Приключи гласуването за резолюцията на Европарламента за отношенията с Турция

Участвайте в играта "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.


Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.
--


За разлика от евродепутатите читателите на "Дневник" се оказаха разделени по резолюцията за отношенията между Европейския съюз и Турция.
В сравнение с членовете на Европейския парламент, нашите читатели бяха по-скептични, като 52% гласуваха "против" резолюцията, 42% бяха "за", а 6% гласуваха "въздържал се". При евродепутатите позицията "за" категорично надделя с 451 гласа. "Против" бяха 105, а с "въздържал се" гласуваха 45 депутата.


Завръзката


За поддържането на конструктивни отношения между Европейския съюз и Турция е необходимо обновяване на взаимните ангажименти в контекста на преговорния процес. Това заявиха членовете на Европейския парламент по време на последното си пленарно заседание.


В резолюция за доклада за напредъка на Турция за 2012 г. те призоваха за отваряне на преговорните глави за съдебната власт, основните права и вътрешните работи. В документа депутатите приветстваха последните преговори, които могат да помогнат за уреждане на кюрдския въпрос.


Реформата на съдебната система на Турция е ключова за укрепването на демократичната ѝ система и модернизацията на страната, подчертаха евродепутатите. За да се ускори процесът на реформи, членовете на Европарламента призоваха Съветът на ЕС да започне преговори по глава 23 (съдебна система и основни права) и глава 24 (правосъдие, свобода и сигурност).


Европарламентът приветства усилията на Турция за борба с "убийства на честта", домашното насилие, принудителните бракове и браковете с непълнолетни момичета. Депутатите обаче изразиха притеснението си, че насилието срещу жени продължава да бъде проблем. Те призоваваха за активно насърчаване на правата на жените, тяхното образование и участие на пазара на труда и в политиката.


В резолюцията си те изразиха съжаление, че Турция е "пропуснала възможността да започне процес на диалог и нормализиране на отношенията с Кипър" по време на кипърското председателство на Съвета на ЕС. Евродепутатите заявиха също, че Турция трябва да развива външната си политика в по‑тесен диалог и сътрудничество с ЕС в сравнение с 2012 г.


"Дневник" потърси мнението на докладчика по въпроса Риа Омен-Ройтен (ЕНП) и на българския евродепутат Метин Казак (АЛДЕ), който е член на делегацията в Съвместния парламентарен комитет ЕС - Турция.Пълният отговор, който получихме от офиса на Риа Омен-Ройтен:

В резолюцията и по време на дебата госпожа Риа Омен-Ройтен изтъкна множеството събития от последните месеци в Турция, като приемането на четвъртия пакет за съдебна реформа, конструктивните преговори между турското правителство и Абдула Йоджалан, подобрените двустранни отношения с Израел и вероятността да бъдат отворени преговорните глави в близко бъдеще.


Тазгодишната резолюция трябва да бъде разглеждана на фона на тези събития. Тя подчертава значението на това да се поддържат конструктивни отношения в контекста на преговорния процес. За да се постигне това, се нуждаем от ангажимент както от ЕС, така и от Турция. Страната трябва да положи повече усилия, за да гарантира свободата на изразяване, медийната свобода и всички други основни свободи съгласно ценностите в ЕС. По отношение на законодателството, Турция постига напредък, но промяна в характера на съдебната система също би била от полза.


Европейският парламент подчертава важността на добрите отношения между Турция и нейните съседи. Турция проявява решителност в усилията си да реши кюрдския въпрос и госпожа Омен-Ройтен искрено се надява, че Турция ще прояви същата решителност и ще положи повече усилия, за да нормализира отношенията си с Република Кипър. Госпожа Омен-Ройтен също така призовава ЕС да направи всичко възможно, за да подкрепи Турция в процеса на реформи. Официални стандарти за сравнение биха предоставили ясна пътна карта и биха насърчили реформения процес. По отношение на това подновените усилия за отварянето на глави 23 и 24 ще бъдат много важни.


Европейският парламент прие честна и балансирана резолюция, предоставяйки огледало на турското правителство. Приветстваме реформите, които Турция прие, и отправяме критики там, където е необходимо. Важно е Европейският парламент да играе конструктивна роля в отношенията между Турция и ЕС. Резолюцията отразява тази отговорност.


Пълният отговор на Метин Казак:


В самото начало, бих искал да подчертая, че тазгодишния доклад за напредъка на Турция е по-балансиран и коректен въпреки наличието на много спорни въпроси. В доклада са отразени  положителни стъпки на които Турция залага с цел ефикасно покриване на изискванията за  пълноправното и членство в ЕС. Въпреки това, Турция трябва да засили своя административен и институционален капацитет както и да засили процеса касаещ законодателството което ще предостави възможности за по успешното справяне с предизвикателствата на правото на ЕС. Бих искал и да подчертая изключително важната роля на т.н. позитивна програма, която Европейската комисия прие през май 2012г. целяща установяването на по-конструктивни взаимоотношения, които се основават на конкретни действия в области от общ интерес.


Също така изцяло подкрепям и подновените усилия за отваряне на глави 23 и 24, които са основополагащи за изграждането на необходимото законодателство и институции и ще осигурят ефикасна среда проследяваща процеса на изпълнение.


За съжаление все още липсва балансиран подход, който да бъде приложен за разрешаването на кипърския въпрос и темите, посочени в параграфите за Кипър са пряко свързани с цялостното решение на проблема. В доклада се подчертават и още няколко теми, като едната от тях се отнася до визовите проблеми с които се сблъскват турските граждани.


Факт е, че Турция е единственият кандидат-член върху който се прилага изключително суров визов режим от страна на ЕС. Затова подкрепяме усилията за либерализиране на визовия режим и съм убеден, че по този начин ще се предостави изключително благоприятна възможност за укрепването, както на икономическите и търговските отношения между ЕС и Турция, така и на сближаването на взаимоотношенията между европейските и турските граждани.


Както подчертах и в самото начало, докладът е балансиран и задълбочен по ключовите теми засягащи Турция.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  Ако в ЕС приемаха само по заслуги и при изпълнени критерии, още щяхме да сме отвън, за добро или за лошо. Мен никой не ме е питал искам или не искам. Вас някой питал ли ви е?

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#1] от "Beyond":
  ЕС - добре, ама НАТО?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  [quote#1:"Beyond"]Ако в ЕС приемаха само по заслуги и при изпълнени критерии, още щяхме да сме отвън, за добро или за лошо. Мен никой не ме е питал искам или не искам. Вас някой питал ли ви е? [/quote]

  Добре.
  И мен не са ми питали, но отчитам ползата за България, и за себе си в частност, от факта че сме член на ЕС.
  А вас удовлетворява ли, че сме член на ЕС или не?

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  До коментар [#2] от "ПАВЛА":

  Какво НАТО?

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 657 Неутрално

  турция не трябва да влиза в ес

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  В случая въпросът би следвало да бъде подкрепяте ли членството на Турция в ЕС, защото какво ме касаят резолюциите на Европарламента по преговорите за някакви глави. Ако мнозинството европейци са против горното членство, то какво значение имат преговорите? Баш така, както го казваш - кой ли ни пита. Само накрая да не си вкарат таралеж в гащите. То и без Турция, така или иначе, ислямът си пълзи из Стария континент и завзема нови и нови територии, на мястото на атеизма и оттеглящите се от християнството (поради лични възгледи или покрай скандалите от последните години). В един момент еврочиновниците ще видят звезди посред бял ден, когато новото мнозинство депутати започнат да се молят на килимчета в коридорите на Европарламента.

 7. 7 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#3] от "nuzzo":

  Отчитам ползите. Просто подчертавам, че влизането в ЕС не е по желание и по заслуги, а излизането е невъзможно.

  TAKE THE RED PILL!
 8. 8 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А по отношение на Турция, и друг път съм заявявал мнението си, че стратегически, и в контекста на противопоставянето християни мюсилмани, т.е. като голяма крачка за вкарване това противопоставяне в управляеми рамки, е добре Турция да бъде приета в ЕС, но само и единствено, ако тя си уреди неуредените и наследени от миналото взаимоотношенията със всички страни от ЕС, като за България това означава, изплащане обещетенията на наследниците на бежанците от Одринска Тракия по Ангорският договор.
  В противен случай, не на Турция в ЕС.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 9. 9 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Турция реално включва няколко съвсем различни помежду си района.

  Едно е положението в европейската част и някои места от Егейското крайбрежие на Мала Азия, второ - в окупираната част на остров Кипър, трето и четвърто - в някои малоазиатски райони.

  Ако цялата Турция бъде приета наведнъж в ЕС, това би създало проблеми.

 10. 10 Профил на Земляк
  Земляк
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#5] от "In my world":

  Защо?! По-добре една европейска Турция за съсед, отколкото ислямистка. Или предпочиташ второто?

  „Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato“
 11. 11 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 657 Весело

  [quote#10:"Земляк"]По-добре една европейска Турция за съсед[/quote]
  турция не европейска ,а е ислямска те вървят по-пътя на иран.Това е техния избор така ,че само 3% от тяхната територия е в Европа другите 97% са азия.При ислямска турция те ще бъдат враг на запада да не забравим ,че турция има много врагове никой не ги харесва.Съюза между Изрел,Гърция и Кипър беше направен именно заради ислямска турция.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 12. 12 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До 5: Добре,ние ще влезем само в Бг! :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 13. 13 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До 11: Не са 3%,а 7%.После, да не са малко?Дай да ти ... дори и 3%,пък после викай,че не съм... :))))

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 14. 14 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Преговори ДА,но Влизане НЕ

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 15. 15 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#10:"Земляк"]По-добре една европейска Турция за съсед, отколкото ислямистка[/quote]

  Европейска Турция звучи като африкански ескимос или гренландски негър. За да стане Турция европейска, тя трябва да стане коренно различна, а в някои отношения дори противоположното на това, което е сега. Такова нещо няма как да се случи в близките векове!!!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 16. 16 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 657 Весело

  До коментар [#13] от "Galata":
  няма значение дали 3 или 7 % вие сте азия не европа.Така ,че стягай те багажа и да влизате в арабска лига или SCO.Дори от нато трябва да бъда те изритани Изрел са по-силни от вас турци те трябва да влезнат в нато.Изрел има повече самолети от вас и да не забрам за 300 ядрени оръжия могат да ударят цел на 11 000 км с мирен атом.Всичките мрънкания и простотия се прави от турция за това никой не ви харесва колкото повече врагове има турция толкова по-добре.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 17. 17 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#12] от "Galata":


  До коментар [#13] от "Galata":

  Коментарите ти потвърждават, че турците нямате място в Европа.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2517 Гневно

  Фактът, че нашата държава е пратила в ЕС хора като Метин Казак които изразяват там позицията на Турция е показателен какво ще стане със съюза при бъдещо членство на Турция в ЕС. Ако има още здрав разум сред евродепутатите преговорите трябва да бъдат момeнтално прекратени. А въпросът за отваряне на нови глави при липса на какъвто и да е напредък е нонсенс.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#17:"a..."]Коментарите ти потвърждават, че турците нямате място в Европа.[/quote]
  дано повече хора в турция си отворят очите и се ориентират към арабска лига или sco там е тяхното място.Само виж 13-ти той си мисли ,че като турция има 7% територия в европа може да влезнат това ще стане на 32 декември

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 20. 20 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 701 Любопитно

  [quote#1:"Beyond"] Мен никой не ме е питал искам или не искам.[/quote]

  Турското население... дали някой ще пита иска или не ? Доколкото зная болшенството също не искат да влизат в ЕС !

 21. 21 Профил на Земляк
  Земляк
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#18] от "Julian Mall":


  [quote#18:"Julian Mall"]Ако има още здрав разум сред евродепутатите преговорите трябва да бъдат момeнтално прекратени.[/quote]
  А защо са започнали преговорите?

  „Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato“
 22. 22 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#21] от "Земляк":

  Започнали са защото някакво мнозинство е решило това през 2005г. Сега друго мнозинство трябва да ги прекрати, защото е безпределно ясно че Турция няма никакъв напредък за тези осем години.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 23. 23 Профил на Земляк
  Земляк
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#22] от "Julian Mall":


  [quote#22:"Julian Mall"]Започнали са защото някакво мнозинство е решило това през 2005г. Сега друго мнозинство трябва да ги прекрати,[/quote]
  А утре трето мнозинство ако реши веднага да я приеме без протакане, както някои държави бяха приети?

  „Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato“
 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Турция в Съединените Ориенталски Щати
  Всеки при своите и всички щастливи !
  * Казахстан има повече територии в Европа!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Дневник" ще потърси мнението на докладчика по въпроса Риа Омен-Ройтен (ЕНП) и на българския евродепутат Метин Казак (АЛДЕ), който е член на делегацията в Съвместния парламентарен комитет ЕС - Турция.

  Изявление на М. Казак.....Турция заслужава по-сериозно и конкретно отношение от страна на Европейския съюз, защото е ясно, че въпросът с турските преговори за членство се спира по политически причини, а не по технически.....“Вътре в ЕС между страните членки трябва да има единен глас и единен подход към Турция и нейният напредък трябва да се оценява обективно", посочи още Метин Казак.

  Няма нужда от питане !

 26. 26 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Мамалев,ако преговорите се прекратят ти гарантирам две неща: бежанци- много и раздрусана икономика!Според теб ЕС има ли мад..и за такъв ход? :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 27. 27 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До 24: Парцалев,не ни трябва на нас такъв мизирабъл съюз!Гроздето дето вече 5 -6 години и вие не можахте да вкусите,не щем...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 28. 28 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Питам се защо искат да влизат,
  като повечето искат вече да излязат от ЕС.
  Смешна история.

 29. 29 Профил на Земляк
  Земляк
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#28] от "nelva":


  [quote#28:"nelva"]Питам се защо искат да влизат,
  като повечето искат вече да излязат от ЕС. [/quote]
  Кой ви каза, чер искат да влизат?! Ако проведат референдум в Турция резултатът ще е отрицателен.
  Това е резолюция - примамка на ЕП.

  "За поддържането на конструктивни отношения между Европейския съюз и Турция е необходимо обновяване на взаимните ангажименти в контекста на преговорния процес. Това заявиха членовете на Европейския парламент по време на последното си пленарно заседание."
  .... Сами искат подновяване и отваряне на глави!

  „Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato“
 30. 30 Профил на Земляк
  Земляк
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#14] от "sto67nes":


  [quote#14:"sto67nes"]Преговори ДА,но Влизане НЕ [/quote]
  Тогава за какво да преговарят? За времето?

  „Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato“
 31. 31 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Наистина някои глави трябва да се отворят за профилактика на бръмбарите в тях.
  Като си помисля, че последната по значение в ЕС държава - България, ще прави преглед на 19-тата икономическа сила Турция си задавам въпроса, кой е по-нещастен от българите в ЕС, на балканите и в света.
  Такова джудже каквото е сега, България никога не е била. Хем сме смешни, хем сме нагли. Класически зловредни джуджета.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 32. 32 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2517 Весело

  До коментар [#31] от "КУМЧО ВЪЛЧО":

  Ей, Кумчо Вълчо заради това имперско високомерие няма никога да бъдете приети в ЕС, освен ако не напълните ЕП с Метин Казаци които като нищо ще приемат Турция барабар със окупираният Северен Кипър като нерезделна част от Турция.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#23] от "Земляк":

  Не вярвам това да стане освен ако не се получи мнозинство от леви, либерали, зелени и ислямски борци за права и свободи. Тогава единственото което ни остава ако не искаме да ставаме пак част от Турция е да излезем от Ислямския съюз в какъвто дефакто ще се превърне ЕС.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1245 Любопитно

  До коментар [#31] от "КУМЧО ВЪЛЧО":

  Подкрепям мнението ти.
  Турция е по-подготвена от нас и се развива,а ние западаме.
  За нас е по-изгодно да граничим с член на ЕС.
  Сигурен съм,че те ще поставят много по-изгодни условия от нас за приемането си.

 35. 35 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#34:"dedo pepo"]Подкрепям мнението ти.
  Турция е по-подготвена от нас и се развива,а ние западаме.
  За нас е по-изгодно да граничим с член на ЕС.
  Сигурен съм,че те ще поставят много по-изгодни условия от нас за приемането си.[/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 36. 36 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#27:"Galata"]Парцалев,не ни трябва на нас такъв мизирабъл съюз[/quote]

  По-важното е, че вие не трябвате на ЕС!!! Ха-ха-ха-ха!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 37. 37 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#31] от "КУМЧО ВЪЛЧО":

  Злоба, но безсилна!!! Аут!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 38. 38 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 464 Весело

  До коментар [#16] от "In my world":
  ""като нямаш български паспорт от къде влизаш в дневник.- цитат на коментар #22 от “In my world”""..
  като магаре си.. непременно 6те си покаже6 магарията..

  ne mutlu türküm diyene.
 39. 39 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#8] от "nuzzo":

  Какво общо има Ангорския договор, който Турция не е изпълнила, с преговори за ЕС?! Нищо! Така че Турция не трябва да влиза по принцип, без значение дали ще плати!
  Най-сигурният начин е да си вземем сами, каквото ни се полага по исторически причини веднъж, и втори път, защото тя не си е изпълнила договора - само сила и натиск спрямо Туркието, без никакви отстъпки от християнска Европа. Но тъй като не трябва никога да забравяме уроците на историята, за нашите и грешките на Европа с османците, а днес Турция води неоосманистка политика, задължително трябва да припомним на днешните евробюрократи тези уроци. Турция твърдо и завинаги не в Европа, нещо повече, Турция трябва да бъде намалена за да се осигури мир и благополучие на кюрди и др. големи малцинствени народи в настоящите й граници, в т.ч. Одринска Тракия да бъде възстановена на България като възстановяване на правото и като неустойка за незипълнението на договора!!! САЩ трябва да бъдат лишени от този съюзник и вмешателството и влиянието им в Европа да бъдат отслабени...

 40. 40 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Против съм крайните взаимни политически ангажименти на ЕС с Турция - може само турски ангажименти и реформи, без ангажименти на ЕС и неговите членове, без обещания за приемане на Турция в съюза. Човешките права, международното право не могат да струват подобни отстъпки, те са задължителни, а не предмет на сделки..!!!!!

 41. 41 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#5] от "In my world":

  по една-единствена причина: няма нужда от ислямизация на Европа. Отделно ,че все пак е Европа, а не Азия в географски смисъл. Русия има далеч повече основания и заслуги да бъде член на ЕС - ако гледаме нещата извън географията.

 42. 42 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#39] от "savsemnov":

  Оставете историята на историците, а договорите - на юристите. Тия изпълнения в стил Божидар Димитров нямат нито стойност, нито истинност. Освен за нахъскване на електората на разни психопати, за друго не стават вашите парадигми. Има едни хора на Запад, които с мистрия в ръка започват градежа на един нов свят, като се почне от Строителите на Катедрали от 13-ти век, през Бащите Основатели и Наполеон, та до днес. Тези хора не предвиждат политическа роля за никоя религия (с малък нюанс за тази, която се оглавява от Първосвещенника в Рим). Ако те са решили да присъединяват ТР, те също са предвидили и как това ще стане и по какъв начин ислямизмът ще бъде държан настрана от политиката. От моя прочит на историята, смятам, че изграждащите Новия Ред са предвидили ТР като част от възродената Римска Империя - логиката на тая шахматна игра говори в полза на подобно нещо. В какъв формат тая работа ще стане е трудно да се каже, но поне в началото, ТР ще е с особен статут. Те заемат центъра на шахматната дъска и няма как да не са вътре в играта. Накратко - зидарите си знаят работата, строят катедрали (казвам в преносен смисъл) от 800 години насам и осигуряват просперитета на човечеството. Затова, не смятам че трябва да се кахърим за влизането на ТР в ЕС. Вероятно ще бъде от полза за всички участници.

 43. 43 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#41] от "waterfall":

  Русия винаги е противник на Запада - от Александър Невски до Путин.
  Турция е съюзник на Запада. Прави голяма разлика!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK