Приключи гласуването "за" или "против" резолюцията на Европарламента за интеграция на ромите

Участвайте в играта "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.


Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си за, против и въздържал се. Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.
--


По въпроса с резолюцията на Европарламента за интеграция на ромите гласуваха малко повече читатели на "Дневник" - 696, отколкото евродепутати - 668
Гласуването обаче приключи със значителна разлика във вотовете. Докато членовете на Европейския парламент категорично подкрепиха резолюцията, като 576 от тях гласуваха "за", 60 се въздържаха и само 32 заявиха, че са "против" резолюцията, голяма част от читателите на "Дневник" показаха, че не подкрепят резолюцията на Европарламента. 66% процента от тях гласуваха "против", 30% "за", а 4% се въздържаха


Завръзката


10-12-милионното ромско население в Европа се нуждае от мерки на европейско ниво, за да бъде подобрена неговата социална, културна и икономическа интеграция. Това пише в резолюцията на комисията по граждански свободи към Европейския парламент. Нейната цел е да повлияе на Европейската комисия при окончателното изготвяне на предстоящата европейска стратегия за ромското включване.


Евродепутатите настояват за равен достъп на ромите до наемане на работа, образование и качествено жилищно настаняване. Те искат по-добра защита на основните права и по-добро използване на европейското финансиране.


Докладчикът по темата Ливия Ярока, която е единственият евродепутат от ромски произход, заяви, че подготвянето на Европейска стратегия за ромското включване е голяма стъпка към интеграцията на ромските малцинства в ЕС. Тя каза, че се надява Еврокомисията да вземе предвид приоритетите на евродепутатите.


Европарламентът смята, че Европейската комисия трябва да представи план със задължителни минимални стандарти на европейско ниво за тези приоритети, като държавите членки, които не се съобразяват с новите цели, трябва да бъдат санкционирани.


На ниво ЕС съществуват политически и финансови инструменти в подкрепа на ромското включване, но те могат да работят по-ефективно при наличието на минимални задължителни стандарти и засилен мониторинг, подчертават евродепутатите.


Според резолюцията на Европарламента е особено важно стратегията да засяга всички форми на нарушаване на основните права на ромите. Трябва да сложи край и на връщането на роми в страни, където върху тях може да бъде приложено насилие или унизително отношение.


Очаква се Европейската комисия да представи своите предложения за стратегията на ЕС за ромското включване през април, а Европейският съвет трябва да одобри стратегията на срещата си на 24 юни. Ромското включване е един от приоритетите на унгарското председателство на ЕС.


"Дневник" потърси мнението по въпроса на българския евродепутат Андрей Ковачев (ЕНП) и на евродепутата от Финландия Хану Такула (АЛДЕ):


Пълният коментар на Хану Такула:


Преди всичко смятам, че стратегията на Европейската комисия е много необходима, за да популяризира правата на ромите като граждани на ЕС. Въпросите за ромското включване се основават на човешките права - тема, която популяризирам от години. Вярвам, че стратегията трябва да помогне за по-доброто интегриране на ромското население и да му предложи същите социални и граждански права, които повечето от нас вече имат.


Вярвам, че образованието е основното средство, което да гарантира по-добро бъдеще за ромите. Бъдещата стратегия на Комисията без съмнение ще вземе предвид този факт и ще подчертае ролята, която образованието играе в постигането на по-добро ромско включване. Важно е образователните възможности да бъдат достъпни за ромската младеж, както и за възрастното население. По същия начин другите европейци трябва да бъдат по-добре информирани за богатите културни традиции на ромите. Засегнах много от тези въпроси в мнението си за включването на ромите, написано от името на парламентарната комисия по култура и образование (Такула е докладчик по темата - бел. ред.)


Въпреки че предишни инициативи са били по-малко ефективни, Еврокомисията е наясно, че трябва да направи повече. Изумително мнозинство от евродепутати гласува за доклада на Ливиа Ярока по темата, което беше окуражително. Това показва силната подкрепа, която ромската интеграция има в Европарламента и това е насърчително за бъдещето.


Оставам оптимист за това, че бъдещата стратегия ще доведе до успех. Но трябва да имаме предвид, че стратегията ще бъде само хартиен документ. Трябва да видим конкретни действия в следващите месеци, за да постигнем резултати, които наистина имат значение.
---


Пълният коментар на Андрей Ковачев (докладчик по темата от името на парламентарната комисия по регионално развитие - бел. ред.):


Приобщаването на около 12 милиона роми в Европейския съюз може да се осъществи само с желание както от страна на ромите така и от страна на мнозинството в съответната страна-членка. Отговорност за интеграцията на ромското население имат страните-членки и ЕС. Получаването на европейски средства не може да бъде на база етническия произход на потенциалния бенефициент. Решението за финансиране трябва да е свързано със ситуацията в която те живеят, защото маргинализирани и изолирани в държавите от ЕС не са само ромите.


Европейските средства трябва да се използват за строеж на нови или ремонт на съществуващи жилища, за подобряване на инженерната инфраструктура, за по-добро образование и за подобряване на достъпа до пазара на труда. За да дадат тези мерки резултат, държавите-членки следва да разгледат обвързването на отпускането на средствата с поемането на обществени ангажименти от бенефициентите, като например подходяща степен на участие в процеса на изграждане на новите сгради, задължително посещение на училище на децата и приемането на работни места, предлагани от трудовите посредници.


Бенефициентите на европейски средства трябва да участват в изграждането на своя дом и заобикаляща среда, за да се чувстват съпричастни към оказаната им солидарност и да бъдат добри стопани. В тази връзка приветствам възможността, предоставена по силата на разпоредбите на Регламент (ЕС) № 437/2010 на Европейския парламент и на Съвета от 19 май 2010 година, за отпускане на максимално 3% от средствата по линия на Европейския фонд за регионално развитие за специални програми или на максимално 2% от общия размер на отпуснатите средства за ремонт на жилища, предназначени за маргинализирани общности. Добър пример в това отношение е планираният пилотен проект в България, който има за цел да предостави за ползване къщи, в чието изграждане участват самите ползватели.


Няма общо решение, което да е приложимо по един и същи начин навсякъде. Дори в различните региони на територията на една страна-членка може да са нужни различни подходи. Трябва да намерим работещите решения на регионално ниво и когато те са налице тогава ще се намери и финансиране, което ще доведе до мултиплициране на съответната успешна практика. Драмата е, че за сега нямаме такъв работещ модел. Смятам, че политиката и бизнеса трябва да подобрят достъпа до пазара на труда за ромите, за да могат те да участват в икономическото развитие на страните-членки.


Надявам се, че новата "Стратегия на ЕС за интеграцията на ромите" да намери своето реално приложение и да допринесе за социалното и икономическо приобщаване на ромското население в Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:

/ Резултати

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Нека ги интегрират....с тоягата. Като са толкова хуманни към тях ако искат да им ги пратим.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 2. 2 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 672 Неутрално

  гениална идея с тва гласуване. поне ще преброим идиотите от двете страни на барикадата.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 3. 3 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Първо да чуеме конкретните мерки ,плана,и сроковете за прилагане ,критериите за оценка на резултата и тогава може да се
  подкрепя или отхвърля .Всичко дрего до сега са лознги,добри пожелания и популизъм.
  Гласувах въздържал се.

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Гневно

  Категорично съм против! ЕС да създаде условия за депортация на това население в Латинска Америка, където много лесно ще се интегрират сред себеподобните. В Европа не е възможно циганското приспособяване към цивилизования начин на живот!!! Затова съм против да се дере обикновенния данъкоплатец в полза на това крадливо, криминогенно, нехигиенично племе....

 5. 5 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Каквито и мерки да се вземат,трябва да се почне със задълженията на ромите - да спазват законите,нещо,което те не са правили никога и не смятат да го правят.Циганските традиции и навици са антиобществени,антизаконн и е време да дойдат десни правителства от истински държавници за да се реши ромският проблем разумно- с ограничаване на раждаемостта им най-напред.Те са били и винаги ще си останат плевелно население и не мога да разбера защо политиците се правят на слепи и глухи баби.

 6. 6 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Интегрирането м о ж е д а б ъ д е САМО ИНДИВИДУАЛНА ИНИЦИАТИВА, НЕ И КОЛЕКТИВЕН /СХВАЩАН ОТ НЯКОИ КАТО СТАДЕН!/ ЕДНОКРАТЕН АКТ. И тази инициатива не може да става с директива отгоре, та ако ще това "ОТГОРЕ" да са решения на Европейския парламент Ще попитам задочно г-ца /или г-жа/ Ливия Ярока НЕЯ КОЙ Я Е ИНТЕГРИРАЛ??? Обзалагам се, че смислен или в е р е н /евфемизъм на лъжлив!/ отговор не би могла да даде. Всеки, който желае да преуспее в обществото, да се в г р а д и в неговите държавни и колективни структури, трябва сам да го желае МНОГО СИЛНО, да се бори за това, като тогава отстоява ако щете със зъби, нокти и юмруци своите равни права при равни показатели и конкурсно начало. Иначе ще се получи колективна привилегия, което ще си е истинска гавра с конституцията и ще взриви общественото чувство за равноправие при равни индивидуални знания, умения, подготовка, желание за успех.

 7. 7 Профил на mamuta
  mamuta
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дами и господа, интеграцията е възможна когато има желание от съответната страна. Циганите не желаят да бъдат интегрирани, те обожаваг вашите социални програми и защитата си като малцинство. Работя заедно с цигани, турци, помаци и българи мохамедани които доброволно и с желание са се интегрирали. Те са изучали занаят, търсат си сами работата, вършат я качествено и не желаят да просят, крадат или да разчитат на подаяния. Горди са с това че сами са достигнали това ниво и шамарят децата си наравно с мен при двойка в бележника, горди са когато децата им постигнат някакъв успех и на свой ред ги учат на занаят. Притежават собствени жилища в райони населени основно с българско население.

  А къжете ми сега защо подяволите трябва да им подаряваме жилища, да ги държим на социални помощи, като всеки от нас плаща и за тях. Имат същите равни права да получат образование и професия, имат същото право да закупят собствено жилище, да имат свой бизнес и своя среда. Защо говорим за интеграция когато те не я искат.

  Тези от тях които са се интегрирали, сами обръщат гръб на останалата част от своите събратя и се смятат за по учени, знаещи и можещи, което е така, и ги търсят начин да скъсат връзка с тях.

  Твърдо съм против тази интеграционна програма, която по мое мнение ще доведе доа дела на база расов и етнически признак. Ще се наложи да държим във всяка фирма по един за цвят само и само да не ни съдят. Замислете се преди да се наложи отново да плащаме чужди сметки.

 8. 8 Профил на nesheff
  nesheff
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Почти всички коментари по-нагоре доказват тезата, че българския манталитет е много далеч от средноевропейския! В ЕС за такива крайни коментари човек може да си изпати много сериозно, тъй като това е общество с правила на поведение, установени от векове!

 9. 9 Профил на scorpion
  scorpion
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Против !

  До коментар [#4] от "dobrich":

  Индия и Бангладеш ще паснат далеч по - добре на циганския натюрел.

 10. 10 Профил на ner0n
  ner0n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Пичове, вижте сега....и аз много мразя циганите, и аз не ги обичам, и аз бих дал мило и драго да ги изселят някъде МНОГО далече от България,но.........
  Трябва най-накрая да осъзнаем ужасния факт, че ромите са наши сънародници. Това е положението. Дали го искаме или не, никой не ни пита. Трябва да ни е ясно, че никой няма да ги изсели никъде, никой няма да ги прави на сапун и на каквото и да е.
  Циганите трябва да бъдат цивилизовани. Трябва не просто да ги задължават (защото те и в момента са длъжни, но...), а да ги ПРИНУЖДАВАТ да ходят на училище, за да са образовани.
  Според разни демографски проучвания, през 2050 на брой циганите ще бъдат колкото българите, ако не и повече.... за това мисля, че е крайно време да превъзмогнем негативите си спрямо тях и да започнем да се опитваме да живеем заедно с тях.

 11. 11 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ще се харчат пари напразно!

 12. 12 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 506 Неутрално

  преди години ходехме всяка сутрин с класната ръководителка да ги събираме от къщите им, за да ги водим на училище. Аз лично съм ходил да им помагам с домашните и да ги уча да смятат... ама те просто не искаха да се научат. Който не е бил ограбен от роми и който не е имал вземане-даване с тях в покрайнините на нощна София да си ги интегрира. Само питам: как да интегрираш някой, който не иска да се интегрира? Ами, тия неща не падат от небето. Никога не съм мислил за ромите като за долна класа хора, защото познавам и свестни такива, но за съжаление те са малцина. С останалите няма да има оправия, ако ще и целият бюджет на ЕС да се изсипе в т.н. "интеграция". Да не говорим, че имаме светъл пример с блок 20 - как от перфектни жилища са останали само няколко панела. Не е като да не сме се опитали да ги интегрираме... За това и трябва методите за интеграция да се променят радикално - необходима е силна ръка и воля, а не европейски стратегии и купища пари, които не е ясно къде потъват... не вярвам в успеха на тази стратегия и за това гласувам против.

 13. 13 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не, ние искаме стена като в Словакия, а не интеграция!

 14. 14 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#8] от "nesheff":

  Глупости. Защо италианците не интегрират ромите? Защо им позволяват да живеят в каравани и да се задържат само определено време на едно място.Същото е и във Франция. По какъв начин в България циганите са дикриминирани. Който иска да учи, някой спрял ли го е. Е, не може циганин нямащ и основно образование да седи зад бюро.

 15. 15 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#8] от "nesheff":

  Нешев, когато циганин дойде да ми почисти снега, да ми измие колата, или да помете - ще му дам 5 - 10 лева.
  Когато дойде да проси- ще получи шамар и шут!
  А ако дойде да краде и го хвана, ще му счупя ръцете!
  А на теб пожелавам щерка ти циганин да ти доведе в къщи! Барабар със сватите и родата и!

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 16. 16 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Аз се въздържах. От една страна, интеграция на циганите ни е нужна. От друга страна правата, които искат евродепутатите, са отдавна предоставени, просто циганите не ги ползват:

  "Евродепутатите настояват за равен достъп на ромите до наемане на работа, образование и качествено жилищно настаняване."

  gradinko.bg
 17. 17 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#6] от "chichkovuychev":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Напълно съм съгласен с теб !

  А и нашия народ има много хубава поговорка , подходяща за случая :

  НА СИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА !

  Е има и една шопска: Да е . .й да му го набиеш , ами оно акъл !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 18. 18 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#8] от "nesheff":

  Не знам до колко си пътувал на Запад , но там никой не им строи жилища или да им предлага по-различни условия от останалите данъкоплатци ! ! !
  Проблема , е че при нас и особено в РОМАния са мнооого !
  На Запад са малък % от основното население и там циганите се интегрират С А М И !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 19. 19 Профил на Тот
  Тот
  Рейтинг: 118 Весело

  64% против - многозначително, кратко и неуспоримо!
  Който иска да си ги интегрира, пращаме с наложен платеж.

 20. 20 Профил на mrrockchurch
  mrrockchurch
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "GodMouth":Само така..Боѝ и ботуша на врата-те разбират само от това!Неслучаѝно преди 6 века махараджите са ги изхвърлили от Индия като презряна каста!!!

 21. 21 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 672 Неутрално

  айш мале стратегията мале, чикилака чикилака интеграцияяяя

 22. 22 Профил на gadni_komun
  gadni_komun
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И аз съм против!!! Защото не искам да си давам парите за ДА МЕ ГОНЯТ ПО НОЩИТЕ...Парите са си наши,не някакви депотати а ние трябва да изберем дали искаме да им ги дадем.ДЕМЕК ТРЯБВА РЕФЕРЕНДУМ

 23. 23 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Стига вече с тази интеграция , то не бяха цигани , турци и кой ли още не , кога най-накрая ще се обърне внимание на кардиналния въпрос - Къде са европейците в цялата картина ?? Кога ще се помисли и помогне реално за демографския проблем в Европа ?? За какво сме част от държавите си и от този ЕС , когато постоянно се мисли за някой друг ? Защо така настъпателно ни се пробутва ислям и чуждо население , което ние трябва задължително да търпим и да интегрираме , при положение че има тотално разминаване в ценности , обичай и виждания за живота като цяло ?

 24. 24 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  против!
  ромът го "интегрирам" ,като първо си го сипвам в чаша...виж, ако иде дума за циганин...там е "друга опера".

 25. 25 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Против съм каквито и да било мерки! Те требе да се понапънат и да се интегрират. Аз не ща мангала в къщата си и нема да го прибера само щото е мързелив, неграмотен и немало къде да живее. Да си построи сам къщата и да не разчита на мен, че ще му дам нещо дарум. Държавата достатъчно ги обгрижва, докато повечето от тях обират клетия булгаристанец и се оплакват, че били дискриминирани! Циганорите да се окулторят, ограмотят и състезават като всички нас за всяко работно място. Сега само реват, че не сме им давали достатъчно и че видите ли не сме щели да обгрижваме децата им. Мангали!

 26. 26 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  А какви точно ще бъдат критериите? Каква степен на образованост трябва да постигнат, и при каква част от тях трябва да стане това (примерно средно+ образование - 90% в срок от 10 години). Питам, защото в някои случаи може да се окаже, че се гласуват невъзможни резолюции, само за да се накефи някой да понабива циганите "законно".

 27. 27 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Не знам какво да кажа против тия, които не вярват във възможността на интеграцията на циганите, но убедено гласувах, че трябва да се интегрират.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 28. 28 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тази резолюция на Европарламента за стратегията на ЕС за интеграция на ромите е съставена от толкова много сложни изрази и приказки , които в крайна сметка са работа на празен ход.Първо циганите са много различни видове , работата с които трябва да бъде различна. Едни трябва да се насърчават към едно , други към друго.На тези , които полагат обществено полезен труд , спазват законите , плащат данъци и се осигуряват , трябва да се създават условия за интегриране. На тези , които вършат престъпления и не се грижат за децата си ,трябва да се ограничава раждаемостта и децата им да се възпитават в друга среда. Да се еманципират циганките , да няма насилие над тях ,за да се нормализира до 1-2 деца раждаемостта им и да не се печели и търгува с дъщерите и с ражданията на децата им. Европа, когато приема подобни резолюции нека да си зададе въпроса : "Защо в мюсюлманския свят циганите не виреят?" и "Защо в Западна и Централна Европа няма цигани и какво е станало с тях?". Отговорите на тези въпроси могат съществено да подобрят интеграцията на циганите.

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  "Евродепутатите настояват за равен достъп на ромите до наемане на работа, образование и качествено жилищно настаняване. Те искат по-добра защита на основните права и по-добро използване на европейското финансиране."

  Тук е заровено кучето. Какво значи "равен достъп"?
  Дали под равен разбират превилегирован? Или превръщат равенството в превилегия с технически хватки.
  Ето на това не им вярвам.
  Ние и сега не сме равни с ромите. Аз например, през целият си 64 годишен живот не съм се забавлявал толкова часа колкото един млад ром.

  подпис
 30. 30 Профил на kait
  kait
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Подходът "няма човек- няма проблем" не ми се струва съвременен.В исторически план Балканите /правителствата от 50-те години/ имат вина за пренаселеността на граничните ни райони с ромско население.. Да проучваме въпросите е добре за българина. Доста сме " нарцистични"?! Да не пропускаме факта, че да интегрираш някого изисква големи усилия и целенасочена /дългосрочна /работа. Интеграцията е процес, не е пристигане. Представете си, че ние / българите/ трябва да се интегрираме в Японското общество?! Ще изглеждаме - мръсни, некултурни, мързеливи. Бъдете честни пред себе си,всяка промяна на културата изисква мерки и средства.
  Да, на мерките за интеграция.. Всеки човешки потенциал е извънредно ценен, не можем да си позволим да не го развиваме и използваме.. Рискуваме да останем "бедни" и в прекия и в преносния смисъл на думите. Жалко за страна с духовно и икономически бедни хора!

 31. 31 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Много расисти има в този форум. Те циганите не са ли хора? А прекрасни хора има от всеки етнос, както има и боклуци, и ми се струва, че е глупаво да се слагат всички принадлежащи към дадена група под общ знаменател.

  Също, мисля, че ще бъде добре, ако повече хора в България започнат да уважават човешкото достойнство и да съдят за другите по съдържанието на характера им, а не по цвета на кожата.

  НЕ на предразсъдъците! ДА на интеграцията.

  www.zaednovchas.bg
 32. 32 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Аз предлагам да натоварим местните индийци и да ги пратим обратно откъдето са си дошли и да спестим парите и главоблъсканията на еврокомисарите относно това как да ги интегрираме. В родното им място няма да им се налага да се интегрират.

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 33. 33 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 450 Гневно

  ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ИЛИ ПРОТИВ КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ В ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА!

  ЗА КАКЪВ "съюз" БРЪЩОЛЕВИТЕ РАЗ-демо-КРАЧЕНО БЕ ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТЦИ, КОГАТО СЕДИ В ЧЛЕНСТВО КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ, РАМО ДО РАМО С РОДИНАТА НА ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ?

  БЪЛГАРСКАТА ПРОГРЕСИВНА ОБЩЕСТВЕНОСТ НАСТОЯВА ДА СЕ РАЗГЛЕДА ПО ЮРИДИЧЕСКИ ПЪТ ЧЛЕНСТВОТО НА КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ В ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА.
  ОТ 4г. НАЙ УСИЛЕНО СЕ МЪЧИМ ДА ОБЪРНИМЕ ВНИМАНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СЪДЕБНИ ОРГАНИ, ПО ВЪПРОСА ЗА ОТКРАДНАТАТА ЖИЗНЕНА ТЕРИТОРИЯ НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД ОТ КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ.
  СТАВА ДУМА ЗА НАРОДА ЧАГОС ОСТАНАЛ В ИЗГНАНИЕ БЕЗ ТЕРИТОРИЯ.
  СЛЕ3Д КАТО ПОЛУЧИХМЕ СЪВСЕМ НЕЗАДОВОЛИТЕЛЕН ОТГОВОР ОТ Г-н Жан-Луи Куньон / Началник отдел
  Европейски Парламент
  Кореспонденция с гражданите
  Дирекция за Информация
  < www.europarl.europa.eu >,
  РЕШИХМЕ ОЩЕ ПО-НАСТОЙЧИВО ДА ПОВДИГНЕМ ИСТИНАТА ОКОЛО ТОЗИ ФАКТ, ПРЕНЕБРЕГНАЛИ НАРОДА ЧАГОС, ЗАХВИРЛЕН В ИЗГНАНИЕ ДО СЕГА, А ВСИЧКИ В ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА ВКЛЮЧАЯ И КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ, БРЪЩОЛЕВИМ ЗА СЪЮЗ, РАЗ-демо-КРАЧЕНО.
  Не може да не се отбележи, че Англия (член в €вро-Конгломепата ), в 1971 г., чрез таен договор и Милитаристично-Агресивни цели, погубвайки Жизненото право на цял един Народ, завладява насилствено територията му.

  Същият този „€вропеец” в съглашение с "НАТО", другият Милитарист, създават Най-Голямата Военна база за унищожение в Света, построена върху „Открадната територия”;

  Това е базата “Диего Гaрсия” до момента.

  Англия за да скрие Престъплението си, е дала острова под-наем на НАТО.
  Тази база е основния Милитаристичен плацдарм за Военните АГРЕСИИ срещу Човека и унищожения. От тази база агресорът ся смърт на Балканите-Югославия, изхвърляйки атомните си отпадъци, от там все още обстрелват незаконно и Афганистан, Ирак и ЛИБИЯ, че и даже сега са насочили очи към Иран, след неуспеха им в Грузия.
  Всичгко това за световно владеене на петрола.
  (Подробности ще намерите в Документалното филмче (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  (http://onebigtorrent.org/torrents/116/Stealing-a-Nation-A-Special-Report-by-John-Pilger?
  (http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511)

  Става дума за Народа от Архипелага ЧАГОС, останал без Родина заради КОЛОНИАЛИСТА-Англия и подложен на ИЗГНАНИЕ до ден днешен.

  Народ без Родина, за който нито една прогресивна сила в Света (начело с МАСОНСКОТО ГНЕЗДО-ООН), не се Застъпи ефективно, да Принуди и НАКАЖЕ КОЛОНИЗАТОРА, връщайки Родината и жизнените му права.

  Да, СТОП на Българското участие в членство с КОЛОНИАЛИСТ-член на €вро-Конгломерата!

  Тук позволете ми да запитам;
  * Демокрация ли е да се търпи „Кражбата на териториално- жизненото право на цял един Народ” от Държава-член в €вро-Конгломепата, разчитаща на забрава за това??
  * Демокрация ли е това, да се знае, търпи и остави цял един Народ без Родина, а да говорим за €вро-“демократичен”Съюз?
  * Какви са тези Нови М€ждународни Отношения и тази “Д€м€к-окрация”, за които всички €вропейци говорим, претендираме и “градим” в момента?
  * Как и по какъв критерий беше проведен избора за чл€нство в €вро-Конгломепата ( “Съюза” ), така и не стана напълно ясно, но щом е допусната такава огромна грешка в подбора, че е включен чл€н-КОЛОНИАЛИСТ, пределно е ясно, как отново „Финансовите €вро-Бизнес-инт€р€си от нов вид” за пореден път са замесени и са основният движещ фактор на този „Нов вид М€ждународни “€вро-Д€м€к-ократични” Отношения”.
  * В това число как мисли и какво прави БЪЛГАРИЯ, претендирайки за световно Демократично признание със Свободният дух на Ботев и Левски??

  "Само онзи, който е Свободен, само той може да се нарече Човек в пълния смисъл на думата.
  в. "Знаме" бр. 23, 27 юли 1875 г. "Христо Ботйов"

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали." Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 34. 34 Профил на Anna Stoycheva
  Anna Stoycheva
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Съгласна с #3!

  Усмихни се!
 35. 35 Профил на 1a2b3c4d5e_xix
  1a2b3c4d5e_xix
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  "качествено жилищно настаняване."

  Това как да се разбира? С данъците от моите пари да им се строят къщи и блокове и когато след 15-20 години ги съсипят и опоскат, да бъдат премествани в нови, отново строени с моите пари?

 36. 36 Профил на 1a2b3c4d5e_xix
  1a2b3c4d5e_xix
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#10] от "ner0n":
  "Циганите трябва да бъдат цивилизовани."

  Чудесно, но как? Циганите са от векове в Европа и винаги са си живели както когато са дошли. Вярно, че усилия за интеграцията и очовечаването им се правят от има-няма 50 години, сума ти и пари се изсипаха за тази цел, а резултатът? Май няма такъв. Да вземем пример от България, 45 години насила се мъчеха да ги направят хора, да ги образоват, караха ги насила да учат и работят, 45 години, това са три поколения и какво стана? След като изчезна принудата и страха от наказания в началото на 90-те години на миналият век и само за няколко години циганите се върнаха в същото онова положение, в което комунистите ги измъкнаха през 45-50 година.

 37. 37 Профил на borisooss
  borisooss
  Рейтинг: 8 Неутрално

  господа , тази гад живее оште във 13век и трудно може да се опитоми,на тях им е по добре да живеят във дупка ,отколкото във керпичена къшта една ялава циганка няма . след първо раждане, да им режат единия яичник, само това е спасението....

 38. 38 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Най-добре е ЕС да намери малко свободна територия и там да се изселят всички роми(мангали),така ще си направят държава- Мангалия и ще си се интегрират в мизерията си.

 39. 39 Профил на Zhelyazkov
  Zhelyazkov
  Рейтинг: 554 Гневно

  ЕС, що не вземат да ме интегрират мен, че блъскам като вол, за да мога да плащам 100 годишната си ипотека, тока, водата и ако имам късмет да остане нещо и за ядене... ааа забравих, имал съм нещастието да се родя тъпа овца( Българин)...

  Цената на тока се определя от ДЪРЖАВАТА!!!
 40. 40 Профил на pt
  pt
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Аз предлагам първо да интегрираме сеячите на рабски страх. После никой няма да ни пречи да живеем качествено. Нищо, че сте по-голям процент: ДА, за да се усетите, че има и щедри, доброжелателни и силни сред вас.

 41. 41 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 450 Гневно

  Гласувайте "за" или "против" РАСИЗМЪТ ПОТДЪРЖАН от Европарламента относно интеграцията (приемането ) на ромите!!

  УЖАС ме обхваща след такива ПРОВОКАТИВНО-САДИСТИЧНИ въпроси!!

  АКО НЕ СЕ ОСЪЗНАЕМ СВОЕВРЕМЕННО И НE HАПРАВИМ СОЦИАЛНАТА ПЕРЕСТРОЙКA, ЗАПОЧНАTA ОТ КОНСТИТУЦИЯТА HИ, В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ СЕ САМОУНИЩОЖИМ НЕ САМО КАТО РОД НО И ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ!!

  ПОЛЯРИЗИРАЩАТА И РАЗЕДИНЯВАЩА ОБЩЕСТВОТО ГРУПЩИНА, да ето трагедията ни и в момента. Треагедия която Нетрябва да предаваме в наследство на подрастващото ни поколение, не само в България а и света.
  ГРУПЩИНА В СЛЕДСТВИЕ НА БЕЗПРИЕМСТВЕННОСТТА МЕЖДУ НАС НА РАЗЛИКИТЕ НИ ЧОВЕШКИ И ПРИРОДНИ.
  НЕОСЪЗНАТАТА И НЕОЗАКОНЕНА, А НАПРОТИВ УМИШЛЕНО ПОТДЪРЖАНА И ПОДСТРЕКАВАНА ГРУПИPAНА, мажоритирана и даже самоимунизирана БЕЗПРИЕМСТВЕННОСТ.
  Защо казвам всичко това?
  За да може когато заговорим като преподаватели, или даже като Родители, за ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ или СОЦИАЛНА ПРОМНЯНА НА ОТНОШЕНИЯТА В СЪВРЕМЕННОТО ОБЩЕСТВО, нека всеки се поогледа от каква позиция ще говори?
  От позицията на ГРУП-МИЖИТУРИТЕТА в които членува не се знай защо, или от позицията на НОВОТО ЧОВЕШКО...

  Прочитане на целия коментар РАЗБИРАНЕ НА ОТНОШЕНИЯТА, ЗАЛЕГНАЛО ДЪЛБОКО В УБЕЖДЕНИЕТО ЗА ИСТИНСКА ПРОМЯНА, ЩАСТИЕ И ПРОГРЕС?

  СЪВРЕМЕННОТО ЧОВЕШКО ОБЩЕСТВО И НОВИ ФОРМИ НА ГЛОБАЛНИ, ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНИ ОТНОШЕНИЯ, НАЛАГАТ ДА ИЗМЕНИМ ГРУПИРАНИЯТ МИЖИТУРИTETEН, ПОЛЯРИЗИРАЩ НИ НАЧИН НА ЖИВОТ, И КОНСТИТУЦИОННО УЗАКОНИЛИ РАЗЛИКИТЕ СИ ЧРЕЗ ЗАКОНА НА ПРИЕМСТВЕННОСТТА, ДА ЗАЖИВЕЕМ ЗАДРУЖНО.
  В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ СЕ САМОУНИЩОЖИМ НЕ САМО КАТО РОД НО И ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ!

  Какво e Истинска Демокрация и Демократична Свобода?
  Ще кажа само 3 най-важни условия за Демокрацията;

  1/ Toвa e Правото на Производителя-Работник!
  Конституционнoтo Правото на Производителя-Работник да бъде активен участник не само в Производството, но и в Пропорционалното Разпределение на Печалбите от товa Производство!
  КОЕ СЧЕТОВОДСТВО НА ФИРМА ДАВА ИНФОРМАЦИЯ НА РАБОТНИЦИТЕ СИ ЗА ИСТИНСКИТЕ ПЕЧАЛБИ ОТ ТРУДА ИM И БИЗНЕСА, А КАМО ЛИ ДА МИСЛИМ ЗА ПРАВО НА РАБОТНИКА ДА УЧАСТВУВА РАВНОПРАВНО В ПРОПОРЦИОНАЛНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПЕЧАЛБИТЕ?
  НИКОЯ В СВЕТА!
  А ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ГО НАЛАГА ВЕЧЕ, АКО ИСКАМЕ ДА Я ИМА!

  2/ Правото на гаранция за Несъдимост!
  Конституционното юридичеческо, гаранционно Право за Несъдимост на честната част от обществото, а не третирана наравно с престъпната, и заставяна лично да доказва невинността си, чрез свидетелства за Съдимост.

  3/ Toвa e КОНСТИТУЦИОННО УЗАКОНЕНАТА ПРИЕМСТВЕННОСТ на Човешките ни разлики, като най-ВИШЕ-ХУМАННО СЪЩЕСТВО НА ПЛАНЕТАТА!
  Конституционно Узаконената ПРИЕМСТВЕНОСТ на Разликите в
  1/ Убеждения-ИДЕОЛОГИИ, И ПОЛИТИКА,
  2/ Вери-РЕЛИГИИ и
  3/ Произход-ЕТНОС.
  Конституционна Забрана на намесата на тези 3(три)Частрни, поляризиращи обществото, КУЛТОВО-групирани фактора;
  ( ИДЕОЛОГИЯ, РЕЛИГИЯ, ЕТНОС ) , в Държавният сектор.
  Забрана на намесата им като частен-култов сектор, в Общо-Държавните вътре-Социални а също и външно-Държавни професионални отношения, е основата на истинската Демокрация !!
  Става дума и за КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА на ВМЕШАТЕЛСТВОТО на тези 3 ОСТАРЯЛИ С ВРЕМЕТО, горе упоменати, Частрни груп-култови, Поляризиращи обществото-прослойки , а не забрана на организациите им!
  Нека си останат, но по райони и проповядват идеи, вери и произход, па макар и групирано-АМАТЬОРСКИ, НО ПО ДОМОВЕТЕ, КАТО ХОБИ ВЕЧЕ!!

  Коя Държава в света е гарантирала това, Конституционно??
  Никoя!!
  Тогава нямa и Демокрация никъде !!

  НЕКА ВСИЧКИ РАЗБЕРЕМ ЧЕ човека все още с малко “ч”, ЩЕ ОСТАНЕМ ВИНАГИ РАЗЛИЧНИ И ПО МИСЛИ И ПО ВЯРИ И ПО ПРОИЗХОД, ЗАЩОТО ТАКА НИ Е СЪЗДАЛА ПРИРОДАТА.
  ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМЕМ И ИЗГРАЯДИМ ЩАСТИЕТО СИ НА ОСНОВА НА ПРИЕМСТВЕННОСТТА А НЕ НЕНАВИСТТА И ДИСКРИМИНАЦИЯТА КАКТО Е СЕГА, АКО ИСКАМЕ ДА ОЦЕЛЕЕМ!!

  Време е на Социалната ПЕРЕСТРОЙКА!!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали." Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 42. 42 Профил на Contra
  Contra
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На циганите са вменявани само техните права, но не и гражданските им задължения !
  А за всичко това получаваха пари от разни антибългарски фондове, като този на Сорос !!!

  Като българин се чувствам дискриминиран в собствената си държава !!!
  !!!АЗ НЕ ПОЛУЧАВАМ ПАРИ ЗАЩОТО СЪМ БЪЛГАРИН !!!
  А мангала получава защото е мангал !?
  Това дескриминира нас българите !!!
  Щото влагам пари и време, като полагам съответните усилия да бъда конкурентен като работник !
  А тука при мангалите, не е нужно да си конкурентноспособен,
  а важното е да искаш и да ти дават на готово !!!

  Ето това е РЕАЛНА ДИСКРИМИНАЦИЯ към БЪЛГАРИТЕ в собствената им държава !!!

 43. 43
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:05 на 11/04/2011 от неговия автор.

 44. 44 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Против тази резолюция съм, защото циганите отдавна имат всички тези права, но на тях им е по-изгодно да живеят на гърба на трудещите се хора и затова ще продължат да го правят и занапред, независимо какви резолюции приемат евродепутатите.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK