Приключи гласуването "за" или "против" пълна забрана за пушене във всички затворени помещения

Участвайте в играта "Стани евродепутат!"*, за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.


Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си за, против и въздържал се . Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.
---
"Бъдещето ще е 100% без тютюнев дим. Град по град, държава по държава хората постепенно ще си извоюват среда без вторичен дим..." - от доклада на Неправителствената организация Global Voices for a Smokefree World от 2007 по случай световния ден против тютюнопушенето.
Въпросът за приетата от Европейския парламент забрана за пушене във всички затворени работни помощения, ресторанти и обществения транспорт беше на дневен ред в играта на Европа.Дневник "Стани евродепутат". Читателите подкрепиха забраната като 76% гласуваха "за", 23% "против" и 1% "въздържал се". Почти със същия резултат и истинските евродепутати застанаха зад забраната (520 гласа "за", 53 "против" и 45 "въздържал се"). Целта на евродепутатите е да осигурят на гражданите не Европа среда без тютюнев дим.


Как се стигна до забраната:


На 26 ноември 2009 г. ЕП прие резолюция, в която настоява за пълна забрана за пушене във всички затворени работни помещения, ресторанти, обществени сгради и обществения транспорт. Евродепутатите отбелязват, че около 25% от починалите от рак и 15% от всички смъртни случаи в ЕС може да се дължат на тютюнопушенето. За това те призоваха държавите членки да продължат с въвеждането на правила за защита на работниците непушачи и всички други непушачи.


Заради различията в националните закони защитата от вторичния тютюнев дим в ЕС е ограничена. В момента в десет страни от ЕС има всеобхватни закони, които осигуряват среда без тютюнев дим. Обединеното кралство и Ирландия наложиха най-строгите закони, които предвиждат пълна забрана на тютюнопушенето в затворени обществени места, в обществения транспорт и на работните места. През 2010 г. предстои техният пример да бъде последван от България.


Степените на излагане на вторичния дим също се различават сред професионалните групи. Например за работещитите в заведения и барове има три пъти по-голяма вероятност да бъдат изложени на тютюнев дим в продължение на пет часа на ден, отколкото работещите в офис.


Евродепутатите призоваха още веднъж и собствените си органи на Европейския парламент да приемат незабавно строга забрана за тютюнопушенето във всички помещения на ЕП без изключения.


"Всеки трябва да има възможността да работи в среда без тютюнев дим, в закритите помещения и в обществените сгради. Многократно беше доказано, че доброволните мерки са неефективни, необходими са законодателни мерки," изтъкватевродепутатите от праламентарната комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в доклад още през 2007г. Те подчертават още, че "70% от населението на Европейския съюз (ЕС) са непушачи".


В новата резолюция членовете на ЕП призоват комисията да изготви доклад за разходите на националните здравни системи и на икономиката на ЕС за пушенето и за последиците от замърсяването с тютюневия дим.


Още през юни Европейската комисия прие предложение за препоръка на съвета, в която държавите членки се призовават до 2012 г. да приемат закони за защита на своите граждани от излагането на тютюнев дим.


Съветът се очаква да приеме препоръка за среда без тютюнев дим на 1 декември.

Въпросът беше на дневен ред в играта "Стани евродепутат". Очаквайте коментарите на българските евродепутати по въпроса "за" или "против" забраната за пушене във всички затворени помещения за страните от ЕС.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от гласа

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK