Приключи гласуването за резолюцията срещу антимикробната резистентност

Участвайте в играта "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.


Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.

--


С темата за антимикробната резистентност читателите на "Дневник" за първи път постигат такова единодушие с Европейския парламент. Също като евродепутатите и читателите категорично заявиха, че трябват да се положат сериозни усилия, за да се справи Европейският съюз с бъдещите предизвикателства.
От читателите на "Дневник" 93% се обявиха "за" резолюцията срещу антибиотичната резистентност, 4% - "против", а 3% се въздържаха от мнение. От своя страна 588 от депутатите гласуваха "за", 16 дадоха своя глас "против", а 23 се въздържаха.


Завръзката


Спешно трябва да се предприемат действия срещу резистентността към антимикробни лекарства чрез разработване на нови лекарства, чрез по-внимателно използване на съществуващите и чрез подобряване на животновъдството, заяви Европейският парламентът в резолюция.


Депутатите предупредиха, че пренебрегването на антимикробната резистентност може да доведе до връщане към времената преди антибиотиците. Бактерии, които са резистентни към антимикробни лекарства, предизвикват 25 000 смъртни случая годишно в Европейският съюз, Исландия и Норвегия.


Основната цел на стратегията е запазването на ефективността на сегашните лекарства чрез отговорното им използване, което налага промяна в отношението към тяхната консумация, твърдят евродепутатите. Те подчертават нуждата от по-добро образование и обучение за лекари, фармацевти, ветеринари и фермери и от по изчерпателна информация за широката общественост относно вредите, причинени от неправилната употреба на антимикробни вещества.


За да се избегне масово използване на антимикробни вещества, животновъдството, аквакултурите и хуманната медицина трябва да се фокусират върху предпазване от болести, а не върху профилактична употреба на такива вещества. Това може да бъде постигнато чрез подобряване на хигиената, особено в критични среди, като болници, се казва в текста.


Право да предписват антимикробни вещества за животни трябва да имат единствено професионалните ветеринарни лекари. Това право трябва да бъде отделено от правото да се продават тези лекарства, така че да се избегне създаването на икономически стимули за предписването им.


За пациентите антибиотиците не трябва да бъдат достъпни без рецепта, се казва в резолюцията. Ветеринарна употреба на антимикробни средства от третото и четвъртото поколение, които Световната здравна организация (СЗО) класифицира като критично важни за хората, трябва да бъде ограничена, считат депутатите.


Създаването на нови антимикробни средства трябва да бъдат по-добре координирано в рамките на ЕС и в международен план. Достъпът до нови лекарства и намаляването на цената им може да бъде постигнато посредством публично-частни партньорства.


"Дневник" потърси мнението на докладчика по въпроса Анна Росбах (Европейските консерватори и реформисти) и на българския евродепутат Антония Първанова (АЛДЕ), която е член на парламентарната комисия за обществено здраве.


Пълната позиция на Антония Първанова:


През ноември миналата година, Европейският парламент прие резолюция относно заплахата за общественото здраве от антимикробна резистентност, в отговор на инициативата на Европейската комисията срещу антимикробната резистентност, представена през юни същата година.


Антимикробните агенти - антибиотиците, които унищожават бактерии и други микроорганизми са изиграли и имат и днес важна роля в подобряването на общественото здраве – рационаланата им употреба намалява смъртността от болести и инфекции, които преди това са били нелечими или фатални.


От няколко десетилетия антимикробната резистентност става сериозен и нерешен проблем, както и заплаха за общественото здраве в Европа и в световен мащаб. Тя води до прилагането на по-сложни и скъпи процедури, влошено качеството на живот, по-голям риск от смъртност (25 000 пациенти умират всяка година в ЕС от инфекция, причинена от резистентни микроорганизми), допълнителни разходи за лечение и загуба на продуктивност на стойност най-малко 1.5 милиарда евро годишно.


Поради това е е много важно да обърнем сериозно внимание и мерки за решаване на проблема с антимикробната резистентност както в Европейския съюз така и в световен мащаб. В съответствие със стратегията на Европейската комисия, Европейският парламент призовава за ясни решения и препоръки за решаване на проблема:


- Разумно използване на антибиотици, както за хората, така и за животните, като се гарантира използването им само, когато действително са необходими за реално лечение на болестта, с правилно дозиране, правилни интервали и продължителност на лечение;
- Мониторинг на антимикробната резистентност;
- Необходимост от проучвания в тази област, както и развитието на нови антимикробни агенти и алтернативи;
- Връзка с мерките за борба с анимикробната резистентност при ветеринарните лекарства, храни за животни и зърнени култури;


Не трябва да забравяме, че тези препоръки, макар и напълно подкрепени от медицинската и научната общност, са изправени пред някои "съпротиви" от заинтересовани страни, а именно ветеринарната фармацевтична индустрия и животновъдството.


През 2010 г., след интензивна кампания за лобиране, тези заинтересовани групи успяxa дори да породят съмнения у парламентаристите относно това дали има връзка между употребата на антибиотици в животновъдството и антимикробната резистентност за човешкото здраве. Парламентът заяви ясно, че политиките, които ще прилага трябва да следват един-единствен приоритет: общественото здраве.


Да, има връзка между ветеринарна употреба на лекарства и здравето на хората.
Да, профилактичната употреба на антибиотици в животновъдството трябва да бъдат забранени.
Да, антибиотиците, които са последен възможен избор за лечение ( след като другите възможности са изчерпани) трябва да се пазят само за хуманна употреба.


Надяваме се, че тези принципи могат да бъдат приложени бързо, така че човешкото здраве да остане на първо място, преди всеки икономически интерес. Ключова роля в нашата борба срещу антимикробната резистентност ще изиграе превенцията водена от ветеринарни лекари и здравни специалисти, за да бъдем сигурни, че антибиотиците се използват разумно и ефективно, така че да останат реална полза за общественото здраве.


---


Пълната позиция на Анна Росбах:


Антимикробната резистентност е последица от това, че антибиотици, като паницилина, са загужили ефективността си, когато бактериите са се развили и са станали устойчиви на лекарства. Лекарите разчитат на антимикробните препарати да защитават пациентите от бактериални инфекции. Ако не предприемем мерки за справяне с антимикробната резистентност, това ще застраши нашата способност да извършваме дейности, които в момента се приемат за рутинна медицинска практика. Изправени сме пред най-лошото здравно бедствиe в модерните дни.


Според Световната здравна организация, има поне 440 000 отделни сличая на туберкулоза, устойчива на разнообразни лекарства по света, което води до 150 000 смъртни случая годишно. Само в Европа антимикробната резистентност е отговорна за 2.5 милиона допълнителни дни престой в болниците и 25 000 смъртни случая годишно, като се очаква тези данни да се увеличат значително през идните години.


Антимикробната резистентност се развива заради неправилната употреба на антимикробни агенци, като антибиотиците, в хуманната и ветеринарната медицина. Много често лекарите предписват лекарства, когато не е необходимo, и много европейци използват антибиотици, като пеницилин, когато няма медицински основания за това.


По тази причина трябва да обрзоваме и лекарите и гражданите ни. Антибиотиците трябва да се използват само, когато е необходимо.

/ Резултати

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Баси, с кви глупости се занимава ЕП не е за разправяне, просто. Това си работа на учените и микробиолозите, какво разбират еврозелките то микроби и антибиотици?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 2. 2 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Според мен, този въпрос е риторичен и единствените, които биха гласували против са фармацевтичните компании.

  До тук сме гласували трима, 1 против. Ако ставаше въпрос "за" или "против" "упойващи стимуланти" бих го разбрал. Но да си "за" това да имаш право да гълташ антибиотици като бонбонки е нещо, което не разбирам.

 3. 3 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Операционните зали и интензивните отделения, по цял свят са бастиона на микробите, там в изолирана среда се култивират такива резистентни бактерии, че май вече всички взеха да се озорват и да ги лекуват!
  Жалко за развитието на медицината, след като има липса на морал и здравни навици и в двете страни: и сред пациенти и сред лекари, и сред медицински обслужващ персонал(сестри и санитари)!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 726 Разстроено

  "Създаването на нови антимикробни средства трябва да бъдат по-добре координирано в рамките на ЕС..."
  Крайно време е ЕС във всичко да бъде по-координиран!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#2] от "Оуигофуен":
  В Германия и неантибиотици не можеш да си купиш, без рецепта, всичко се контролира и завежда в единна система!
  Хората боледуват, но се и изолират при боледуване, а не правят пандемии със стоическото си присъствие на всички публични места!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 6. 6 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#3:"Ivan Petrov"]Операционните зали и интензивните отделения, по цял свят са бастиона на микробите, там в изолирана среда се култивират такива резистентни бактерии, че май вече всички взеха да се озорват и да ги лекуват! [/quote]

  Резистентността идва от прекомерна употреба на антибиотици, а не от ниска стерилност в болниците.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 7. 7 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 605 Любопитно

  излиза антимикробната резистентност е по вина само и единствено на истеричните майки ,които при 37.2 дават на децата си антибиотици и на уплашените доктори, които изписват при грип антибиотик -профилактично? срещу евентуални усложнения?

  а се забравя ,че цялата агрикултурна "индустрия"ежедневно използва антибиотици?как се отглеждат във фермите- фабрики животните?за профилактика от заболявания и за растежа им се дават антибиотици!....антибиотицие са навсякъде в храната ни!

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 8. 8 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 768 Гневно

  "За пациентите антибиотиците не трябва да бъдат достъпни без рецепта, се казва в резолюцията."

  С това категорично не мога да се съглася. Представяте ли си го действащо в България? Всички "разбирачи" ще хукнат да се самолекуват именно с антибиотици, щото, рабирате ли, лекарите ни били некадърни. А (разбира се) болшинството пациенти всичко знаят, още повече, че въпросния илач помогнал на съседката, значи е едва ли не панацея...

  Вещица от Овнерог
 9. 9 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#7] от "Mae West":

  Пробвай пак да прочетеш статията:

  "За да се избегне масово използване на антимикробни вещества, животновъдството, аквакултурите и хуманната медицина трябва да се фокусират върху предпазване от болести, а не върху профилактична употреба на такива вещества."

 10. 10 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#9] от "Оуигофуен":
  коментирам коментарите над мен!

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 11. 11 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Твърдо ЗА. Винаги когато отида на лекар за нещо дребно - примерно настинка или лека форма на грип, ми изписва антибиотици все едно, че съм тръгнал да мра и друг начин няма. За това и вече съм се отказал да ходя при личната освен ако не съм много зле. Обикновените настинки и грипове се лекуват по народно - с чай, 200 мл. ракия, плодове и чесън/лук

 12. 12 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 902 Неутрално

  А с антибактериалните сапуни как стоят нещата?!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 13. 13 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#11] от "Sinergy":
  ами що си тръгнал на лекар за една лека настинка,като знаеш да се лекуваш с чай ,ракия и чесън?и знаеш ,че няма да мреш и че нищо ти няма?
  правилно си решил да не ходиш ,когато няма нужда.
  ама днес никой не иска да поема отговорност за нищо!нито за собственият си животпри едно кихане и при доктора!ама и докторът не е прост ,ще ти тури антибиотика(като си го търсиш),защото ,ако грипът ти се усложни с отит, веднага ще го изтипосат У медиите като некадърен ,че не е предвидил усложнението и не е изписал антибиотик!))

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 14. 14 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#13] от "Mae West":

  Ем аз имам доста лоша хрема особено зимата (не е синозит) и понякога се дразня и отивам да ме види. Вече все пак се отказах от такива ходения - вярно е, че с антибиотик ми минава двойно по-бързо отколкото иначе (понеже не си вземам болнични, а продължавам да ходя на работа), но просто не си заслужава. Не виждам идеята от антибиотик при положение, че съм сравнително млад и здрав... толкова ли няма какво друго да напише в тази рецепта?

 15. 15 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 551 Весело

  Где е опцията "Връщане към рецептите на баба" ?

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Максимално съм ограничил приема на лекарства. При първите признаци на грип или настинка веднага лягам в леглото, горещ чай с мед и лимон заедно с грейки на краката и гърдите, компреси на гърлото и така докато се излекувам. Вече 7г не съм употребявал лекарства и не съм се разболявал от грип по тази система.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Половината са гласували и не са разбрали за какво гласуват. Истината е, че антибиотиците се използват в индустриален мащаб, защото водят до прираст при животните. Разбира се, като тъпчеш кравите и прасетата с антибиотици, рано или късно получаваш супер бактерии, резистентни на повечето неща, които ги има на пазара. Според изследвания прираста на живо тегло донякъде се компенсира от цената, но фермерите по традиция продължават да дават от 60-те насам, когато антибиотиците са били значително по-евтини.

  До коментар [#8] от "caffeine":
  От поне 1-2 години в България антибиотиците се продават само с рецепта.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 18. 18 Профил на mario9411
  mario9411
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Когато ме хване грип се лекувам със обикновени лекарства,като парацетамол,бронхолитин и прочие,никога не ходя на лекарп да ми предписва антибиотици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK