Приключи гласуването за равното заплащане за равен труд на мъжете и жените в ЕС

Участвайте в играта "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.


Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.
--


Подобно на евродепутатите читателите на "Дневник" с голямо мнозинство подкрепиха резолюцията за равно заплащане за равен труд на мъжете и жените в Европейския съюз.
От читателите 85% гласуваха в полза на резолюцията, докато при депутатите това са били 87% или 546 гласували със "за". Известна разлика между читатели и депутати се забелязва в гласувалите "против" и въздържал се". Докато от представителите на Европарламента само 5% са гласували с "против", при читателите този процент е 13%. Съответно 8% от депутатите и 2% от читателите са гласували с "въздържал се".


Завръзката


От дълго време Европарламентът настоява Европейската комисия и държавите членки да използват програмите на Европейския съюз, за да могат повече жени да попадат в професии, в които са по‑слабо представени, и да се гарантира равно заплащане за равен труд. През септември в резолюция евродепутатите заявиха, че е твърде бавен напредъкът за това да се намали разликата в заплащането на жените и мъжете в ЕС.


Разликата в заплащането на жените и мъжете остава непроменена и в момента възлиза на 16.2 % в целия ЕС. Отрицателните последствия от разликата в заплащането на жените и мъжете се отразяват на жените и в пенсионна възраст, като жените получават пенсии, които са средно с 39% по-ниски от тези на мъжете, показват европейски проучвания, цитирани от евродепутатите.


Според заключенията от оценката на европейската добавена стойност намаляването на разликата в заплащането на жените и мъжете с 1% ще доведе до увеличаване на икономическия растеж с 0.1 %. Премахването на разликата в заплащането на жените и мъжете е от решаващо значение в настоящите условия на икономически спад, отбелязва още Европейския парламент.


В резолюцията си те подчертават, че намаляването на неравенството между половете чрез премахване на разликата в заплащането на жените и мъжете ще е от полза не само за жените, но и за обществото като цяло, и че премахването на разликата в заплащането на жените и мъжете следва да се разглежда не като разход, а като инвестиция.


Европарламентът настоя, че в настоящото законодателство на ЕС не е достатъчно ефективно за преодоляване на разликата в заплащането на жените и мъжете и за постигане на равенство между половете в областта на заетостта и професиите.


В текста на резолюцията се отправя искане към Европейската комисия да окаже подкрепа на държавите членки за намаляване на разликата в заплащането на жените и мъжете с най-малко 5% годишно, така че до 2020 г. разликата в заплащането на жените и мъжете да бъде премахната изцяло.


Според евродепутатите един многостепенен, многостранен подход изисква Еврокомисията да оказва подкрепа на държавите членки при насърчаването на добри практики и при прилагането на политики за преодоляване на разликата в заплащането на жените и мъжете.


"Дневник" ще потърси мнението по въпроса на докладчика Едит Бауер (EНП) и на българския депутат Мария Габриел (ЕНП), която активно работи по темата за равенството между половете.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от гласа

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK