Приключи гласуването за резолюцията за специална подкрепа за жените предприемачи

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 180 гласа

  1. За (35.56%)
  2. Против (61.67%)
  3. Въздържал се (2.78%)

Участвайте в играта "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.


Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.
--
Гласуването за резолюцията за подкрепа на жените предприемачи приключи със значителна разлика между мнението на читателите и вота на европейските депутати. Общо 62% от читателите на "Дневник" гласуваха против предложението за специална помощ за жените, които ръководят малки и средни предприятия. Само 35% бяха "за", а 3% гласуваха "въздържал се".


За сравнение използвахме вота на евродепутатите в комисията по правата на жените и равенство между половете. От тях 88% бяха "за", а 12% - против.


Завръзката


Жените, които ръководят малки и средни предприятия трябва да получават допълнителна финансова помощ и възможности за обучение. Това гласи резолюция, приета на пленарното заседание на Европейския парламент.Вижте дебата на "Капитал" по темата трябва ли да има квоти за жени в директорските бордове на компаниите.

Само една на всеки десет жени в Европейския съюз е предприемач. При мъжете съотношението е едно към четири. Ето защо евродепутатите настояха страните членки да осигурят повече възможности за финансиране на жените предприемачи. Такива може да са специални безвъзмездни помощи, рисков капитал, разпоредби в областта на социалната сигурност и отстъпки от лихвени проценти.


Банките и финансовите институции трябва да предлагат благоприятни за жените услуги за подпомагане на бизнеса, смятат евродепутатите.


"Въпреки ограниченията... все повече жени доказват, че са способни да създадат успешен бизнес", заяви евродепутатът Марина Янакудакис. Тя подчерта, че сегашната икономическа несигурност в Европа прави още по-наложително използването на този потенциал.


Брюксел също така трябва да насърчава професионалното обучение и обмена на добри практики, за да поощри предприемачеството сред жените, гласи още резолюцията. Евродепутатите акцентираха и върху необходимостта да се проучат препятствията пред предприемачеството сред жените.


Условията за успешно съчетаване на професионалния и личния живот са друг елемент, на който държавите членки трябва да обърнат внимание.


В резолюцията се посочва, че според някои проучвания жените предприемачи са склонни да възприемат по-предпазлив подход към поемането на икономически и финансови рискове, отколкото мъжете. Тези изследвания следва да бъдат по-подробно анализирани, за да се установи дали са верни и какви заключения могат да се направят във връзка с тях, гласи резолюцията.


Според Европарламента от ранна възраст много момичета са разубеждавани да не изучават в училище и в университета предмети, които традиционно се считат за "мъжки", например естествени науки, математика и технологии. За да се избегне това, е необходимо да се повиши информираността на момичетата относно предприемачеството и жените в управлението на предприятия.


Идеята за "предприемачество сред младежта" в училищата може да се развие чрез курс с продължителност една учебна година, по време на който ученичките да се запознаят с цикъла на едно предприятие от създаването му, през функционирането до прекратяването му, се казва още в резолюцията.


Вижте дебата на "Капитал" по темата трябва ли да има квоти за жени в директорските бордове на компаниите.

"Дневник" потърси мнението на докладчика по въпроса на Марина Янакудакис (Европейски консерватори и реформисти) и на българския евродепутат Мария Неделчева (ЕНП), която е заместник в комисията по правата на жените и равенство между половете.Пълният коментар на Мария Неделчева:


Броят на жените ръководещи малките и средните предприятия (МСП) е абсурдно малък, в сравнение с броя на мъжете на такива позиции. Имайки предвид, че МСП представляват 91% от европейския бизнес, изключително важно е предприемачеството при жените да бъде сложено като приоритет в дневния ред веднъж и за винаги. Освен това, вярвам, че това неравенство между мъжете и жените на трудовия пазар е още по-неприемливо, когато 60% от висшистите са жени.


Действително вярвам, че страните членки и Европейската комисия трябва да използват по-добре съществуващите възможности за финансиране за следните цели:


- да провеждат кампании в национален мащаб за популяризирането на тези възможности сред жените


- да насърчават обмена на добри практики между регионите


- да насърчават програми за стаж и програми за обмен за млади жени, като например "Еразъм за млади предприемачи"


- да се борят с предразсъдъците и структурните пречки, които възпрепятстват жените да работят като самостоятелно заети


Също така, подкрепих точките, които призовават за основаването на програми за насърчаването на самостоятелна заетост при жени от ромски произход и жени имигранти. Жените от ромски произход и жените имигранти са жертва на двойна дискриминация. Важно е за тях да бъде осигурен достъп до специализирано обучение и възможности за кредити, в частност микрокредити, за да могат да разгърнат своите дейности в сферата на самостоятелната заетост.


Все пак, гласувах против параграфа засягащ насърчаването на балансирано представителство на жените и мъжете в управителните органи на предприятията. По мое мнение, този параграф е извън обхвата на резолюцията - МСП нямат управителни бордове. Разбира се, аз съм за балансирано представителство на жените. Отрицателният ми вот бе само за да има последователност с останалата част от текста. Трябва да бъдем юридически точни.


Пълният коментар на Марина Янакудакис:

Разгръщането на потенциала на жените предприемачи ще означава не само повече възможности за дамите, но играе голяма роля и за съживяването на икономиката.


Икономическата криза означава, че много жени искат да се върнат на работа и да започнат свой собствен бизнес. Някои работодатели обаче смятат, че майките могат да покажат по-ниска степен на ангажираност и гъвкавост в сравнение с други служители.


Предвид това много млади майки предпочитат да бъдат самонаети или да създадат свои собствени компании. Тези "майки-предприемачи" стават все по-често срещано явление и се надявам, че с настоящата резолюция ще успеем да увеличим броя на жените, които имат свой бизнес.


Трябва да дадем на работещите майки и на другите дами повече гъвкавост и подкрепа за техния бизнес, за да развият лидерските си способности. Когато те печелят, всички ние печелим.


Проблемите пред жените предприемачи са различни във всяка страна членка. Някои от държавите в ЕС им оказват по-голяма подкрепа от други. Културните възгледи за ролята на жената също имат влияние.


Преди да формулираме каквито и да било препоръки трябва чрез анализ и събиране на информация да разберем кои са жените предприемачи, дали те са самонаети, дали работят с партньори или със съпрузите си. Всяка група има различни нужди. Обмяната на добри практики би била много полезна докато все още липсва законодателство.


Какво искат жените? Повечето дами, които попитахме, отговориха: "Време, време да се справим с домашните задължения, да създадем свой собствен бизнес и да постигнем мечтите си".


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK