Приключи гласуването по въпроса готова ли е България да се присъедини към Шенген

Участвайте в играта "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.


Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.
--


Гласуването по въпроса с готовността на България за членство в Шенген приключи със значителна разлика във вотовете, макар и в двата случая водещата позиция да е "за". Членовете на Европейския парламент с голямо мнозинство подкрепиха резолюцията, като 487 от тях гласуваха "за", 77 заявиха, че са "против" и 29 се въздържаха относно техническата готовност на страната за присъединяване към зоната без граничен контрол.
Читателите в "Дневник" запазиха силите в двата лагера почти равни през по-голяма част от гласуването. В крайна сметка 45% от тях показаха, че не смятат, че България е готова да бъде част от Шенген, докато 49% подкрепиха резолюцията на Европейския парламент, а 6% се въздържаха.


Завръзката


Едно от събитията на миналата седмица беше отлагането на членството на България и Румъния в Шенген. След като не взеха решение за разширяването на пространството на Съвета на ЕС в четвъртък, министрите на вътрешните работи на държавите членки могат да решат по въпроса най-рано през септември. Според оптимистичния вариант двете най-нови еврочленки могат да станат част от зоната без граници в началото на 2012 г. Неведнъж се чуха и менения обаче, че България и Румъния могат да се присъединят към Шенген най-рано през 2013 г.


Ден преди да стане ясно отлагането на българското членство в Шенген Европейският парламент прие с голямо мнозинство доклада на евродепутата Карлуш Коелю за готовността на България за шенгенското пространство.


"В настоящия момент както Румъния, така и България са доказали, че са достатъчно подготвени да прилагат по задоволителен начин всички разпоредби на достиженията на правото от Шенген", пише в доклада на Коелю. Според него в някои отношения двете държави показват най-добри практики в ЕС при защитата на границите.


В доклада обаче се подчертава, че регионът България – Турция – Гърция е един от най-чувствителните региони по външната граница на ЕС предвид нелегалната миграция. "Налага се България да предприеме някои допълнителни мерки, а именно изготвяне на специален план с действия, които да бъдат осъществявани в момента на влизане в шенгенското пространство", заявява докладчикът. Необходим е също съвместен подход на Атина, Анкара и София, за да може България да отговори на евентуално силно нарастване на миграционния натиск.Включете се в дебата на в. "Капитал" - Трябва ли ЕС да има място в Съвета за сигурност на ООН?

По време на дебата за българското и румънското членство в Шенген евродепутати от групата на консерваторите и реформистите и независими членове на Европарламента, най-вече от Холандия, подчертаха, че изпълнението на техническите критерии не означава готовност за шенгенското пространство. Те напомниха проблемите на двете балкански страни с корупцията и организираната престъпност.


На тези критики, поддръжниците на членството на България в Шенген отговориха, че всички държави членки имат проблеми с корупцията и това не е тема, която трябва да бъде обсъждана заедно с критериите за присъединяване към пространството без граничен контрол. Те за пореден път подчертаха, че исканията за Шенген, които са технически, не трябва да бъдат смесвани с мониторинга на правосъдната система в България.


"Дневник" потърси мнението по въпроса на българския евродепутат Илияна Йотова (БСП, ПЕС), както и на независимия холандски евродепутат Даниел ван дер Стоеп, които се включиха в дебата в пленарната зала на Европарламента, но до приключването на играта на получи тяхното мнение по темата.


Всичко, което трябва да знаете за:

/ Резултати

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Малоумници - какви са тия отговори бе?!?
  "Готова ли е България да се присъедини към Шенген" - За, Против, Въздържал се?!?!?!?

  Отговорите трябва да са: Да, Не, Не мога да преценя.

  Защото аз смятам лично, че България НЕ Е готова за Шенген, по отношение на опазване на информацията на полицията, но не съм против Шенген, дори напротив, иска ми се да влезем час по-скоро...

  Също така смятам, че въпреки че България не е готова, то много от държавите, които са В Шенген, също не би трябвало да са там, съгласно сегашните критерии. Италия например - врата за десетки хиляди тарамбуки, идващи от Северна Африка... вместо да си пази границите - тя пуска всеки и ги качва на влаковете за Франция Италианска им работа...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2493 Весело

  Всеки ден, всеки час на МАТ`РИАЛА трябва да се ПОКАЗВА "цел", която само НИЕ си знаем за какво е...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 426 Весело

  Що се литкате бе ? Ту наляво, ту надясно ...
  Западняците са стари дипломати и ще го въртят и ще го сучат с години ...

  Един път турската граница няма да е сигурна, втори път - емигрантския поток няма да е овладян, трети път на Боко сградата няма за е омазана , четвърти път- ще измислят още нещо, което няма общо изобщо с темата ...
  Но няма да ви кажат директно : НАМА да влезете в Шенген, защото ви управлява мутра ! Нямаме му доверие ..."
  Политика , дипломация ...
  РАЗБЕРЕТЕ , че и ГЪЗА ДА СИ СЪДЕРЕТЕ
  ДОКАТО УПРАВЛЯВА ГЕРБ в ШЕНГЕН НЯМА ДА ВЛЕЗЕТЕ !!!

  На никой НЕ МУ ТРЯБВА в Шенгенското пространство територия УПРАВЛЯВАНА ОТ ЛЪЖЦИ и КРАДЦИ , МИЛИЦИОНЕРИ и ФАТМАЦИ -МУТРИ , ЗАИГРАВАЩИ СЕ С МУТРИ и МАФИОЗИ !...

  Ха сега блъскайте минусите! Но от това по-умни няма да станете ...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 4. 4 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Няма как да сме готови. Ако ще и да има техническа готовност, като лично аз се съмнявам, а на закоравели лъжци не вярвам, а докато не се появи някакъв независим орган (надали), няма как да се разбере. Но нещата не зависят само от техническите параметри - както каза и онзи немец преди 1-2 месеца - щом има корупция на всички нива, особено по високите, за никаква готовност не може да става дума.

 5. 5 Профил на Христо Илиев
  Христо Илиев
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Странни отговори на анкетата, наистина. За съм България да се присъедини към Шенген, против съм това да стане в момент, в който останалите страни от ЕС ни сочат с пръст, че сме корумпирани и ненадеждни.

  Viva EU
 6. 6 Профил на joro5kov
  joro5kov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Шенген няма да ни оправи корупцията и наглите крадливи псевдо политици и псевдо бизнесмени .....

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 7. 7 Профил на Христо Илиев
  Христо Илиев
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#6] от "joro5kov":

  Абе няма да ни оправи корупцията, ама ще имаме още една структура над българската държава, която да оказва някакъв натиск и контрол върху българските политици. Както ЕС започва да се меша във вътрешната ни политика (примерът с цифровите мултиплекси) - нещо, което силно одобрявам, така и Шенгенската система ще доведе до една идея по-добро изпълнение на задълженията ни в областта на вътрешната сигурност и опазването на границите ни.

  Viva EU
 8. 8 Профил на kalinKo
  kalinKo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Слушах дебатите в европарламента след доклада на Коелю и ясно се видя, че има два типа аргументи: за юридическо-техническата готовност, която според наблюдаващите, е достигната, и за политическата ни готовност, която няма отношение за влизането в зоната на Шенгенското споразумение.

  Гласувах с "Против", защото след година или две ще влезем в Шенген, но подобно забавяне ще фокусира допълнителни усилия в борбата с измамите, опазването на информация и контрол на границата с Турция, от които определено има нужда.

 9. 9 Профил на orbel
  orbel
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не не сме готови.Това че имаме най-много Мерцедеси на глава от населението не ни прави Германци.Некадърност и корупция на всякъде,един дава друг взема,по добре е отколко по време на триглавият змей но не е достатъчно,не трябва да се сърдим на запада а на собственият си компромис към ценностната си система.

 10. 10 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ще бъде готова след като построи стена на границата с Турция и се реформира съдебната система. Друг е въпросът, че и голяма част от настоящите членки на шенгенската зона не са готови.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 11. 11 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 480 Неутрално

  не-защото българия е по голямо село дори от шенген

  за чиста и свята република-но не с този народ
 12. 12 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Европа не трябва да ни пуска отново гювеч и да ни направи част от Шенген. Не сме готови за там. А и няма нужда да легитимират комунистическата паплач у нас по този начин.

 13. 13 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 636 Гневно

  А вие ще си отворите ли къщата, за някой който се знае, че краде, лъже и взема пари под масата?
  (не говоря за честните и почтени хора, а за политическите, партийни мекерета и всичката олигархична измет, маскирана на "бизнесмени", които управляват държавата и я представят... уви!... , а и срамят свестните и трудолюбиви българи в България и по света)

 14. 14 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Хората в тази държава си строят нова къща и си правят кенефа на двора, а някой питат дали са готови за Шенген!

  Моля?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK