Приключи гласуването "за" или "против" забраната на ГМО по екологични причини

Участвайте в играта "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.


Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.
--

По въпроса за възможността на държавите членки да ограничават или забраняват отглеждането на генетично модифицирани организми (ГМО) и по екологични причини гласуването приключи почти без разлика между вота на читателите и този на евродепутатите. Членовете на Европейския парламент подкрепиха резолюцията като 548 от тях гласуваха "за", 84 бяха "против", а 31 гласуваха "въздържал се".
Мнението на читателите на "Дневник" през цялото време съвпадаше с това на евродепутатите. В крайна сметка 80% гласуваха "за"резолюцията, 18% не я одобриха, а 2% гласуваха "въздържал се".


Завръзката


Държавите членки ще могат да ограничават или забраняват отглеждането на генетично модифицирани организми (ГМО) и по екологични причини. Това гласи резолюция, приета на пленарното заседание на Европейския парламент.


Според нея държавите в Европейския съюз могат да изтъкват като причина за такава забрана устойчивост на пестициди, запазване на биоразнообразието или липса на подходящи данни за възможни негативни отражения върху околната среда.


Европейските депутати настояха и че социално-икономическото въздействие, т.е. риска от заразяване на обикновени или органични култури, също трябва да бъде основателна правна причина за забрана на ГМО. Според евродепутатите държавите членки трябва да гарантират, че виновните за подобни инциденти ще носят финансова отговорност.


"Радвам се, че Европарламентът достигна компромис по трудния въпрос за ГМО, който вълнува обществото от години. Ако Съветът на ЕС успее да постигне обща позиция, това балансирано споразумение ще даде на страните и регионите правото да не отглеждат ГМО, ако решат", заяви докладчикът по въпроса Корин Льопаж.


Първоначално Еврокомисията предложи част от решенията за отглеждането на ГМО да бъдат предоставени на страните от ЕС. Тя изготви план, според който одобрението за отглеждане на ГМ-продукти се решава на европейско ниво, след което държавите членки могат да забранят конкретния продукт в страната си. Според предложението те трябва да се позовават на определени критерии – социални, икономически, морални и етични. То обаче беше остро разкритикувано от повечето държави-членки, заради липсата на яснота кога ще може да се забраняват ГМО.
"Дневник" потърси мнението по въпроса на докладчика по темата Корин Льопаж (AЛДE) и на българския евродепутат Антония Първанова (АЛДЕ), която взе участие в разискванията по въпроса.Пълният коментар на Антония Първанова:


Нито на европейско, нито на национално ниво съществува консенсус относно отглеждането на ГМО. Въпросната резолюция на Европейския парламент е стъпка в правилната посока, тъй като създава една обща европейска рамка, която да осигури възможност за държавите членки да ограничават или забраняват отглеждането на ГМО на своя територия.


Тези, които твърдят, че подобен подход ще създаде пречки за общия европейски пазар, не са прави, тъй като са склонни да забравят, че когато става въпрос за толкова оспорвана и противоречива технология, която неминуемо ще засегне европейските територии - в това число пейзажа, биоразнообразието и регионалната специфика - решението трябва да бъде взето на най-близкото до европейските граждани ниво.


Опазването на околната среда и общественото здраве трябва да имат предимство пред свободния избор на фермерите или свободното движение на стоки в общия европейски пазар. Тази резолюция дава възможност на европейските правителства и европейските граждани да прилагат този принцип без това да противоречи на европейското законодателство. Поради тази причина резолюцията трябва да получи силна подкрепа от страна на Европейския парламент.
 

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Естествено "ЗА".

  Yet another blue planet.
 2. 2 Профил на Old Witch
  Old Witch
  Рейтинг: 374 Гневно

  "За" по всякакви причини! Не само екологични, а и етични, и биологични, и верски ... За с ръце, с крака и сърце

 3. 3 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  "За" докато ползите, вредите и въздействието върху Земята като цяло, не бъдат детайлно проучени, което няма как да стане в рамките на едно човешко поколение.
  И чак след като всичко се прецени, премери и претегли, да се гласува пак.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 4. 4 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Монсанто няма да се откажат докъто целят свят не си купува семена от тях и заприлича на средностатистическия хамериканец пазаруващ у Уолмарт храни пълни с ГМО което даже НЕ е и на етикетите!!!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 5. 5 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2096 Гневно

  З А !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 6. 6 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 577 Неутрално

  100% ЗА!!!
  Вече знаем, че Нона е готова да се надупи на Монсанто, проклети да сме, ако и позволим!

 7. 7 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  нямаме нужда от химикали

  Времето е наркотик, много от него убива.
 8. 8 Профил на anelectric
  anelectric
  Рейтинг: 217 Неутрално
 9. 9 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  По принцип против, ама няма друг начин за фютчера, затова ЗА!

 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Като погледна четрите си деца в очите как мога да гласувам "против" ?!
  ЗА !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Съм "ЗА"

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 12. 12 Профил на Boyo
  Boyo
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  ЗА забрана на ГМО!

  Лудият, който цял живот събира възглавници и мъчи се техния пух да превърне отново в птици...
 13. 13 Профил на lzlz
  lzlz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "ЗА!"

  Радвам се, че все още българското общество не е забравило за проблема и явно няма да проспи, ако някой тихомълком се опита да промени ЗГМО в противоречие със здравия разум и желанието на народа.

 14. 14 Профил на Д-р Свилен Георгиев
  Д-р Свилен Георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Против" могат да гласуват само ментално ощетените и финансово зависимите. Всякакви вопли, че генно-модифицираните култури ще нахранят света, са напълно несъстоятелни. В момента се изхвърля толкова много годна за консумация храна, че преспокойно може да нахрани още веднъж цялото население на планетата.
  Не забравяйте също, че освен американските фирми (обикновено се визира "Монсанто" и куп европейски фирми искат да направят много пари ( вече пробутаха "Амфлора".
  Сега е важно да настояваме и за пълен контрол върху употребата на продукти от генно модифицирани растения и животни в готовите храни.

 15. 15 Профил на BGmama
  BGmama
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Без ГМО, естественно! Не искам бг-народа да дебелее на воля!

  Има две крайности : Да не слушаш разума и да слушаш само него. /П./
 16. 16 Профил на obuchenie
  obuchenie
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Достатъчно отрови поглъщаме....
  Не ни трябват още ....
  !

  http://kursove-za.com/
 17. 17 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Да, ЗА сме, очевидно огромното мнозинство и то по ред причини.
  Това не пречи да недогледаме обаче и огромните, тежки негативни ефекти върху нас и околлната среда - а и бъдните поколения - на използването на консерванти и някои "подобрители". Същото важи и за ядрената енергия за "мирни цели"...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK