Европарламентът одобри правила за защита от онлайн измами

Европарламентът одобри правила за защита от онлайн измами

© ReutersЕвропейският парламент одобри днес правила за по-добра защита на потребителите от онлайн измами и по-бързо откриване и спиране на нелоялни търговци, предаде пресслужбата на институцията.


Националните правоприлагащи органи ще имат повече правомощия да откриват и спират онлайн нарушения на законите на защита на потребителите. Те ще могат и да координират по-добре действията си в рамките на ЕС.


Целта на новите правила е търговците, които нарушават изискванията, да не могат да се възползват от пропуските в системата, като се преместят в държави членки, чиито компетентни органи не са подготвени. Разследващите и правоприлагащите правомощия трябва да включват:
- изискване на информация от регистраторите на домейни и банки с цел идентифицирането на нелоялните търговци;


- закупуване на стоки и услуги като тестови покупки, включително под прикритие ("тайно пазаруване");


- налагане на изричното показване на предупреждение или нареждане за премахването на цифрово съдържание, ако няма други ефективни средства за прекратяване на дадена незаконна практика;


- налагане на санкции, като например глоби;


- информиране на потребителите как да потърсят обезщетение.


Справяне с широко разпространените нарушения


Европейската комисия ще координира действията, когато извършеното нарушение може да увреди колективните интереси на потребителите в най-малко две трети от държавите членки, които заедно представляват най-малко две трети от населението на ЕС.


Според докладчика Олга Сехналова "новите правила ще укрепят и подобрят сътрудничеството между всички участници в защитата на потребителите, така че те да могат по-лесно да следят за спазването им и да се справят с трансграничните нарушения".


Законодателният текст трябва да бъде официално приет от Съвета на ЕС.

Коментари (2)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4335 Неутрално

    Добра идея, но не зная доколко институциите на ЕС ще са защитени след публикуваната вчера информация за откраднати софтуерни продукти от Националната Служба за Сигурност на САЩ, а именно кодове за "хакване" на солидни банкови и институционални защити на държави, или както ги наричат специалистите "хакерски продукти с качество на въоръжение". Кражбата е станала практически преди година, но сега се публикува информация за нея, явно тревогата е достатъчно силна.
    Не е лошо "Дневник" да публикува нещо от тази тема.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK