Видео: Защо обучението в ранна възраст е важно за децата

Камера и монтаж: Георги Марчев
Стани почитател на "Европейчо" във "Фейсбук"

Видеото е част от проекта "Стани евродепутат", който се изпълнява с подкрепата на Европейския парламент. Този месец представяме позициите на Десислава Томова и Лора Величкова за значението на обучението в ранна детска възраст.
--


Децата са като попивателни като гъби и много бързо запомнят всичко, включително чужди езици. Това казаха независимо една от друга Десислава Томова, управител на детски клуб "Ние, врабчетата", и Лора Величкова, консултант по личностно развитие.
И двете жени, които активно работят с малки деца, смятат, че е хубаво след тригодишна възраст децата да ходят на детска градина, защото те имат нужда от социални контакти. Дори половин ден да е в детската градина или в друг вид детско заведение, детето има потребността да бъде в група, където да създаде взаимоотношения, приятелства, където да трупа социален опит.


"Не ми се струва уместно преди първи клас детето да се учи да чете и да пише, и да смята",  подчертава Лора. Хубаво според нея е децата да приемат информацията под формата на игра. Деси също смята, че ако има някакви занимания, те трябва да са в музикална форма, драматизации и различни дейности, които да създават усещането за игра. В такъв случай децата не приемат новата информация, като обучение, а като забавление.


И Лора, и Деси са категорични, че ученето на чужд език е полезно за децата. Според Деси то дава на децата не просто знания по чуждия език, а развива паметта им и обогатява общата им култура. "Децата имат ресурса да усвояват езици като малки много лесно", казва Лора.


И според двете жени най-добре е тези занимания да се случват в малки групи, което в България за съжаление е почти невъзможно. И дори учителките да работят с голямо желание и любов, когато трябва да се грижат за 30 деца, те не могат да обърнат внимание на всяко едно от тях, а това също е важно за правилното развитие на детето, казват и Лора, и Деси.


Родителите и учителите трябва да бъдат партньори в ранното обучение на децата, защото това е възрастта, в която се формират навици, които остават за цял живот. "Личният пример и това родителят да е освободен, да може да се чувства и като партньор на децата си, да се довери на детското в себе си", е много важно за доброто общуване между родителите и детето, допълва Деси.


Според резолюция на Европейския парламент детските градини трябва да са достъпни за всички и учителите в тях "да насърчават диалога между различните култури и да развиват широта на духа и толерантност".


Лора смята, че идеята в градините да има деца от различни етноси е много добра, тъй като възпитава децата в толерантност от много малки. Проблемът е, че в "България сме много назад в това отношение" - в детските градини този модел може да се въведе, но ако родителите у дома са расисти и нетолерантни, то ще е много трудно детето да приеме по толерантен начин различните от него.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK