Приключи гласуването "за" или "против" ЕП да взима отношение по референдума за новините на турски у нас

Участвайте в играта "Стани евродепутат!"*, за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.


Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си за, против и въздържал се . Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.
---


Приключи гласуването по въпроса "За" или "Против" Европейският парламент (ЕП) да взима отношение по референдума за новините на турски у нас. Включиха се 621 читатели, от които 61% бяха против, 37% гласуваха "за", а 2% "въздържал се". Тъй като се очакваше в ЕП да има само разискване по въпроса, няма да има сравнение между реален и онлайн вот по въпроса.
Идеята за референдума дойде от политическа партия "Атака" и беше подкрепена от премиера Бойко Борисов. Той обаче отстъпи от тази позиция пет дни след като декларира подкрепата си. Промяната дойде, след като групата на либералите и демократите в Европейския парламент (АЛДЕ) прокара решение, според което през януари в пленарната зала в Страсбург трябваше да бъде разгледано предложението за българския референдум.


Завръзката


През декември евродепутатът Метин Казак постави въпроса с новините на турски език пред еврокомисаря по многоезичието Леонард Орбан, който изрази мнение, че програмата трябва да остане.


Такова е мнението и на лидера на групата на АЛДЕ, Ги Верховстад, който заяви, че "закриването на тази информационна емисия би провокирало напрежение в българското общество и би накърнило репутацията на страната пред международната общественост, включително и като нарушаване на принципа от Договора за ЕС за недискриминация на основата на етнически произход и език."


Според лидера на "Атака" Волен Сидеров конвенцията за защита на малцинствата, която е подписана от България, няма да бъде нарушена в случай, че бъдат спрени новините на турски език. Така само "ще се уточни" къде малцинствата могат да ползват майчиния език.


"Ние работим внимателно по темата, така че да гарантираме правата и свободите, но не искаме други хора от различни религии и етноси да се чувстват пренебрегнати," заяви Бойко Борисов. Въпреки това той подчерта, че според Конституцията официалният език е българският. Според него референдумът "е най-демократичният начин да се реши въпроса."


По думите на Верхофстад обаче тази инициатива рискува да постави България в противоречие с основополагащото европейско и международно законодателство и с поетите вече политически задължения за защитата на малцинствата и зачитането на малцинствените езици.


След решението на евродепутатите да повдигнат въпроса за българския референдум в пелнарната зала премиерът Борисов заяви пред БНР, че от Европейския съюз са били доста "остро настроени" към замисъла за такова допитване и че той не би рискувал имиджа на България пред Брюксел, колкото и да му е нужна подкрепата на "Атака".


Въпросът трябва ли ЕП да взима отношение по референдума у нас беше на дневен ред в играта "Стани евродепутат". В дневния ред на ЕП за пленарната сесия през януари не е включено обсъждане на въпроса.

/ Резултати

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на +
  *****
  Неутрално

  Тъй като повечето хора не познават конституцията, законите и още много други неща, по-добре да се допитаме до по-компетентните по тези въпроси.

 2. 2 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Вместо да се занимава с глупости Европейският парламент (ЕП) да вземе да разгледа въпроса защо една незаконна етническа партия съществува през последните 20-на години в България и като резултат се превърна в един огромен икономически октопод.
  А референдумът е наше изконно право на личен избор, което ни бе отното досега.

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 3. 3 Профил на 1-1
  *****
  Неутрално

  Виновникът да има новини на друг език, освен Бг по националната телевизия мълчи като риба. Или е за гъби.
  През 2000-та година започва излъчването.

 4. 4 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Българите от турски произход живеят тук от столетия и имат права каквито и ние имаме. В това число и партия може да си имат.

 5. 5 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Новини трябва да има и на турски, и на цигански. Това са двете основни етнически групи у нас. И да са повече време , не само 5 минути.

 6. 6 Профил на ceckooov
  ceckooov
  Рейтинг: Неутрално

  na nikoi nemyse xodi na cirk zaradi toq tyrski ezik she nise smee celiq svqt

 7. 7 Профил на +
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на Ванко
  *****
  Неутрално

  Това е Българска национална телевизия все пак не е нормално да има новини на турски или цигански официалният език в България е българският то по тази логика на коментарите по горе да сложат в училищата задължителен и турски и цигански ли????? Да ама не. Ако някой има интерес и е загрижен за малцинствата в България да си направи частна телевизи по която да си пуска новини на турски цигански арменски и прочие но по БНТ би трябвало да има само и единствено новини на български. В Германия има много повече мюсюлмани отколкото в България но не съм чул да има по националната им телевизия подобни новини или прочие.

 9. 9 Профил на Do МАЛКАТА ПИЦА
  *****
  Неутрално

  ДА нека има новини на турски и всичките видове цигански НО по регионалните и кабелни ТВ защото е излишно нещо да се излъчва там където тикай не го слуша ! Освен това Ви се спестяват псувните по Ваш адрес и последвалите Ви сърбежи !!!!!!!!!!!

 10. 10 Профил на АЗ
  *****
  Неутрално

  поправка към №9 (тикай) да се чете: НИКОЙ.

 11. 11 Профил на ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИН-ДЕМОКРАТ
  *****
  Неутрално

  зАРАДИ ТАКИВА ТЪПИ КОПЕЛЕТА ,КАТО ПРОТИВНИЦИТЕ НА НОВИНИТЕ НА ТУРСКИ СА СЪЗДАДЕНИ ТАКИВА КОНВЕНЦИИ.АКО НИЕ НЕ ПОДПИШЕХМЕ КОНВЕНЦИЯТА ЗА ПРАВАТА НА МАЛЦИНСТВАТА И ОЩЕ ЕДИН КУП ДРУГИ НОРМАТИВНИ АКТОВЕ , ТО НЯМАШЕ ДА НИ ПРИЕМАТ НИКОГА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!КОЙ Е ТОЗИ НЕОФАШИСТ СИДЕРОВ ,ЧЕ ДА КАЗВА ПО КОЯ ТЕЛЕВИЗИЯ ДА СЕ ИЗЛЪЧВАТ ТЕЗИ НОВИНИ ,ТА ТОЙ УТР МОЖЕ ДА ИСКА МАЛЦИНСТВАТА ДА БЪДАТ ОТДЕЛЕНИ И В РЕЗЕРВАТИ ЗА ДА НЕ ЗАМЪРСЯВАТ ФИЗИЧЕСКИ И ГЕННО ""ЧИСТАТА БЪЛГАРСКА НАЦИЯ".СЛЕД КАТО ТЕЗИ ХОРА СА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ,РАБОТЯТ И СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ТО ТЕ ИМАТ РАВНИ ПРАВА С ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!!!НЕДОПУСТИМО Е С НЕДЕМОКРАТИЧНИ МЕТОДИ ДА СЕ ГРАДИ ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА!!! ПОМИСЛЕТЕ И СЕ ЗАСРАМЕТЕ!!!

 12. 12 Профил на hm
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИН-ДЕМОКРАТ":

  Я по споко българино. Тия турци дето си плащат данъците се намират в градовете и са интегрирани. Дори говорат български по добре от теб. Не им трябват новини на турски а и не ги и гледат. Говирм за помаците в родопите дет така и така си гледат сателитите от анкара. Те трябва да знаят кой е езика на страната им. Имат си улици кръстени баязид мурад и т.н султани дето са ни клали. (бел.а) наричат си се с турски имена. Какво повече.? Силни демокрации като Германия дори не им дават една свястна джамия да си направят а камо ли новини по официялни ефир. Въпреки че в Манхайм турците са вече 50% от цялто население в града, който е около 400 хил. Да не говорим за берлин париж или лондон където са цели гета.
  Имам приятел ходил да гаси пожари около Недлино
  ( Юж.родопи). Вика спряхме един полицай да ни опъти ония не ме разбира кво го питам. Така ли трябва? Не мисла че Сидеров е стока но за някои неща трябва да се замислиш преди да дрънкаш простотии с твойте демократични принципи ( права и свободи) накрая ще разделим България на 2.

 13. 13 Профил на ерджан
  *****
  Любопитно

  до
  №11 благодаря ти братко за разбирането .
  до
  №12 на помаците имената не им са турски а арабски

 14. 14 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  ЕП няма никаква работа да ни се меси за референдума за новините на турски. България е суверенна държава (или поне би трябвало да е такава).
  Никой не спира българските турци да си гледат кабелни телевизии на турски или да четат турски новинарски сайтове, но по държавната телевизия и радио може да има новини само и единствено на официалния по конституция език- българския.
  Жалко, че Бойко се отметна за референдума.

 15. 15 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИН-ДЕМОКРАТ":

  Ти си жалко подобие на българин, сама срамиш името на България. Говориш като типичен демократ-толераст, жал ми е за такива като теб.
  Рамковата конвенция за малцинствата дава право на турците да гледат предавания на майчиния си език, но премахване на новините по БНТ няма да ги спре да го правят, просто няма да ги има по държавната телевизия.

 16. 16 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#15] от "Някой си": Не си прав! Ако слуша новини от Турция, в случая ще разбере за "изказаното безпокойство" от Ердоган, за нарушените права на турското малцинство в България! Ако слуша БГ новините на турски, ще разбере, че е недопустимо от страна на Ердоган, респективно Турция, да се намесват по-какъвто и да е повод, във вътрешните проблеми на коя да е суверенна държава
  Проблемът не е да ги премахнем, а да направим така, че да имат осъзната необходимост да ги гледат!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 17. 17 Профил на Омуртаг
  *****
  Весело

  БРАТЯТЯ БЪЛГАРИ МАЙ ЗАБРАВЯТ, ЧЕ И ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ, ТЕЗИ НА ОРХАН (НАРЕЧЕН ОТ ВИЗАНТИЙЦИТЕ ОРГАНА), КУРТ (НАРЕЧЕН ОТ ВИЗАНТИЙЦИТЕ КУБРАТ) И АСПАРУХ И ПРОЧЕЕ, СЪЩО ГОВОРЕХА НА ТЮРСКИ, А НЕ НА СЕГАШНИЯ БЪЛГАРСКИ. ВСЪЧНОСТ ПО ТАКЪВ НАЧИН ТЕ СЕ ОПЪЛЧВАТ СРЕЩУ ЕЗИКА НА ДЕДИТЕ СИ, ИСКОННИТЕ БЪЛГАРИ ОТ ВЕЛИКАТА ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ. МАЛЕ МАЛЕ...

 18. 18 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "ъ":
  Мисля, че разбирам какво имаш предвид. Чувал съм подобно нещо, то не е лишено от логика.
  До колкото разбирам новините на турски имат много ниска аудитория. Аз не говоря турците да гледат турска телевизия, а да гледат кабелна или местна телевизия.
  Излъчването на турски по държавната телевизия създава впечатлението, че българия е двуезична, мултикултурна държава, което е опасно.

 19. 19 Профил на Диян Добрев
  *****
  Неутрално

  Нетрябва да допускаме новини на турски! Нетрябва да допускаме ЕП ДА РЕШАВА КАКВОТО И БИЛО ЗА НАС! Защото той се управлява от глобалистите "американските евреи" (Господарите на комунизма,"Турция"и ЕС) И ПОЗНАЙТЕ КАКВО ЩЕ Е РЕШЕНИЕТО!
  Вие невиждате ли че вече 65г. Великата ни и мила Родина се "управлява" от тях - чрез поставени лица (от Т. Живков - до Б.Борисов)!
  СЪС НИКОЙ НЯМА ДА СИ ДЕЛИМ МЕДИЙНОТО ПРОСТРАНСТВО!! - ОЩЕ ПО МАЛКО СЪС ХОРА КОИТО ВЪОБЩЕ НЕЗАСЛУЖАВАТ ДА НОСЯТ БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ - това са просто едни Национални предатели (чуждопоклонници/помаци) и малко цигани с турско самосъзнание! В България нямаме смесено население - както се опитват да искарат "управляващите" за да Ни унищожат - единствените различни от нас са циганите а те вече 630г. живеят при Нас и трябваше досега да научат перфект български. Ако един такъв индивид не е успял да овладее говорим и четлив български - значи не ни уважава Държавата/ културата и езика и съответно този тип няма право да припарва в България не да ни образува нерви!!!
  Такива делби се правят само ако си загубил Война (по Международните Закони). Аз не се сещам да сме губили Война от "Турция" последните 630г.! Слагам "Турция" в кавички защото там също няма етнически турци - над 50% от населението са българи , кюрди , цигани и евреи(гърци). Турците са китайци от западен Китай - които си падат по Индийската култура и Арабската религия! Хора от жълтата Раса!

 20. 20 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Дияне, новини на турски не трябва да има, но искам да те поправя по един въпрос. Война от Турция няма как да сме загубили, понеже не сме водили нито една. Турция, със сегашното си име, е държава на по-малко от 100 години. Ако имаш предвид Турция, като наследник на Османската империя, то тогава аз се сещам за една загубена война- Междусъюзническата.

 21. 21 Профил на bai ganio
  *****
  Неутрално

  17 kakви са тези глупости кои е говорил на тюркски бе аркадаш.Бълкари във Казан и Булгар почти не са останали за съжаление ,а и те са чисто арабско минало тъи или иначе нямат иок със Турция.Иначе на мен не ми пука дали има или няма новени на Турски и на вас не ви пука ама се напъвате като магаре на мост за някакви глупости

 22. 22 Профил на Груйо Исполински
  *****
  Любопитно

  Само за пример. Знаете ли че във Франция освен френски се говорят, по някои места, и други езици, като Корсикански, Бретански, Баски, Алзаски. Всички тези езици могат и да се излъчват по телевизията, но само по локални канали от региона, но никога по националната телевизия. По простата причина, че има само един официален език - Френският. Както в България - Българският. Които иска да говори други езици да си го прави у тях. ЕП няма да даде право на турците.

 23. 23 Профил на JOHN
  JOHN
  Рейтинг: Гневно
 24. 24 Профил на EGE
  *****
  Весело

  До коментар 18, Някой си...:
  Да,то4но така,Бг е двуези4на и мултикултурна.Защо бягаш от действителноста?
  До коментар 22 Исполински:
  Ако във Франция има народ,който от 600 години живее във Франция и изповядва друга религия и език,то непременно щe има и новини па и другидейности на май4ин език.Ако например във Франция всеки 10.-ти е от това 'малцинство'...

 25. 25 Профил на многоетнически
  *****
  Неутрално

  Имам предложение - БНТ да създаде телевизия за всички малцинства в България. И по половин час да има новини и анализи на всички езици, НЕ САМО НА ТУРСКИ. А и на цигански, арменски, еврейски, китайски, виетнамски, руски и т.н.
  Макар че относно турския - ако 500 г. изедниците българи бяха тъпчили бедния османски народ, едва ли за българското малцинство в Турция някой нямаше да ги подлага не системен тормоз, пък камо ли да става въпрос за 5 минути новини на български по турската национална телевизия.

 26. 26 Профил на Daniel Wahrheit
  *****
  Неутрално

  Място за тези, които несправедливо са били обвинени, които са пострадали от неправда или просто са били жертва на несправедливост. Място на истината:
  На сайт http://eyesofbulgaria.blogspot.com можете да разкажете за всяка несправедливост в България, която сте преживели или на която сте били свидетели. Това е форумът на правдата и истината!

 27. 27 Профил на България не е тоалетна чиния!
  *****
  Гневно

  Не е работа на ЕС да решава това. Щото ако са "ЗА" новини на турски в България, нека въведат такива и в Германия, и във Франция и в цяла западна европа, където турците са стотицим хиляди.

 28. 28 Профил на обективен
  *****
  Неутрално

  в много западноевропейски държави с малцинства последните или те имат собствена телевизия, а ако нямат нац. телевизия излъчва всекидневни предавания на езика им. Това е нормално. Не разбирам защо има нужда от референдум по този въпрос.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK