Приключи гласуването срещу замразяването на квоти за парниковите емисии

Участвайте в играта "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.


Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.
--


За разлика от евродепутатите читателите на "Дневник" подкрепиха законодателния текст за замразяването на квоти за парниковите емисии. Читателите също го направиха с минимално мнозинство, като само 51% гласуваха "за". За сравнение в Европарламента текстът беше отхвърлен от 47% от евродепутатите.
Така от 712 депутата 44% заявиха, че подкрепят резолюцията. При вота на читателите броят на гласувалите "въздържал се" беше по-малък - 6%, в сравнение с 9% при евродепутатите, гласували по този начин.


Завръзката


Намесата в предлагането на квоти за търговия с парникови емисии ще намали доверието в Схемата за търговия с емисии (ETS), чиято цел е намаляването на замърсяването с вредни газове. Около тази идея се обединиха евродепутатите в законодателната резолюция за замразяване на част от квотите за търговия с парникови емисии.


Предложението имаше за цел да повиши цената на "разрешителните за замърсители" в Европейския съюз.


Цените на въглеродните квоти се сринаха заради намаляването на промишленото производство в ЕС в резултат на продължаващата икономическа криза. От 30 евро на тон през 2008 г. цените на квотите паднаха до 2.8 евро. През 2011 г. 955 млн. квоти в ЕС се оказаха излишни.


Миналата година Европейската комисия постави началото на план с надеждата, че ако намали броя на кредитите за замърсяване, които са налични според схемата, тяхната цена ще се покачи. При повишена цена пък би било финансово по-привлекателно да се инвестира в нови чисти технологии.


Опонентите на мярката в Европарламента обаче искат по‑дълбока промяна на ETS. Те изразиха притеснения, че манипулирането на броя на квотите може да подкопае доверието на участниците на пазара.


Освен това те обърнаха внимание на факта, че увеличението на цената на въглерода ще наруши конкурентоспособността на европейската индустрия и че това ще се отрази на сметките за ток на хората.


На свой ред депутати, подкрепящи мярката, заявиха, че прекомерното предлагане на кредити трябва да бъде коригирано, за да може ETS да работи по начина, по който е замислена.


Според тях повишаването на цената на въглерода ще ускори прехода на ЕС към зелена икономика с инвестиции и иновации. По-високата цена на въглерода ще спомогне и за свързването на европейския пазар на квоти с пазарите в други региони.


"Дневник" потърси мнението на докладчика по въпроса Матиас Гроте (С&Д, Германия), както и на българския евродепутат Надежда Нейнски (ЕНП, "Синята коалиция), която взе активно участие в обсъждането на темата. Германският евродепутат и докладчик по темата обаче отказа да се включи с коментар.Пълната позиция на Надежда Нейнски:


Взех решението си да гласувам против изтеглянето на въглеродни квоти в пленарна зала, за да защитя българския интерес в две основни насоки - необходимостта да се нормализира ценоопределянето на електроенергията, както и да се премахне практиката за монополизиране пазара на електроенергия. Смятам, че "извънредното" и "еднократно" намаляване на въглеродни квоти на европейския пазар е не само неподходящо, но и особено учудващо, защото намаляване на замърсяването е може би една от малкото цели на стратегия Европа 2020, по която Европейският съюз се движи по план.


Първо е нужно да се обясни връзката между европейските норми и икономическата теория, според която държавната намеса е оправдана, за да коригира някакъв негативен външен ефект, в случая замърсяването на околната среда. Изхождайки от тази презумпция, непланираната намеса на пазара за въглеродни квоти би означавала, че негативният ефект на замърсяването не е напълно отразено в определената му от същия този пазар цена. Тази презумпция обаче въобще не е вярна, защото в момента замърсяването е пренебрежимо малко заради явния спад в икономическа дейност, т.е. сегашната цена на въглеродните квоти от няколко евро на тон де факто отразява нежеланието на потребителите да произвеждат и да замърсяват. Самоцелното надуване на цените чрез изтегляне на въглеродни квоти в случая няма да мотивира преминаването към чиста енергия, а всъщност ще подтисне "мръсното" производството в така или иначе тежките условия на икономическа криза. Убедена съм, че със "събуждането" на европейската икономика, цените на въглеродни квоти ще започнат да растат. От тази гледна точка, пазарът за въглеродни квоти не е зле конструиран пазар, а напротив - добре работещ и излъчващ цени, които отговарят на икономическата логика.


В контекста на България е редно да разгледаме цените на въглеродните квоти от няколко гледни точки - приходите в бюджета от тяхната продажба, влиянието им върху енергийно интензивните индустрии и участието им в ценообразуването на електроенергията. Приходите в бюджета финансират определени дейности, които трябва да повишават енергийната ефективност. Съгласете се обаче, че целта на пазара за въглеродните квоти е именно тяхното намаляване, а от второстепенно значение е по какъв начин се използват генерираните парични потоци. Енергийната ефективност се повишава с поставянето й като национален приоритет и използването на целеви средства за реализирането й. По същата логика бихме могли да поддържаме цената на електроенергията висока, за да имаме и високи приходи от данъците, които плащат потребителите върху използваната енергия. На второ място, енергоемката структура на българската икономика с циментови, стъкларски, химически и металургически производства означава голяма част от българските предприятия да бъдат обложени с по-високи данъци. Най-накрая, най-бедната страна в ЕС е особено чувствителна към трудно разбираеми еквилибристики на пазара за въглеродни квоти, които междувременно биха повишили цената на електроенергията - спомнете си шока за българския джоб от европейските акцизи върху горивата и цигарите.


В заключение, съм притеснена, че нестихващото внимание върху нисковъглеродните технологии може да се окаже следващият балон, който да разтресе из основи света. Практиката показва, че манипулирането на пазари от държавата привлича единствено спекулативни действия. Създава се впечатлението, че ЕС трябва да бъде на всяка цена гарант за високи цени на квоти. Уповавайки се на простата икономическа логика обаче, смятам, че това не може да бъде водеща сила при защита интересите на всички европейски граждани.

/ Резултати

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Трябва отмяна на това безумие.
  Първо матряла гласува за квоти, акцизи, данъци, вятърни мелници и слънчеви централи и после като се видят плачевни резултати искат повече от същото?! А иначе протестират за скъпия ток, скъпото парно и скъпия бензин.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Аз бих искал да прочета един отчет, за какво, и как са разходвани събраните до сега пари от тези емисии !!!

 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  не съм достатъчно богат за да плащам за борба с глобалното затоплаяне! Ако някой хора или държави се чувства/т достатъно богати да се борат както си искат с него!
  Щом САЩ казват, еч глобално затопляне няма, аз съм склонен да вярвам на това! И съответно не е необходимо от моя или от държавния джоб да се отделят пари за това!
  Защо у нас седем години предсрочно се преизпълнява плана за ВЕИ-та, и защо аз, и всички останали потребители трябва да плащаме за това?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Любопитно

  Каквото и да направят ще е безсмислено, докато държавите в ЕС продължават със субсидирането на добива на въглища и други изкопаеми горива, употребата им и другите подобни данъчни облекчения и държавна и политическа подкрепа.

  Основните пречки пред 100% ВЕИ икономика са държавната намеса в енергетиката и законите, които са писани за изкопаемите горива.

  Ако двете неща се оправят ще минем на 100% ВЕИ за 10-15 години

  Държавна намеса в енергетиката е, например, ДКЕВР да дава по-големи цени на тока за ТЕЦовете за да не останели миньорите без работа....

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 5. 5 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Весело

  За замърсяването и риска от еко-катастрофи, който се носи от хората, въобще няма да обелвам дума

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Екологията е хубаво нещо, но на последък се изроди до най-уродлива форма на рекет. Бъдещето е на екологично чиста енергия от възобновяеми енергийни източници. Бъдещето е на чисти производства, излъчващи нулеви или минимални емисии на каквото и да било. Само че това е БЪДЕЩЕТО! Обаче НАСТОЯЩЕТО е нещо съвсем друго! Екологията не трябва да се прави с данъци и бюрокрация, а с възпитание и облекчения! В момента ОВОС е най-големият прът в колелото на всеки нов бизнес! Това безумие, трябва да бъде ликвидирано!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Трябва да престанат да крадат парите на гражданите и да ги хвърлят на вятъра , а да ги оставят на хората да си ги харчат , само така може да се съживи икономиката , не с преливане от пусто в празно!
  А , и петте милиона евро-чиновници спокойно могат да бъдат и два , и без това се занимават с нищоправене.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 8. 8 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 739 Неутрално

  [quote#6:"Георги"]Бъдещето е на екологично чиста енергия от възобновяеми енергийни източници[/quote]

  Така е. Но това , което прави ЕС не е да импулсира новите технологии , а просто събират едни пари , които харчат за едни неща дето нямат нищо общо с нищо.
  Държавата и още по-малко супер-държавата не бива да се меси на бизнеса , не бива да се създават фирми , чиито приходи да зависят единствено от субсидии и държавни поръчки , защото това създава дефицит , а данъците , с които всички издържаме тези начинания задушават нормалния бизнес.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 9. 9 Профил на alterity
  alterity
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Няма да е лошо, преди да въведе някоя, по принцип надявам се добронамерена мярка, ЕП и ЕК да се опита да анализира последиците и ... Особено в областта на екологията, създадените правила създадоха пълен хаос, спекула и харч за крайния потребител ...

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 919 Разстроено

  Лоша работа - да падне квотата от 30 кинта на 2.... а колко ДДС се е източило в добрите години.... Пък при тази обезценка как да търгуваш са такива квоти?
  Да вземат там да се съберат и да емитират и малко азотни квоти, че да живне борсата

 11. 11 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#6:"Георги"]В момента ОВОС е най-големият прът в колелото на всеки нов бизнес![/quote]
  ОВОС е единствената гаранция, че разни бизнеси (добри или лоши) няма да унищожат природното или културното ни наследство, което е невъзстановимо.

 12. 12 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1739 Любопитно

  Само не разбрах за кого ще се повиши цената на "разрешителните за замърсители" в Европейския съюз.
  Предполагам, че пак на гърба на данъкоплатеца...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 13. 13 Профил на MC Hammer
  MC Hammer
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#12] от "Нефертити":
  За големите икономики, които пазаруват подобни квоти!
  При ограничване на броя на квотите - цената скача и индустриалните гиганти ще плащат повече, а държавите със слабо развита индустрия(сред които е и България)ще печелят повече от високите изкупни цени!
  Ние печелим ако квотите бъдат намалени, но проблем с доверието при намеса в пазара не е за подценяване!

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
 14. 14 Профил на MC Hammer
  MC Hammer
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#6] от "Георги":
  [quote#6:"Георги"] ОВОС е най-големият прът в колелото на всеки нов бизнес![/quote]
  ОВОС няма нищо общо с квотите за въглеродни емисии и категорични НЕ Е ПРЪТ!

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
 15. 15 Профил на MC Hammer
  MC Hammer
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":
  Мат'риал не гласува за квоти, търговията с квоти се определя съгласно чл.17 на Протокола от Киото !

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
 16. 16 Профил на zapadug
  zapadug
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#4:"Distributed"]Основнит пречки пред 100% ВЕИ икономика са държавната намеса в енергетиката и законите, които са писани за изкопаемите горива. [/quote]

  Питай най-вече собствениците на индустриални пройзводства защо не сме минали на 100% ВЕИ.

  Погледни борсовите индекси къде са били преди само преди 5 години и къде са сега на всички големи производители на ВЕИ мощности , за да разбереш колко икономически издържано/целесъобразно/изгодно е ВЕИ решението въпреки падащите цени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK