Приключи гласуването за споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна

Споразумението между ЕС и Украйна за създаване на зона за свободна търговия и за дълбоко политическо асоцииране беше подписано от ръководителите на EС и Украйна на 27 юни т.г., но все още предстои да бъде ратифицирано от парламентите им. Сега одобрението е ръцете на европейските депутати, които ще решат дали ще подкрепят следващата крачка на сближаване с Украйна.

Участвайте в играта "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.


Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.
--
Гласуването "За" или "Против" споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна беше сериозно подкрепено от депутатите в Европейския парламент, при гласуването на 18 септември – 77% - "за" срещу "18%" - "против" и едва 5% - "въздържали се". Близо до тези стойности са и гласовете на читателите на "Дневник", при които 60% подкрепят споразумението, а 36% са "против", "въздържалите се" са 3%.
--
Публикуваме коментара на Андрей Ковачев (ЕНП), член на Комисята по външна политика в ЕП, когото поътрсихме във връзка с текущия ни въпрос в играта "Стани евродепутат".


"На 16.09 предстои ратификация  на Споразумението за асоцииране от Европейския парламент и Върховната Рада в Киев по едно и също време. Изключително важно е институциите на ЕС и всички държави членки да покажем силната си подкрепа за Украйна и украинския народ в толкова труден момент на натиск и военно нахлуване от страна на Русия, която се опитва да попречи на икономическото сближаване.  
Асоциирането е политически акт, но включва също и значителни облекчения за двустранната търговия. Това върви заедно с пакет от реформи, които целят модернизирането на украинската икономика и постигането на по-голяма конкурентноспособност. Всяка държава членка на ЕС е минала по този път и това е единствения начин чрез европейска интеграция да се постигне по-добро управление и повече възможности за бизнес и развитие. Алтернативата на европейската интеграция, както виждаме от действията на Кремъл, е военна тактика и управленска практика от времето на съветската ера.


ЕС ще подкрепя тези, които искат Украйна да бъде демократична и свободна страна, която сама има правото да направи избора за своето бъдеще без това да бъде предопределяно нито в Москва, нито в Брюксел, нито във Вашингтон,  а само от свободната воля на украинските граждани."


----
Споразумението между ЕС и Украйна за създаване на зона за свободна търговия и за дълбоко политическо асоцииране беше подписано от ръководителите на EС и Украйна на 27 юни т. г.Целта на споразумението е да изгради по-задълбочено политическо асоцииране между ЕС и Украйна, и да предостави достъп до общ свободен пазар, премахвайки вносните мита и забраната за износни мита и ограничения. На 12 септември, обаче Европейският съюза, Украйна и Русия се споразумяха да бъде отменена търговската част от споразумението, с поне една година. Като украинците ще станат част от зоната за свободна търговия не по-рано от 1 януари 2016 г.


Украйна ще има привилегирован достъп до пазара на ЕС - стига стоките и услугите й да отговарят на неговите изисквания - но няма да премахва или да намалява митата за европейските производители. Политическото асоцииране остава в сила.


Споразумението беше ратифицирано от Европейския парламент на 16 септември и гласувано на 18 септември.


"Ние трябва да подкрепим споразумението, като жест на солидарност с Украйна, в подкрепата на нейната про-Европейска ориентация", каза докладчикът Яцек Сариуш-Волски (ЕНП, Полша), призовавайки евродепутатите да гласуват "за" споразумението.


Повечето евродепутати, участвали в дебата преди гласуването, призоваха своите колеги, да подкрепят споразумението с бърза процедура, за да покажат солидарността на ЕС с Украйна.


Някои от участниците в дискусията, обаче, изразиха противоположно мнение, за тази бърза процедура, като подчертаха, че подобно бързо приемане на споразумението ще даде твърде малко време за оценка на ефекта, който то ще има върху самите граждани и върху бизнеса. Тази позиция беше подкрепена и от мнението, че едно прибързано решение, може "още повече да провокира Русия".


Още при подписването му по-рано това лято говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, заяви, че Русия ще вземе мерки за защита на икономиката си, веднага щом се проявят негативни последици от подписването на споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз.


Според Песков Русия ще предприеме действия, веднага щом за нейната икономика "настъпят нови условия с минусов знак". Той не обясни в детайли какви ще бъдат защитните мерки, а само каза, че "те са очевидни".


Какво е асоцииране с ЕС?


Споразумението за асоцииране е начин ЕС да увеличи влиянието си в съседните държави без да предлага пълноправно членство. Молдова и Грузия също подписаха такива споразумения по същото време. Сделката постепенно либерализира търговията, което на практика означава, че държавите ще могат да получат достъп до всички 500 милиона потребители в съюза – най-големият и най-богат единен пазар в света.


ЕС осигурява техническа помощ и фондове, за да се помогне на държавите да се адаптират към регулациите и компаниите да могат да кандидатстват за обществени поръчки в ЕС. В замяна Брюксел изисква от асоциираните държави да следват стандартите на съюза за човешките права, деморкацията, корупцията, правовата държава и икономическите реформи.


Подробностите за споразумението са посочени в документа на Европейската комисия, публикуван на 23 юни.


Какво следва


Европейският парламент ще гласува за ратифицирането на споразумението по същото време, по което Парламентът на Украйна (Върховна Рада) ще го обсъжда в Киев. След като бъде прието, споразумението ще влезе в сила от 1 ноември тази година.Въпросът за гласуването на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна е на дневен ред в играта "Стани евродепутат!". Гласувайте "за", "въздържал се" или "против" предложението на Европейския парламент.


По темата "Дневник" ще потърси мнението на докладчика Яцек Сариуш-Волски (ЕНП, Полша).

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  "ЗА"
  Украйна е независима страна , за ужас на мнозина, и като такава има право да определя съдбата си.ЕС не е военен блок за да заплашва сигурността на съседните му държави.

  Особено важно в случая е да се действа твърдо и безкомпромисно за да не се повторят под друга форма събитията в Европа от периода 1938-1939г.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 2. 2 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Чебурашките тук нямат думата....!

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 3. 3 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Според Песков Русия ще предприеме действия, веднага щом за нейната икономика "настъпят нови условия с минусов знак". [/quote]

  Хм, значи ако една сателитна икономика се отвори към нови пазари, това ще доведе до "условия с минусов знак" за тиранина?

  Само защото е тиранин, само затова ли трябва да се съобразяват с него?

  Отделно какво означава подобен род вмешателство във вътрешните, при това ТЪРГОВСКИ отношения на една суверенна държава.

  И още отделно - какво сигнализира това за вътрешните търговски отношения на въпросния тиранин.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 4. 4 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всеки който мисли доброто на Украйна трябва да е против това споразумение. Въпреки простотиите които извърши властта там, това е близък нам народ и му желая всичко най-добро. Украинците трябва да се оставят на мира да си изградят сами страната, без Европейски или Таможни съюзи и пр. простотии.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 5. 5 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Какво означава "Въздържал се"? "Не ми пука" ли? Който няма мение да не участва в гласуването?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Абсолютно ЗА. Хората имат право да се развиват по ЦЕННОСТНА СИСТЕМА, която позволява не само силно приближените и верни на партията да успяват и просперират. ЖЕЛАЯ ИМ УСПЕХ.

 7. 7 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Всяко решение за съдбата на Украйна трябва да бъде взето от там.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  ЗА. Украинците защитиха правото си да бъдат в Европа на площада, а после и на бойното поле. Малко европейци са полагали такъв изпит.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  100% за. Това е нов пазар за ЕС от 45 милиона души. Включително и за България. Само за H1 износа ни за ЕС е почти 13 милиарда лева.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  " ЗА " украинския народ.
  " ТВЪРДО ПРОТИВ " УКРАИНСКАТА ДЪРЖАВА !

 11. 11 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 452 Неутрално

  . Самият Путин.. направи много за решението на украинците.. за целта използва най-малоумната "политика" и "политици"...

 12. 12 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#4] от "42":

  простотиите които извършваше властта в украйна, точно както и простотиите които извършва властта в България са поради една причина дълбока зависимост и обвързаност с КГБ! след като украйна започна лустрацията скоро ще има и положителни резултати (виж Полша, Естония и т.н.)...

  ...докато се изгражда страната, разбира се", тя трябва да произвежда и продава а затова е нужен пазар. най-големия и платежоспособен пазар е този на ЕС така че естествено е Украйна да е в споразумение с ЕС което й улеснява и поевтинява търговията с него...

 13. 13 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Всеки трети гласувал е бил "против". Показателно.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  [quote#13:"simval"]Всеки трети гласувал е бил "против". Показателно.[/quote]

  Много мурзилки.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Честно казано Украйна, ще е воденичен камък на шията на ЕС. За Разлика от много от разпенените тук по такива въпроси мисля рационално.
  То и САЩ е воденичен камък за ЕС, но никой не ме пита

 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Добре е Украйна да бъде асицирана. Вероятно в началото руските контрамерки ще бъдат болезнени и се преполага , че на Украйна ще се окаже реална помощ от ЕС.

 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  За.
  Украйна доказа с жертвите си, че желае да е в ЕС .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 18. 18 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#16] от "stedim":

  И кой, ще я оказва тая помощ, ти ли?
  България няма ли нужда от помощ?
  То тоя ЕС не може да се с оправи настоящите членки, а нов такъв в лицето на голяма и разнебитена като Украйна, че цъфне и ще почне да връзва.

 19. 19 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#9] от "Большая Советская Мизерия":

  Сам че тоя милионен пазар няма париииииии, Капито?

 20. 20 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#1] от "Слава Україні! ( Karelson)":

  Виж незнаех, че така си пишат името на държавата
  Все повече ми заприличват на братята македонци и те така.

 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  [quote#19:"paladin"]Сам че тоя милионен пазар няма париииииии, Капито?[/quote]

  В руския пък има едни пари За H1 износа ни за ЕС е ДВАЙСЕТ И ПЕТ ПЪТИ по-голям от този за Русия....

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#21] от "Большая Советская Мизерия":
  Какво общо има Русия по дяволите? Къде тук става въпрос за Русия? Оставете ги на мира, те сами ще се прецакат.Скоро народа им ще прогледне, само с гол национализъм не се живее, трябва и да се яде. Става въпрос за Украйна, държава, която изобщо не е готова за ЕС, по нито един параграф. Съсипаната украинска икономика би била огромен проблем за Европа. Виж какво става тук, а нашата политическа класа е цвете в сравнение с украинската.

 23. 23 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#22] от "zle_platen_trol":

  Ти четеш ли? Става въпрос за споразумение за свободна търговия, не за членство в ЕС.

  The best way to predict the future is to invent it.
 24. 24 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#16] от "stedim":

  Ми за Украйна може и да е добре, в което се съмнявам, но за ЕС няма да е добре.
  Пък и не вярвам освен ако не се стигне до някаква много по-сериозна политическа обстановка това да стане.
  Тия в ЕС които имат глави на раменете, не като нас си дават добра сметка.

 25. 25 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1970 Разстроено

  До коментар [#23] от "Большая Советская Мизерия":

  Бил съм невнимателен , посипвам си главата с пепел.
  Нека ги асоциират, голям пазар са, а и би било сериозен удар по Путин.

 26. 26 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "dun":

  Украйна никога няма да се изгради като страна ако има безмитен внос на европейски стоки. Ще се изгради колкото се изгради България. Колкото до влияние на КГБ в България, това вече доста олекна като оправдание. България вече 25 години е колония на Запада, време достатъчно за техните служби да разчистят терена напълно от руски агенти. Дори БСП твърдо следва интересите на НАТО и САЩ. Ако България не ви харесва такава каквато е, то е по вина на същите тия батковци, които избират и пробутват за елит такива като Цецо, Тиквата, Асенчо Генов и пр и пр.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 27. 27 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  До коментар [#26] от "42":
  Болшевишка Расиа ще се моли за манджа.

 28. 28 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#26] от "42":

  именно от тези които пробутват подобни версии трябва да се отърве управлението на всяка държава от бившия соц за да тръгне напред..иначе просто е предопределена за дойна крава на кагебето ... като например българската енергетика!

  а ако ми казваш че България и българската икономика е по-зле при ЕС отколкото преди него просто лъжеш! съвсем отделен е въпросът че голяма част от българската икономика все още се управлява мажоритарно от "бизнесмените" от ДС поради което не може да се превърне в нормална икономика и функционира само на дотации от държавата чрез корупционни механизми..

 29. 29 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 552 Весело

  [quote#9:"Большая Советская Мизерия"]Това е нов пазар за ЕС от 45 милиона души.[/quote]

  Това ли е най-важното ? Аз пък си мисля, че украинците не искат да са пазар, а хора.

 30. 30 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#14] от "Большая Советская Мизерия":

  [quote#14:"Большая Советская Мизерия"]Много мурзилки.[/quote]

  Твърде много.

  ПП. С такъв баласт корабът на България да се отзове на дъното е съвсем възможен.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4294 Любопитно

  Няма никакво съмнение ,че ЕС много ще спечели от придобитата с кръвта на няколко хиляди цивилни жертви от киевската хунта колония.
  Въпроса е каква е ползата от файдата която ние българите ще намажем от асоциирането ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  [quote#27:"chicago514"]Болшевишка Расиа ще се моли за манджа.
  [/quote]
  С черен хайвер и дебели стекове есетра някак ще изкарат зимата ! Ти гледай към нашата "европейска реалност" от 7 години как ще преживеят хората в наводнените градове села и паланки !
  И какво правим с 50% бедно население ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Хората там си изтрадаха асоциирането, готови са и на преструктуриране на икономиката! Все трудни и скъпи неща. Търпение, работа, живот и здраве - това им желая.

 34. 34 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#32] от "comandante":


  [quote#32:"comandante"]И какво правим с 50% бедно население ? [/quote]

  Незнам, но знам, че за не малко хора у нас бедността е личен избор.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 35. 35 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1267 Весело

  До коментар [#30] от "simval":

  Не се притеснявай, нали знаеш че нашенеца много плямпа и малко върши...

 36. 36 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Само че не оставят Украйна сама да вземе това решение,а я притискат.

 37. 37 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 472 Неутрално

  [quote#36:"dedo pepo"]Само че не оставят Украйна сама да вземе това решение,а я притискат.[/quote]

  Е, ти едно превратче за притискане ли го броиш?!
  Това е братска подкрепа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK