за имиграция - нещо, което с голяма радост видях, че е сред приоритетите на Жан-Клод Юнкер като председател на Еврокомисията, ако бъде избран. България е пряко засегната и ще продължавам да настоявам за промени, така че страните, които са външна граница на ЕС, да имат допълнителни възможности за средства от комисията, посочи евродепутатът.


На трето място тя постави темата за борбата с организираната престъпност и корупцията, както и с прането на пари. Надявам се скоро да бъде обособена институцията на прокурора на ЕС. Парламентарната комисия ще има пряко участие в тази процедура. За нас е много важно, тъй като до този момент очевидно борбата със злоупотребите с европейски средства не е достатъчно ефективна, поясни Йотова.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 931 Разстроено
 2. 2 Профил на Михаил
  Михаил
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Къде да повърна?

  Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2941 Весело

  Тъкмо ще въведе добрите практики на ДПС в Европа !!!

 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 557 Весело

  Напредват, но ДС-арите водят пред другарите Ако направят и Станишев Еврокомисар (да не чуе дявола) ще обърнат резултата

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  фарсът-кошмар продължава!

 6. 6 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Искра Михайлова стана председател след предварително разпределяне на постовете между проевропейските формации.
  Вече от нея самата зависи дали ще се справи. Защото ако се изложи не излага само себе си.
  Но тя не е свикнала да работи, а да командва. Затова рискът е голям. Дали е възможно да загърби поне за известно време склонността към далавери - задължително условие да си на "топло" място в ДПС. Прекалено е хубаво за да стане.

  Миша
 7. 7 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2097 Разстроено

  Доста е ниско нивото на тези комисии. Очаквах повече от европарламента. Каква наивница!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 8. 8 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Синекурки...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 9. 9 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Весело

  Изненадан съм, че изобщо на България дават такива позиции.
  После, ДПС, като символ на либерализма в България, да стигне то такъв връх в ЕС!
  Иначе - зам. председатели много...

 10. 10 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Весело

  Хрумна ми...
  Ами ако това е нивото на целия европарламент!?

 11. 11 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 756 Весело
 12. 12 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Поредното доказателство, че европейците хабер си нямат с кого си имат работа и са едни ограничени бюрократи. Тая дето два пъти оцапа еврофондовете и забърка невероятни каши е станала шеф на комисия. УЖАС!!!

  Няма шики-мики.
 13. 13 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Доган яко е разкешил и там - с нашите пари

 14. 14 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дебилитетите пак се уредиха !!! А аз бях убеден , че в ЕС няма как да издигат калинки и гнила стока, ама нейсе !!! ЕС върви към разпад !!!

 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Поздравления!
  Работете и България не забравяйте!

 16. 16 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Значи не е само Румито Желева !!! Продължаваме да упорстваме с натрапването на ЕС на всякакви дебили- опит имаме и със Слави Бинев, Димитър Стоянов, Илияна Йотова, Николай Бареков, а за малко две седалки в Европарламента да окупира и "Кой"- Д. Пеевски !!!

 17. 17 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Преемам избора на Искра Михайлова като поредно недоразумение в Европарламента.
  Тя не беше ли завършила някакво библиотекарско заведение, наречено университет?! Дето ректор е Стоян Денчев, БКП-кадър на МС от времето на Т. Живков...
  Боже, Боже..!
  Но за да ви успокоя ще напомня, че имаше една италианска евродепутатака, която идваше на заседания с невръсната си рожба (3-4 месечно бебе) и там я кърмеше...Някаква слугиня или приятелка на Берлускони беше...Снимаха я често...такава една жива мадонна! Така че нашата Искра М. може спокойно да си заведе внучетата там да си играят по коридорите (скейтборд) , докато тя учи английски...

  The best way out is always through Robert Frost
 18. 18 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Брюксел бъзика ли се с нас?

 19. 19 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 931 Любопитно

  До коментар [#8] от "Γαλλα":


  [quote#8:"Γαλλα"]Синекурки..[/quote]
  Поне да бяха сини, а те само курки! И ще чакаме от тях нещо смислено?

 20. 20 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Дето се пееше в една песен:
  "Са присегналь за бутилька, но кошмара продължиль"

  I don't want to believe. I want to know.
 21. 21 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#17] от "Realistka":


  [quote#17:"Realistka"]Тя не беше ли завършила някакво библиотекарско заведение, наречено университет?! Дето ректор е Стоян Денчев, БКП-кадър на МС от времето на Т. Живков...
  Боже, Боже..! [/quote]Този измислен университет е някаква хранилка за агенти на ДС и техни слуги.И им дават някакви измислени дипломи.

 22. 22 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#17] от "Realistka":

  Искра Михайлова е учила само една година в библиотекарския и след това като ценен кадър замина да си довърши библиотечното образование в СССР (Ленинград). След завръщането е работила и в библиотекарския и в Народна библиотека. След това започна в ДПС. Може би връзката и с ДПС е Юнал Лютви - някакъв фактор в Народна библиотека.
  Стоян Денчев макар, че е несменяем ректор на библиотекарския (нищо, че има закон за два мандата по 4 години) не е бел ректор когато Михайлова е учила там.

  Миша
 23. 23 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Доган не се шегува. Ама никак.

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Не знам на какъв принцип ( квотен, лотариен, случаен и т.н.) се решават тези въпроси, но човека заради който спряха програмата на ЕС за България в областта "екология" и представителката на партията, за която е доказано с приетия закон в Република България, за престъпната власт на БКП е потъпквала човешките права, да влязат в ръководството точно на тези комисии, си е тежка грешка.

 25. 25 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 815 Любопитно

  Да-а, и на мен ми се повръща, особено от Йотова. Нагло потомствено комунде.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 26. 26 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2097 Разстроено

  До коментар [#22] от "Миша":

  От "Шоуто на Слави" и подобни "програми за култура" тръгна това пренебрежително отношение към библиотеките, библиотекарите, четенето. Проблемът на тази госпожа не е в университета, който е завършила, защото в българската политика са дефилирали доста некадърници завършили престижни университети, дори в чужбина и това си остава върховото постижение в живота им. Това е една усмихната марионетка, която няма да защитава българските интереси в Брюксел и тук е нашият проблем. За Индиана И. просто ще се въздържа, наближава обяд.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 27. 27 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2097 Весело

  До коментар [#25] от "captainFill":
  Неподлежаща на култивиране. Дива балканска порода.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 28. 28 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2097 Разстроено

  До коментар [#18] от "Jeremy Irons":

  Не, избира от това, което ние сме изпратили.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 29. 29 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#28] от "etty1":

  Това не променя факта, че явно и в ЕП са всеядни.

 30. 30 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Поздрваления за Искра

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK