Евродепутат: Детските градини не трябва да се приемат като "паркинги" за деца

Мери Хънибол

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Мери ХъниболЦентровете за обучение на деца в ранна възраст не трябва да се приемат като "паркинги", където родителите оставят децата си, за да отидат на работа, смята британският евродепутат Мери Хънибол. Причината е, че по този начин се подценява значението на детските градини като начин за по-доброто развитие на децата.


Евродепутатът изрази мнението си за "Дневник" по повод играта "Стани евродепутат" и читателското гласуване по темата за обучението и грижите в ранна детска възраст. Целта на играта е да даде възможност на българските граждани да гласуват по решения от дневния ред на Европарламента и да се запознаят с позицията на евродепутати по тях.


Според Хънибол, която е докладчик на Европейския парламент по темата, за децата трябва да се грижат "добре обучени, адекватно платени, мотивирани личности – и мъже, и жени" от различни професионални сфери. Тя подчертава, че успехът или провалът на обучението в ранна детска възраст има силни икономически последици, затова трябва да се влагат достатъчно средства в схемите за ранно обучение, "за да е сигурно, че децата ще имат най-добрия старт в живота".
"Дневник" се обърна и към българския евродепутат Емил Стоянов, член на парламентарната комисия по култура и образование. Той смята, че обучението на деца след 3-годишна възраст е приемливо решение, което обаче "трябва да е максимално облекчено и подходящо за децата в тази възраст". Според него обучението по чужд език трябва да става след 7-годишна възраст, когато "децата имат достатъчно време, а и вече са достатъчно укрепнали, за да могат да усвояват и чужд език".


Въпросът за обучението в ранна детска възраст е на дневен ред в играта. Засега 47% от гласувалите подкрепят резолюцията на Европарламента по темата. Все още можете да дадете своя глас в подкрепа или против резолюцията във виртуалната пленарна зала на "Дневник". Там можете да откриете и пълните коментари на Мери Хънибол и Емил Стоянов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK