Ивайло Калфин: Добивът на шистов газ чрез фракинг съдържа много рискове за Европа

Ивайло Калфин

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Ивайло КалфинШистовият газ безспорно е енергиен ресурс. Въпросът е готови ли сме да платим всяка цена, за да го получим. Това коментира българският евродепутат Ивайло Калфин пред "Дневник" на въпрос за забраната за добива на шистов газ чрез хидравлично разбиване или т.нар. фракинг.


По думите на евродепутата, който активно участва в дебатите по въпроса в пленарната зала на Европейския парламент, методът на фракинг съдържа твърде много рискове за водите, включително за подпочвените, за въздуха, за почвите, увеличават се сеизмичните рискове. Според него не случайно компаниите, проучващи находищата на шистов газ отказват да разкрият и състава на химикалите, тъй като изследвания показват, че някои от тях са канцерогенни.


"Европа е гъсто населен континент и негативните последици биха засегнали много хора. Да не забравяме, че ЕС си е извоювал най-високите екологични стандарти в света и трябва да се придържа към тях", подчертава Калфин.
Евродепутатът смята, че има няколко условия, които трябва да се случат, за да бъде разрешено проучването и добива на шистов газ и които днес не са на лице. Една от тях е развитието на нови, безопасни технологии, гарантиращи здравето на гражданите и опазването на природата. Според него е необходимо и публично съгласие, включително на хората от съседните региони и държави, когато местонаходищата са в близост до границите, както е в Добруджа.


"Ние не можем да наложим европейски мораториум, но казахме категорично, че ЕС би трябвало да постави високи бариери и граници, така че, ако този метод все пак се използва, това да става достатъчно сигурно", каза той за позицията на евродепутатите, които настояха за мораториум върху проучването и добива на шистов газ.


Ники Цавела

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Ники Цавела


В същото време гръцкият евродепутат Ники Цавела, която беше докладчик по темата и която също беше потърсена за коментар, защити правото на държавите членки сами да решават за енергийните си ресурси.


"Решението да се подкрепи забрана от такъв вид би било огромна намеса в Европа. Въпреки че ние действително сме европейските законодатели и служим в името на обществения интерес на европейските граждани, решението дали да се забрани фракингът или не, е решение за държавите членки", подчерта тя.


По думите ѝ европарламентът ще продължи да настоява за прозрачност в сектора и за развитието на технологиите при добива на шистов газ, което ще подобри общественото отношение към проектите за шистов газ, но може и да разшири възможностите за бизнеса и да подобри възможностите за износ.


"За да заключа, вярвам силно, че трябва да проучваме шистовия газ внимателно и трябва да го приемаме като предизвикателство за растеж, а не като заплаха", каза още Цавела.


Пълните позиции на Ивайло Калфин и Ники Цавела можете да намерите при играта "Стани евродепутат" по темата, където още няколко дни ще можете да гласувате по въпроса и да следите развитието му.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  сериозно..............................

  сам да не се окаже, че фракинга ще стане факинг за руската газ и нейните слуги в Българско, към които се числиш и ти....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Тоя явно си е комунягя по душа! Изказва се компетентно, без дори да е и далечен специалист в областта!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Весело

  Кво да говори - нали работи за Путин и СССР, хахахаххх

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 5. 5 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Да се казва общо за Европа е пресилено. Много зависи от конкретните условия. Някъде е опасно, другаде не.
  Калфин ако беше честен трябваше да каже: Добивът на шистов газ в Европа е катастрофално опасно за "Газпром" и за не модернизираната руска икономика.
  Но нали е социалист, какво да искаме от него.

  Миша
 6. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 890 Неутрално

  нещо за заробващите довори на р.овч. с Газпром (за което би следвало да бъде съден и осъден за държавна измяна) и ролята на в.топлото в източването на Топлофикация-София, споменал ли е?

 7. 7 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Тука има малоумници, за които нещата са Черно-Бяло. Или си за Русия, или си за шистовия газ.
  Нещата не са толкова прости, и аз колкото и да съм противник на монополите (в случая на руски газ), толкова съм и съгласен че шистовия газ в момента е много вреден за гъсто населени страни.
  Дори в Америка вече започнаха да излизат изселдвания заа отровите които бълва в подпочвените води, а много щати/общини го забраниха.. И те ли са русофили?

 8. 8 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Гневно

  Ей май тука е пълно с изгладени мозъци ,Газпром не ги бърка потреблението на България то е толкова малко че няма смисъл да се говори а Газпром има къде да си продава газа в огромния производител световен Китай . Чешете си езиците и се гласете да посрещате окупационните американски войски поканени от ББ

 9. 9 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Американската академия на науките казва, че може. Английската геоложка служба и Министерстнвото на енергетиката им казва, че може. Преди седмици Парламентът на ЕС каза, че може. Калфата казва - крие много опасности. Нито е геолог, нито географ, нито химик, нито физик. Политическа му работа, да разбутува... Турция инвестира над 4 милиарда долара досега в търсене на голям залеж в нейните териториални води- една трета Черно море. Резултат - три малки залежа. Абе, козата си иска пръч, все пак.

 10. 10 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  нека първо почнат да проучват из софийското поле за шистов газ

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 11. 11 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1441 Весело

  Като говори не плюнки, ами рубли му хвърчат из устата.

 12. 12 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 638 Весело

  Заработва си доларовите рубли, че с тая "мизерна" еврозаплата от 17 000 евро/месец ....

 13. 13 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Браво бе Калфин Ние си сложихме мораториум върху ПРОУЧВАНЕТО за шистов газ, обаче това не ни стига, ами искаме да накараме всички европейци да направят същото... Няма да стане. Полша действа. Оня ден британците си вдигнаха мораториума, канят се да го направят и във Франция.
  Има една фундаментална причина за това. Да оставим приказките за енергийна независимост и цени, те безспорно са важни. Но... няма как "да развиваш и усъвършенстваш технологии" в условията на мораториум!!! Ще ги развиват и усъвършенстват тези, дето нямат мораториум - британците, например. Техния шистов газ е ПРЕДИМНО в плитчините около североизточното им крайбрежие. За там си трябват ДРУГИ технологии. И после ще ревем, че пак ще идат Шеврон или ВР да ни "експлоатират суровините"

 14. 14 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Едно от нещата, за които Борисов заслужава поздравление, е че под негово давление беше въведен мораториум за този начин за добив на газ. Като по този начин успя да устои на натиска на американците и да запази природата ни, поне до намиране на нови и екологични методи за добив.

 15. 15 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Весело

  "Аз съм рубладжийче и силна
  матушка ме е родила;
  с рубли, дарове обилни
  мойта матушка ме е дарила.

  Аз съм рубладжийче. Обичам
  наште планини да изсека,
  рубладжия да се наричам –
  първа радост е за мене.

  Аз съм рубладжийче некадърно,
  в край поробен аз живея,
  всичко руско и масковско
  любя, тача и милея.

  Аз съм рубладжийче и расна
  в дни продажни, в гладно време,
  син на матушка прекрасна,
  син на руснашко племе."

  Подписано: Ивайло Калфин и товарищи ....

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 16. 16 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  За успокоение на всички противници на шистовия газ. България и Румъния НЯМА да вдигнат скоро мораториумите си. Или ако ги вдигнат ще е за проучвания. България и Румъния НЯМА да добиват шистов газ в обозримо бъдеще, поне докато не се изчерпи газът в черноморските ни ЗИИ. Себестойноста на този газ, обаче, ще е с около 50% по-висока от тази на шистовия газ при геологичните условия в двете страни.
  Но няма лошо де... той газът си стои и никъде няма да избяга Ще му дойде времето и на него.

 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Разстроено

  До #13:
  Вие искрено ли мислите, че ние в обозримо бъдеще ще имаме някакви финансови, технологични и научни възможности да добиваме газ /и не само шистов/?
  За мен това е фантистика, и не научна.

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Никога не подценявайте българските комунисти. Те отговарят на стандарт "европейски комунисти".

  подпис
 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  До коментар [#14] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Тавариш, само чакам Газпром да поиска да добива шистов газ в България, за да обърнете палачинката и да започнете да агитирате колко безопасен и еколочичен е фракинга. Много искам да ви гледам сеира на другарчетата. Начело с другаря Калфин.

 20. 20 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#9] от "venelingeologia":
  бате Велине, предполагам, че като геолог знаеш за хипотезата, че газът в Черно море е свързан с "дейността" на големите реки Дунав, Днепър, Днестър в течение на стотици хиляди години. Нормално е пред турското крайбрежие да няма много газ. Няма да се изненадам, ако най-големите находища на газ са в ЗИИ на Украйна, както и в руската акватория на Азовско море.
  Все пак не говорим за огромни залежи , а за запаси от регионално значение - примерно наколко находища с до 100 млрд. куб.м

 21. 21 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#19] от "g_t_DimebagDarrell":
  Докато няма доказано безопасна технология за добив , лично аз а и сигурен съм много други ще сме против .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 22. 22 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Рискове най вече и за ГАЗПРОМ.Остави шистовия газ на специалистите.Защо ли всчики "социалисти" са против шистовия газ и всякакъв газ ,който не е руски?Защото са социалисти...

 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  До коментар [#21] от "zmii4e":
  За теб съм сигурен.

 24. 24 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#8:"bokko"] а Газпром има къде да си продава газа в огромния производител световен Китай . '

  Верно ,има къде да продава.Въпросът е на каква цена!Ето това и затова другарите Путин,Медведев наредиха да започнат проучвания за шистов газ.Нашите обаче не чуха.

 25. 25 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#8:"bokko"]Газпром има къде да си продава газа в огромния производител световен Китай[/quote]

  Старши, помоли някой да ти преведе какво пише тук:

  http://rt.com/business/news/china-shale-gas-project-072/

  Китай има най-големите резерви от шистов газ и ще почне да ги разработва.

 26. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  Евхро депутатинът Ивайло Калфин е силно загхрижен за евхропейските гхраждани.

 27. 27 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#17] от "ПРОРОК ИЛИЯ": Ми имаме Ние и до сега сме добивали газ - Чирен, Галата, сега три сонди край Калиакра и Каварна. Следващата година ще започне добив и в с. Девинци. Почти сигурно е, че находища от ТОЗИ калибър (до 10 млрд. куб.м) има и и на други места в Северна България, в шелфа ни, както и по долното течение на Марица. Това са ресурси, които са полуизследвани и не е доказана икономическата им изгода. Обаче икономическата им изгода е смятана при 150-180 $ за 1000 куб.м цена на руския газ. А каква е цената му днес?
  Само в тези източници име газ колкото да задоволяваме около 1/3 от потребностите си в течение на 30-40 г. Може да не е много , но не е и без хич, дето се вика
  Тук ИЗОБЩО не включвам шистовия газ и евентуалния газ в блок Хан Аспарух.
  аааа, само да вметна, че преди около 2 месеца Мелроуз взеха нова концесия за нови два малки блока в шелфа, пак там в навалицата. Сигурно и от там ще извядат 2-3 млрд. куб.м за 5 г.

 28. 28 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#24] от "papadok": Русия ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се насочи към азиатско тихоокеанския регион, защото прословутите и огромни запаси от газ са в Североизточен Сибир и са практически недостъпни за Европа поради огромните разстояния.

 29. 29 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#21] от "zmii4e": Ами в специализираната преса излязаха съобщения за две нови по-екологични технологии. Това само за 1 год. Едната и викат "термичен фракинг" и в момента се експериментира с нея в Китай (американци пак). Другата е чрез вкарване на втечнен пропан битан при последния стадии "стимулиране на шистите" да отделят метан. Шеврон работи върху използване на най-обикновена морска вода при подводни сондажи на шистови пластове ... и така.

 30. 30 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До #27:
  Но за начините, които имат най-голямо значèние - дълбоко водното и за шистовия газ, нямаме никакви възможности. Поне засега.

 31. 31 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До #19:
  Очàрован съм от възможностите Ви да говорите безмислици. Даже и за ограниченото Ви черно-бяло мислене наистина са безгранични. И граничещи с глупоста.

 32. 32 Профил на МM
  МM
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Още един минен инженер с 30 годишен опит....вече и от газ разбира....бряааааа
  Очаквам утре да изкаже мнение по проект на НАСА!

 33. 33 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 767 Разстроено

  До коментар [#17] от "ПРОРОК ИЛИЯ":Кой ти мисли ние да добиваме сами шистов газ. Важното е на рушняците да им е зле, като не купуваме руски газ. Не ,че те ще разберат ,че ние сме спрели да купуваме техния газ с този обем, дето го потребяваме. А пък цената на този газ ,дето ще го добиваме на територията на България, не ни интересува. Тоест ,не че не ни интересува, ама така или иначе ,ще го дадем на "стратегически инвеститор" и ако има печалба ,ще е за него. За нас ще са плюсовете- няма да купуваме руска газ. Второ,ще купуваме от "новите братя".Не ,че те ще го оценят. Тия въобще и "благодаря" не казват на туземците.Важното е да си плащат. И ние ще си плащаме. Дали цената ще е под тази на руснаците? На кой му пука. Мат,риалът така и не може да и прави сметката. То ,ако можеше ,нямаше да си унищожава производството и да внася боклуци и да ги яде. Ама на прави го.

 34. 34 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Ей сега слушах по една ТВ Е.Манева как трябва в населените места над 10000 жители да се изградят пречиствателни станции до края на 2013 г. Какво да така на тая фитка? Ами там където няма канализация ,като в една трета от столицата на "европейска" България ,какви пречиствателни станции ще изградят? Що си говорят с г.за? Даже и той май има повече акъл.В някои градове изградиха пречиствателни станции за фекални води. Само дето няма кой да пречиства питейната вода. Ей т,ва се вика демосрация.

 35. 35 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "" Ивайло Калфин: Добивът на шистов газ чрез фракинг съдържа много рискове за Европа ""
  ============================

  Особено за Газпром

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на Стоян Петров
  Стоян Петров
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Газпром да продава на Китай. Той продава само, че вече пет години нямат подписан договор за цените. Китайците да не би да падат от Марс,че да плащат 400 долара за 1000 куб.м. Но нищо не се пише за фракинга чрез който Русия добиваше уран у нас. Ама те радиоактивните елементи са полезни явно. Интересно защо Шеврон не ни заведе едно дело за пропуснати ползи, така като правят смелите братушки.

 38. 38 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Любопитно

  До коментар [#29] от "Дамян":
  Добри , как мислиш добра идея ли е да вадиш шистов газ от това което не е останало от Добруджа ?

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 39. 39 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 722 Неутрално

  [quote#8:"bokko"]Газпром има къде да си продава газа в огромния производител световен Китай . [/quote]

  Май не си добре запознат. Китайците показаха среден пръст на Газпром и усилено разработват шистови находища.

  Път без препятствия не води до никъде.
 40. 40 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#30] от "ПРОРОК ИЛИЯ": Какво значи нямаме възможност? Нямаме български компании с необходимите технологии? Това да, нямаме, но просто защото няма от къде да възникнат. Трябва да има добив и традиции в добива за да възникнат и укрепнат български компании. Що се отнася до дълбоководния добив там нещата са въпрос на време - поне 5 г. за проучване и разполагане на съоръженията за добив. Вероятността в блок Хан Аспарух да се достигне до добив с местно значение (2-3 млрд. куб.м газ годишно в течение на 15-20 г.) е почти 100%. Не носим никакъв риск, ако се окаже, че няма газ там. А за шистовия газ казах, след време вероятно ще се добива, но със сравнително НИСКА ИНТЕНЗИВНОСТ (до 1 млрд. куб.м годишно) и по нова технология. Няма да е "класически фракинг". Технологията и компанията, която ще вземе концесията почти сигурно няма да е българска. В това отношение може да се поучим от поляците, които създадаха смесени компании с участие на полски частни и държавни капитали. Личната ми прогноза е, че до добив на шистов газ в България може да се стигне не по-рано от 10 г.

 41. 41 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#37:"Стоян Петров"]Интересно защо Шеврон не ни заведе едно дело за пропуснати ползи[/quote]
  Шеврон се изнесе от България, Румъния и Полша!!! по една проста причина - предстоящия внос на американски втечнен газ със шистов произход в Западна Европа. Шеврон, обаче сега са в Украйна. Янукович ги покани преди да отиде на преговори с Путин

 42. 42 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#38] от "zmii4e": Малко ти е заплетен въпроса, но ще ти отговоря така: Защо мислиш, че ще е в Добруджа? Шистови пластове има край Етрополе, под и около Чирен!!!! и на други места в централна и северозападнала България. По тези места предполагаемия капацитет е със сигурност по-малък, но пластовете са значително по-плитко в сравнение с блок Нови пазар. Край Етрополе дори излизат на повърхноста! Всичко е въпрос на сметки рентабилност, цени, пазари.. при гарантирана екология
  А по нови и по-чисти технологии, може да се добива и в Нови пазар. Най-тъпото при наложения мораториум е, че по геологични прогнози НАД шистовите пластове на няколко места в блок Нови пазар е много вероятно да има "джобове" от "обиковен" газ.. натрупал се в тези порьозни пластове в течение на милиони години чрез "естествен фракинг". По прогноза тези количества са малки - на 3-4 места по 2 до 3 млрд. куб.м но такива находища ние и сега разработваме. Такива бяха Чирен и Галата, а сега Калиакра и Каварна.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK