Приключи гласуването "за" или "против" регулирането на цените на храните в ЕС

Участвайте в играта "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.


Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си за, против и въздържал се. Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.
---


Приключи гласуването по въпроса с резолюцията на Европарламента за повишаване цените на храните. В онлайн гласуването се включиха 486 читатели, повечето от които подкрепиха идеята за регулиране на ценообразуването в хранителния сектор в Европейския съюз:  72% "за" и 24% "против". На 17 февруари 2011 г. евродепутатите в Страсбург също дадоха своето съгласие за инициативата.
Те приеха своята резолюция с вдигане на ръце, затова "Дневник" не разполага с точния брой на гласувалите "за", "против" и "въздържал се". Правим сравнение на читателското гласуване с вота на евродепутатите по същия въпрос от март 2009 г. Тогава 390 депутати са подкрепили резолюцията, 112 са гласували "против", а 71 са се въздържали.


Завръзката


Макар изкупните цени на земеделската продукция да спадат, потребителите усещат непрекъснато повишение в крайната цена на продуктите. За да промени тази тенденция, Европейският парламент (ЕП) обмисля нови правила за по-голяма прозрачност при ценообразуването на храните. Те трябва да осигурят приемливи цени за потребителите и справедливи доходи за производителите.


Сегашната система създава "социална несправедливост", смята френският евродепутат Жозе Бове, който е докладчик по темата. Има осем милиона души, на които им е трудно да изхранват семействата си. В същото време земеделските производители са принудени да се отказват от препитанието си, посочи Бове при представянето на своя доклад през май миналата година.


Резолюцията, която беше одобрена на 17 февруари 2011 г., призовава за действия срещу господстващото положение и значителния пазарен дял на търговците в сектора. Депутатите се обявяват против злоупотребите в изкупните практики, които поставят производителите в неравностойно положение при воденето на преговори.


Евродепутатите настояват сроковете за плащане в цялата верига на предлагане на храни да се съкратят до 30 дена, като за нетрайните земеделски продукти да се приемат още по-къси срокове.Трябва ли държавата да взима мерки срещу поскъпването на храните? - Включете се в дебата на "Капитал".

ЕП обмисля и създаването на независима регулаторна агенция на световно равнище, която да регулира спекулацията с хранителни стоки. В допълнение към нея депутатите ще искат мерки за противодействие срещу нестабилността на цените в сектора.


Резолюцията предлага също установяването на омбудсмани във всички държави членки, които да разглеждат споровете между участниците във веригата. Омбудсманите трябва да разглеждат жалбите и да отправят препоръки за по-добро спазване на законите.


"За"


По думите на Бове Европейският съюз трябва да гарантира достойното възнаграждение за работата на фермерите и да осигури продукти на поносими цени за потребителите. Към него се присъединява и италианският му колега Херберт Дорфман, според когото няма добри и лоши актьори във веригата и основната цел трябва да бъде установяването на справедливи цени за всички участници.


Междувременно специалният докладчик на ООН по въпросите на правото на прехрана Оливие де Шутер заяви, че концентрацията в пазара на храните води до намаляване на доходите на производителите. Той призова антитръстовите власти да работят срещу тези практики, колкото и трудно да е това.


"Против"


Според генералния секретар на "Еврокомерс" Гзавие Дюрьо обаче съществуващите правила са достатъчни. Необходимо е просто та да бъдат прилагани по-добре, твърди той.


"Дневник" потърси мнението по въпроса на българските представители в парламентарната комисия на ЕП по "Земеделие и развитие на селските райони". До момента Димитър Стоянов не е предоставил своя коментар.Трябва ли държавата да взима мерки срещу поскъпването на храните? - Включете се в дебата на "Капитал".

/ Резултати

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 14 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 450 Гневно

  ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ИЛИ ПРОТИВ КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ В ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА!

  ЗА КАКЪВ "съюз" БРЪЩОЛЕВИТЕ РАЗ-демо-КРАЧЕНО БЕ ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТЦИ, КОГАТО СЕДИ В ЧЛЕНСТВО КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ, РАМО ДО РАМО С РОДИНАТА НА ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ?

  БЪЛГАРСКАТА ПРОГРЕСИВНА ОБЩЕСТВЕНОСТ НАСТОЯВА ДА СЕ РАЗГЛЕДА ПО ЮРИДИЧЕСКИ ПЪТ ЧЛЕНСТВОТО НА КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ В ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА.
  ОТ 4г. НАЙ УСИЛЕНО СЕ МЪЧИМ ДА ОБЪРНИМЕ ВНИМАНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СЪДЕБНИ ОРГАНИ, ПО ВЪПРОСА ЗА ОТКРАДНАТАТА ЖИЗНЕНА ТЕРИТОРИЯ НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД ОТ КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ.
  СТАВА ДУМА ЗА НАРОДА ЧАГОС ОСТАНАЛ В ИЗГНАНИЕ БЕЗ ТЕРИТОРИЯ.
  СЛЕ3Д КАТО ПОЛУЧИХМЕ СЪВСЕМ НЕЗАДОВОЛИТЕЛЕН ОТГОВОР ОТ Г-н Жан-Луи Куньон / Началник отдел
  Европейски Парламент
  Кореспонденция с гражданите
  Дирекция за Информация
  < www.europarl.europa.eu >,
  РЕШИХМЕ ОЩЕ ПО-НАСТОЙЧИВО ДА ПОВДИГНЕМ ИСТИНАТА ОКОЛО ТОЗИ ФАКТ, ПРЕНЕБРЕГНАЛИ НАРОДА ЧАГОС, ЗАХВИРЛЕН В ИЗГНАНИЕ ДО СЕГА, А ВСИЧКИ В ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА ВКЛЮЧАЯ И КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ, БРЪЩОЛЕВИМ ЗА СЪЮЗ, РАЗ-демо-КРАЧЕНО.
  Не може да не се отбележи, че Англия (член в €вро-Конгломепата ), в 1971 г., чрез таен договор и Милитаристично-Агресивни цели, погубвайки Жизненото право на цял един Народ, завладява насилствено територията му.

  Същият този „€вропеец” в съглашение с "НАТО", другият Милитарист, създават Най-Голямата Военна база за унищожение в Света, построена върху „Открадната територия”;

  Това е базата “Диего Гaрсия” до момента.

  Англия за да скрие Престъплението си, е дала острова под-наем на НАТО.
  Тази база е основния Милитаристичен плацдарм за Военните АГРЕСИИ срещу Човека и унищожения. От тази база агресорът ся смърт на Балканите-Югославия, изхвърляйки атомните си отпадъци, от там все още обстрелват незаконно и Афганистан, Ирак и ЛИБИЯ, че и даже сега са насочили очи към Иран, след неуспеха им в Грузия.
  Всичгко това за световно владеене на петрола.
  (Подробности ще намерите в Документалното филмче (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  (http://onebigtorrent.org/torrents/116/Stealing-a-Nation-A-Special-Report-by-John-Pilger?
  (http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511)

  Става дума за Народа от Архипелага ЧАГОС, останал без Родина заради КОЛОНИАЛИСТА-Англия и подложен на ИЗГНАНИЕ до ден днешен.

  Народ без Родина, за който нито една прогресивна сила в Света (начело с МАСОНСКОТО ГНЕЗДО-ООН), не се Застъпи ефективно, да Принуди и НАКАЖЕ КОЛОНИЗАТОРА, връщайки Родината и жизнените му права.

  Да, СТОП на Българското участие в членство с КОЛОНИАЛИСТ-член на €вро-Конгломерата!

  Тук позволете ми да запитам;
  * Демокрация ли е да се търпи „Кражбата на териториално- жизненото право на цял един Народ” от Държава-член в €вро-Конгломепата, разчитаща на забрава за това??
  * Демокрация ли е това, да се знае, търпи и остави цял един Народ без Родина, а да говорим за €вро-“демократичен”Съюз?
  * Какви са тези Нови М€ждународни Отношения и тази “Д€м€к-окрация”, за които всички €вропейци говорим, претендираме и “градим” в момента?
  * Как и по какъв критерий беше проведен избора за чл€нство в €вро-Конгломепата ( “Съюза” ), така и не стана напълно ясно, но щом е допусната такава огромна грешка в подбора, че е включен чл€н-КОЛОНИАЛИСТ, пределно е ясно, как отново „Финансовите €вро-Бизнес-инт€р€си от нов вид” за пореден път са замесени и са основният движещ фактор на този „Нов вид М€ждународни “€вро-Д€м€к-ократични” Отношения”.
  * В това число как мисли и какво прави БЪЛГАРИЯ, претендирайки за световно Демократично признание със Свободният дух на Ботев и Левски??

  "Само онзи, който е Свободен, само той може да се нарече Човек в пълния смисъл на думата.
  в. "Знаме" бр. 23, 27 юли 1875 г. "Христо Ботйов"

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали." Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK