Нели Огнянова: Правата на интелектуална собственост трябва да вземат предвид и правото на информация

Нели Огнянова.

© Юлия Лазарова

Нели Огнянова.В четврътък (9 юли) Европейският парламент гласува незаконодателна резолюция с предложения за промени в Директивата 2001/29 за защита на авторското право в интернет. Предложенията, които депутатите гласуваха са подготвени от докладчика Юлия Реда от Пиратската партия на Германия и член на Групата на Зелените/Европейски свободен алианс в Европейския парламент.
По повод приетата резолюция, потърсихме мнението на Нели Огнянова, експерт по медийно право, доктор по право, доктор на политологическите науки (2006) и професор в Софийския университет "Св. Климент Охридски".


- Как е приложена настоящата европейска директива от 2001 за защита на авторското право в момента в България, в кои закони?


Директива 2001/29 е въведена в българското право чрез изменения на  Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП)  в сила от  01.01.2003 г.
С тези изменения в хода на преговорния процес българското законодателство бе хармонизирано с разпоредбите на Директива 96/9/ЕО  и с изискванията на Директива 2001/29/EO за хармонизиране на някои аспекти на авторското и сродните права в информационното общество, като хармонизацията с директива 2001/29 беше осъществена едновременно с тази в държавите от ЕС.


- Има ли проблематични моменти в приложението й и ако да кои са те?


Проблематични моменти има. Нови въпроси възникват поради развитието на технологиите и конвергенцията, налага се специфичен нов прочит на правилата – например за аудиовизуалното цитиране, различни въпроси поставя и използването на цифрови библиотеки. 


По някои от тях  има и преюдициални запитвания към Съда –  например  за отговорност при хиперпрепратки ,  за отговорност при пародии, за достъп до уебсайтове, който предоставят достъп до закриляни обекти (кинематографични произведения)  без съгласието на носителите на права, за баланса на права и в частност дали държгавите са длъжни да предвидят задължение за съобщаване на лични данни, за да осигурят ефективна защита на авторското право  и др.


- Какво е мнението ви за промените, предложени от докладчика на ЕП по темата, Юлия Реда?


Смятам за съществено важен подходът на Реда правната рамка на правата на интелектуална собственост да взема предвид и измеренията на правата на човека, в частност свободата на информацията.  Радвам се, че това  се налага като подход.


ЕП гласува на 9 юли много важни посоки на промени, всяка от които заслужава да бъде утвърдена в действащото право на ЕС, като например технологична неутралност и бъдеща съвместимост на изключенията и ограниченията – така че изключението за цитирането изрично да включва в своя обхват аудио-визуалното цитиране. 


Изключението за карикатурите, пародиите и пастишите се предвижда да се прилага независимо от целите на пародийното ползване – в какъвто смисъл се произнесе и Съдът на ЕС. Призовава се за изключения за авторските права при използване на дадена творба за изследователски и образователни цели, например за онлайн дейности и за презгранични дейности като програми за обмен на ученици.


Комисията се призовава да анализира дали да включи изключения, които да позволят на библиотеките да дават на заем електронни книги. Очаква се в бъдеще и достъпност през граница на съдържанието, защитено с авторски права, и за възможност за културните малцинства да използват услуги или съдържание, налични на собствения им език.


Подкрепям  предложеното в доклада преразглеждане на срока на защита – който първоначално е бил 14 години, а сега непрекъснато се удължава. Макар ЕП да не подкрепи предложението, въпросът е открит. В допълнение, смятам за важно и предложението на EDRi, Европейската организация за цифрови права, изключения и ограничения на свободата на информацията поради защита на авторски права да се допускат само при изключителен обществен интерес, ако не нарушават правата на човека, не са във вреда на разпространението на знания и не пречат на ефективната демокрация.


Все пак, днес по думите на Реда след гласуването, за пръв път ЕП изисква задължителни минимални стандарти, които да не могат да бъдат ограничавани от технически мерки или на договорно основание.


ЕП се отзова на призива да не се поставя под заплаха т.нар. право на панорама. Одобреният в парламентарната комисия по правни въпроси текст предизвика опасения, тъй като според текста използването на снимки на публични сгради за търговски цели изискваше разрешение от държателя на правата. Поради дискусиите в много държави комисарят Йотингер обяви в Туитър, че няма опасност за правото на панорама – и  днес ЕП също потвърди, че държи правото на панорама да е свободно.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на xmm
    xmm
    Рейтинг: 1086 Весело

    Пиратската партия на Германия и авторските права.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK