Българските евродепутати влизат амбицирани в новия мандат на Европарламента

Българските евродепутати влизат амбицирани в новия мандат на Европарламента

© ReutersБългария ще бъде проактивна в Европейския съюз, чиито политики трябва да  бъдат детайлно разработени и ефективни. Няма да бъде допуснато разделяне на Европа на две скорости, а консерваторите в Европейския парламент няма да кажат и една лоша дума за България поне през следващите няколко месеца. Това обещаха българските евродепутати от различните политически семейства, представяйки приоритетите си за новия мандат.


Всички български представители, които са членове на четири политически групи в Европарламента, заявиха, че ще се грижат за българския интерес в ресорите си и според политическите си семейства, като очаквано показаха интерес към богат спектър от теми и различна степен на готовност за работа


Проактивни и социални ЕНП
Българските представители на Европейската народна партия, които са членове на ГЕРБ и Реформаторския блок и са най-многобройната група, започват с амбиция новия мандат на Европарламента. Въпреки че са от дясна политическа група, те заявиха, че социалните теми не са резервирани само за социалистите и ще работят за по-добрия живот на хората.


Мария Габриел, Андрей Ковачев, Владимир Уручев (ГЕРБ) и Светослав Малинов (Реформаторски блок) като депутати от предишния мандат, заявиха, че в голямата част от работата си ще продължат да бъдат активни по ресорите и каузите, които са имали и досега.


Представяйки бъдещата си работа, Мария Габриел подчерта и че ще се стреми България да бъде проактивна в европейските политики и да има повече такива обши инициативи, от които страната да има полза. Светослав Малинов пък си постави за цел да се сложи край на някои тези в ЕС като тази, че съюзът отслабва. По думите му България трябва дълбоко да се интегрира във всички инициативи и механизми на ЕС, за да може изцяло да се възползва от подкрепата на съюза.


Андрей Ковачев ще продължи да работи по външната политика на ЕС, но освен това ще се съсредоточи и върху темата за здравеопазването, така че и българите да имат качествено здравеопазване през XXI в. Владимир Уручев от своя страна отново ще се занимава с енергетика, като подчерта, че ЕС ще остане енергийно зависима още дълго време и за изграждането на енергиен съюз трябва да се мине по много стъпки, сред които изграждането на междусистемни енергийни връзки, нови начини за сключването на енергийни договори.


Емил Радев, който за първи мандат е евродепутат, каза, че една от целите му ще бъде отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка, но това трябва да се случи, когато реформата на правосъдието в България го позволи. Той ще се стреми и към опростяване на правилата в ЕС. Томислав Дончев пък заяви, че ще бъде стимулатор и провокатор в името на по-ефективен Европейски съюз.


"Европа има с какво да се гордее, но и поне толкова, което да реформира", коментира той и допълни, че на съюза са нужни детайлно разработени политики, а не идеологени, така че те да действат, а не да стоят на думи и хартия. Дончев ще работи за кохезионната политика, единния цифров пазар, реиндустриализацията, проучвайки вече ресорите си и готов с някои идеи.


Доволни от Юнкер социалисти


Българските евродепутати от групата на социалистите и демократите – Илияна Йотова, Георги Пирински и Момчил Неков, изразиха задоволството си от социалните теми, които новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е вкарал в приоритетите си, но заявиха, че ще продължат да се стремят към все по-социална Европа.


Йотова подчерта, че наред с темите, с които се е занимавала и в предишния мандат, нейна цел отново ще е незабавно прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка, който вече не работи като инструмент, и среща подкрепа сред свои колеги социалисти за това. Тя подчерта, че социалистите няма да подкрепят Европа на две скорости, а мястото на политиката за кохезия трябва да бъде върнато на преден план. Към тези въпроси Георги Пирински добави, че ще внимава да не се върне ЕС отново към бюджетните ограничения.


Момчил Неков, който чрез преференциалния вот се оказа първи в листата на БСП, заяви, че ще бъде посланик на младите хора в България. Като свои приоритети той посочи правата на работниците, младежката гаранция, създаването на европейска столица на спорта, за да се преодолее обездвижването в Европа. Той каза, че е започнал и да действа по инициативата си за изграждане на паметник на хан Тервел в Брюксел, като дори се е свързал с местните власти.


Ценни либерали


ДПС е много ценен фактор за европейската политика, заяви при представянето на българските евродепутати от АЛДЕ Илхан Кючюк, който започна своя първи мандат. Той посочи, че мястото на България на първия ред не е запазено и страната трябва да се бори за него. Либералите се похвалиха с позицията на доскорошния министър на околната среда Искра Михайлова, която е първият български евродепутат, който ще бъде председател на парламентарна група – тази за регионално развитие.


Филиз Хюсменова, която единствена от групата повтаря мандата си, заяви, че кризата е показала голяма част от несъвършенствата на ЕС и една от нейните задачи ще бъде за тяхното преодоляване. Михайлова и Неджми Али от своя страна изразиха готовност да работят усилено в комисиите си, така че да бъдат полезни и за ЕС, но и за България.


Амбициозни консерватори


Николай Бареков и Ангел Джамбазки, които са част от групата на европейските консерватори и реформисти, показаха готовност по разнообразни теми – от енергетика1 през външна политика до здравеопазване. Лидерът на "България без цензура" обяви като историческо избирането му за зам.-председател на парламентарната група на консерваторите, като заяви, че в тази си роля, която ще заема до 5 октомври (когато трябва да се проведат избори в България – бел.ред.), няма да позволи лоша дума да се каже за българите от страна на колегите му в групата.


Консерваторите на британския премиер Дейвид Камерън са сред най-големите противници на свободното движение в ЕС, и най-вече на идването на българи и румънци във Великобритания.


Бареков каза, че буквално е влюбен в енергетиката, затова ще се занимава активно с темата в комисията, на която е член. Освен това е влязъл в групите за Иран, Азербайджан и Русия, като участието си в последната аргументира с това, че ще бъде критик на политиките срещу Русия, но подчерта, че страната все пак е голяма сила и това не трябва да се забравя. На въпрос за евентуални по-строги санкции от ЕС за Москва той заяви, че няма да подкрепят санкции, които ще навредят на България.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 772 Любопитно

  Срам и позор за нация, която изпраща подобна твар като нашия Бюрек! Моля се европейците да погледнат снизходително на този наш сънародник и просто да го игнорират като незначителна грешка на демокрацията у нас и обикновена шега на природата.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 2. 2 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Любопитно


  Последователен в в афинитетът си към финикийските знаци, Бареков се "влюби" в енергетиката, Иран, Азербайджан и Русия...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 3. 3 Профил на tonio26
  tonio26
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Нека се чуе гласът ни Европа и да се отстояват интересите на България!

 4. 4 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ураджийският дух на тази стария ми напомни времето, когато се преизпълняваха петилетките...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 5. 5 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Някои неща които не правят впечатление на никого:
  - Съпругът на сегашната шефка на Комисията по регионална политика е подсъдим по най-малко 2 дела. Има и присъда за източване на Държавния резерв чрез спекулации със зърно, но по-горната инстанция ”връща” делото отначало.
  - Въпросната екоминистърка е изготвяла европроекти за фондация близка до Ахмед Доган, чиито финанситания са били спирани заради неправилно усвояване на средства.
  - ЕК ни спря парите по ”Околна среда” докато същата госпожа беше министър.
  И какво се оказва? Сега има честта да е първия български евродепутат шеф на една от най-важните комисии - по регионална политика. Браво на ДПС, пробиха и в Брюксел, явно там не търсят кусури.

 6. 6 Профил на todorina333
  todorina333
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Така трябва и да бъде-не безразлични!

 7. 7 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#3] от "tonio26":

  Кой това? Дудука, дружката му или оная простакеса Йотова?

  До коментар [#6] от "todorina333":

  Пропуснали сте да прославите Партията, без значение коя.

 8. 8 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 643 Весело

  А съсела какъв ще бъде? Проактивен или пропасивен?

 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 954 Разстроено

  Толкоз боклук вкарахме, а ЕП само Дебелянчо, на мама момчето, отказа да приеме.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Др.Йотова бе особено ентусиазирана вчера, обяснявайки как соц. депутатите няма да подкрепят К. Георгиева.
  Това е предателство за България!

 11. 11 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Др.Бареков е ентусиазиран от близостта си с Хасан Мехмед (или там както му беше името) -шеф на консерваторите. Щяли били добре да си прекарват захапали наргилетата за сметка на европейските народи.

 12. 12 Профил на turlakov
  turlakov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Като чета тук разбирам, че коментиращите не искат Европа да се развива и България с нея. Само не знам защо така се получава.

 13. 13 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#12] от "turlakov":

  Не разбираш ли? С удоволствие ще ти го обясня:

  Има разкошна обща градина с много добре почва, там трябва например да се засеят домати. Всеки носи в голямата кошница най-качествените си и здрави домати, за да се вземе семе от тях и да се отгледа хубава и богата продукция. Да, ама... някои слагат в кошницата развалени, изгнили домати, които дори и преди не са били качествени.

  Как мислиш има ли шанс нашите изгнили домати да се оправят? Малко съм скептична.

  А как мислиш дали нашите гнили домати не биха допринесли бързичко да се скапат и други домати? Викаш да се порадваме на тази възможност, а?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Трябва номер 15 да е лидер на българските социалисти в европарламента, защото тука го избраха на 1-во място, с преференция

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на След Герб и пустиня
  След Герб и пустиня
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  много ясно че ще са амбицирани,толкова кифтета на аванта се очертават

 17. 17 Профил на alienfromcuba
  alienfromcuba
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Лидер може да е всеки и на всичко, стига да може достатъчно убедително да си отваря устата, докато други всъщност говорят.

 18. 18 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Няма да бъде допуснато разделяне на Европа на две скорости, а консерваторите в Европейския парламент няма да кажат и една лоша дума за България поне през следващите няколко месеца." И вече го изпълняват? Особено депутатите на БСП? Станишев?

  goblenka
 19. 19 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Като начало, ще попречат на Кристалина Георгиева! После - ще видят! Боже, Боже!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK