Стефан Тафров: България има интерес от еврочленството на Македония (видео)

Камера и монтаж: Георги Марчев
Стани почитател на "Европейчо" във "Фейсбук"

Видеото е част от проекта "Стани евродепутат", който се изпълнява с подкрепата на Европейския парламент. Този месец представяме позицията на Стефан Тафров за присъединяването на Македония в ЕС. Тафров е бивш постоянен представител на България в ООН, посланик в Италия, Франция и Великобритания. Беше зам.-министър на външните работи в правителствата на Филип Димитров и Иван Костов.


--
България е силно заинтересована от членството на Македония в Европейския съюз, тъй като то би я направило още по-предвидим съсед и би консолидирало сигурността в нашия регион. Това заяви Стефан Тафров, бивш заместник-министър на външните работи и един от идеолозите на признаването на Република Македония от страна на България.


Според него присъединяването към ЕС е "сигурната котва", която няма да позволи на Македония да изживее вътрешни напрежения. Като се има предвид, че в страната има две общности - славянска и албанска, еврочленството ще помогне балканската държава да запази териториалната си цялост


Македония е извършила и продължава да извършва реформи, които я приближават към Брюксел, но в Гърция има консенсус по въпроса с името и той не е в полза на Скопие, отбеляза Тафров. Това е причината резолюцията на Европейския парламент, която настоява за незабавно започване на преговорите, да не е достатъчна, смята той.


"Не съм този, който може да съветва нито гърците, нито македонците", но все пак съм загрижен, че нашите македонски приятели са поставени на голямо изпитание, каза още бившият посланик по въпроса.


Във връзка с отношенията между София и Скопие, Стефан Тафров каза, че е напоследък градусът на емоцията в тях започва да спада, но все така малко знаем едни за други. Причината за това е, че няма достатъчно интерес.


"В хода на преговорите ще се изчистят оставащите разногласия" със София, заяви бившият зам.-министър. Той допълни, че преговорният процес ще помогне да се преодолеят "някои залитания на моменти" на определени сили и личности в Македония, които използват "неуместна" антибългарска реторика, от което българско-македонските отношения "само ще спечелят".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK