Приключи гласуването "за" или "против" резолюцията на Европарламента за здравето на пчелите

Участвайте в играта "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.


Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.
--


Приключи гласуването по въпроса с резолюцията на Европарламента за здравето на пчелите. В онлайн гласуването се включиха 386 читатели, като през цялото време с голям процент водеше позицията в полза на резолюцията. Основната част от читателите - почти 96% от тях - гласуваха със "за", само 2% гласуваха "против", а малко над 1% се въздържаха.
Европарламентът също прие резолюцията с мнозинство, макар и не толкова голямо. 534 подкрепиха текста, 16 заявиха чрез гласа си, че са против, а 92 се въздържаха.


Завръзката


Високата смъртност сред пчелите би могла да има сериозно отражение върху производството на храни в Европа и върху стабилността на околната среда, тъй като повечето растения се опрашват от пчелите, предупредиха евродепутатите. Резолюция на Европейския парламент призовава Европейският съюз да увеличи инвестициите в научните изследвания за нови лекарства и да координира усилията си да защити това, което бързо се превръща в застрашен вид.


"Опрашването - обществено благо в полза на цялото европейско земеделие, може да бъде съхранено само чрез общи европейски действия", заяви авторът на резолюцията Чаба Шандор Табайди.


За да се получава по-точна информация по актуални проблеми със здравето на пчелите и за да има по-добра база за сравнение, евродепутатите настояват за национални системи за наблюдение и хармонизирани стандарти на равнище ЕС за събиране на данни.84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването чрез пчели. Пчеларският сектор осигурява основен или допълнителен доход за повече от 600 000 граждани на ЕС.

Страните от ЕС трябва да обединят своите усилия в изследванията по отношение на превенцията на болести и контрола и да споделят своите констатации с лабораториите, пчеларите, фермерите и индустрията, така че да се избегне припокриване и да се постигне по-висока ефективност, се казва в резолюцията. В нея се подчертава необходимостта от подкрепа на лабораториите за диагностика и извършване на теренни изследвания на национално равнище.


Правилата за разрешаване и наличие на ветеринарни продукти за пчели трябва да станат по-гъвкави, а фармацевтичните компании трябва да получат стимули за разработване на нови продукти.  Прекомерната употреба на антибиотици обаче трябва да се избягва, поради тяхното въздействие върху качеството на пчелните продукти и заради растящата антибиотична устойчивост.


Друг фактор, влияещ върху здравето на пчелите, е наличието на токсични вещества, като например пестициди, в околната среда. Необходима е подкрепа за специални програми за обучение на земеделските производители по отношение на ефектите от тези, смятат евродепутатите.


Европарламентът призовава Европейската комисията да проведе обективни научни изследвания за възможното отрицателно въздействие на генетично модифицирани култури и монокултури върху здравето на пчелите.


Dnevnik.bg потърси мнението по въпроса на Чаба Шандор Табайди (С&Д), който е докладчик по темата, и на българския евродепутат Мария Неделчева (ЕНП), която внесе поправки по резолюцията.84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването чрез пчели. Пчеларският сектор осигурява основен или допълнителен доход за повече от 600 000 граждани на ЕС.

/ Резултати

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на v3n0m
  v3n0m
  Рейтинг: 549 Любопитно

  Всичко останало ли оправиха, че стигнаха до пчелите.

  Без революция сме загубени во веки веков.
 2. 2 Профил на nemoest
  nemoest
  Рейтинг: 442 Весело

  Абе Б.Б. ще посъветва и пчелите к'во да правят и от 2015 ще станат не двойно ,а тройно повече следвайки мъдрите му препоръки

  Maxime crudelis of Dominus castigati peccatum est stultitia. Res sacra est miser stultus
 3. 3 Профил на nmemory1
  nmemory1
  Рейтинг: 388 Весело

  Ако няма 1 пчела, земята ще съществува 2 години преди катаклизъм на храните.

 4. 4 Профил на stest
  stest
  Рейтинг: 430 Весело


  [quote#3:"nmemory1"]Ако няма 1 пчела, земята ще съществува 2 години преди катаклизъм на храните. [/quote]
  Земята ще си съществува и повече,ама хората ще видят зор.

 5. 5 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#3] от "nmemory1":

  Като гледам какво продават по магазините до 2 години може да сме минали на чиста пластмаса с изкуствени добавки. Тогава хранителната индустрия ще може чистосърдечно да се третира като клон на нефтопреработването.

  Моралът не е порок!
 6. 6 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Мързела ще ни съсипе. Някои "учени" лешиха да обработват земята научно. Надпреварват се и днес в измислянето на хирбициди, пестициди, инсектициди, торове, ГМО - всякаква химия, отрови и революционно вмешателство в неизяснени процеси, само и само да няма труд. Мързела След земята започнаха и нас да ни обработват научно. Започнохо да третират храната ни с какво ли не - радиоактивно облъчване, консерванти, подобрители, набухватели, оцветители, овкусители и какви ли още не отрови. В резултат търговците си напълниха джобовете с пари, а обикновените граждани напълниха раковите болници и гробищата. Ако така ще намаляваме населението на Земята, то дано бъдат проклети тия, в които глави се е родил този пъклен план. Българи, това което можете да си го произведете хващайте мотиките и си го произвеждайте. Само това спасение ни оставиха тия некадърници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK