Приключи гласуването за насърчаването на свободното движение в ЕС с по-малко бюрокрация

Участвайте в играта "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.


Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.
--


Подобно на евродепутатите читателите на "Дневник" са подкрепили с огромно мнозинство резолюцията за насърчаване на свободното движение в ЕС с по-малко бюрокрация. 94% от тях дадоха своя глас "за" в сравнение с 84% при членовете на Европарламента. Броят на читателите, които са гласували "против"  е едва 5%, за разлика от 9% при евродепутатите. Съотношението между гласувалите "въздържал се" е 1% срещу 6%.
Завръзката


Гражданите и фирмите, местещи се в друга страна от Европейския съюз, ще бъдат изправени пред по-малко бюрокрация според законодателен текст, гласуван в Европарламента. Проектозаконът цели да опрости процедурите по доказване на автентичността на документи за самоличност, удостоверения за образователни квалификации, удостоверения за увреждане, както и данъчни и социалноосигурителни документи.


"Тази регулация ще доведе до преки облаги за гражданите. Ще намали бюрокрацията и ще премахне още едно от препятствията пред истински транснационален и безграничен Европейски съюз", каза евродепутатът и докладчик по резолюцията Бернхард Рапкай (С&Д, Германия). "Но за съжаление Съветът на министрите трябва да се научи да поставя гражданите на първо място. Затова парламентът призовава съветът да сключи сделка, която да даде възможност на гражданите да се възползват от тези промени", добави той.


Проектозаконът ще регламентира правила за проверка на автентичността на публичните документи, но няма да изисква държавите членки да се запознават с тяхното съдържание. Те няма да се занимават с легализирането на документи, които предоставят информация за граждански статут, семейна обвързаност или интелектуална собственост.


За да се избегне нуждата от преводи на обществени документи, ще бъдат представени нови многоезични европейски формуляри, доказващи раждане, смърт, брак, регистриращи партньорство или правния статут и представителство на компания. В добавка към тези пет формуляра евродепутатите ще включат още 11 - за име, произход, европейско гражданство и националност, осиновяване, развод, липса на криминално досие, увреждане и други.


В случай на основателно съмнение органите на реда ще могат да проверят достоверността на документите, използвайки съществуващата Информационна система за вътрешния пазар (ИСВП).


"Дневник" потърси мнението на Димитър Стоянов (независим), член на комисията, разглеждала въпроса, и на германския евродепутат Бернхард Рапкай (С&Д), докладчик по законопроекта, но до приключването не ги намери за коментар.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9070 Неутрално

  ми естествено , че трябва да се намали бюрокрацията при пътуване в ЕС .

 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Ми да го правят този ЕССР........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  За по-малко бюрокрация съм, разбира се.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 4. 4 Профил на anka_yanka
  anka_yanka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Че не е ли това основния принцип на Съюза от самото начало?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK