Таяни похвали България за напредъка след 10 години еврочленство

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни

© Николай Дойчинов

Председателят на Европейския парламент Антонио ТаяниБългария днес е в много по-добро положение отколкото преди 10 години. Това заяви днес в София председателят на Европейския парламент Антонио Таяни по време на дебат с млади хора за бъдещето на европейския проект.


През 98 г. за пръв път дойдох в България, вашата страна тъкмо се беше освободила от комунистически режим, имаше много проблеми със създаването на нова свобода, каза Таяни.


По думите му днес България е много проевропейска страна, а последният мониторингов доклад от Европейската комисия е положителен. Естествено, както във всяка страна членка, има проблеми, но България работи добре, по мое мнение вие ще сте една от най-важните страни на изтока за добрата ни работа със Западните Балкани, защото те са приоритет за нас, подчерта Таяни.
Събитието е част от работно посещение на Председателския съвет на Европарламента в София по повод наближаващото председателство на Съвета на ЕС, което България поема от януари 2018 г.


За целите пред ЕС


След кратко представяне председателят на Европарламента сподели, че след като е бил избран за поста, си е казал, че най-важната му цел е да скъси разстоянието между европейските граждани и евроинституциите.


Европа е важна, но тя трябва да се промени, посочи Таяни. Трябва да се запитаме защо толкова хора гласуват за екстремистки партии, може би защото не са доволни от нашите отговори и реакции, допълни той.


По думите му трябва да имаме три цели – намаляване на незаконната миграция; борба с тероризма; намаляване на младежката безработица. Трябва да работим за образованието, то е от ключово значение, каза Таяни, допълвайки, че доброто образование открива възможности за борба с безработицата.


Той подчерта, че ако се стигне до там младите в Европа да напускат, то това ще е катастрофа за нас, това ще се дължи на наши грешки


Необходимо е да се промени Европа, но мисля, че също така е важно да подчертаем какво е свършил ЕС - 70 години мир, свобода за всички, вътрешен пазар, спазване на човешките права, защита на демокрацията, настоя Таяни и припомни, че ние сме единственият континент, в който няма смъртна присъда.


По думите му Европа не е само Европейската централна банка и Шенген, а ценностите са много важни.


За младежката безработица


Решението за младежката безработица не може да дойде за една година, посочи Таяни. По думите му трябва да има нова стратегия за индустрията в Европа, да се засили туризма, който работи за преодоляване на безработицата. В европейския бюджет трябва да има повече средства за туризма, трябва да има подкрепа за малките и средни предприятия, а младите да бъдат по-предпримечиви.


Според Естебан Гонсалес Понс от Групата на Европейската народна партия (ЕНП) Европа е проект, който в момента се изгражда, тя не е завършен проект, а в Европарламента дебатът е между тези, които смятат, че Европа е решението и тези според които Европа е проблемът.


Елена Валенсиано Мартинес от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент призова: Не чакайте институциите, подбутвайте ги по начин, по който искате да живеете.


Моника Вана от Зелените посочи, че "може би младите не се интересуват от нашия стил на водене на политика". Има нужда от пространни реформи най-вече за бъдещето на младите, от социален съюз с минимални стандарти като противовес на икономическия и валутен съюз, отбеляза тя.


За миграцията


По повод бежанската криза Таяни коментира: "За мен и за повечето в Европейския парламент външните граници в ЕС трябва да бъдат подсилени". Не трябва да има граници в ЕС, подкрепяме българската позиция по Шенген.


Таяни посочи, че не можем да говорим за ценности и в същото време да затваряме вратата за бежанците и призова към солидарност. Ние работихме много за бившите комунистически страни и сега също имаме нужда от тази солидарност, напомни председателят на Европарламента.


Той призова да се инвестира повече в Африка, например чрез своеобразен план Маршал в континента.


По думите на Естебан Гонсалес Понс тероризмът няма нищо общо с миграцията и не означава бежанци. Той припомни, че всички терористи, които действаха в Европа, са родени в на континента и призова имигрантите и бежанците да не бъдат обвинявани в тероризъм.


Реймънд Финч от групата "Европа за свобода и пряка демокрация" изрази противно мнение и подчерта, че ако в Европа идват хора, които не уважават европейската цивилизация, ние имаме проблем.


Според Елена Валенсиано проблемът е, че няма европейска политика за миграцията и страните членки си решават собствените проблеми.


По думите на Габриеле Цимер в миналото се е казвало, че има разлика между източноевропейската и западната цивилизация, а сега казваме, че има разлика между християни и мюсюлмани, но никой не казва, че няма разлика между човешките права, те са универсални.


На въпрос за Брекзит тя отговори, че за нея е позор, че след Брекзит сега ЕС трябва да се бори за правата на гражданите на Великобритания в ЕС и на европейците във Великобритания, което е последица от фалшивите новини за членството в ЕС.


Реймънд Финч посочи като проблем факта, че богатите сега могат да плащат много малко на детегледачки и на водопроводчици и това е защото има свобода на движение на работниците.


В отговор Гонсалес Понс заяви, че Великобритания иска да излезе от ЕС, защото не иска толкова българи. В Испания (от където е евродепутатът) ние не сме толкова богати колкото във Великобритания, но искаме да споделим това, което имаме, допълни той.


За свободното движение и социалните политики


"Когато бях роден, за да пътуваш между Испания и Франция трябваше виза. Сега Испания започва от Португалия и завършва във Финландия", посочи Хавиер Нарт. По думите му това, че европейците могат да изградят живота си във всички държави членки е революционен подход.


Днес има една Европа, която започва на Черно море и свършва в Северно море и Атлантика, но за да се стигне до тук трябваше да се извърви дълъг път на политически битки, допълни той.


По думите на Моника Вана ЕС трябва да спре политиките на строга бюджетна дисциплина на национално равнище, а инвестициите в обществени услуги и социална сфера трябва да се приспадат, когато се изчислява дефицита по пакта за стабилност и растеж.


Останалото от визитата


По-рано днес Таяни се срещна с премиера Бойко Борисов. Двамата обсъдиха задачите и отговорностите по време на българското председателство на Съвета на ЕС, ключови теми за бъдещето на Европа, както и европейската перспектива и свързаността на държавите от Западните Балкани.


В рамките на посещението председателят на Европарламента направи изказване от трибуната на Народното събрание и проведе разговори с президента Румен Радев.


Проблем с превода прекъсна за кратко речта на Таяни в парламента. След като беше говорил минута и половина, преводът спря, а преводачката каза, че не чува. Причината беше, че Таяни е преминал от италиански на английски език и е имало нужда от време, за да се смени преводача. "Много е трудно за мен да говоря български. Не е лесно. Следващия път", пошегува се Таяни.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Е , то за 10 години и дебили, като нас, все ще мръднат напред.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Даже за 10 години, нЕкой така дръпнаха, че такива като Теб не могат да ги стигнат.

 3. 3 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":


  Е , то за 10 години и дебили, като нас, все ще мръднат напред.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  За вас от ДСБ знаем...

 4. 4 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Трябвало е господина да не гледа жълтите павета, а да се разходи по северозапада, югоизтока, и където реши с изкл. на София. Пловдив и Варна. И да седне да поговори с обиковената "средна" па тогава да ми обяснява колко сме напреднали.

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7281 Любопитно

  Значи все пак напредък има, може и като баба костенурка... но има.

 6. 6 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Дотолкова ни е напредъка, че почти всички служители от агенцията по лекарствата в Лондон, са предпочели да напуснат отколкото да се преместят да работят и живеят в София:) Няма нужда от политически четки, вижте фактите

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  Тоя същия Таяни завчера заплаши Полша със санкции, а нас ни хвали. Значи поляците са много по-зле от нас. Така излиза като слушаме Таяни, Макрон, Меркел и останалите политически фактори на ЕС.
  Не мога да разбера критериите за оценка на Брюкселските зелки. Така насърчават българската мафия да прави каквото си иска, за което ще дойде време да съжаляват.

 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Какво точно е напреднало за 10 години, че не разбрах?

 9. 9 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Моите уважения към сеньорТаяни, че дръпна речта си на италиански!

  Мърфи е оптимист!
 10. 10 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Той призова да се инвестира повече в Африка, например чрез своеобразен план Маршал в континента. "

  Реч като за пред аборигени , да не се правя на Христов . Няма нито дума , която на не е минала през медиите . Общи приказки , от които поне се разбира , откъде е плагиатствал , според мен , Простия . Адумите му за африкански план Маршал говори за непознаване на материята . Поне от това което казва - макар и само в едно изречение . Плана Маршал беше замислен и реализиран от американци и британци с една цел - да си получат в кратко време и напълно сигурно дължимите им от германците репара;ии от войната . И затова оборудваха икономиката , осигуриха поръчки , пазари , суровини , ниски мита и от произведеното и продадено на техните пазари се прихващаха дължимите вземания . И Вълкът сит , и агнето цело . Само дето вълкът се уригваше на овчарско . Така че , германия възкръсна не само от немска дисциплина и трудолюбие , а предимно от финансовите сметки и интереси на САЩ и Великобритания . И е интересно как ще се приложи план Маршал в Африка . Освен ако не се има пред вид държави като Либия . Там има доста петрол за добиване . Но и доста други интереси .

 11. 11 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":Е , то за 10 години и дебили, като нас, все ще мръднат напред...

  ....към пропастта .
 12. 12 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":Даже за 10 години, нЕкой така дръпнаха, че такива като Теб не могат да ги стигнат.

  А бе могат , могат , но едва ли ще ги пуснат на свиждане .

 13. 13 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#3] от "BGman1":За вас от ДСБ знаем...

  Е , и те като кажат това за вас , те ти процентите май ще излязат ...

 14. 14 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 233 Гневно

  Защо не ни казват нещата такива каквито са?
  В този случай лъжите им болят повече от истината.

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Моите уважения към сеньорТаяни, че дръпна речта си на италиански!
  —цитат от коментар 9 на султана глаушева


  То пише, че минал на английски. Кеф ти италиански, кеф ти английски. Кво хубаво, когато човек знае езици. По-скоро любопитно ми е каква е била публиката? Кои са били, какви са били и как са се кефили на речта на началството? Ма нищо не пише по въпроса, що тъй?

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  България напредва умерено. Не трябваше да се очаква по-бърз напредък.
  Сравнението с Полша, Чехия и Унгария не е справедливо.
  Аз добре помня изброените държави. Макар и подчинени на СССР в тези държави селските стопани бяха частници. Техните кооперативи държаха малка част от земята. Това го гледах многократно докато пътувах със самолет над тези държави. От високо се виждаше как земята е разделена на малки ниви.
  Как тогава да сравняваме България и Полша като ние в България 10 години се вайкахме по милото ни ТКЗС

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK