Приключи гласуването за неутралност на мрежата и премахване на таксите за роуминг

Участвайте в играта "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.


Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.
--
Читателите на "Дневник" подкрепиха с категорично мнозинство предложението за неутралност на мрежата и премахване на таксите за роуминг. 97% от тях дадоха своя глас "за", за разлика от 87% при членовете на Европарламента. Броят на читателите, които са гласували "против" е 3%, стойност почти равна с тази от гласуването при евродепутатите - 4%. Съотношението между избралите да гласуват с "въздържал се" е 1% срещу 9%.


Завръзката


Интернет доставчиците няма да имат повече право да блокират или забавят сайтове и услуги на своите конкуренти, а таксите за роуминг ще останат в миналото след 2015 г., това предлага новият телекомункационен пакет, гласуван в Европейския парламент. Законодателният текст цели създаването единeн европейски пазар на електронни съобщителни услуги.


Според изследване на Европейската комисия от 2014 г. 94% от европейците ограничават ползването на интернет, когато пътуват, и не са така активни в социалните мрежи заради таксите за роуминг върху мобилния трафик.


"Гласуването е сериозна стъпка в посока на укрепването на единния телекомуникационен пазар на ЕС", заяви докладчикът Пилар дел Кастильо. "Парламентът иска да премахне таксите за роуминг за телефонните разговори, текстови съобщения и мобилен интернет до 15 декември 2015 г. и иска да подобри управлението на радиочестотния спектър, за да се развие 4G и 5G в цяла Европа", добави тя.


Новите правила ще гарантират мрежовата неутралност - интернет доставчиците няма да имат право да блокират или забавят сайтове и услуги на своите конкуренти. Ще се създадат предпоставки за ефективно използване на вълновия спектър – улеснява търговията и отдаването под наем на части от спектъра, които могат да се ползват за трафика на данни през мобилни устройства.


Членовете на Европарламента подчертават, че достъпът до интернет трябва да се предоставя в съответствие с принципа на "неутралността на мрежата", което означава, че всичко, което е част от интернет трафика, трябва да се третира еднакво, без дискриминация, ограничения или външна намеса, независимо от неговия подател, получател, вид, съдържание, устройство, услуга или приложение.


Доставчиците на интернет ще продължат да имат възможността да предлагат специализирани услуги с по-високо качество като видео по заявка и изключително важните за бизнеса "облачни" приложения дотолкова, доколкото това не е "в ущърб на достъпността и качеството на услугите за достъп до интернет", предлагани на други фирми или услуги.


Евродепутатите приеха и налагането на забрана на таксите за роуминг (допълнителните такси за телефонни разговори, текстови съобщения и мобилен интернет в друга страна членка) в рамките на ЕС от 15 декември 2015 г. Те обаче отбелязват, че ако се констатират злоупотреби с роуминг услугите, по изключение ще могат да бъдат налагани допълнителни такси.


Европейският парламент прие на първо четене проекта, за да консолидира извършената досега работа и да я предаде на следващия парламент.


"Дневник" потърси мнението на испанския евродепутат и докладчик по темата Пилар дел Кастильо (ЕНП) и на Владко Тодоров Панайотов (АЛДЕ, ДПС), който е взел отношение в разискването на законопроекта, но до приключването не ги намери за коментар.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  Нали тука да се разберем че услугите ще поскъпнат драстично както се случи в САЩ ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 2. 2 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Най-после, нещо смислено и много положително от Европейския парламент! 100 пъти "за"!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 3. 3 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 531 Весело

  Съгласен съм, разбира се и гласувах "За" премахване на таксите и т.н. ,но тук бих искал да попитам тъпия ресторантьор дето се прави на евродепутат , Слави Бинев, какво мисли по този въпрос?!

 4. 4 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Я, има и двама против, и един, дето не е сигурен, как е по на сметка, дали да плащаш 2 евро или 2 цента...

 5. 5 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Една държава...къФ роуминг?

  Доколкото знам "Телефоника" плаче най-много.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 6. 6 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1503 Весело

  До коментар [#4] от "usero":

  Операторите пращат мигновено бригади по нета да се чуе и техния глас.
  Е, той ще е като на камиларя, ама поне да се чуе, че имало против.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 7. 7 Профил на datalove
  datalove
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivanchoLA":

  САЩ имат скъп интернет който в същото време като скорост и качество на услугата (от обем данни до поддръжка на клиентите) е като в държава от третия свят. Това е изяло благодарение на олигопола и липсата и на реална конкуренция и в същото време на държавна регулация. По една случайност, там също така гласуваха наскоро ПРОТИВ интернет неутралитета, така че нещо не виждам паралелите.

  Огромната част от американците имат достъп до 1 или 2 доставчика и реално нямат никакъв избор - за сметка на това тези доставчици искат нета им да се плаща по 2 пъти - веднъж от клиентите и веднъж от сайтовете, за да осигуряват по-добра скорост до тях.
  За твое съжаление, в Европа положението поне в това отношение е, и ще бъде, доста по-добро.

 8. 8 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Европейският парламент прие на първо четене проекта, за да консолидира извършената досега работа и да я предаде на следващия парламент...........Всички са ЗА,ама оставят горещите картофи за следващият парламент.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 9. 9 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivanchoLA":

  Услугите паднаха в България и падат още.
  Вече са задължени да предлагат оферти за 30 секунди + 1.
  УмрЕ времето, когато само сим картата струваше 350 лева, а минута разговор до съседа беше 2 лева.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 508 Неутрално

  На практика това е добре за мобилните оператори. Ако се направи сметка колко клиенти имат, които излизат постоянно в чужбина и колко от тях се стискат да не се набутат като се обядят и търсят други алтернативи като Вайбър, Скайп и какви ли още не и ги съпоставим с тези, които говорят постоянно ще видите, че говорещите са под 1%.
  От друга страна, ако всички не се притесняват заради цената и говорят, когато им е нужно - печалбите биха били по-големи от тези, които са сега.

 11. 11 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1503 Весело

  До коментар [#4] от "usero":
  [quote#4:"usero"]и един, дето не е сигурен, как е по на сметка[/quote]
  И той е тук и си си получил заслужения минус.
  А-а-а-а, бъркаш в заплатките им.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  Франция е държава "на три океана" - имат отвъдморски територии в Пасифика, Индийския и на Карибите. Обаждал съм се с френска сим от Гваделупа (Карибско море - на хиляди километри от континентална Франция) без никакви допълнителни такси. След като е ефективно да се пренася сигнал (без роаминг) от Карибите до Европа, защо да има роаминг в самата Европа?

 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Малко са участниците във форума от телекомуникационните компании.

 14. 14 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#10] от "gorodetski":

  Прав си разбира се. Губят пари СЕГА точно.

  Идея нямаш КОЛКО време набивах в главите на БТК/Мобиком, когато бях с мобифон в края на 90-те каква им е ползата, че не мога да звъня извън окръга си, а само могат да ми звънят на мен.
  Бях на тарифа "обаждаш се само от окръга си". Не и помня името.

  "Оправиха" го през...2004-та година, ама тогава коня беше вече у ряката .

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 585 Весело

  Страхотен въпрос... Със същия успех можеше да попитате: "Ще приемете ли 10000 лева подарък в банковата си сметка?"

 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#14] от "Росен (путлер капут)":
  Взех на баща ми Глобулски фиксиран и го сложих в Ге Се МЕ - то и ти да видиш има обхват 3 - 4 км. от нас и нема жици нема паници а минутите са 400 към всички фиксирани и 100 към глобулски за 4 лева бива.
  Другия го спряхме инвлиден 6,50 такса говорил не говорил и 1, 30 ДДС общо 7.80 а отделно когато братята рОмляни минат да берЪт жица няма по седмица ни вопъл и стон.
  Гласувах за.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK